Skríkla som na dieťa, veľmi sa zľaklo a prestalo plakať
dnes sme čistili zuby nášmu 16mes. synovi a stala sa nepríjemná vec.
čistíme mu ich tak, ze sedim na zemi roztiahnute nohy on ma medzi nimi hlavu, prisadnem mu ruky a "bojujem". x mesiacov sme skúšali prosit, dohovarat, vysvetľovať, trpezlivo,... nepomohli.skončilo to pri tomto. cistime jemnou detskou curaprox kefkou, jemne, ale dôsledne.
reve pri tom ako tur, netrvá to vzdy dlho, ale musím čakať kedy pri placi otvori usta a strcim mu tam kefku. keď ju náhodou nejak jazykom vytlačí, tak znova cakam 2 minúty kym otvorí v tom reve usta, a rýchlo pokračujem.
no dnes sa stala nepríjemná vec. uz som z toho tak psychicky ubita že dnes ako reval vrieskal uz mi dosla za tie mesiace trpezlivosť a zvreskla som aj ja. snažila som sa na 2 sekundy napodobniť jeho rev, ale asi pochopíte ze take zvresknutie dospelého ma trosku ine grády a iny ton.
dostávam sa k jadru veci. zasekol sa, prestal plakat, začal zajakavo smrkať, vyplašene pozeral, zlakla som sa aj ja, muz hned panika ze co s nim je. vyletelo zo mna No nič zľakol sa a bude koktat. viem bolo to hlúpe ale matky ktoré raz za cas vybuchnú a "zlyhaju", ma pochopia ze ked je zena uz psychicky vyčerpaná, tak povie a urobi aj to co nechce. muz ho hned takého vyplaseneho zajakaveho zobral na ruky, dal mu mojkaca a ukludnil ho. ja som odisla z izby.
nechcem sa tu dohadovať ci maly bude naozaj koktat (zatial nekokta), ale zaujíma ma vas názor na to ake nasledky to v ňom moze zanechať. stalo sa to uz v minulosti asi 2x bežné pocas dna ked som uz bola na konci s nervami, urobila som to zvreskla som, potom som plakala lebo mi to došlo luto aká som otrasná mater... proste nechcem to uz opakovat, ale viem ake extremne citlivé a vnímané su deti v tomto veku a zvlášť aj moj syn. zaujíma ma názor mamiciek ktore majú trebárs rovnakú skúsenost a maju väčšie deti ze si aj ty to prešli. ale samozrejme ďakujem za každý názor.
Takto sa zuby neumyvaju.. predstav si ze by to niekto robil tebe.. necudujem sa ze ma zachvaty 🙈
@nekonecna_katastrofa vieš, budem šťastná a hrdá ak moje dieťa zasiahne, okomentuje, odsúdi a odstráni ublizovanie slabším.
Chápem, tolerujem rôzne výchovné spôsoby a v podstate mi je úplne jedno kto aký prístup zvolí. Do výchovy som nikdy nikomu nekecala, ale ver že toto o výchove či zdravých zuboch nie je.
Je to o tom že matke jednoducho dôjdu nápady a rupnu nervy, je to o násilí. A ktokoľvek v mojej blízkosti by toto robil, áno upozorním ho, reagujem, a jeho konanie odsudim.
Akurat mu traumu z umyvania zubov urobis. A k tomu co sa mu stalo albeo stane? no nic... rupli ti nervy, odo mna by za niekolko mesacne revanie aj po riti dostal a tak ako ho to sokovalo, tak to aj prestane. Hlavne prestante robit take dramy z umyvania zubov.
@gabika128 ,,čistíme mu ich tak, ze sedim na zemi roztiahnute nohy on ma medzi nimi hlavu, prisadnem mu ruky a "bojujem".
reve pri tom ako tur, netrvá to vzdy dlho, ale musím čakať kedy pri placi otvori usta a strcim mu tam kefku. keď ju náhodou nejak jazykom vytlačí, tak znova cakam 2 minúty kym otvorí v tom reve usta, a rýchlo pokračujem,,
@jankapepe u nas si chlapci unyvaju v pohode zuby, ale vadia im ine veci.
