Skríkla som na dieťa, veľmi sa zľaklo a prestalo plakať
dnes sme čistili zuby nášmu 16mes. synovi a stala sa nepríjemná vec.
čistíme mu ich tak, ze sedim na zemi roztiahnute nohy on ma medzi nimi hlavu, prisadnem mu ruky a "bojujem". x mesiacov sme skúšali prosit, dohovarat, vysvetľovať, trpezlivo,... nepomohli.skončilo to pri tomto. cistime jemnou detskou curaprox kefkou, jemne, ale dôsledne.
reve pri tom ako tur, netrvá to vzdy dlho, ale musím čakať kedy pri placi otvori usta a strcim mu tam kefku. keď ju náhodou nejak jazykom vytlačí, tak znova cakam 2 minúty kym otvorí v tom reve usta, a rýchlo pokračujem.
no dnes sa stala nepríjemná vec. uz som z toho tak psychicky ubita že dnes ako reval vrieskal uz mi dosla za tie mesiace trpezlivosť a zvreskla som aj ja. snažila som sa na 2 sekundy napodobniť jeho rev, ale asi pochopíte ze take zvresknutie dospelého ma trosku ine grády a iny ton.
dostávam sa k jadru veci. zasekol sa, prestal plakat, začal zajakavo smrkať, vyplašene pozeral, zlakla som sa aj ja, muz hned panika ze co s nim je. vyletelo zo mna No nič zľakol sa a bude koktat. viem bolo to hlúpe ale matky ktoré raz za cas vybuchnú a "zlyhaju", ma pochopia ze ked je zena uz psychicky vyčerpaná, tak povie a urobi aj to co nechce. muz ho hned takého vyplaseneho zajakaveho zobral na ruky, dal mu mojkaca a ukludnil ho. ja som odisla z izby.
nechcem sa tu dohadovať ci maly bude naozaj koktat (zatial nekokta), ale zaujíma ma vas názor na to ake nasledky to v ňom moze zanechať. stalo sa to uz v minulosti asi 2x bežné pocas dna ked som uz bola na konci s nervami, urobila som to zvreskla som, potom som plakala lebo mi to došlo luto aká som otrasná mater... proste nechcem to uz opakovat, ale viem ake extremne citlivé a vnímané su deti v tomto veku a zvlášť aj moj syn. zaujíma ma názor mamiciek ktore majú trebárs rovnakú skúsenost a maju väčšie deti ze si aj ty to prešli. ale samozrejme ďakujem za každý názor.
Fuha... tvoje dieťa si akurát tak vypestuje nenávisť k čisteniu zubov. Vyskusali ste kupit naprikla sonicku kefku sonicare, stiahnuť aplikaciu kde si cistí zuby zvieratko , ktoré po cisteni môže znova nakŕmiť, presprejovat a podobne. Moje deti to velmi baví a po kazdom cisteni dostane darcek kde ma to zvieratko nieco nove na jedenie, či sprej na zmenu farby. Skúste skor niečo takéto ako silu, lebo je to nočná mora pre Vás i jeho.
@darinkal Ja tiez tak zo zubarky. Tie skolske boli asi vsetky take masiarky! My sme boli na preventivke cela trieda v ramci vyucka a ako som mala otvorene usta,ze ved mi ich len pozrie, naraz schmatla klieste a bez varovania mi 2! surovo vysklbla. To som mala uz ale 8-9r. a pamatam si ako som z toho soku skrikla a zacala plakat a ona mi napchala na obidve strany tie tampony,ze som ani rozpravat nemohla a len vrieskala :"Nereev mi tu! Vystrasis ostatnych v cakarni!" 🤦🏻♀️ Sprostana.
@ysseba moje dieta ma 20 mliecnych zubov a moze sa toho stat az az ked sa nebudu dokladne umyvat, da sa o tom najst kdeco, ak sa clovek zaujima, len ano, je to v trosku dlhsom casovom horizonte ako je to pri chorobe a podavani lieku, za to sa to moze javit ako ze "nic sa nestane"🙂 a podla tejto logiky by sme sa v nicom kde nejde o zivot nemuseli/nemali snazit, ved co 🙂
@leeshka tak ja som psycholog a na million percent ti hovorim, ze postup autorky nie je v poriadku a dietatu buduje takymto sposobom odpor az fobiu z cistenia zubov. Male deti nie su snehove vlocky, ale ich psychika je este velmi krehka a toto hranici s tyranim. A porovnavas neporovnatelne. Dieta nema 40tku teplotu 2x denne 365 dni v roku a ked ma vysoku teplotu tak nebojuje, zvacsa iba apaticky lezi a dat mu cipok nie je boj. Velmi zla analogia
@ysseba no mozno nie o zivot, ale pisala som par komentarov vyssie, skoncili sme v nemocnici s dvoma slusnymi kazmi, po takom nedokladnom umyvani, ked pride dieta ktore rastie o zuby, moze sa zle formovat sanka a s tym su spojene dalsie nasledky... tak neviem, ci je na mieste to tak zlahcovat. A s cim sa ma dieta potom najest, ked nebude mat zuby... kks, to zas nazor...
