icon

Samostatné zaspávanie

liluska68
1. jún 2020

Ahojte, zaujímal by ma vek vašich detí, kedy zaspavali samé. Myslím tým ale bez dojčenia, bez fľaše, rozprávky, pesničky. Len povedzme prikryť dieťa, dať pusu a odísť a ono už samo zaspalo. Aktuálne vedieme bujaru diskusiu s manželom má túto tému. Ďakujem.

euka210
1. jún 2020

My sme sa snazili, ale ani najstarsi 8r nechce zaspavat sam, 6r by vedel a 4 len mama. Ale kec je s babkou, tak chce spat sam. My citame rozpravky, ale aj lezim pri nich.

liluska68
autor
1. jún 2020

@liluska68 a aby som teda objasnila. Aktuálne naša 2,5 ročná zaspáva na fľaši, niekedy vyžaduje aby som ležala pri nej v spálni, väčšinou však krásne. Teda dáme fľašu a spí. Od fľaše ju chcem odnaucit aj kvôli zubom, lebo potom ich uz neocistime a je s tým mliekom v ústach do rána. Dnes som jej teda čítala rozprávku, zaspala počas počúvania. (Doteraz ju odmietala) no a manžel hneď na mňa, že si na to zase zvykne ako na fľašu a už ma spávať sama. (Pred fľašou to bol môj prsník)

amelie2017
1. jún 2020

@liluska68 a co je zle na rozpravke? Ja sa neviem dockat, kedy budem nasej citat pred spanim. Zatial to robime tak, ze pol hodinu pred spanim idem raz ja, raz manzel a sme v posteli a pozerame spolu knizky- citame obrazky, potom dame mlieko z flase, umyjeme zuby, ide do postele, vyberie si plysaka na spanie, dame pusu, a odideme. Zaspi sama. Ale vecerny ritual je dolezity. Do 2 rokov sme museli pri nej lezat, kym nezaspi, vacsinou 40 minut az hodinu. Ked sla do svojej izby, 2.1. zacali sme to robit takto a funguje to

leniel
1. jún 2020

@liluska68 nechápem čo manžel rieši...dcérka je maličká, vaša blízkosť je pre ňu dôležitá a ešte dlho bude... mám síce o rok mladšiu dcéru, ale niet krajšieho momentu dňa, ako keď mi večer zaspí v náručí a pevne dúfam, že ešte dlhé roky to tak bude...

bobricek1979
1. jún 2020

@liluska68 začala zhruba v roku pekne si zoberie plysaka cumel ten má len na nič a spí

nikpa
1. jún 2020

@liluska68 syn mal 2,2 roka ked zacal zaspávať večer sám. Dam ho do postele, napije sa vody, dam mu pusu, poviem dobrú noc, privrem dvere a hotovo. Nijako sme ho to špeciálne neučili, raz sme to skúsili a neprotestoval. Popravde s nim ide všetko ťažšie takže ani sme nedufali len sme to tak skúsili a vyšlo to ☺️ ale ak si dieta vyžaduje blízkosť rodiča pri zaspavani, nestresovala by som ho, ale len max do 3-4 rokov.

danulicek
1. jún 2020

Vždy som mala predstavu, že okolo troch rokov už budú zaspávať sami a ja budem mat po celom dni klud. Teraz majú 7 a 4 a ja milujem ten pocit, keď si k ním vecer po celom dni v praci a s povinnostami ľahnem, smejeme sa, rozpravame sa... jasne, že to ma nejake hranice, kedy už “zavelim” spat, ale skrabkam ich, hladkam, až kým nezaspia. Manzel ma nervy - nie preto, že pri nich ležím, ale preto, že “keď si lahnu, majú okamžite stichnuť a spat” 🙈, pritom on je stary cap a mame vola každý večer, lebo by hadam ani jeden z nich nezaspal... 🤷🏻‍♀️ uvedomujem si, že tento moment, keď sa všetko zastaví a ja si ich užívam, nepotrvá dlho, starsi syn sa zacina ofukovat a chyta maniere, to je nuda, to je trápne 🙈🤣 a už každým dnom cakam, kedy bude trápne aj to, že si k ním večer ľahnem 🙂 takze ja to necasujem, ale užívam, kým to ide 🙂

lenuliatko84
2. jún 2020

Od roka do 3 rokov zaspaval sam.teraz bude mat 5 a uz 2 roky mu povieme rozpravku a zaspi.vela ludi to otravuje alr nam to bide isto chybat ked opat bude ako vacsi zaspavat sam

uzanka16
2. jún 2020

Ja som zaspavala pri mame do 13-tich 😀

jana_eyre_2
2. jún 2020

Prvé dve deti okolo 4r, najmladší práve par dní zaspáva sám a ma 3,5r.. osprchujeme decká, prečítam im rozprávku všetkým trom a potom ich odprevadime všetky do postelí, dáme pusu porozprávame sa a zaspia samé.. najmladší protestoval trocha, ale som vedľa v izbe a chodím ho pozerať.. má hviezdicky svetielka, otvorené dvere a každým dňom zaspáva rýchlejšie..