Ale myslim si, ze dieťatko to neboli, ked mu niekto drzi ruky. Autorka si určite na to dieta nesadla celou vahou. Tak ako.ona opisala, ja som kedysi odsavala detom soplik. Casom chválabohu zistili, ze kričia zbytočne, pretoze to nebolí, a uz si dajú odsat v pohode, starsi uz za mnou behá sam, aby som mu odsala ked ma plný nos.
Ja sa snazim tiez o respektujuce rodicovstvo a vysvetlujem snazim sa... Nevyspala som sa poriadne 4 roky, kojim kazdu hodinu, chrbát ma bolí, lebo syn je niekedy pricucnuty na prse celú noc. Pri prvom som takto fungovala, a hned aj pri druhom, takze v podstate suvisle 4 roky, uz takmer 5.
Prečo? Aby neplakali, keby im nechcem dat. Pretoze by mi to bolo.luto... velmi tazko sa mi im niečo odopiera a s tazkym srdcom robim nieco co im vadi, ale niekedy je to proste pre ich dobro.
Nemyslim si,ze mi nedôverujú, alebo ze mam s nimi nejaké narusene vzťahy, od malička boli nonstop nosení, kojeni, mojkani, kolko potrebovali odo mna aj od tatka. Ale kludne urobia scénu pri strihani nechtov.
Teda vlastne uz len ten mladsi. Ten starsi uz je v pohode, nema traumy, neboji sa.nicoho, pricom predtym plakal.
Mam neter, ktora nikdy nemala problem s ničím, s jedením, strihaním, s čistením zubov, s nastupom do škôlky, proste s ničím. A mam synovca ( od tej istej sestry), ktory plakal snad pri vsetkom, myslim tým umyvanie zubov, vlasov, strihanie nechtov, odsavanie soplikov, pri každých liekoch sa povracal, proste co mu nechutilo, hned ho napinalo.. Pritom to.je zdravy chlapec, uz je v puberte. A na to ze je v puberte je to slusny chlapec, uplne bezproplemovy (klop klop), ale keď bol maličký, najma do.tych 3 rokov, to s nim bolo dost tazke v takýchto situaciach.
Narozdiel.od netere, ktora noazaj nikdy nemala problem s ničím.
Určite by som si skôr kládla otázku, aké následky v ňom zanechá to vaše násilné čistenie zubov, ako to "zvriesknutie". To, čo ste opísali, nie je normálna a zdravá starostlivosť o dieťa.
Ufff... Koniec komentára, nemám slov 🙄
@relaxx11 akoze u nas sa muselo tiez jednu dobu umyvat 'nasilu', sice nie az takto, ale tiez bol rev hned ked videl kefku. Ja som sama dieta, u ktoreho rodicia na zuby ale ze totalne kaslali, takze asi v dvadsiatke som skoncila s tazkou parodontozou, vytrhnuty jeden zub, dalsie dva totalne vyhnite na opravu kanalikov. Az potom som sa uvedomila a nasledky su bolestive a drahe.... V mojej tridsiatke teraz mam uz (takmer) za sebou strojcek, vyplne kanalikov, korunku, bezpocet osetreni u hygienicky (lebo to sa na jedno sedenie nedalo, chodila som tam ako na klavir a kazde sedenie 50 eur). Ak to mam vsetko zratat aj so strojcekom (ktory by som bez toho vytrhnuteho zubu nepotrebovala), nechala som u zubara tolko penazi ako za pekne ojazdene auto. Z toho dovodu odmietam, aby moje deti mali zanedbane zuby ako ja, aby tiez nevedeli co to je medzizubna kefka alebo nit ako ja a v dospelosti si mozu brat pomaly hypoteku, aby ich usmev nevyzeral ako dakeho vyzileho fetaka na ulici. Vzdy som s malym skusila najskor normalne pracovat, nechat ho nech cisti zuby mne, osahat si kefku (kludne aj moju), so vsetkymi tymi nastrojmi sa hrame... No ked aj tak nechcel pusinu roztvorit, strcila som mu do kutika prst. Tiez sa mu to velmi nepacilo, no vycistili sme 🤷 Dnes su mu 3 roky prec a krasne spolupracuje, ma svoj hrncek na vyplachovanie, pohra sa s kefkou sam a ja mu len docistujem. Isto by som to nenechala tak, ze nech si nevycisti. Ale ja mam z toho traumu, lebo sama som si do puberty necistila, nakolko na to u nas kazdy kaslal a ja som ani nevedela preco by som to mala robit.
