icon

Samoukľudnenie dieťaťa

majla87
1. jún 2022

Ahojte, neviem ani ako sformulovat otazku, ale vedeli by ste mi dst nejake tipy, akymi aktivitami ste naucili svoje deti sa same ukludnit / vypustit paru ked su nervozne? Dakujem za odpovede

anjelicek26
1. jún 2022

U nas je to hudba a sport, v kombi a tak sa vybiju (maju boxovaci vak v izbe, daju hudbu na plne pecky a idu kym nepadnu unavou), zavisi strasne na veku...moji su uz skolaci...

andreatytler
2. jún 2022

@majla87 Kolko maju rokov?

majla87
autor
2. jún 2022

@andreatytler +/- 2 roky

ariannazara
2. jún 2022

+/- 2 roky bol nervózny tak svoje povestné 2 minúty kedy sa rozplakal, skákal, vrieskal videl ze to nemá zmysel tak o 2 minúty ho to prešlo 🤭

majla87
autor
2. jún 2022

@ariannazara nemyslim situacie, ked chce dieta dosiahnut nieco, co mu ja nedovolim.
Skor take situacie, kedy sa potrebuje ukludnit z nejakych zazitkov, vypustit paru, uvolnit nahromadeny stres.
Niektore deti maju napr.cumel, niektore hryzu plysakov… tak som sa chcela inspirovat nejakou aktivitou.

andreatytler
2. jún 2022

@majla87 Tiez by som rada vedela ako to robit, lebo mam 2.5 rocneho, na ktorom velakrat vidim ze je pretazeny zo zazitkov. Je velmi aktivny a vzrusujuce aktivity ho este viac nastartuju. Nevie sam od seba zvolnit a tak by bolo dobre vediet ako ho rychlo a jednoducho skludnit. On vtedy sam robi tieto aktivity:
Tuho mi stiskne ruky, alebo inu cast tela akoby ich chcel rozmackat. Ci uz celou rukou co je fajn alebo prstami a to boli.
Silno ma objime (zase akoby ma chcel rozpucit)
Hryzie mna aj seba (to sa nam viac menej uspesne dari drzat pod uzdou)
Neviem ci mu to pomaha ventilovat. Ale vzdy ho povzbudim aby ma silno objal ked chce. Nikdy ma vsak neobjime viac ako 2x, tak neviem ci mu to skutocne pomoze sa vyventilovat. Stipance a hryzance sa snazim presmerovat na to silne objatie. Skor tie aktivity popisane vyzsie beriem ako varovnu kontrolku a viem ze treba zvolnit a prejst na nieco menej vzrusujuce ako je napriklad citanie knih.

majla87
autor
2. jún 2022

@andreatytler ahoj. Moj presne takto muzovi macka prstami ruku a uz mu to zacina vadit (sa obetoval zozaciatku, aj napriek mojmu varovaniu, ze by sme mu mali ukazat iny, neskodny sposob).
A prave to je dovod mojej otazky, chcem nieco co dokaze sam, nie je viazane na konkretnu osobu a je to hlavne neskodne voci nam aj jemu samotnemu.
skusali sme nech macka plysaka. Kupila som mu taku hracku na mackanie. Nic. Tak som chcela vediet co inde funguje, lebo viem ze je to dolezite sa to naucit pre zivot.

andreatytler
2. jún 2022

@majla87 Aka je ta hracka na mackanie? Podla mna by najlepsie zabralo nieco ako silikonova hracka... nieco co sa najviac podoba na ludsku kozu a svaly.
Mate cumel? Ten je u nas velmi dolezity na ukludnenie ale limitujeme ho len na spanie koli zubom.
A este som zabudla ze najoblubenejsia ukludnovacia aktivita u nas je zmolenie usi. Moje, alebo muzove, a ked uz nedovolime, alebo nie sme dostupni, tak svoje. Nerobi to surovo, takze sa to da vydrzat ale po 10-15 minutach to cloveku lezie na nervy. Ked bol mensi, robil to aj cudzim detom na ihrisku, co nebolo vobec fajn. Uz sa naucil to nerobit inym ludom.
Ja to zatial neriesim. Pockam ci to same odzneje, ale uz zacinam uvazovat ako tomu pomoct a ako to riesit ak bude treba. Dufam ze sa casom jednak nauci viac ovladat svoje pocity a jednak sa mu otupi sensoricky prah. Syn bol od narodenia velmi vzrusivy a sensoricke aktivity su pre neho extremne lakave, ale ho aj velmi rychlo vyhecuju. Myslim ze casom a neustalym opakovanim sa pre neho tie aktivity stanu menej vzrusive.
Bavila som sa o tom s doktorkou co sa specializuje na vyvojove problemy ako autizmus a ona vravela ze je dobre presmerovat tie aktivity ak su neprijemne, ale nie tak aby sa na to presmerovanie upriamila pozornost. Napriklad to zmolenie mojich usi navrhla riesit tak ze mu bez slova a bez akejkolve emocie, pomaly dam jeho ruku prec z mojho ucha... proste take nenapdne NIE, UZ DOST.
Ja uz dlhsie zvazujem pozhanat na amazone silikonovu repliku ucha, ale je to trochu morbidne.😂