Ono asi nejde o to ze si na malého zvrieskla skôr ide o ten štýl umývania zúbkov. Tak sa na to na par dni vykašli nechaj ho tak. Napr po týždni mu daj nech si zúbky umýva sám a keď aspoň z časti na to zabudne tak mu umyvaj zúbky iným štýlom. My mame doma tiež nezbedu poriadnu tak sa hráme že jej naháňam po zuboch zvieratka a rozprávam jej ako veverička sa jej schováva za zubom ako mi kyve slon.... A takéto somariny co ju trochu zabaví aj keď nie vždy to ma umyté tip top.
A nie určite nie si zla matka keď si skrikla na dieta
@elementissa moje nebojuje az pri tej 40ke, ale ked ma menej tak hej a tak ze som si nikdy nemyslela ze taky maly clovek dokaze vyvinut taku silu a vzdor...ako pri inych veciach, ked clovek nezazije lahko sa sudi...a ak autorke, nevravim ani ze je to v poriadku a smelo do toho, ale ozaj nevieme co vsetko poskusali a ani nevieme ako dlho takto cisti ale nebude to urcite este ani 365dni (a tym nechcem povedat ze je to tym padom ok ked to nie je tak dlho)...verim ze nejdu na to rutinne ze kazdy vecer schytia maleho, prisadnu ho a sup cistit zuby, ak by hej tak ano toto je problem...ale ja by som ozaj dlhodobo nenechala dieta bez umytych zubov, mam okolo seba vela rodin kde to nechavaju na deti a zial nvm ci maju nestastie na genetiku teda ale maju kdejake problemy s uz mliecnymi zubkami...
@leeshka snazit ano. Ale ked ma diet 20 zubov je uz neskoro, snazit sa mohla o vytvorenie si navyku s kefkou ked malo dieta jeden, dva, tri zuby. Ale tak kazda robime pre svoje dieta to najlepsie co vieme. Ak si mama svojho dietsta mysli, ze najlepsie je prisadat dietatu ruky, tak fajn 🤷🏼♀️
@leeshka tento postup bol prezentovany nejakym ig stomatologickym profilom, ako si mohla zaregistrovat z prispevkov niekolko stran dozadu. Ano, to s tou teplotou nemam z vlastnej skusenosti, iba zo skript. Moje dieta este za 18 mesiacov chore nebolo ani raz, odsavacku som nikdy nepouzila. Ako kazde dieta, umyvanie zubov mu nie je po voli,ale budujeme mu NAVYK.V 18 mesiacoch ma 10 zubov, prvy mu vysiel po roku. Ale ucime ho, ze kefka je kamarat, snazim sa mu vybudovat hygienicky navyk, nie fobiu na cely zivot. A hej, zvycajne si necha pekne zuby docistit. Su dni, kedy nie. Lebo uz je prilis umrdzany, unaveny a kefku zahodi, vytaca hlavu a vrieska, kope, skriabe a podobne. Tak ho dam do postele a neriesim. Nejedava sladke ani pribinaciky ci ine hluposti, nakolko to ani nemoze, lebo ma alergiu a mame iny zivotny styl. Uz len to, ze vecer chrume zeleninu mu cisti zuby. Ja si zuby umyvam pastou raz za uhorsky rok, len si ich vycistim kefkou a vodou a nemam kaz ani jeden. Ale mam aj zdravu stravu, nemaju sa mi z coho kazit zuby a este aj dobre geny. Ja son velmi prisny rodic, ale niektore veci su pre mna uz cez. A toto je jedna z nich. Osobna hygiena je dolezity ukon, ktoremu sa dieta musi naucit. Ale nie nasilne a ublizijuco. Ako normalnu vec. Ked si dieta 3x za mesiac nevydrhne zuby, lebo ma na hovno naladu, tak ho necham tak. Ocividne, teraz je moderne byt fanatik a ist doslova cez mrtvoly. A ja celkovo neznasam fanatizmus, som za vychovu s rozumom, presne stanovenymi hranicami a pravidlami,ale bez sektarcenia, zavislosti na internetovych odbornikoch a bez tyrania dietata . taketo praktiky sposobia presny opak. Sice silou utlacis dieta, aby sa vzdalo a robilo, co chces, no akonahle vyrastie, prestane to robit. A naozaj sa mu zuby pokazia. Je uplne ine, ked decko vzdorovito vrieska a ty ho zabavis a rychlo mu vysuchas tie zuby, ako ked ho vahou celeho tela PRISADAVAS, lebo nejaky ig profil tvrdi, ze to je potrebne.... Dufam, ze chapes rozdiel
@zuzuliennka1 no u nas to iste, zimne topánky,.zimnu ciapku sme menili veelmi tazko. S tym maju problem obaja chlapci. 4 ročný uz je v pohode, ale okolo tych 2 rokov to bolo strašné. Nic nové nechel. A mlasi jurko to isté momentálne. Teraz som objednavala z hm teplaky 5 ks v jednom.baliku, a chcela som mu ich vyskusat, a krical akoby som ho tyrala, ani som mu ich nenavliekla, tak kopal, branil sa...
