Skryté násilie v deťoch. Prečo ho nevieme rozpoznať včas?
Ahojte milé užívateľky.
Za celé roky som nezaložila diskusiu ani otázku na tomto fóre.
Ale dnes, po prečítaní článku "Stanú sa sokmi" v časopise Šarm som sa začala znova a znova zamýšľať nad tým, ako výchova a prostredie ovplyvňuje naše deti. Aký podiel za ich činy nesieme a či ich vôbec nesieme.
Je mi jasné, že výchova je dôležitá,ale nie všemocná.
Nedokážem pochopiť tých troch mladíkov, prečo sa uchýlili k takej brutalite v tak mladom veku.( vražda náhodne vybratého taxikára v LM).
A neviem si predstaviť pocity ich matiek a je mi ich naozaj úprimne ľúto.
Zároveň mi prebehla mysľou otázka, čo je horšie:
prežiť smrť svojho dieťaťa ( viem, áno, to je to najhoršie, čo sa môže stať)
alebo žiť s pocitom, že moje milované dieťa niekoho úmyselne, plánovane, chladnokrvne zavraždilo 😔
Lebo ak sa vcítim do kože matky toho taxikára....tiež je to strašná katastrofa 😔
Čo sa deje s našimi deťmi?
Čo im chýba?
Prečo aj napriek pozornosti a láske, ktorú dostávajú, sa takto správajú?
Kam spejeme?
Čo si myslíte?
@luy tak rodinný hodnotový systém je dnes už pojem pomaly neznámy 😒
stále nadobúdam pocit, že sme posledná zanikajúca generácia, ktorá takéto niečo ešte pozná a aplikuje vo svojich životoch
a potom možno naše deti ako poslední poslíčkovia tejto hodnoty budú v ďalšej generácii v tom pokračovať
a možno sa im podarí úspešne to vštepiť svojim deťom
ale postupne to bude rednúť a rednúť..... až to zanikne
ale ja verím v duchovnú obrodu ľudstva
ale až po jeho spadnutí na úplne dno vo všetkom
ešte sme zatiaľ zrejme na tom úplnom dne nepristáli
a nejak verím , že príde k návratu iných hodnôt, ako materializmu
a to pre jednoduchý dôvod
čím ďalej, tým sú ľudia menej šťastní napriek tomu, že žijeme vo veľkom blahobyte oproti napr. našim starým (ale šťastnejším) rodičom a prarodičom
@hoblinka13
presne tak, buď chyby vo výchove dieťa poznačia tak, že si to od rodičov dieťa odpozerá a správa sa tak ako oni, alebo sa to otočí a dieťa si zoberie zo zlého príkladu rodičov to, že nikdy sa nebudem správať ako rodič. A toto, čo zo zlým príkladom rodiča urobí dieťa, záleží veľmi od duchovného vývoja dieťaťa, od jeho vnímania sveta, od jeho nastavenia.
Moji rodičia boli obaja fajčiari, nám ako deťom to príšerne vadilo, schovávali sme im cigarety a vyčítali sme im, že z fajčenia ochorejú. Sme tri sestry a ani jedna nefajčíme, ale máme partnerov fajčiarov 😅 Takže naučili sme sa to tolerovať, ale nikdy to samé robiť nebudeme... a to je "len" fajčenie, ale takto to môže fungovať aj v iných postojoch.
