icon

Skríkla som na dieťa, veľmi sa zľaklo a prestalo plakať

relaxx11
27. mar 2021

dnes sme čistili zuby nášmu 16mes. synovi a stala sa nepríjemná vec.
čistíme mu ich tak, ze sedim na zemi roztiahnute nohy on ma medzi nimi hlavu, prisadnem mu ruky a "bojujem". x mesiacov sme skúšali prosit, dohovarat, vysvetľovať, trpezlivo,... nepomohli.skončilo to pri tomto. cistime jemnou detskou curaprox kefkou, jemne, ale dôsledne.
reve pri tom ako tur, netrvá to vzdy dlho, ale musím čakať kedy pri placi otvori usta a strcim mu tam kefku. keď ju náhodou nejak jazykom vytlačí, tak znova cakam 2 minúty kym otvorí v tom reve usta, a rýchlo pokračujem.
no dnes sa stala nepríjemná vec. uz som z toho tak psychicky ubita že dnes ako reval vrieskal uz mi dosla za tie mesiace trpezlivosť a zvreskla som aj ja. snažila som sa na 2 sekundy napodobniť jeho rev, ale asi pochopíte ze take zvresknutie dospelého ma trosku ine grády a iny ton.
dostávam sa k jadru veci. zasekol sa, prestal plakat, začal zajakavo smrkať, vyplašene pozeral, zlakla som sa aj ja, muz hned panika ze co s nim je. vyletelo zo mna No nič zľakol sa a bude koktat. viem bolo to hlúpe ale matky ktoré raz za cas vybuchnú a "zlyhaju", ma pochopia ze ked je zena uz psychicky vyčerpaná, tak povie a urobi aj to co nechce. muz ho hned takého vyplaseneho zajakaveho zobral na ruky, dal mu mojkaca a ukludnil ho. ja som odisla z izby.
nechcem sa tu dohadovať ci maly bude naozaj koktat (zatial nekokta), ale zaujíma ma vas názor na to ake nasledky to v ňom moze zanechať. stalo sa to uz v minulosti asi 2x bežné pocas dna ked som uz bola na konci s nervami, urobila som to zvreskla som, potom som plakala lebo mi to došlo luto aká som otrasná mater... proste nechcem to uz opakovat, ale viem ake extremne citlivé a vnímané su deti v tomto veku a zvlášť aj moj syn. zaujíma ma názor mamiciek ktore majú trebárs rovnakú skúsenost a maju väčšie deti ze si aj ty to prešli. ale samozrejme ďakujem za každý názor.

janulik2008
28. mar 2021

@dominika1988 vlasy to je kapitola sama o sebe 😃 u nas tiez mame to bolo jedno. Ale mala to mala rovnako urcity cas presne susedia vedeli kedy sa mala sprchuje 😃 za 5 minut bola osprchocana a vlasy umyte ... v lete sa mala vo vanicke umyvala tam sme dali vodu a tak sa umyla 😆😆😆 co sa stalo nik nevie trz ma 5 a do vane ide rada pomohla ehm sprcha co meni farby a to take na hlavu aby jej netiekla voda do oci. Ale uz umyvame bez toho ... zuby sme jej tak drasticky nikdy neumyvali 🙃

janulik2008
28. mar 2021

@nikiki29 hej to som videla ... jednoducho aj nasilim ale mysia byt umyte 😒

lenkakravcova
28. mar 2021

@relaxx11
Syn tiež nemal rád umývanie zubov. Tak som mu ich neumyvala. Viem ze možno niektoré si poviete, že šialená. Už bude mať kazy.. Ale syn má momentálne 3,5r a ani jeden kaz. Zuby si umýva (so mnou a so smiechom že ho steklim po nich kefkou) iba večer od troch rokov... Nikdy nie s plačom.
Neviem čím tie deti krmite, že sa im robia kazy ale ja som zvykla dávať večer synovi syr (čistí zuby sám o sebe). Možno skúste niečo také. Okrem toho ešte existuje miswak/siwak = prírodná zubná kefka na ohryzanie, kedy zuby netreba inak po nej umývať (len ju dieťa zuzle). ☺
Takýmto spôsobom ako umývate by som nepokracovala.

