Skryté násilie v deťoch. Prečo ho nevieme rozpoznať včas?
Ahojte milé užívateľky.
Za celé roky som nezaložila diskusiu ani otázku na tomto fóre.
Ale dnes, po prečítaní článku "Stanú sa sokmi" v časopise Šarm som sa začala znova a znova zamýšľať nad tým, ako výchova a prostredie ovplyvňuje naše deti. Aký podiel za ich činy nesieme a či ich vôbec nesieme.
Je mi jasné, že výchova je dôležitá,ale nie všemocná.
Nedokážem pochopiť tých troch mladíkov, prečo sa uchýlili k takej brutalite v tak mladom veku.( vražda náhodne vybratého taxikára v LM).
A neviem si predstaviť pocity ich matiek a je mi ich naozaj úprimne ľúto.
Zároveň mi prebehla mysľou otázka, čo je horšie:
prežiť smrť svojho dieťaťa ( viem, áno, to je to najhoršie, čo sa môže stať)
alebo žiť s pocitom, že moje milované dieťa niekoho úmyselne, plánovane, chladnokrvne zavraždilo 😔
Lebo ak sa vcítim do kože matky toho taxikára....tiež je to strašná katastrofa 😔
Čo sa deje s našimi deťmi?
Čo im chýba?
Prečo aj napriek pozornosti a láske, ktorú dostávajú, sa takto správajú?
Kam spejeme?
Čo si myslíte?
@macamac tak neviem odpovedať na otazky. Ale napríklad od kedy moj maly prišiel z nemocnice (bola som tam s ním, ale napriek tomu to velmi ťažko prežival - v ruke napichnutá kanyla, všake okolo zvracajuce deti) tak ma také chvílky hnevu a agresie - napr, ked mu niečo nejde postaviť, niečo sa mu pokazí či zbúra, vyzuri sa tak, že napríklad zhodí zo stoličky sestričku... Som z toho nešťastná, a tiež neviem ako správne reagovať
@macamac spravanie nasich deti ovplivnuje Tolko faktorov,ze v pripade zlihania nie sme schopne dopatrat sa k tomu,kde sme my ako matky ci rodic,rodina spravili chybu.Mozes sa snazit kolko chces a tvoje dieta sa bud bude formovat podla tvojej vychovy alebo sa ti obrati chrbtom,prida sa k bande darebakov a sposobi ti cielenu bolest a ty budes uplne bezradna....a budes si znova a znova vycitat kde si urobila chybu...co tomu dietatu chybalo,mozno viac lasky,viac respektu,muzsky vzor v rodine....niekto ma ukazkovych rodicov a zivot je mu ponuknuty na tacke a bez problemov,ktore zanho riesia rodicia a casto krat sa ako vdaka dostava nazad rodicom vo forme dietata narkomana,alkoholika,nasilnika,nezvladnutelneho recidivistu roznych problemov a kriminalnych cinnosti...kde ti rodicia spravili chybu?...tym,ze mu vyformovali zivot podla ich predstav a nedovolili rozvyjat sa dietatu a ucit sa na vlastnych chybach?kto vie ako a co je spravne...ako postupovat pri vychove....manual si z porodnice neberieme domov,len to dieta.nemyslim si,ze za kazdym problemovym dietatom je problemovy rodic...ale skor si myslim,ze za kazdym problemom by ten rodic mal byt ....pre svoje dieta a casto krat tu je ten pes zakopany.casto krat rodic je ten posledny,ktory sa dozveda o problemoch dietata...vsetci kamosi nakolo vedia co sa s nim deje.. a aky vlastne je.Faktom je,ze nepozname svoje deti,lebo si o nich vytvarame vlastny nazor a nesnazime sa ich pochopit a vypocut si ich....neucime ich '' lestit si svedomie '' a budovat v sebe character...vsak ako by sme aj mohli,ked ten character sme si uz davno vymysleli v nasej hlave a nas Jozko napriek tomu,ze ho kazdu sobotu zbiera policia na ulici je vlastne dobry chlapec,ktory vzdy v nedelu po obede umyva riad.