andreatytler
2. jún 2022

@majla87 Myslim ze tiez zalezi od toho ako casto a ako dlho robi tie aktivity na ukludnovanie.
U nas to mackanie ruky je mozno 1x za den 3x do tyzdna (2-3 zmacknutia) ale to zmolenie usi je pri kazdom uspavani a po kazdom zachvate hnevu, co je tiez tak 1x za den 3x do tyzdna. pri zaspavani to dokaze robit aj hodinu ale uz po 15 minutach mu to presmerujem na jeho usi (muz to toleruje dlhsie). Pri zachvatoch hnevu sa ukludni tak do 10 minut. V tychto pripadoch velmi pomaha sa vyrozpravat.

majla87
autor
2. jún 2022

@andreatytler pri zachvatoch hnevu sa nejak neukludnuje, to je vacsinou uz potom vybuch placu. On skor vecer a pred spanim alebo tak priebezne len tak macka tu muzovu ruku. Ale najviac je to pred spanim a to robi kazdy vecer.
Cumel praveze nema, od malicka odmietal a viem, ze prave to je u vacsiny deti “zachrana”.
Ta hracka je taka silikonova mackacia, ale je to lopticka, cize sa na ruku nepodoba 😂 ale to ucho ak zozenies 😂😂😂
No chcela by som mu ponuknut alternativu k tomu mackaniu ruk hlavne, ja sa na to nemozem niekedy ani divat uz 😞

ailiba
2. jún 2022

@majla87 ja som synovi raz povedala, nech sa ide ukludnit do spalne (ma 2 roky). Odvtedy, ked ma nervy, tak tam sam ide... Pocujem, ako tam krici, nervuje sa... Potom to prestane. A pride s usmevom späť 🙉. On proste potrebuje byt vtedy sam a vysporiadat sa s tym.

kubkovamama
2. jún 2022

@majla87 u nás sa zaberá jednoduché objatie 🤷

aknamorka22
2. jún 2022

U nás zaberá na ukludnenie hudba. Ma ju naozaj rád. A potom ešte objatie a ešte knižku. Vždy keď je nejaká situácia, ktorú horšie zvláda tak nájdem na tú tému knižku a čítame ju. Potom stačí pár krát knižku v danej situácii spomenúť a hneď to lepšie zvládne. V noci keď má ísť spať tak ho ukľudní nejake malé svetlo zapnuté. Iným deťom zase pomáha plyšová hračka, že ju všade nosia so sebou a tu vkuse stláčajú. Ale je to len jedna konkrétna. Kamoška má dokonca v zálohe kúpených viac kusov a mení to keď potrebuje oprať alebo sa tej pôvodnej niečo stane 🙂

andreatytler
3. jún 2022

@majla87 Aha, takze najma prd spanim. No to potom je normalne a dost vela deti to tak ma v ranom veku. Vela deti rodicov skrabka, alebo stipe, alebo sa hraju s ich vlasmi, alebo s oblecenim. Pozerala som si tu dost vela starsich prispevkov o tomto. Vela deti s tym zacne pri kojeni.
A neskusali ste mu povedat aby si mackal svoju vlastnu ruku? Alebo len jednoducho ze aby prestal mackat (bez presmerovania) a mozo s tym prestane uplne, alebo si sam nieco najde? Ja synovi kazdy vecer ked ho uspavam poviem po tych 15 minutach ze uz nechcem aby mi chytal ucho, ze mi to uz vadi. On trochu zaprotestuje, ale respektuje to a zacne si chytat svoje ucho. Niekedy mu musim tu ruku dat dole, lebo skusa aj napriek tomu ze mu poviem, ale nikdy to nie je boj alebo hadka.
Co mna najviac stve na tom je ze toto zmolenie usi mu vlastne brani v zaspani. Uz zavrie oci a zaspi a ta ruka mu z ucha klesne dole, ale po minute sa tak trochu preberie a zacne zase zmolit a potom zase zaspi a po minute zase hore. Akoby mu telo islo same bez toho aby ho ovladal a tie neustale pohyby mu brania v zaspati.