Ked si uvedomím, že zrejme už nikdy nikoho nebudem uspavat tak mi vôbec nevadí že posledných 8rokov som niekomu z nich musela pri zaspavani asistovat,..

evkakozickova
2. jún 2020

@liluska68 och tak pochybujem žeby napr. také 2-3 ročne dieťa zaspalo bez dojčenia bez fľaše a bez rozprávok samé môj mal rok a pol keď sa naučím spinkať sám v postieľke len pusa fľaša a hajať to bola pre mňa veľká úľava zatiaľ ani nejako nerozmýšľam že by som mu zobrala fľašu

3petka
2. jún 2020

@liluska68 Tak mne sa to podarilo v 3 rokoch. Jedneho večera som ho dala do postielky a povedala ze pridem ked si porobim veci a zaspinkal. Odvtedy už tak

nataliaseidlova
2. jún 2020

Náš ma 1,5 roka a zaspava sam uz od cca roka (mozno aj skor) kojeny bol 13 mesiacov ale nekojila som na uspanie. Dam mu dudlik, polozim ho do postielky a odidem.

ajka0207
2. jún 2020

@liluska68 nasa ma 3,5 a nezaspi zatial sama. Mne nasi citali rozpravku do 9 rokov.

heidy222
2. jún 2020

Tusim az do 4 rokov som pocas zaspavania sedela s dcerou v izbe a citala som si nieco na mobile. Co je na Tom zle? Inak by som si noviny citala v obyvacke. A rozpravka je super, my tiez citame kazdy vecer

rybka16
2. jún 2020

Môj začal zaspávať sám, bez fľašky a bez držania na rukách asi v 13 mesiacoch. Cez deň zaspával aj zaspáva sám asi od 7-8 mesiacov, len večer bola fľaška a ruky. Ale keď sem-tam mal "krútivý" večer, že sa nevedel na tých rukách uložiť, dávala som ho do postieľky samého, aj keď bol menší.

makova333
2. jún 2020

Zaspat sam a mat pred spankom isty ritual su dve rozdielne veci (to len pre manzela). Moj ma 8 r. a pred spankom citame rozpravku, dam pusu a pekne sam zaspi (takto fungujeme od jeho narodenia). Nic zle na tom nevidim, ja som milovala ked mi babka citavala alebo rozpravala rozpravky a dodnes mam na to krasne spomienky. Flasku som na zaspavanie nedavala prave preto, ze dieta zaspi a neumyje si zubky (na hygienu si potrpim u seba aj dietata) a podporuje sa tym tvorba zubneho kazu.

daganov
2. jún 2020

@liluska68 prepac, ja stale v podobnych diskusiach nechapem preco odist. Moje dieta zaspavalo od prichodu z porodnice systemom, nakojit, odgrgnut ( u nas nutnost), pomojkat, polozit do postielky, prikryt ale neodisla som. Hladkala som ho, alebo len drzala za ruku a spal. Flasu by som vyhodila, ale v jej veku by som este neodchadzala, mozno by som skusila jej povedat, ze idem vedla, ale pridem sa o chvilu na nu pozriet a to samozrejme dodrzala.

liluska68
autor
2. jún 2020

Ja tiež nič zlé nevidím na rozprávke. Ja by som jej čítala už dávno, ale ona to vyslovene odmietala. Iba hovorila mama nie :D a práve kvôli tej hygiene chcem fľašu čo najskôr zrušiť. Mňa len zamrzelo veľmi, keď mi manžel povedal, že ok, rob si čo chceš, čítaj jej , ale ja jej čítať nebudem. O mesiac idem do pôrodnice, budú bačovať sami a naozaj ma to zamrzelo. On vôbec nie je na takéto veci, lebo to nepoznal ani z domu. A ja neviem v takej chvíli či ho ľutovať alebo sa dalej hádať, že na tom nie je nič zlé :/

leniel
2. jún 2020

@liluska68 skus sa s nim o tom citlivo porozpravat a vysvetlit, co to pre teba a malu znamena... nech to urobi aspon kym nebudes doma kvoli vam, ked nie kvoli sebe ... nech tomu da sancu

babulina
2. jún 2020

Od roka a pol vedeli zaspavat sami, ale zboznujem rozhovory tesne pred zaspavanim, vtedy castokrat povedali co cely den nevedeli ako zacat (teraz maju 12 a 10). Ked vsak potrebujem nieco urobit tak to chapu/chapali a netrvali tvrdohlavo na spolocnom zaspavani