@macamac moja dcera 9, syn 7 (mensich este neratam)este nepoznaju skarede slovo, nikdy nikomu nepovedali ze je blby, v zivote sa nikomu nevysmiali za nieco, co nevedeli. Nikdy nikomu neublizili, zato im oto viac. Ked dcerin agresivny spoluziak sikanuje moju dceru, nie on je ponauceny , ze spravil zle, ale ja s dcerou sme sprdnute od ucitelky, ze si bereme veci priliz vazne, ze sa nenauci nikdy branit. ale ked uz to zasahuje do jej sebavedomia a upada do depresii, lebo ju tak ,,buzeruju,, to je uz sila. Deti v jej triede presahuju hranice, ktore su umna este normalne, a prejde im to bez povsimnutia, tak sa necudujme, ak ak deti travia vacsinu casu v skole, kde by mali byt vychovavany, mozu si robit co chcu, lebo nik im nic nepovie. Ja tam deti davam s vedomim, ak sa ich dotkne krivda, a ucitelka to vidi, ze sa ich zastane. No bohuzial, realita je ina, deti su zakerny,, niektory sa pousmeju, ale mam pocit , ze je to z roka na rok horsie. No ja si pamatam, ako na strednej sme nemohli mat ani len spiralu na ociach, a teraz uz 7-ka zakl. skoly ma tak cerveny ruz a korzetove tricko bez ramienok, prsia vonku a 10-15cm stekle a ucitelia nic. Nam vlasy vytahaly aj na strednej za toto , nie to na zakladnej skole. Vsetko je inak, nie som stara koza, staromodna, mam len 32, ale ked vidim, ako sa dnesne deti chovaju , je mi zle. Deti v skole dcerke hovoria, ako nenavidia macky, ze by ich zaskrtili, alebo zadusili vo vode. Tak moje deti by take nieco nikdy nevypustili z pusy! A spoluziak povie na sestru, ze ju nenavidi (sestra ma len 4) on 9, ze si zela jej smrt!!! Ani toto by nikdy nepovedali. Sama mam pocit niekedy, ze sme ufo, ze do tohto zleho sveta nepatrime. Sme citlive a nechapeme odkial sa ta zloba v ludoch berie.
@macamac
píšeš, že veríš v duchovnú obrodu ľudstva... tak asi toto všetko je zámer... aby sa ľudstvo dostalo tam, kam patrí. Vieš, možno kedysi rodiny boli súdržnejšie, lebo museli, nemali inú možnosť. Ale ani tam to nebolo ideálne, kopa vecí sa doma "tutlala", ľudia síce žili navonok v usporiadaných rodinách, ale často tam bolo domáce násilie, chlapi pili aj ruku na ženu často zdvihli. Dieťa bolo určené len na poslúchanie a prácu a muselo držať hubu a krok, deti sa považovali za niečo menejcenné, bez názoru, častokrát bez úcty. A vzťahy v rodinách? Závideli si, ohovárali, intrigovali, spory o majetky fičali jedna radosť...
Dnes sa dieťa môže po osemnástke zbaliť a ísť kam chce, nepotrebuje žiadne zázemie od rodiny.
Jenoducho vývoj ľudstva nás dostal tam, kde sme... čo môžeme robiť? Vnímať svojich najbližších, počúvať, nebrať ich ako samozrejmosť, vážiť si jeden druhého a žiť v pokore, úcte k životu, k planéte, k Bohu, nenamýšľať si, že sme stredobodom vesmíru, ale len malým zrniečkom, ktoré je jeho súčasťou.
@slozika o škole a živote v nej mi nemusíš veľa rozprávať
som tam denne
a veru dám ťa do ešte novšej reality- u nás už prváčik chlapec chodí s melírom 😅
a baby na 1.stupni aj s ružovým melírom 😅
o agresivite a správaní podaktorých pomlčím 😒
denne !!! riešim konflikty, bitky, hádky, posmievanie, kradnutie, vulgarizmy...... na 1. stupni ZŠ!!!!!
a my s deťmi máme taký zvyk, ak má niekto meniny/narodeniny, tak mu vinšujeme, každý mu môže popriať, čo chce a potom mu zaspievame
no a jeden chlapec poprial svojmu spolužiakovi, aby sa obesil 😲 😲 😲 😖
čo dodať
9 ročné deti 😒 😔
@0silvia0 krásne 🙂
máš pravdu 🙂
ale tak či tak, aj keď kedysi a vlastne vždy tu boli hádky v rodine, aj nevraživosť, závisť, ohováranie...veď to sú "cnosti" 😀 😉 staré ako ľudstvo same, musíš uznať, že ľudia k sebe navzájom boli úctivejší
dnes sa každý na každého akurát tak osopí s tým,že sa môže na neho akurát vys.ať 😲 😝
a prevláda obdobie,kedy na piedestále som JA JA JA JA..... a hlavne nech MNE je dobre 😅 😝 😒
@macamac áno, je to tak ako píšeš, nejako sa ten egoizmus celého ľudstva rozmohol. Nejako nám to prerástlo cez hlavu.