nikiki29
28. mar 2021

@gabika128 ja nehovorím, že instaprofily sú zlé, mne tiež dali kopu info, tiež čistím “hore nohami” po ležiačky, čo by mi určite “naše staré matere” nepovedali a mňa by to tiež nenapadlo. Takže áno, ďakujem za to. Ale až takto ako autorka píše? To je už extrém... dá sa bojovať s umývaním aj trochu jemnejšie a nie urobiť dieťaťu traumu pri každom čistení.

nikiki29
28. mar 2021

@nika23t áno s týmto ja úplne súhlasím, tiež som čistila nasilu. Ale dá sa jemnejšie, postupne, privykať na kefku a pracovať na tolerovaní umývania. Nie že chytím dieťa ako dáku bábu a spacifikujem ho kolenami pri zemi. Pre mňa je toto fakt neakceptovateľný postup. Ja som s umývaním bojovala x mesicov, ale toto je podľa mňa veľmi zlá cesta a čudujem sa, že to tak propagujú...

luciab987
28. mar 2021

@relaxx11 ja z teba nejdem robit najhorsiu mamu na svete. Dokonca tiez som tak skusala umyvat pretoze som to tu videla na MK v stomatologickej poradni. Tiez bojujeme s umyvanim zubkov. A tiez som niekedy psychicky uplne na dne. Podla mojho nazoru sa nestane nic. Skus porozmyslat nad tym umyvanim. Nechaj ho par dni vydychnut. Chcela by som dcerke tiez umyt zuby perfektne, ale je to tazke. Davam jej ozuzlat kefku, lezi, pozera nejake pesnicky a sem tam jej ja vbehnem do pusiny a prebehnem zubky, alebo robim srandicky aby sa zasmiala a tak umyvam. Nie je to ideal ale ona vie tak nastulit usta ze sa jej tam nedostanem. K tomu kricaniu, myslim si ze sa len zlakol. Ty si si uvedomila ze to uz bolo cez, tak nabuduce odid napr z izby sa vydychat. Ale si normalna, v klude, zivot idedalej. Tiez sa velmi snazim vyavetlovat a byt v pohode ale sme len ludia, ja uz tiez niekedy nemam sil. 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
iwesska
28. mar 2021

Kks,toto su praktiky ako v stredoveku. Je zaujimave,ze sa povazujes za otrasnu matku,lebo si skrikla,ale ze takto surovo mu umyvas zuby sa ti zda noemalne? Lebo nie je. Uz teraz si mu zarobila na poriadnu traumu. Nezabudni,dieta si pamata! Aj taketo male! Vsetky negativne pocity sa mu spoja s umyvanim zubov a ostanu v emocnom mozgu cely zivot👏
To ta nikdy nenapadlo mu zapnut radsej rozpravku v TELKE? Aby na to nemyslel? By sa ti pacilo,keby sa k nemu takto spraval zubar???😯 A ti teda musia osetrit denne niekolko nespolupracujucich deti. Deti vzdoruju,ale ty mu mas ukazat ako sa to da,nie to robit nasilim🙈 Ked bude starsi a nebude sa ti chciet obliekat,tak ho sfackas,ci?

luciab987
28. mar 2021

@relaxx11 ja sa absolutne nezapajam do debat, ale az nerozumiem ako tu niektore zeny pisu ze bude mat traumu. Preboha. Nebude mat ziadnu traumu ak s tym prestanes a zmenis sposob umyvania. Ani nebude koktat. Strasne co sa tu pise. Tiez som pocula uz take od kamosky ze ona do 3 rokov velmi neumyvala, to si nemyslim ze je uplne v poriadku. Ja umyvam 3 kefkami, dcera ma 2 v ruke a ja 1 😄.

