S 15-mesačnou často chodíme k lekárke
Ahojte mamičky,
mám 15,5 mes.dieťatko. Už cca pol roka chodíme na vyšetrenia na endokrinológiu. Má zvýšené rastové hormóny,cca. každé 2 týždne jej odoberajú krv robia rôzne vyšetrenia, liečba zatiaľ žiadna. Moje dieťatko už má fóbiu z lekárov ani nevojdeme do vestibulu a začne veľmi plakať až kým neodídeme. Neviem či už som krkavčia mať ale už ju nechcem dávať dookola testovať. Ešte máme ísť na genetické vyšetrenie a asi aj byť hospitalizovaný aby jej urobili hĺbkové vyčistenie.
Chcela by som vedieť ak už odmietneme ďalšie vyšetrenia budem zlá matka ktorá nedala dopodrobna vyšetriť svoje dieťa. Dosť ma bolí keď ju vidím a cítim ako sa chudatenko moje bojí. Ďakujem za každý komentár. Ešte aby som upresnila má 88 CM,16,2 kg ,pani doktorka odporučila nepribrat a nepodrast.
@andulka1988 aj ja sa bojim niektorych vysetreni. Ale vydrzim. Nezanedbavajte lekarsku staroslivost. Je to nezodpovedne.
@andulka1988 tie miery ma naozaj za hranicou. V tomto pripade by ma ani len nenapadlo na vysetrenie neprist. Radsej posli manzela, tvoja uzkost jej nepomaha.
Viem si predstavit tvoje pocity matky dietata ktore ma zdravotne problemy,stres z kazdych vysledkov,stres z jej placu a aj stres malej z vysetreni.Mam synceka v priblizne rovnakom veku.Tiez place pri kazdom ockovani,odbere,aj ked vdakabohu nemusime riesit nic vazne.Ale ja osobne mam teoriu ze radsej pojdem skontrolovat a vysetrit cokolvek sa mi nezda ako nieco zanedbat.Ja by som vysetrenia urcite neprerusovala v ziadnom pripade.Zdravie ma dcerka len jedno bez lhladu na plac.
@andulka1988 Určite choďte na tie vyšetrenia, moja skoro 4 ročná váži 16 kg, aj na výšku je vaše dieťatko už za hranicou ako tu už bolo vyššie spomínané. Ja som na odber krvi posielala hlavne muža s deťmi, keď som tam bola aj ja viacej vyvádzali, hlavne mladší, staršia to už zvláda ak je treba.
@andulka1988 tak naozaj je velke. moj ma necele 3 roky a 92cm a 13kg...
Je velmi vysoka a moze to mat kadejake (nepekne) dovody, takze samozrejme chod na vsetky vysetrenia, ktore od teba ziadaju. Moja 5 rocna ma tiez 16 kil... ma len 110cm, ale u vas je to uplne iny pomer. Posli muza, tetu, babku, niekoho, kto to nepreziva ako vnutorny emocny stres, dieta presne a velmi citlivo reaguje na reakcie matky a ked to ty vnimas negativne - aj dieta tak bude.
Ja si myslím, že lekári vedia, čo robia. Pri deťoch je diagnostika náročná. Ste žiaľ riadne mimo tabuľky, snažia sa prísť na príčinu, aby napr. nemala krehké kosti alebo ktovie aké všelijaké následky to môže mať aj pre vnútorné orgány ... moja 9mesačná tiež vrešti u doktorkw, dokonca si ju pamätá ako vyzerá a to ju len očkovali. Každé dieťa môže znášať lekárov ťažko. Kamarátkin mal v 8 mesiacoch operovanu hlavu a keď ho niekto chytí za hlavu, tak vrieska ako blázon. Ani sa mu veru nečudujem. No ale keď treba, tak treba.