Aj u nás v rodine sa stala hrozná vec zo strany deti,poznáme sa celý život a nikto nevie čo ich viedlo k takému hroznému činu ☹ a ja si myslím že človek kde pozrie všade násilie,ja sa len bojím kedže naše deti sa opičia po tých amerických aby tu ešte nezačali detské gang ☹
tiež som nad tým uvažovala,a podĺa mňa tu zohráva rolu všetko aj vplyv prostredia aj genetika,podľa mňa sa to nedá oddelit.Možno ti odpoved dá aj MK,každá druhá otázka,diskusia je o nenávisti k svokre,švagrinej....ked sa niekto nevie naučit žiť ani s vlastnou rodinou ako môže učit dieťa žiť v láske,tolerancii k svetu a iným.Všimni si aj odpovede,skoro každá radí ....bud asertívna,nedaj si skákať po hlave,povedz si svoje,nepusť ich do bytu.....Alebo rodičovské radenie,dieťa má problém v škole a hneď - urob cirkus v škole.... ale nik nepozrie na vlastné dieťa či nie je vinné.Majú dnešné deti vôbec nejaký vzor?vážia si učiteľa?vážia si suseda?vážia si staršiu generáciu?ve´d nemajú príklad od rodičov.
@hoblinka13
@vejula
@cmulinko
ďakujem za príspevky 🙂
je mi jasné, že každá mama vychováva najlepšie ako vie a chce, aby jeho dieťa bol slušný a úspešný človek
len fakt neviem,prečo dospievajúce deti strácajú taký ten kontakt s rodičom,kedy by mu vedelo povedať aj o svojich vnútorných pohnútkach, pocitoch, svetonázore,....
vytráca sa v našich životoch čas pre svojich blízkych
čas rozhovorov, ktoré som ja ako dieťa a vlastne aj dodnes prežívam so svojimi rodičmi
bavíme sa na rôzne témy, o spoločnosti, o svete, o svojich pocitoch, názoroch,...a myslím, že práve aj toto dnes chýba
horeuvedení chlapci sa dosť drsne a násilnícky prejavovali aj na FB
ako to, že rodičia toto nezachytili?
vedeli vôbec, čomu ich deti holdujú? akým hrám a zábavám?
lebo vraj išli presne podľa nejakej počítačovej hry
psychológ zdôraznil výkričníkom v článku, citujem:
Dvoch po rozvode vychovávali len matky, jedného matka a otčim. "Informácia, že chlapci vyrastali bez otca, ktorý by bol pre nich autoritou a vzorom, nie je v tomto prípade bezvýznamná! Na druhej strane, žiadny rodič na svete nepredpokladá, a podľa mňa ani nedokáže predvídať, že jeho dieťa plánuje taký ohavný čin, ako je smrť iného človeka."
súhlasím s pánom psychológom Jindřichom Cupákom.
prečo táto doba dospela do stavu v akom je?
lebo, či si to priznáme alebo nie, v minulosti mladiství takto brutálne neplánovali smrť iného človeka.
určite tých prípadov nebolo vo svete toľko,ako je dnes.
desím sa predstavy, čo všetko si dnešná mládež nosí vo svojom vnútri a čoho by boli schopní 😔
Inac tiez rozmyslam,do akeho sveta rastu nase deti.cim to je,ako ich vychovat,ako k nim pristupovat,aby z nich vyrastli slusni ludia a saroven,ako zabezpecit,aby sa nedostali do role obete? Ked vsade je len same nasilie? V rozpravkach,telke vseobecne,pocitacove hry..dalej mnohokrat i videne nasilie v rodine, to,ze vidia,ze sa presadi a dosiahne svoje len,ten,kti sa sprava agresivne,krici,nadava...a dalej aj to,ze pracujuci rodicia maju malo casu na svoje deti...:(( fakt neviem.len si myslim,ze je to v tom..