hedan
28. mar 2021

@hipuska ty si policajt! Nepovedala som, že bude mať traumu, ale ze sa hnevá a bojí! Čistenia zubov? Nie, boji sa teba pri tom čistení! Preto plače. Je to tvoje dieťa, môžeš to robiť s láskou pretože ho ľúbiš a chceš mu dobre, alebo drezúra, pretože chceš to tak ty! Myslím, že sa mu za dva dni zúbky nepokazia a pomalými krokmi ho naučím, že je to súčasť života, že pritom nemôže plakať každý deň a zbytočne, ale inak ako s láskou to nepojde. Držím ti palce, verím, že za hodíš jesitnost a tvrdohlavosť a zvíťazí u teba rozum a cit.

hipuska
28. mar 2021

@hedan 😆 a čo myslíš, že čo som doteraz skúšala? Moja ješitnosť? Z najstasim synom som rok cvičila Vojtkovu jazdy jeden deň. Reval ako tur, a myslíš že sa ma bal? On si zuby umyť dá, tak na 3 sekundy, ale nie je to dostatocne. Konzultovala som to aj so zubárkov a absolútne nemám žiadne výčitky svedomia, že mu zuby čistíme týmto spôsobom

kuko55
28. mar 2021

Fúha, ste jej dali 😨😨 takto a keď ste odsávali sopliky tiež to bolo v mnohých prípadoch takto, maminka chce aby mali zdravé zúbky a umýva ich dôkladne, čo ja chápem, odporúčam ako to odporučila naša zubárka nám, zobrať dieťa do lona oprieť hlavu a umývať, oproti si sadne ocko či sa sa zrkadlo a uvidíš zlepší sa to, neskôr dať kefku dieťatku a docistotovat (aj do 10rokov), veľa chváliť a požívať riekanky, kto chce čisté zúbky mať musí si ich umývať, nas má rád auta rád si ich umývať spojila som to že aj zúbky bude mať ligotave ako auto, a keď si umyjem ukazujeme zúbky všetkým plysakom , vsade kde som a malý na počuje vravím ako si umýva zúbky a je šikovný, prosto chvála má naňho pozitívne účinky....na záver ti chcem vyjadriť podporu,chápem že to robíte s dobrým úmyslom, len ste sa tak zasekli že vám ušlo že sa to musí robiť inak, chápem ten stav, mne sa podobne tiež občas stane že precitnem že čo to robím, tak určite zmeniť prístup a pôjde to

Pre ostatné si neodpustím poznámku:ako hykate že čo to robia, robia pre dobro svojho dieťaťa, ja hykam keď vidím že jeho rovesníci su ip na tablete, že zeleninu videli iba na obrázku (a to ja dávam mňamu môjmu skoro denne,ale vyvažujem) a x iných horších zlyhaní rodičov

katkati
28. mar 2021

@relaxx11 Nečítala som pred predchádzajúce komenty. Ale to zvresknutie je oveľa menej zlé, ako to denno denne násilie pri umývani zúbkov. Hrôza. Manžel je s tým stotožnený?

panelacikova
28. mar 2021

@kuko55 vidíš to! odsávačka 😀 😀 to tu radšej nejdem ani písať 😀 zato zuby si moja umývala pekne a bez problémov. ale odsávanie sopľov pri chorobách..... to bol masaker 😀

jankapepe
28. mar 2021

@relaxx11 to aké následky na ňom nechá jedno zakricanie matky? Pravdepodobne žiadne.
To aké následky na ňom zanechá to že mu takto nasilu doslova umývate zuby no neviem.....asi to znenavadi.......

jankapepe
28. mar 2021

@janulik2008 mhm. A tá zubárka je bezdetná, že?

jankapepe
28. mar 2021

@dominika_sk ale áno robí zle. Umývať zuby deťom sa dajú aj bez revu bez toho aby si na nich sedela a nasilu im pchala kefku do úst!!
Mám tri deti a pri každom to chcelo len trpezlivosť a materinský prístup.
Toto fakt normálne nie je!!! Cistota zubov nie je priamo úmerná násiliu!!!