Fuha, tiež mam skoro 15 mesačne dieťa... Ale to je zase krpate, 76 cm, 8,5kg.. Je drobný a štíhly... No chorý nebol pd narodenia ani raz. A teda tvoja je dievča a raz tak ťažké ako môj chlapec a o vyše 10 cm vyššie... Toooo je už asi dosť za hranicou, ja by som to nepodcenovala. Ak ste všetci v rodine extrémne vysokí, tak ze ty 190 cm, muž 230 cm a podobne, tak chápem, ale pri normalne vysokých rodičoch to asi nebude genetika, skôr by som sa obávala poruchy štítnej žľazy, poruchy rastového hormónu (nechcem strasit, ale moja teta mala zvysenu sekreciu rastového hormónu a nakoniec jeu zistili nador na mozgu 🤷🏼♀️- samozrejme, nič z toho nemusí byť váš prípad a môže byť absolútne zdravá, len je prste veeeeelmi veľka a tak narastie do 5-6 rokov a potom už nebude rast. Ale mna kebyže posielajú na x vyšetrení tak idem...už len preto, že opatrnosti nikdy nie je dosť a keď je niečo nie v norme, tak to treba preveriť, či je to proste len výnimka z normy alebo to ma nejakú patologicku príčinu.. Náš je zasa krpaty, ale po rozobrani rodinnej anamnezy doktor povedal, že je to úplne v poriadku a nerieši. My s mužom sme boli obaja takí malicki až do puberty
@andulka1988 no ja ti neviem, moja na konci 4 mesiacov mala 10kg a 75cm...a nejako to neriesim. Tiez to su rozmery rocneho dietata. Cize moja je tiez riadne za hranicou a ja by som ju nenechala tak trapit vysetreniami.
@andulka1988 urcite by som vysetrenia nevynechavala, ale nerozumiem celkom, na co odbery kazde 2 tyzdne, co tak casto sleduju? Pride mi to naozaj zbytocny stres, radsej vas mohli hned hospitalizovat a zobrat vsetky odbery, testy a vysetrit co sa im nezda, naraz, pripadne aj genetiku a potom sledovat ak bude treba... My sme mali rastovy hormon vyssi (v cca 2r sa nam to vysetrovalo), len neviem ako velmi, lebo samozrejme kartu som nevidela, mala je aj bola pomerne vysoka k ostatnym detom. Nasa lekarka to neriesila, aj kvoli tomu, ze realne u nas v rodine su vysoke deti, ocko ma 192cm, jeho vsetky sestrernice tety idu na 180cm, ja tiez nie som krpec, a ked toto zhodnotila, ze od narodenia bola v podstate dlha, neriesila. Porovnavat tu kto ma ake vysoke dieta je uplne nepodstatne, cize z tych cisel sa zbytocne nestresuj, nemusi to nakoniec byt nic vazne. Moja mala v 15m cca 11kg/84cm a oproti rovesnikom bola ako pierko, cize isto su aj vacsie deti a tazsie (a ked tu citam tie miery... tak mne mala mala 106cm v 3r, 130 v 5r.. postupne sa ten rast spomalil, cize uz nejdeme jedna velkost oblecka na mesiac-dva :DDD ). A do dnes je ako zirafa... v podstate az teraz v skole natrafila na spoluziacky co maju jej vysku. A inak lekarka velmi mila, odporuca nenarast?? A to mas ako zabezpecit?
asi by som chodila dalej a keby ste sa spytali ci je naozaj nutne chodit kazde 2 tyzdne, nestacilo by raz za mesiac?
@andulka1988 ahoj, náš malý má tiež 16mes, 88cm, 15,5kg...nikto nič neriešil, narodil sa vyše 4kg, dr nám proste povedala že sú také makrodeti 😀 ja som bola tiež také velké dieťa. v rodine väčšinou všetci vysokí, som rada že je väčší ako naopak..
