icon

Skríkla som na dieťa, veľmi sa zľaklo a prestalo plakať

relaxx11
27. mar 2021

dnes sme čistili zuby nášmu 16mes. synovi a stala sa nepríjemná vec.
čistíme mu ich tak, ze sedim na zemi roztiahnute nohy on ma medzi nimi hlavu, prisadnem mu ruky a "bojujem". x mesiacov sme skúšali prosit, dohovarat, vysvetľovať, trpezlivo,... nepomohli.skončilo to pri tomto. cistime jemnou detskou curaprox kefkou, jemne, ale dôsledne.
reve pri tom ako tur, netrvá to vzdy dlho, ale musím čakať kedy pri placi otvori usta a strcim mu tam kefku. keď ju náhodou nejak jazykom vytlačí, tak znova cakam 2 minúty kym otvorí v tom reve usta, a rýchlo pokračujem.
no dnes sa stala nepríjemná vec. uz som z toho tak psychicky ubita že dnes ako reval vrieskal uz mi dosla za tie mesiace trpezlivosť a zvreskla som aj ja. snažila som sa na 2 sekundy napodobniť jeho rev, ale asi pochopíte ze take zvresknutie dospelého ma trosku ine grády a iny ton.
dostávam sa k jadru veci. zasekol sa, prestal plakat, začal zajakavo smrkať, vyplašene pozeral, zlakla som sa aj ja, muz hned panika ze co s nim je. vyletelo zo mna No nič zľakol sa a bude koktat. viem bolo to hlúpe ale matky ktoré raz za cas vybuchnú a "zlyhaju", ma pochopia ze ked je zena uz psychicky vyčerpaná, tak povie a urobi aj to co nechce. muz ho hned takého vyplaseneho zajakaveho zobral na ruky, dal mu mojkaca a ukludnil ho. ja som odisla z izby.
nechcem sa tu dohadovať ci maly bude naozaj koktat (zatial nekokta), ale zaujíma ma vas názor na to ake nasledky to v ňom moze zanechať. stalo sa to uz v minulosti asi 2x bežné pocas dna ked som uz bola na konci s nervami, urobila som to zvreskla som, potom som plakala lebo mi to došlo luto aká som otrasná mater... proste nechcem to uz opakovat, ale viem ake extremne citlivé a vnímané su deti v tomto veku a zvlášť aj moj syn. zaujíma ma názor mamiciek ktore majú trebárs rovnakú skúsenost a maju väčšie deti ze si aj ty to prešli. ale samozrejme ďakujem za každý názor.

erickatt
27. mar 2021

@relaxx11 si normalna?. Chuda dieta. Bude mat traumu cely zivot. Mne tak mama nasilu raz asi 6 rocnej umyla zuby sodou bicarbonou, vraj budu biele, revala som este som aj bitku schytalaa doteraz mam problém, je mi na vracanie, neznesem kefku v ustach. Ano umyvam si zuby ale trauma je

selest
27. mar 2021

Mam doma tiez dieta co odmieta spolupracovat v comkolvek ale v zaujme zachovania jeho aj tvojho dusevneho zdravia ti radim zvolni trosku. Ano zuby su dolezite ale skuste to trosku nejak hravo, daj mu kefku nech si ju zuzle. Ja dam 2 a tretou umyvam. A nenecham sa hlavne vytocit ked on vrieska, ja kludne hovorim nieco ako " klud neboj sa to nic len umyjeme zubky, vlasky, rucky..ty si sikovny chlapcek atd" takto sa aj on skor ukludni a vlastne tym ukludnujem aj seba aby ma jeho protestovanie nevytocilo a nevybuchla som. Ale az takto nasilu nerobime nic ja sama si neviem predstavit keby mne toto niekto robil a to som dospela.

mayami
27. mar 2021

No okoktavie skôr z toho násilného umývania ako z toho zvresknutia

hedan
27. mar 2021

@hipuska ako sa tvoje dieťatko cíti? Boji sa? Hnevá sa? Ja sa bojím, keď si predstavím, že mi ideš umývať zuby. Fakt to ide inak, ver mi, len ty musíš urobiť prvý krok. Pokojne, s láskou, nehou a zábavou. Formou hry. Nie drezúra, je to dieťa, nie kôň.

hipuska
27. mar 2021

@beata_k bolo to písané obrazne. Tak si nechá tie zuby vyčistiť. Môj syn má rok a 18 zubov. Začínajú sa mu tvoriť kazy. Takže, buď budeme čistiť nasilu alebo vôbec

janka0509
27. mar 2021

Ja ta chapem. Ja sice patrim k maminkam,.ktore dost zle znasaju detský plač, a vzdor, v tom zmysle, ze niekedy povolim viac ako by som mala. Ale verim ti,ze mu chces tie zuby umyť, aby ste v dvoch rokoch nemuseli behat po zubároch.