ladyvi
28. mar 2021

Nic mu nebude. Nebude mat traumu,ze si skrikla, zjavne vela nekricis, tak ked to vynimocne urobis, tak ho to zjavne zarazi. Ine deti su zvyknute na kricanie denne, mam kamosky, na ktore maminy tolko vrieskali, ze mna z toho usi boleli, a su to uspesne mlade vyrovnane zeny. Neboj, nie je z vaticky.
Tie zuby. Ani necitaj tie komenty, len ta zeny zdeptaju, chapem, ze si to detailne opisala, tak to znie pre mnohe jemnocitne maminy hororovo.
Ja som umyvala tak isto🤣 je to ako boj so selmou, ale skusali sme uz vsetko. Cuduj sa svetu, jedneho dna mu preplo a normalne nebojuje. Nie, nemusite sa toho chytat, ze chudatko je zmiereny s osudom, normalne si necha umyt zuby, lebo dorastol.
Od maleho babatka nenechal, aby sme mu dasna pozreli, take umytie zubov bol boj. Ale trvali sme na svojom, nepojde mi dieta pod narkozu len preto, ze nejakej inej mamine sa to zda drsne. Normalne sa rehotal, hned ako sme mu prestali umyvat zuby a nikdy nevyronil ani slzu, vzdy proste len hystericky krical, lebo tato cinnost mu je neprijemna. Zuby ma ukazkove, bol kojeny celu noc prisaty na prse a zuby biele bez kazov. Zatial. Dcera detto. Umyvame denne a poctivo. A mozno nejaky kaz bude,ved ok, niektore veci neovplyvnim uplne, ale urcite nebude nutnost narkozy, lebo by mal 6 zubov zhnilych.

janulik2008
28. mar 2021

@jankapepe nie praveze ma 2 deti. Jedno 2 rocne a druhe novorodenec 🙂

janulik2008
28. mar 2021

@ladyvi zaujimave je ze bratranec mal 2 roky a predne zuby KO lebo pil v noci Nutrilon ale on na litre ho pil ... a malá má 5 a keby nekusala cukriky tak by mala zubky vsetky krasne trz to vyzera ze nema zubok jeden ... a pije vecer z flasky bohuzial ritual raz jej prepne a povie dost ... a zuby má ok ani predkus nema ani nic

darinkal
28. mar 2021

@nika23t tiež si myslím. Bude mat traumu a odpor k umyvaniu zubov. Toto fakt nie. Strasne. Mala zvoliť hravú formu ! Ale toto mi príde barbarské. Chudá decko. Fakt

hedan
28. mar 2021

@hipuska akože pani zubárka povedala ok, sadnite si na dieťa, keď leží, nevadí, že kričí, to je v poriadku a umývajte, len umývajte! Veď v tejto polohe mu to tečie do hrdla, bože! 😮 To vážne!
Vojtovku cvičilo veľa rodičov, to je niečo iné prepánajána! Zuby sa dajú umývať aj bez bolesti a kriku, Vojtovka nie!
Je to na vás, ako som napísala, mne je uz len zle, keď si predstavím, že som vaše dieťa a blíži sa večer a viem, čo bude nasledovať! 🤢
Ja umývam deťom 3x do dňa, najmladší má dva roky a nikdy, nikdy by som to nerobila takto! Tiež sa im to zo začiatku to nepačilo, netvrdím, že leteli ku mne s otvorenými ústami, ale formou hry a trpezlivosťou to po týždni prestali riešiť a berú to ako súčasť hygieny. Keby to robila učiteľka v škôlke dieťaťu, tak by ste ju udali, ale vy ako matka, ktorá miluje svoje dieťa, môžte 🤔

iwesska
28. mar 2021

@luciab987 A ty kde beries tu istotu,ze nebude mat traumu? Mojmu ako 2mesacnemu! babatku prepichovali slzne kanaliky. Museli ho pritom silno zavinut do plachty tak,ze mal ruky silno pri tele zviazane a sestricka ho pevne drzala,aby sa nemykol. Ako strasne plakal a sa aj pokakal ani rozoberat viac nejdem. Ale od tej doby nezniesol aby som ho akokolvek privinula,objala a dodnes zacne plakat,ked ho obijmem a nemoze hybat rukami.Zacne byt az hystericky a chce ujst. Konzultovala som to aj so psychologickou a mi povedala presne to,co som si aj myslela - posstraumaticky zazitok z ranneho detstva. On si ten zazitok nepamata,ale jeho mozog to uz navzdy bude vyhodnocovat ako neprijemne a nebezpecne. Potom sa cudujme,kde vznika strach zo zubara.