nedá sa mi kliknúť páči sa mi,krásne si to napísala,ja som to napísala ,,po lopate". Prosím ťa veď sa pozri len na fotoblog MK,niektoré len ráno vstanú a už im vadí,že je nebo modré.Na všetko a na všetkých majú jasný negat. názor.V čom teda žijú tie deti?no v tom,že všetko je zlé a nanič....a potom sa formujú,ale zlým smerom
@luy zamýšľam sa aj nad tým, čo asi musí prežívať matka takéhoto syna - vraha
absolútne neviem, čo takýto šok a zistenie o svojom dieťati, že je vrah, prináša
a už vôbec nie ten pocit,že nie je hociaký vrah, nejaký v sebaobrane alebo neúmyselne, ale vrah, ktorý si všetko naplánoval a nachystal...vo svojich 17-tich rokoch 😔
neviem si to predstaviť ani,prežíva zúfalstvo,obviňuje sa a síce svoje dieťa miluje ak ked je vrahom obviní seba a každého naokolo....ale fakt neviem
@luy nevadí, ďakujem ti 😉
@siska53 máš pravdu
že práve toto, spoločnosť
aj keby som doma bola ako med a úplný ideál - čo neexistuje - naše deti musia žiť v tejto spoločnosti, musia sa vedieť so životom popasovať....
keby tak existoval správny kľúč....
ale viete baby
tá doba, kde prevládala úcta ľudí k sebe navzájom, k svojim rodinám, spoločnosti, nie je tak dávno za nami
same sme v nej mnohé žili a preto sa asi ťažšie vysporiadavame s týmto novým stavom
naše deti možno ani vlastne nemajú tento problém, lebo iné nepoznali
ja som šokujúco po rokoch došla k zvláštnemu a pre mňa stále nestrávenému poznaniu
učím malé deti
pred 15 -timi rokmi, keď som začínala, spoločnosť už začala pomaly žiť svoj "americký sen", ako mladá postkomunistická krajina sme si začali bezhlavo užívať "slobodu" a pomaly sa začali uvoľňovať mravy a morálka spoločnosti
s čím ruka v ruke upadal zmysel rodiny
s pribúdajúcimi rokmi som sa stretávala v praxi s viac a viac deťmi z rozvrátených alebo neúplných rodín, vzťahov nadivoko,.....
ja deti nielen učím učivo,ale veľmi rada s nimi aj diskutujem, rozprávam sa, vypočujem si ich názor na vec, čo zažili, čo ich trápi,....
stále ich vediem k nejakým hodnotám, vyzdvihujem aj nepriamo význam rodiny....ale ako som dospela do situácie, že po zrátaní počtu detí z manželstva,resp. úplnej rodiny a detí žijúcich len s jedným rodičom sa čísla vyrovnávajú, tak vidím, že asi som nejaký dinosaurus so svojimi názormi
zo začiatku mi bolo ľúto,ak deti neprežívajú život v kvalitnej rodine
ak nepoznajú, čo je to byť denne s otcom aj mamou (nepíšem o tyranoch,alkoholikoch,...)
ale postupom času som si uvedomila a prišlo k tomu môjmu ZISTENIU, že tie deti vlastne ani nevedia, o čom hovorím,lebo to nezažili
a že ony vlastne mnohé tým ani netrpia a neprežívajú to tak dramaticky, ako ja 😕 😕 😕
lebo už všade okolo nich je kopec takto žijúcich ľudí
že niektoré majú babky vo veku, kedy po rozvode tiež žijú s priateľom a ony sú šťastné, lebo majú kopec dedkov a babiek 😕
že slovom OTEC nazývajú svojho vlastného bio otca, s ktorým sú v pravidelnom kontakte, ale aj súčasného partnera matky
atď atď
takže potom ako to je?
trpia naozaj všetky deti týmto životom?