Moji synovia si radi umývajú zuby, chvalabohu. Ale prvy syn asi do dvoch rokov si strasne nerad strihal nechty. Strihali sme sice len raz za tyzden ale vyzerala to podobne ako u vas, strasne vrieskal, trhal rukami, nohami, no des... Ale s.dlhymi spinavymi nechtami sme.ho.nechceli nechat chodiť.
Mozno by ste mohli zvazit, chvilu to cistenie vynechat, pripadne mu dat kefku, nech skusi sam... Iba tak aby sa zoznamil s nou sam... Neviem ale ci to pomoze... Tiez mam doma velmi tvrdohlave dieta a su veci, ktore s nim jednoducho nedohodnem. Napríklad rukavice v zime, radšej by vazne zamrzol ako si ich nechal na rukach. (Teraz uz v pohode, ale v 2 rokoch to bolo strasne). Ani pod dekou ich nechcel mat... Neskryl si ich sam, fakt radsej mrzol🤦. Nerozumiem prečo to robil.
A tiez som sa napocuvala o tom...

K tomu tvojmu kriku... Uplne chapem,ze ti je z toho na nič.. mne sa to raz stalo, ked som tiez tak nakricala na syna, pritom spätne uznavam,ze okrem toho, ze som tym krikom nic nevyriesila, ani si to ten syn vobec nezasluzil. Nemyslim tým,ze som zvysila hlas, proste som kricala a on sa rozplakal, nebolo to teda ako u vas, ale tiez som vtedy potom citila neskutočný pocit viny.
Neviem ti teda poradit, ale priznavam sa, ze viem o com hovoris.

domak2
27. mar 2021

@luccija no to je tiež pekný prístup, radšej nech si dieťa robí čo chce, než zasiahnuť ako rodič.

@relaxx11 mojej som tiež chvilu docistovala nasilu, ale dôležité je to robiť bez nervov, po pár dnoch pochopila, že toto je vec na ktorej proste trvám a odvtedy nebol problém. Ale nemôžeš to robiť v strese a s nervami, to inak ako výbuchom neskončí. Podľa mňa len prišiel na to, že aj ty máš nejaký limit kedy už vybuchnes. To si musíš ustrážiť ty, dať najprv varovanie, už mám toho dosť, budem sa hnevať a pod. a nie sa tváriť že je všetko super a potom ti zrazu "odletí hlava" . To sa zľakne každý.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
matussara
27. mar 2021

Ani si nevieme predstavit ake zranenia a traumy si nesieme z detstva. Problemy v dospelosti idu prave odtial...take dieta zrejme citi stratu bezpecia a lasky a pridu nasledky. Tak velmi lipneme na normach az nas to dotlaci do tychto stavov-a naslednych pocitov zlyhania. Tak male dieta si to nebude pamatat ale bude to v nom. Skuste sa ho spytat ako sa pri tom citi.