Dúfam,ze sa da časom presvedčiť,.
@elementissa ja takto čistím malému zuby a predstav si vôbec nemá odpor k čisteniu, na začiatku plakal, teraz sa už teší, spievame si, pozerá pesničku alebo mobil. Bohu žiaľ v roku a pol ho to nezaujímalo a nedalo sa inak, teraz ide mať 2 a už sa s ním dá dohodnúť. To, že mama dieťaťu pridrži ruky pri umývaní zubov, nie je týranie. Nech si každý umýva svojmu dieťaťu zuby ako chce.
@leeshka analógiu...... spájanie situácie keď má dieťa 40 a ide o život s umývaním zubov????
Mimochodom aj keď ma horúčky ako matka idem na dieťa citlivo, dokonca ešte citlivejšie ako keď je zdravé!!! Skúšam rôzne metódy skôr ako to musí ísť násilu.
Mimochodom to je stav tak raz dva krát za život ak vôbec.....ak sa bavíme o zdravých deťoch.
Umývať zuby násilím??? Denno denne??? Dôvod???
Keby si aj jeden deň tie zuby neumylo tak ho to na živote neohrozí a ani mu zuby z toho nezhniju.
Neexistuje žiadny dôvod sedieť na dieťati a pchať mu kefku nasilu do úst. Novinka: ide to aj inak.
@janka0509 boze akoby si syna mojho opisovala.. preventivne som mu doma jarnu bundu uz v strede februara kupila, visi v predsieni, nech ju vidi a nech si zvyka, pred cca 2 tyzdnami co bolo par teplych dni, som mu ju aj obliekla...
kebyze vytiahnem jarnu bundu az teraz, ked je na nu pomaly cas - obliekol by mi ju odhadom az niekedy zaciatkom leta 🙄 mame doma maleho Monka proste
@via88 suhlasim.. da sa to aj bez natlaku a nasilu, proste radsej dam cas... ano, boli aj dni, kedy som mu zuby neumyla, lebo to fakt neslo. ale to vacsinou cely den bol taky nijaky.. ale urcite by som na synovi nasilu doslova nesedela, len preto, ze jeden den nebude mat umyte zuby...
obcas som fakt potrebovala aj pomoc manzela, aby mi ho drzal, ale to nebolo ziadne tyranie, proste sa vzpieral, pre neho to bola nova vec, alebo take blbe obdobia boli aj vtedy, ked sa mu tlacili von zadne zuby...
ale stacilo tomu dat CAS, teraz ma 3r a uz to ide aj bez “natlaku”, ale navyk vybudovany ma...
pri cisteni zubov to nikdy ziadna matka nebude mat tak, ze vyjdu prve zuby a dieta si ich s kludom anglicana necha hned vycistit a pojde to ako po masle... to nie
ale da sa to aj s citom, trvat na tom, ale s citom, najst balans
🙈🙈🙈 Ku tomu ako čistiš zuby svojmu synovi nejdem sa vyjadrovať. Je dobré dávať dieťaťu kefku od malá nech sa snou spozná sámo ju bude zužľať. Skúsim poradiť deti po nás rodičov opakujú všetko tak si umývajte zuby všetci spolu mama táto a možno mu to nepôjde hneď ako píšu dievčatá. Moja si umývajú same a potom sa im vždy pozriem na zúbky a poviem och akú veľkú špinku tam ešte máš. Umyjem ti ich ešte ja. A sú radi ze nemajú hnusne špinky.