darinkal
28. mar 2021

@iwesska ja mám neskutočnú traumu zo zubára. Keď som bola decko sme ako trieda schytali tu najmasiarskejsiu zubárku bez kúska citu ! Báli sa jej všetky deti. Dúfam že je v pekle za to aká svina bola. Mám 35 rokov a tu traumu neviem prekonať. Môj syn mal zas milú jemnu mladú zubarku. A zo zubárov nemá vôbec strach. Takze toľko k tomu.

staskadexter
28. mar 2021

Dieta musi vyrastat v hierarchii kde je mamina a ocino navrchu a dieta pod nimi. To znamena, ze rodicia urcuju dietatu co ma robit. Ak si sa raz rozhodla, ze maly si bude umyvat zuby tak to rob. Vzdy vsak treba konfrontovat dovod pre ktory si sa tak rozhodla. Obzvlast vtedy ak ti maly dava vyrazne najavo ze s tym nesuhlasi. Rovnako ako nechces mat dietas pokazenymi zubami tak ani rozmaznaneho fracka, ale ani frustrovaneho zakomplexovaneho jedinca. Vychova je veru narocna vec, drzim palce a pis ako sa to vyvija 🙂

iramka
28. mar 2021

ahoj, nie uplne k tvojej otazke, ale mozno pomoze..my sme podobne bojovali, tyranie to nie je, aj sme to konzultovali s p. Vagacovou (Efektivne rodicovstvo), mas sa to snazit urobit co najrychlejsie, s kludom a hovorit asi nieco v zmysle, ze musime, aby boli zubky zdrave a za chvilu skoncime (nepamatam si presne, skonzultuj to s nou).

Keby sme takto dcere necistili zuby, tak teraz ked bude mat 3r nemala by 3 predne zuby..tak co je horsie, zvladnut nejaky cas problemove cistenie, alebo dieta v 3 rokoch s 3ma vytrhnutymi zubami a v 4r by nemala zadne stolicky..? A to nedostava skoro ziadne sladkosti, takze zo zlej stravy pokazene zuby nemala...

U nas nastal zlom po kupe knihy Velke cistenie zubov v Zoo, manzel "cital" (popisoval obrazky) a ja som cistila. Po nejakom case sme uz knihu nemuseli pozivat a zvladame to bez nej. Najnovsia Finta je, ze kefka je raketa a leti okolo slnka (lampa) a potom prileti do ust a vyzenie cerviky z ust, ze uz tam ostanu len dobre husenicky a motyliky..Proste na dceru zaberaju rozne pribehy...

Na poslednej prehliadke u zubara sme dostali velku pochvalu, ze malokto z rodicov dokaze zuby tak zachranit, ako sme ich zachranili my cistenim. (a to uz bola 6. navsteva zubara!!! a to este nema 3 roky)

lubiss
28. mar 2021

postojacky by to neslo ????nechapem tvoj styl ze ho privalis k zemi ....ale zrejme to uz inac neslo asi sa ti statocne vzpieral bohuzial znie to sice drasticky ale niekedy uz zo zufalosti to asi inak nejde...no koktat nebude to sa neboj ale co s takym viem si zivo predstavit ako ti pritom vyvadza tiez by som nato nemala tolke nervy a uprimne moj ked vyvadzal pre nic dostal na prdel a bol klud potom zistil ked sa unormalnil ze nic hrozne sa mu diat nejde a spolupracoval....ty si zhukla zrejme prvykrat tak tiez ostal v soku ze zrazu nevrieska iba on jak pavian...nemala si sa prelaknut ale dorazne mu v tej chvili povedat nech sa postavi otvori usta a idete si pekne umyt zuby a hotovo nediskutujes viac, verim ze by spolupracoval si myslim.

jankapepe
Autor odpoveď zmazal