panelacikova
27. mar 2021

ženy, ja sa vás opýtam len jednu vec.... napríklad moja dcéra si nechcela dať ani za svet hlavu umyť, trvalo to dlho, možno aj pol roka. čo tá robila... myslela som, že vyskočí z vane... nuž, bývalý držal dieťa vo vani, ja som umývala (podotknem, že to začalo až okolo 1-1,5 roka). a nedá mi nepoložiť vám otázku... to som ho mala nechať radšej so špinavými vlasmi a hlavou? asi by ste ma v tej chvíli ukameňovali, keby som toto písala na koňa. dnes má vyše 11, hlavu si umýva sama, je len prekontrolujem občas... a bez problémov. neviem si predstaviť, keby som jej ustupovala mesiac-dva-päť... možno rok? či by aj vši nedostala. veď zas odtiaľ potiaľ. a aká trauma? ja neviem, čo sú tu za ročníky, ale ja už som v "strednom" veku a moja matka nemala čas na to, aby sa s nami piplala a každému zvlášť vysvetľovala, čo sa patrí a čo nie. robili sme cirkus? šla po riti a bolo vyriešené. a neuveríte! mám 43, mama 75 a fakt, ale fakt ju mám veľmi rada a viem, že je to naozaj veľmi dobrá a obetavá mama. hlavne som si to uvedomila, odkedy mám dieťa ja. že všetky jej metódy (niektoré také, žeby ste pred nimi strčili hlavy do piesku) mali svoj význam a svoje opodstatnenie. a som jej za to vďačná, či mi veríte, či nie. takže osobne nevidím v autorke žiadneho tyrana, áno, dá sa to aj pokojnejšie, ale tak stáva sa... ja autorke držím palce, aby to zvládla aj ona, aj malý...

lolita555
27. mar 2021

Ja vzdy ked citam taketo prispevky sa cudujem a vzdy zas a znova co ako matky robia.umyvanie zubov je nutnost samozrejme ale toto nie je spravne.samozrejme ze place lebo mu je to neprijemne,je mu to neprijemne ze si mu to zneprijemnila ,bohuzial.sa cudujem ze ti to vobec manzel dovolil to tiez mi pride ako axty X,mne by taketo zaobchadzanie s chlapcami nepreslo,podotykam umyvaju si aautomaticky zuby rano vecer s radostou.mensi 2 rocny chodi po dome s kefkou na ktorej ma trosku pasty a nikdy som ho nenutila,potom uz len docistim bez placu.a k tomu zvriesknutiu,vrieskaj kolko len chces len sa predtym sama zavri do izby

dominika_sk
27. mar 2021

Nerobiš nič zle, je to uplne v poriadku, nasledky neumyvania su horšie. Pozri si na ig zubarku dentist_for_small

panelacikova
27. mar 2021

@janka0509 ahoj, tie nechty..... 😀 keď si spomeniem, že som ich musela strihať denne. a to preto, že jediná doba, kedy sa to dalo, keď mi 2x denne zaspala na 20 minút... aj to pri odstrihnutí asi 3.kusu sa zobudila 😀 takže nechty denne a v spánku... čo bolo ešte horšie, mala vrodené 4 kusy na nohách, ktoré boli akoby na nich mala pleseň. proste geneticky dané (jej otec mal to isté až do dospelosti). a tie jedine obrúsiť. vieš si predstaviť tie cirkusy? 🙄🙄 moja mama bola na návšteve u mňa raz, keď som jej ich brúsila pilníkom (inak tie "plesnivé" nešli dolu) a normálne žasla, koľko sily mala dcéra a koľko ja, že som ju udržala 😀 no katastrofa. ale keby som to neurobila, tak by jej dosť blbo zarástli do kože a to by len bol problém. takže som proste musela. revala ako tur, no a čo? proste keď musíš, tak musíš 🙂 ešte aj dnes jej je nepríjemné, keď jej tie 3 brúsim (jeden z nich sa "poľudštil" a je normálny, ako ostatné). ale už je veľká, už si pobrúsi aj sama, akože fakt, vrátiť sa do niektorých období by som nechcela ani za svet 🙂

zuz0110
27. mar 2021

V tomto veku sme cistili zuby s mobilom v ruke. On si ho drzal ruckami, pozeral krtka, lezal medzi mojimi nohami a tak si nechal umyt zuby. Ale ano, pred tym som mu aj ja takto isto umyvala zuby, bol plac. Ale to to bol plac z trucu, nie strachu. Teraz si automaticky lahne vecer a ideme umyt, ma 2.5 cca. Ziadna trauma. Jeho rovesnici, ktori maju podobne konikovske matky, ako tieto tu, co sa do teba pustili, uz vyplakavaju a vyhovaraju sa na vsetko mozne aj nemozne, lebo ich deti maju "medove zuby". Ale nie je to nikoho ineho vina, len rodicov. To, ze si zhukla na dieta od nervov, nie je to pekne ale stava sa. Zatat zuby a ist do toho s kludom. Vyskusaj mobil pripadne.
Inak, ak je dieta pokakane, reve pri prebalovani a musite s nim bojovat v tomto veku, tak ho nechate okakane? Lebo place a protestuje? Fuh....