@jankapepe kludne si precitajte moju spravu este raz, aj dvakrat, neporovnavam 40ku s umyvanim zubov ale to ze tej horucke chcete predist podanim lieku tak ako pokazenym zubom ich cistenim. rovnako tak nepisem, ze toto je jedina metoda ako na dieta a ze netreba skusat to cele vybavit po dobrom
a neviem co myslite tym stavom 1-2x za zivot...akoze ze ma dieta horucku? ci? moj mal uz 40ky 2x, kiezby uz teda mal na cely zivot vystarane🙂
a ja velmi dobre viem ze je tu moznost to robit aj inak, ja razim respektujuce rodicovstvo a do toho ratam aj to nesudit inych rodicov a to ako co robia, ked s nimi nebyvam a "nevidim im do hrnca"...a ako som uz pisala aj v inom prispevku, kym clovek nezazije lahko sa sudi...
ja by som tu vlastne mohla maminke vynadat na plnej ciare, lebo ved moje dieta ani len jeden jediny krat neprotestovalo pri cisteni zubov, od prveho zubu si necha tie zuby umyvat ako len precizne a dlho chcem, necuka sa, nezatvara usta, nevytlaca kefku....uplny sen snov 🙂
nepojdem ale teraz tvrdit, ze VZDY to ide aj po dobrom, lebo viem ze nejde...lebo v inych oblastiach zivota sme si s nim uzili svoje a vzdy vzdy sme skusali a skusame po dobrom a trufam si povedat ze X krat dlhsie ako by mozno iny rodic skusal...
skuste sa napr zamysliet ze to nie je o tom jednom dni kedy si dieta zuby neumyje ale ze tych dni, kedy to odmieta je X...v poradi...co by ste robili? skusali by ste vsetko co vam napadne a co vam kamaratky, kamarati a znami poradia ale nic by vam nefungovalo...ziadna telka, mobil, spievanie, cedecka, tancovanie, vysvetlovanie, cistenie zubov zvieratkam, sebe atd....lebo su take deti, co maju toto vsetko tzv "v pazi"
tak co dalej, mavnete rukou? presviedcali yb ste seba sa ze je to tak ok, tak sa zuby umyvat nebudu lebo nechce? a ked sa zuby zacnu kazit tak si poviete ze genetika?
nemyslim si ze tuto maminka autorka, resp rodicia prisadaju dieta lebo si jeden den nechce umyt zuby, alebo ze by nevyskusali ine sposoby ako ich umyt v klude...ze proste kazdy den bezrozmyslu prisadnu dieta a sup ho cistit...
@zuzuliennka1 uz viacere tu tvrdite "pri cisteni zubov to nikdy ziadna matka nebude mat tak, ze vyjdu prve zuby a dieta si ich s kludom anglicana necha hned vycistit"
tak hla, tu som...neexistujuca matka ktorej dieta od prveho zubu je uplne najviac cool s tym ze sa zuby umyvaju🙂
takze tak ako existuje taketo dieta, tak existuje aj take, ktore je imunne voci vsetkym dobrym metodam a radam celeho modreho konika ako zuby vycistit po dobrom...
@leeshka ved prave... moje dieta je presne to, ktore opisujes vyssie - ma vsetko v pazi, doslova...
mohla by som aj jednorozce vypustat, proste ked nie, tak nie..
a tak ano - ako som pisala - chodili sme min. zimu von bez rukavic, obcas aj bez ciapky a mohol si o mne mysliet, kto chcel, co chcel, aka som matka-tyranka, co neviem dieta v decembri poriadne poobliekat.... hold.... jeden nezazije - nepochopi....
dieta vo veku autorky urcite kvoli obcasnemu kriku a ze ho mozno silnejsie pri tom drzia, nebude mat dozivotnu traumu, ako tu poniektore pisu🙄 o pol hodinky zabudne a na druhy den pri umyvani zas to iste... proste len skusat, vydrzat, ok jeden den aj neumyt, zuby mu nevypadaju a nescernaju do rana...
proste sa treba zatat, skusat, vydrzat... nas si uz zuby vycistit necha - a to nas pri tom videl malokedy, lebo ako pisem, ma v pazi 😂 ze ja si cistim zuby, to ho nezaujima
@leeshka že tých dní je x v poradí....a? To je dôvod sedieť na dieťati a nasilu mu umývať zuby? Skutočne?
Čo by som spravila? Jednoznačne by som sa zamyslela kde robím chybu a skúsila iný postup. Nesadla by som na dieťa a neumyvala mu zuby násilím. To už fakt takéto správanie jednoducho hraničí s týraním a je úplne jedno čo si daná osoba zažila. Nikto nemá právo ubližovať takto bezbrannemu dieťaťu!