@miluna777 ale toto co opisujes nedosiahnes tak ze budes/nebudes 1,5r dieta "znasilnovat".. moja mam sa vzdy smiala ze veru ona nam zuby takto necistila, dobreze nie od narodenia.. nikdy to neriesila, k zubarovi sme chodili s nastupom do skoly (skolskemu), neskor uz pocas strednej k takemu ktoreho som si vybrala aj s hygienou a ziadne tebou opisovane problemy nemam. To ze si si ako dospievajuca neriesila zuby je nieco ine, ako lezat na 1,5r dietati a druhnut mu zuby. Ja mam dieta co sa s kefkou neznasa, tiez si poreve, ale proste vyriesim to, ziadne sladke, umyje si zuby 2x denne sama, ja to vycistim poriadne sporadicky. Kaz za 10rokov.. 2kusy aj to na zuboch co isli uz vypadnu
@jovana9 ziadne 🙄 ake nasledky? iba ak poriadne vycistene zuby
@relaxx11 Akože ty si normálna?! Ako pochopím, keby si dal normálne umyť zuby a v rámci obdobia vzdoru by mal problém a ty pár krát by si mu tak umyla lebo by si vedela, že dieťa to pozná a rozumie tomu, že to treba a potom by ho to prešlo a opäť začal by si dal normálne umyť zuby a iné je niekoľko mesiacov predpokladám, že každý deň toto praktizovať bez akéhokoľvek zlepšenia... Však len blázon robí to isté a očakáva od toho iný výsledok 😅 Ako zamysli sa nad sebou v prvom rade, či to, čo s ním robíš má nejaký zmysel (okrem toho, že bude mať umyté zuby, čo by sa dalo aj iným spôsobom)... Ale úprimne keď si sa snažila aj iným spôsobom a stále si sa vrátila k tomu drastickému tak neviem, či by nebolo namieste to riešiť aj s psychológom aby si ešte neurobila viac škody na jeho psychike ako doteraz alebo dokedy takto mu chceš čistiť zuby? Do 18? Alebo si myslíš, že jedného dňa sa zobudí a samé si ukážkovo umyje zuby len tak? Každopádne by mu nezaškodilo keby si mu dala aj počas dňa v rámci hry kefku nech sa s ňou "skamaráti" a hoc aj týždeň alebo mesiac by ju len žužľal kým by nepochopil, že kefka nie je "zlo" a potom nenásilne by ste formou hry čistili najprv aj keď len na pár sekúnd len predné a postupne poriadne všetky zuby reálne si myslím, že po tom, čo s tebou zažíval pár mesiacov celý proces môže trvať aj rok kým si nechá bez problémov vyčistiť zuby...
@zuzuliennka1 no fakt na tychto forach je skoda stracat cas... obcas ti ho musel drzat muz ale nebolo to tyranie... a autorka led ho drzi tak dieta samozrejme tyra 😁
@relaxx11 Ešte doplním, že ja mojím deťom som umývala zuby od prvého zubu, na začiatku som im dala len ožužlať kefku. Keď som s dcérou v období vzdoru mala problém, riešila som to tak, že ona mne "vyčistila zuby" potom sebe a ja akože som len "skontrolovala" ako teta zubárka ale na každé dieťa funguje niečo iné na syna fungovala hra zubár od play-doh, že on stále pred čistením opravil škaredé zuby a aby aj on také raz nemal tak potom aj ja jemu a vysvetlila som mu to tak, že sám si "nemôže" umyť zuby lebo ich nevidí tak pekne ako ja, 2.najmladšia dcéra zatiaľ žiaden problém nemala s umývaním len stále musí mať so sebou Minnie, ktorá má tiež vlastnú kefku a aj jej treba čistiť "zuby" a pol ročná zatiaľ má len 1 zub tak ona to tiež nerieši... 😂 A moje deti od roka majú 2x ročne prehliadku u zubárky, ktorá ich motivuje tým, že do zošita im stále nalepím nálepku po umytí zubov a potom na prehliadke im zato, že si tak pravidelne nechajú vyčistiť zuby dá odmenu

@jankapepe Ježiš žena, sa uklidni trochu 🙄 to kde sme, tie výkričníky a hystericke prekrucanie. Nikto tu nikde nepísal, že na dieťati sedí, ani že ho privalí 🤦♀️