berenika39
27. mar 2021

@dominika_sk vazne?

lolita555
27. mar 2021

@panelacikova noooo aj moj si hlavu nechce umyvat a place vo vani,tak neumyvam kazdy den cca 3x do tyzdna so samponom,ale robim to tak ze idem k nemu do vane a ked place a vystraja tak si ho pridrzim a rychlo umyjem.ale robim to kludne bez kriku a hysterie,samozrejme ze si poplacu ale to ako napisala autorka mi pride uz total prehnane

mayami
27. mar 2021

Keď sa začne kaziť zub, ktorý sotva vylezie z ďasna, tak to určite nebude problém hygieny. Tam sa môžu drhnúť zuby aj nonstop aj tak budú pokazené.

gabika128
27. mar 2021

Určite malému umývaj zubky poriadne aj naďalej. Len to skúšaj trochu hravou formou. My to máme pred TV, malý najskôr pri tom plakal a nechcel, ale bohu žiaľ, nemá po kom zdediť dobrú sklovinu a radšej občas pár minút plaču ako pokazené zuby. Naš ide mať 2 roky a pri Mirovi Jarosovi a jeho Zubkoch sa skôr na umývanie už teší 🙂 naozaj stojí za to vydržať.
K tomu zarazeniu pri plači, no stane sa, u nás to nemalo žiadne následky, len si dávame pozor aby sa to už nestalo.

mucuinka
27. mar 2021

@relaxx11 ja ta upokojim. Vrieskanie nie je dovod na neumyvanie zubkov. Moje dieta vrieskalo ako tur, ked som ho sla prebalovat. Mala som ho teda nechat v spinavej plienke? Je to rovnaky hygienicky ukon. Moje deti si presli vselicim pri umyvani zubov. Aj spolupracou aj bojkotom. Nepopustila som. Potom ked budu zuby boliet, budu tu vsetky mamicky vypisovat, ze ich dieta ma pokazene zuby a co s tym. Skus mu pustit rozpravku. Alebo nanho sepkat nejaky pribeh..obcas to pomoze. A obcas to nepomoze a musis bojovat. Zaujimave bolo, ze moje deti aj ked jacali a povedala som im, nech teda idu spat so spinavymi, tak jacali este viac, ze im ich treba umyt. Proste ten zvyk bol vypestovany. Co sa tyka tvojho kriku, neboj, nebude mat traumu. Zlaknut sa zlakol a zostal aj prekvapeny, ale nic trvale si mu nesposobila. A este jeden typ. Nas maly nevedel a casto ani nechcel otvorit pusu, tazko sa mi sustredovalo na spravne cistenie, tak sme kupili sonicku detsku kefku a slo to ovela ovela lahsie. A tym, ze kricis, tym sa netrap. Kazda z nas by obcas tie deti prizabila a unava, izolacia a uplne vycerpanie robia svoje. Deti maju velke srdiecka a vedia odpustat. Najma ak ich potom potulime a prizname si chybu

w123
27. mar 2021

ja umyvam zuby tak isto, lebo to ze ozuzle kefku mi nepride ze ma zuby umyte a cistim jej aj nitou.. zubarka nakazala.. uz vidim dvojrocne dieta ako si same vycisti medzizubne priestory nitou, proste dam jej aj kefku a snazim sa jej vysvetlit ako si zubky umyvat ale na druhu stranu jej ich potom docistim a ano aj nasilu, ked to raz treba spravit a je to pre jej dobro tak to spravim, ved deti vrieskaju aj u vseobecnej lekarky napr. pri ockovani a to tu mame chodit nezaockovani lebo dieta place? tiez sestra drzi ruky..a ide to nasilu..to iste s umyvanim napr. vlasov ? nepride mi ako tyranie ked chce matka svojmu dietatu dobre ale ono tomu este nerozumie a ona musi ist obcas proti jeho voli aj ked place..