Kriste pane, takto ho tyrat pri umyvani zubkov, vytvori.si k tomu odpor, ihned s tym prestať, toto co robis mu ublizuje viacej ako to, ze si po ňom zhukla.
Jedno zhuknutie mu neurobi nic, zato 2x denne tyrat pri umyvani zubkov ho poznaci určite
Inak vy si dufam uvedomujete, ze na tom dietati sa nesedi celou vahou. A za seba este poviem, ze moje 1.5 rocne dieta malo vonku vsetky zuby, aj stolicky. Ziadne take, ze vpredu 4 zubky a umyjeme s kuskom gazicky pri kupani. Ja nehovorim, ze trosku sebareflexie nie je na mieste, ze mozno ozaj sa dalo aj inak, ale tento sposob viedol k tomu, ze zuby boli umyte poriadne, a tak sa pouzival. Mozno sa trebalo viac posnazit. Trva to 30 sekund viac nie, mnohe tu z toho robite, akokeby ho prilahla 80kilami, a lezala na nom 30 minut. Ide sposob akym zeny komunikuju,ked je nieco inak ako si ony myslia, ze je spravne.
Vyslovene ma tato tema rozdrazdila, lebo tu vidiet, ako matky sudia ine matky, pohladmi na ihrisku a podobne. Mam najradsej take respektujuce mamicky, ktore na ihrisku nepozicaju hracky, lebo moj malicky si to nezela. Nepodelia sa s nicim, lebo ich dieta si to nepraje. Nepouziju capanec (co chapem) ale ak niekto ano, su schopne z mamy spravit tyranku, len preto ze sa raz za cas neovladla. Bezchybne dokonale matky sudkyne.
Ziadne tyranie. Tiez som si dceru polahla a nasilu umyla zubky. Synovi sa kazili zuby od 20 mesiacov...uz vtedy mal prve vrtane. Nechcela som to zazit aj s dcerou. Takze zubky sa umyvali od prveho zubku a dokladne. Ma 5,5 roka a ziaden kaz. Ziadnu traumu, pekne si zvykla. A nemyslim si, ze dieta bude mat traumu z jedneho skriknutia.
@jankapepe "Jednoznačne by som sa zamyslela kde robím chybu a skúsila iný postup"
Tak sa mozete zamysliet, a prakticky lebo vsetko co pisete je zatial v najviac teoretickej rovine...
Ja tu pisem o tom ze to dieta moze byt imunne na vsetky dobre metody a rady ako ist na to len a len po dobrom bez stipky nutenia...v takom pripade sa ozaj mozete aj rozkrajat a nepochodite
@relaxx11 tu nejaké potľapkanie po pleci nenájdeš. Ja som tiež toho názoru že to čo robíš svojmu dieťaťu je riadny masaker. Neviem ja som nikdy takto moje dieťa netrápila a ak som videla že koli niečomu ide vyskočiť z koze ( u nás to bolo odsávanie soplov odsavackou na vysávač) tak som s tým prestala a nikdy viac nerobila a prešli sme len na tu malú ručnú odsávačku. Nevravím že mu teraz nemáš čistiť zuby ale skús mu vysvetlit malé deti sú múdre. Ja som môjmu dala kefku do ruky a sám si len pohrýzol a potom som skúšala či si dá vyčistiť. Treba ísť príkladom keď si čistis ty tak aj on a sám. Ospravedln sa mu a povedz že už ho tak trápiť nebudes a musí si pekne zúbky sám čistiť aby tam nemal napr. Zubozrutov, bakterinky ( tak sme to mi robili) Teraz si čistí sám a ak náhodou nechce tak mu kuknem či tam nemá tie potvorky a ak mu poviem že má tak uteká čistiť 😁

@zuzuliennka1 a to sa nebavime o podavani atb... ked lazda liecba bola tak na 50 perc a teda na nic... a co teraz, ked to inak neslo, ako prilahnut, tak nemala som ho liecit? Ci hazardovat s atb.? Ved to nie je sranda. Ci zas nejakou superucinnou”hrou” ktoru ma dieta uplne v pazi ...? To nevravim, ze ked som ich donho aj dostala, sadol si a od zlosti ich na silu vyvracal...
U nas je to uz omnoho lepsie, ved uz ma 4 roky, rozumie, da si povedat, velmi to ulahcuje rodicovstvo 😁 ale panatam si na tieto casy, kto take dieta nedotklive nemal, nepochopi. Su veci na ltorych rodic musi trvat.