alebo to len my, čo sme zažili inú dobu, si to namýšľame? 😕
@macamac
tiež som sa často zamýšľala nad tým, čo dávajú dnešným deťom počítačové hry plné násilia, kam ich to má posunúť? Čo to z nich má urobiť? Veru ani dieťa ani rodič to nemá v tejto dobe ľahké. Decká nežijú realitu, ale fikciu, stotožňujú sa s hrdinami, hrajú za nich misie v počítačových hrách a potom to rozoberajú medzi kamošmi. Nešportujú skutočne, ale len fiktívne, môj syn venčil v hre psa, pritom doma máme reálneho psa, ktorého vyvenčiť nejde 😒
Mám 12-ročného syna, takže sa na to denno-denne pozerám, vidím, čo žijú dnešní hlavne chlapci. Možno by ste si povedali, nekúpte im to a hotovo, máte po probléme. No nedovoľte niečo decku, čo majú všetci chalani v triede a debaty medzi kamarátmi sú len o hrách - budete mať doma outsidera, ktorý nebude mať seberovného kamaráta. To tiež nechcete mať doma decko bez kamarátov, bez sociálnych kontaktov s rovesníkmi, tiež sa dieťa môže uzavrieť do seba a považovať rodičov za nemožných, staromódnych - tiež si veľmi nepomôžete ak sa dieťaťu nesnažíte porozumieť. Dovolíte dieťaťu hrať hru, ktorú hrajú všetci jeho rovesníci - môžete akurát tak kontrolovať dobu trávenia pri hre, môžete sa veľa pýtať o tom, čo hrá, čo je úlohou misií v hre, aj vidíte, že to berie príliš vážne, navrátiť ho do reálnych medzí atď. Ustriehnuť deti v tejto dobe je dosť ťažké, puberta je ťažká, fikcia v hrách je pre nás, ktorí sme takéto aktivity v mladosti nemali, dosť ťažko pochopiteľná. Snažiť sa stanoviť striktné hodiny, koľko dieťa bude hrať hry, vedieť o čo tam ide a rozprávať sa o tom, s deťmi sa treba hlavne rozprávať o čomkoľvek čo dieťa zaujíma aj keď tomu nerozumiete, ale snažiť sa porozumieť, ukázať reálny záujem. Príkazy, zákazy, nikam nevedú. Každý rodič by si mal dať záväzok tráviť s dieťaťom denne hodinu rozhovorom. Domáce práce počkajú, čas strávený s dieťaťom je to najdôležitejšie, čo deťom môžeme dať. Mám dve deti 12-ročného syna a 10-ročnú dcéru. Vždy pred spaním ležím najprv s jedným a potom s druhým v posteli, rozprávame sa o všeličom. Čudovali by ste sa, čo deti o sebe v takejto relaxačnej polohe povedia 😎 Viem, že keby som s týmito relaxačnými aktivitami prestala, vzdialila by som sa od nich, tá dôvera by zmizla. Viem, že o pár rokov budú dospelé a budú relaxovať s niekým iným 🙂 a preto je pre mňa dôležité mať so svojimi deťmi blízky vzťah, chcem svoje deti chápať, rozumieť im, aby cítili, že sa na mňa môžu vždy spoľahnúť.
Ale späť k téme: myslím, že deti, ktoré takto dokážu naplánovať vraždu, musia byť citovo vyprahnuté. Ak boli z rozvrátených rodín, je možné že matka mala so svojou existenciou také problémy, že nevládala, nedokázala budovať vzťah so svojimi deťmi. Možno musela ťažko živiť svoje deti, pracovala od rána do večera, možno jej to exmanžel nezľahčoval... život nie je ľahký, nie každý sa dokáže správať zodpovedne či už k sebe, tak i ku svojim deťom... je kopa ľudí, ktorí vyrastali v nepriaznivom rodinnom prostredí, niektorých to ovplyvnilo negatívne, niektorých pozitívne tak, že si zobrali príklad ako nemá rodina vyzerať.
Myslím, že násilie tu bolo vždy, aj úkladné vraždy, len sa pretransformovalo do inej formy a priblížilo sa k mladším ročníkom.
v rodine sa dieťa učí ako riešiť konflikt,ak mama alebo otec dá tomu druhému facku tak si to dieťa osvojí ako svoje bežné správanie sa a preto ak príde do sporu s rovesníkom je facka pre neho normálne riešenie.
Alebo si zober,ako môže dieta vedieť niečo o rodine a starostlivosti o dedka a babku keď rodičia pustia k štedrovečernému stolu skôr psa ako starého rodiča?nestarajú sa o rodičov,tak to dieťa nevidí a nevie ,že je to nieln zákonom dané,ale hlavne morálne povinné !!!!!
Ako si majú vážit niečo a niekoho ke´d to doma nevideli.