any_soj
27. mar 2021

@relaxx11 ahoj 🙂 v prvom rade sa teraz netráp. Z toho výkriku by nemal mať traumu. Aspoň myslím a aj pre seba dúfam... A k zubom - nám sa osvedčilo hovoriť pri tom "riekanku". Umyjeme horné zúbky všetky dokola. Umyjeme spodné zúbky všetky dokola. Potom má vyplašiť jazyk a umyjeme jazyk. A potom zavreté a zvonku - umyjeme všetky zúbky pekne ešte raz! A umýva aj on ockovi a tiež to pri tom hovorí... Držte sa 🙂

zamivana
27. mar 2021

V dobe keď začali byť umývanie zúbkov u nás aktuálne som videla aj ja na nete ten návod od p. zubarky o Tom ako treba zúbky umyť každý deň a ako na to. Skúsili sme to,keďže dcérka si zuby skrátka nechcela umývať,a usúdila dom,že si nebudem ničiť svoje už beztak zničené nervy tým,že jej budem likvidovať večerný kľud a pohodu. To že si kričala nie je tvoje zlyhanie aké pud sebazáchovy,nevycitaj si to,mne tiež nervy uletua a kričím,tiež sa už pár krát zľakla,aké nič strašné,aj moji rodičia na mňa kričali a som tu. A ak píšeš že je extrémne citlivý a vnímavý,jaslí na to dôkladné umývanie. Ja som sa pýtala môjho zubára,povedal že ak si nechce umývať nech jej dám večer schrimat mrkvu,uhorku, reďkovku,proste zeleninku do ktorej sa chrume a zapiť čistou vodou. Ak sa podarí potom umyť podarí,ak nie tak nie.niekedy po 1,5 roku mi sama kefku podala.rakto sa naozaj zbytočne trápite obaja.

janka0509
27. mar 2021

@panelacikova noo veru, uz som rada,ze ostriham bez kriku. Mladšiemu synovi strihanie nevadi. On ma teraz maniu,ze odmieta obliekanie. Nechce nic, chce byt proste nahy, ani plienku nechce nič, kazde rano kvoli tomu plače a tiež nasilu musim obliect. Pocas dna ked prebalujem mu to nevadi, ale ráno mu to vadí. Trva to asi tyzden, dufam,ze to skoro prejde. Ale co som citala v skupine rovnako starých deti, tiez zacali odmietat obliekanie, tak mozno to patrí k veku. 🙏

danielahamar
27. mar 2021

Mňa udivuje jedna vec, ako to tu čítam. To, že sa deťom umývajú pol hodku zuby, neznamená, že nebudu mať kaz😉😄. Všetko je to o genetike, strave a jeho vlastnom tele. Ale to myslím, že všetky viete.

A umývanie zubov za revu je u mňa nepochopitelne🙄

hipuska
27. mar 2021

@hedan dramatizujes. Isto sa moje dieťa nebojí a ani traumu mať nebude. Hneď ako mu docistim zuby behá s kefkou po dome v ústach.

gabika128
27. mar 2021

Inak sa smejem z toho, že by dieťa malo traumu keď ho do niečoho nútia. 🤣 Môj malý bude teda asi doživotne poznačený lebo reve pri každom obliekaní. Nechce, nechce a nechce. Skúšame hrou, odvedenim pozornosti, ale jednoducho niekedy nezaberie nič a obliekame s revom a záchvatmi. Akonáhle je oblečený, tak je v pohode a teší sa von. 🤷‍♀️🙂

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
beata_k
Odpoveď bola odstránená
lucia147852
27. mar 2021

nečitala som komentare, ale toto čo robíte pri umyvaní zubov neni normalne. My od 2 rokov chodime s malou na prevnetivku a ani zubar nerobí nič na silu a neodporuča robiť na silu. Takto mu len vybudujete traumu. Ved mu dajte kefku a on ju bude ozuva, dačo umyje. Moja mala tiež nechcela umyvať zuby a ma ich zdravé, krásne a teraz umýva jedna radosť. Ma 4. V tomto prípade by som viac riešila tu traumu ktorú mu robíte denne a nie jedno zvriesknutie.

acrobaleno
27. mar 2021

Spravne som pochopila ze dieta lezi na zemi a drzia mu ruky a tak mu umyvaju zuby? Mam pocit, ze traumu bude mat skor z toho ako to ze si na neho zvreskla.Toto kto vymyslel taky sposob pre deti?