Na niečo tie tabuľky proste sú.. Ani nadmerný ani pod priemerný rast nie je dobrý, tam nejde len o výšku, ale celkovo rast vnútorných orgánov a chrupaviek, my sme na opačnom spektre, staršia dcéra mala 4 ročná 92cm chodili sme na rastovu kliniku, už teraz 14 ročná nerastie a má len 151cm.. Je to strasne malo a to mala liečbu. Rovnako sa ti asi dcéra nepodakuje, keď bude mať dva metre a dalo sa to riešiť. Príjemné pre ženu to vôbec nie je mať takú výšku, u nákupov zacinajuc a výberom partnera končiac...
Moj mal na 15m nieco okolo 13kg a 85cm, bolo zo vela? Nemyslim 😌kazde dieta je ine. Teraz ma 3r a ma 106cm a 18kg. Ale ak doktorka ma nejake podozrenie tak by som to urcite nezanedbala len kvoli placu dietata. Zdravie je dolezitejsiw
Ani jedno dieta nemusi doktora, je to stresujuce, a aj pre Teba isto velmi náročné. No vydrz !!!
No moja takmer 4rocna dcéra ma 16kilo. Určite by som vyšetrenia nepodcenila a doriesila kde je problem. Viem,že to je stresujúce ako pre dieťa tak ešte viac pre rodiča no treba zaťať zuby a vydržať ako potom riešiť vážne problémy
Moja (2r) bola nedávno chorá.
Za 2.5tyzdna sme boli 7x u lekára (chirurgia +detský lekár).
Už vo vchode rev jak túr, vysvetľovala som dookola, snažila pozornosť odpútať, "podplacat",ospevovala som lekárov aký sú super, ako jej pomôžu 🙈
posledných dva x, už krasne držala rúčku na chirurgii aj u detského bola celkom ok🙏
Nikdy, nikdy by ma nenapadlo neísť lekárovi lebo dieťa je vystresovane. Daj sa do pohody ty možno aj mala to bude znášať lepšie. Držím palce
Tak my sme síce neriešili nejaké určenie diagnózy, ale tiež revali u dr pre všetko, ešte aj pre počúvanie dýchania, sono... U nás veľmi pomohol hračkársky lekársky kufrík, hrali sa doma na doktorov, vyšetrenia a odvtedy fakt už nerevali, max tak kvôli odberom, ale nie kvôli všetkému. Ešte pod stromček stihnete 😉
To ti tu dali. Môj 23 mesačný ma ca. 95 cm a 16 kg, takže v 15 mesiacoch mohol mať vašu výšku... veľkosť 98 mu je na knapp. Nikto nič nerieši a ja som tiež presvedčená, že je úplne ok. Podľa mňa keby natrafis na iného doktora, nikam vás neposiela, takže to by som vyskúšala ako prvé...
u nás pomohlo kinderko 😂 do dnes si pamätám ako lekárka ihla nad rukou a malak
(už mala tak 3+r) celkom vážne na mňa kukla so slzou na líci, že či kúpim dve 😂 išli sme sa pocurat tam... Predtým dostávala na ceste od Dr... Jedno... A keď sme išli k nej tak vždy už cestou tam nech nezabudne, nebude rev, bude kinderko 😎
@andulka1988 skus to vydrzat,,ak zistili ze ma zvysene rastove hormony,mozno urcia diagnozu a aj liecbu,len niekedy treba viac vysetreni,aby sa vylucili ine problemy..
Moj brat ma dve deti ktore su tiez vacsie, jeho 5rocny syn ma asi 120cm a vyse 30kil..jeho dcera je natom lepsie ale tiez je dost velka..a prinich moje deti 106cm 15kilovy 4rocny chalan a 89cm 12kilova 2rocna slecna..normalne miery a aj tak ma doktori furt buzeruju ze maaalo (nezapadaju do tabuliek,, podla porodnej vahy maju obaja vzdy podvahu obaja 52cm,syn 3950g a dcera 4100g obaja donoseny) ..po tych rokoch to uz neriesim...
K vysetreniam,,tiez sa furt vlacim snimi niekolkokrat rocne po vysetreniach,,a onedlho nastupujem do prace tak by nas uz mohli vyradit ked je vsetko ok.