@0silvia0 nasilie tu bolo vzdy :((( len,je v inej podobe,tvarime sa,ze sme humannejsi,ale opak je pravdou..a stale plati,kto to napisal? John Don (uz som zabudla ako sa spravne,pise): nikto nie je ostrovom samym pre seba? Atd.. Plati stale..chapem jeho vyrok,ze kazdy z nas je zodpovedny za to,co sa v spolocnosti deje,aka je.
a este..citala som,ze aj strava moze mat vplyv na spravanie. Mame ju plnu hormonov,atb,ecok a inych svinstiev,aj to vplyva na nase deti..a kym su male,vacsina z nas dba o to,co jedia,len,neskor sa mnohe z nas na,to vykaslu,vsak co,uz si velki...
@luy s tym fackovanim nesuhlasim uplne to nie je zelezne pravidlo ...ja som vyrastala v rodine kde sa toho pofackovalo dost ci uz moja matka dostala alebo my deti a mozem povedat,ze ani ja ani moj brat sme sa nestali tym co sme doma videli.Moj brat z duse nenavidi muzov,ktory svoje zeny biju a nikdy sa s nikym moj brat nepobil a respekt,laska,porozumenie,rodinna pohoda a harmonia...nic podobne sme v detstve nevideli,ale dnes mam 3 deti doma a snazim sa im dat vsetko to co ja som nikdy doma nemala...v prvom rade klud a nebat sa prist domov zo skoly a pocit pokoja,ked idu spat a nemusia si davat topanky k posteli pre pripad,ze by ich opity otec chcel pocas spanku zbit a oni by museli zadnymi dverami utekat z domu...nic z toho moje deti nemusia prezivat.
@macamac a čo povieš na rodinný hodnotový systém?ako dnes vyzerá?mama a otec riešia pôžičku,prácu ..... a všetko ostatné je fuč.
Ja keby som napríklad nepomohla bratovi v núdzi,alebo ho neprišla pozriet,ked ma len chrípku rodičia by sa v hrobe obracali.Vždy ma viedli k tomu,že brat je moja krv,je len on na svete s ktorým mám jeden gén a aj ked sa povadíme nikdy nemáme íst spať tak aby sme sa neudobrili.Ale pozri sa ako to funguje v mnohých rodinách,vadia sa ,nenávidia nepestujú a nepracujú na vzťahoch.
@macamac moja mama napr. vychovu riesila nervacenim,krikom a bitkou.nepamatam si na pekne chvile,v pamati mam len krik a strach z toho,co som zase urobila zle.nikdy sa so mnou nerozpravala a dnes mi vycita,ze sa s nou nerozpravam.ale o com,ked za vsetko krici?a predsa je zo mna dobry clovek,co si myslim,ze s takou vychovou by som mohla byt agresorom,tyrat a tryznit vsetko naokolo a kludne sa vyhovarat na vychovu.
@hoblinka13 pekne a pravdivo napísané
čo si nedostala od matky, po rokoch jej nevieš ani sama dať. pochopiteľné
a tiež patríš k tým ľuďom, pre ktorých sa ich zlé detstvo nestalo alibistickou výhovorkou typu: "aj ja som tak vyrastala a čo..."
naozaj obdivuhodné 🙂
poznám veľa takých ľudí
aspoň jeden príklad:
chalan vyrastal v rodine,kde otec pil
NIKDY sa nechytil pohárika, ani pohára piva
aj na vlastnej svadbe si pripíjal malinovkou 😉
nuž v tejto spoločnosti veľmi tolerantnej k alkoholu je pre niektorých možno čudný,alebo až príliš radikálny
ale ja ho chápem a fandím mu 😉

To je rozne.Poznam nasilnikov zo socialne slabsich rodin a naopak nasilnikov,z rodin,kde su rodicia vysokopostaveni v spolocnosti.Kazdopadne si myslim,ze chladna vychova sposobuje chlad v srdciach nasilnikov,zurivost a podobne.A mozno nieco deti zdedia aj v genoch od predkov.Ale tak silna brutalita ako je zabiie,znasilnenie a podobne,netrufam si hodnotit....Kazdopadne strasna vec