Samostatné zaspávanie
Ahojte, zaujímal by ma vek vašich detí, kedy zaspavali samé. Myslím tým ale bez dojčenia, bez fľaše, rozprávky, pesničky. Len povedzme prikryť dieťa, dať pusu a odísť a ono už samo zaspalo. Aktuálne vedieme bujaru diskusiu s manželom má túto tému. Ďakujem.
@liluska68 a aby som teda objasnila. Aktuálne naša 2,5 ročná zaspáva na fľaši, niekedy vyžaduje aby som ležala pri nej v spálni, väčšinou však krásne. Teda dáme fľašu a spí. Od fľaše ju chcem odnaucit aj kvôli zubom, lebo potom ich uz neocistime a je s tým mliekom v ústach do rána. Dnes som jej teda čítala rozprávku, zaspala počas počúvania. (Doteraz ju odmietala) no a manžel hneď na mňa, že si na to zase zvykne ako na fľašu a už ma spávať sama. (Pred fľašou to bol môj prsník)
@liluska68 a co je zle na rozpravke? Ja sa neviem dockat, kedy budem nasej citat pred spanim. Zatial to robime tak, ze pol hodinu pred spanim idem raz ja, raz manzel a sme v posteli a pozerame spolu knizky- citame obrazky, potom dame mlieko z flase, umyjeme zuby, ide do postele, vyberie si plysaka na spanie, dame pusu, a odideme. Zaspi sama. Ale vecerny ritual je dolezity. Do 2 rokov sme museli pri nej lezat, kym nezaspi, vacsinou 40 minut az hodinu. Ked sla do svojej izby, 2.1. zacali sme to robit takto a funguje to
@liluska68 začala zhruba v roku pekne si zoberie plysaka cumel ten má len na nič a spí
@liluska68 syn mal 2,2 roka ked zacal zaspávať večer sám. Dam ho do postele, napije sa vody, dam mu pusu, poviem dobrú noc, privrem dvere a hotovo. Nijako sme ho to špeciálne neučili, raz sme to skúsili a neprotestoval. Popravde s nim ide všetko ťažšie takže ani sme nedufali len sme to tak skúsili a vyšlo to ☺️ ale ak si dieta vyžaduje blízkosť rodiča pri zaspavani, nestresovala by som ho, ale len max do 3-4 rokov.
Vždy som mala predstavu, že okolo troch rokov už budú zaspávať sami a ja budem mat po celom dni klud. Teraz majú 7 a 4 a ja milujem ten pocit, keď si k ním vecer po celom dni v praci a s povinnostami ľahnem, smejeme sa, rozpravame sa... jasne, že to ma nejake hranice, kedy už “zavelim” spat, ale skrabkam ich, hladkam, až kým nezaspia. Manzel ma nervy - nie preto, že pri nich ležím, ale preto, že “keď si lahnu, majú okamžite stichnuť a spat” 🙈, pritom on je stary cap a mame vola každý večer, lebo by hadam ani jeden z nich nezaspal... 🤷🏻♀️ uvedomujem si, že tento moment, keď sa všetko zastaví a ja si ich užívam, nepotrvá dlho, starsi syn sa zacina ofukovat a chyta maniere, to je nuda, to je trápne 🙈🤣 a už každým dnom cakam, kedy bude trápne aj to, že si k ním večer ľahnem 🙂 takze ja to necasujem, ale užívam, kým to ide 🙂
Od roka do 3 rokov zaspaval sam.teraz bude mat 5 a uz 2 roky mu povieme rozpravku a zaspi.vela ludi to otravuje alr nam to bide isto chybat ked opat bude ako vacsi zaspavat sam
Ja som zaspavala pri mame do 13-tich 😀
Prvé dve deti okolo 4r, najmladší práve par dní zaspáva sám a ma 3,5r.. osprchujeme decká, prečítam im rozprávku všetkým trom a potom ich odprevadime všetky do postelí, dáme pusu porozprávame sa a zaspia samé.. najmladší protestoval trocha, ale som vedľa v izbe a chodím ho pozerať.. má hviezdicky svetielka, otvorené dvere a každým dňom zaspáva rýchlejšie..
Ked si uvedomím, že zrejme už nikdy nikoho nebudem uspavat tak mi vôbec nevadí že posledných 8rokov som niekomu z nich musela pri zaspavani asistovat,..
@liluska68 och tak pochybujem žeby napr. také 2-3 ročne dieťa zaspalo bez dojčenia bez fľaše a bez rozprávok samé môj mal rok a pol keď sa naučím spinkať sám v postieľke len pusa fľaša a hajať to bola pre mňa veľká úľava zatiaľ ani nejako nerozmýšľam že by som mu zobrala fľašu
Náš ma 1,5 roka a zaspava sam uz od cca roka (mozno aj skor) kojeny bol 13 mesiacov ale nekojila som na uspanie. Dam mu dudlik, polozim ho do postielky a odidem.
Tusim az do 4 rokov som pocas zaspavania sedela s dcerou v izbe a citala som si nieco na mobile. Co je na Tom zle? Inak by som si noviny citala v obyvacke. A rozpravka je super, my tiez citame kazdy vecer
Môj začal zaspávať sám, bez fľašky a bez držania na rukách asi v 13 mesiacoch. Cez deň zaspával aj zaspáva sám asi od 7-8 mesiacov, len večer bola fľaška a ruky. Ale keď sem-tam mal "krútivý" večer, že sa nevedel na tých rukách uložiť, dávala som ho do postieľky samého, aj keď bol menší.
Zaspat sam a mat pred spankom isty ritual su dve rozdielne veci (to len pre manzela). Moj ma 8 r. a pred spankom citame rozpravku, dam pusu a pekne sam zaspi (takto fungujeme od jeho narodenia). Nic zle na tom nevidim, ja som milovala ked mi babka citavala alebo rozpravala rozpravky a dodnes mam na to krasne spomienky. Flasku som na zaspavanie nedavala prave preto, ze dieta zaspi a neumyje si zubky (na hygienu si potrpim u seba aj dietata) a podporuje sa tym tvorba zubneho kazu.
@liluska68 prepac, ja stale v podobnych diskusiach nechapem preco odist. Moje dieta zaspavalo od prichodu z porodnice systemom, nakojit, odgrgnut ( u nas nutnost), pomojkat, polozit do postielky, prikryt ale neodisla som. Hladkala som ho, alebo len drzala za ruku a spal. Flasu by som vyhodila, ale v jej veku by som este neodchadzala, mozno by som skusila jej povedat, ze idem vedla, ale pridem sa o chvilu na nu pozriet a to samozrejme dodrzala.
Ja tiež nič zlé nevidím na rozprávke. Ja by som jej čítala už dávno, ale ona to vyslovene odmietala. Iba hovorila mama nie :D a práve kvôli tej hygiene chcem fľašu čo najskôr zrušiť. Mňa len zamrzelo veľmi, keď mi manžel povedal, že ok, rob si čo chceš, čítaj jej , ale ja jej čítať nebudem. O mesiac idem do pôrodnice, budú bačovať sami a naozaj ma to zamrzelo. On vôbec nie je na takéto veci, lebo to nepoznal ani z domu. A ja neviem v takej chvíli či ho ľutovať alebo sa dalej hádať, že na tom nie je nič zlé :/
Od roka a pol vedeli zaspavat sami, ale zboznujem rozhovory tesne pred zaspavanim, vtedy castokrat povedali co cely den nevedeli ako zacat (teraz maju 12 a 10). Ked vsak potrebujem nieco urobit tak to chapu/chapali a netrvali tvrdohlavo na spolocnom zaspavani

My sme sa snazili, ale ani najstarsi 8r nechce zaspavat sam, 6r by vedel a 4 len mama. Ale kec je s babkou, tak chce spat sam. My citame rozpravky, ale aj lezim pri nich.