Ale ja verím, že stále viac a viac ľudí sa začne nad týmto zamýšľať, mám pocit, že týchto zamýšľajúcich sa ľudí pribúda, pomaly, ale iste. Možno sme uprostred zlomového obdobia, kedy si veľká časť ľudstva uvedomí nezmyselnosť egoistického správania sa k celej planéte a začne na sebe pracovať. Duchovne pracovať a hlavne zamýšľať sa a myslieť, nie len si brať a nič nedávať.
Tých chlapcov, o ktorých bola v úvode reč, treba len úprimne poľutovať, prejaviť ľútosť nad obeťou, nad príbuznými obete, nad rodičmi chlapcov, nad ich zbabranými životmi a veriť, že sa zbavia svojho egoizmu. Neviem síce, ako by som reagovala, keby sa ma to bytostne týkalo, ale momentálne to cítim takto.
@cmulinko je to len o nevedomosti ľudstva. Keby sme verili, že sme súčasťou celého vesmíru a všetko, čo dáme do "éteru", či je to skutok, myšlienka... všetko sa nám vráti presne tak, ako sme to posunuli ďalej. A keď posúvame ďalej samé negatívne veci, prečo ľudstvo očakáva, že vracať sa mu budú samé pozitívne reakcie? Keď si človek v sebe pestuje egoizmus, čo iné si zaslúži, aby sa mu vrátilo? Treba len dúfať, že sa nám začnú otvárať oči a uvidíme veci také, aké sú.
@macamac Vôbec netuším, čo sa odohrávalo v hlavách tých chlapcov a prečo to vlastne urobili.
Sama sa však veľmi obávam toho, čo z mojich detí vyrastie. Momentálne sa aj s mužom bavíme o tom, či sa náš syn skľudní, ako na neho, aby z neho nevyrástol drzý fracek. Má síce iba tri roky, ale je vidieť, že trpezlivosti veľa do vienku nedostal, čokoľvek robí a nedarí sa mu, tak má nervy a vrieska a všetko pozhadzuje. Jeden čas chodil zo škôlky s krvavými škrabancami (to mal dva roky), pretože ho tam bil jeden myslím o dva roky starší chlapec. Povedala som svoje aj jeho rodičom, učiteľky si na to začali dávať pozor. Snažila som sa mu vysvetliť, že sa musí brániť. Nedalo sa to riešiť tak, že aby sa mu vyhýbal, pretože môj sa od neho držal ďalej a dotyčný prišiel za ním aj z druhej strany miestnosti len za tým účelom, aby ho udrel po hlave. Ako to ale malý pochopil, že sa má brániť - neviem. Ďalší chlapec mu občas robí zle v tom, že mu naschvál ukáže nejakú hračku a potom mu ju berie, alebo ho zavrie v miestnosti a baví sa na tom, že môj malý reve. Je to už všetko vyriešené, ale presne toto buchnátovanie menších detí začal robiť aj ten môj, mladšieho bratranca minule tiež tak zavrel a on chudák ešte nedočiahne na kľučku tak reval ako o dušu.
Učím malého, že toto či ono sa nesmie, ak niečo urobí, tak vysvetľujem, že to nemôže, že tým ubližuje, že jemu samému sa to nepáčilo.
Počítač u neho vôbec neriešim a dúfam, že ešte dlho ani nebudem - neuznávam, aby tak malé deti sa hrali na počítači, či tablete, alebo s mobilom - mne osobne to príde choré.
Môže si pozerať DVD s rozprávkami. Ale.... aj tie rozprávky musím sakra cenzúrovať, pretože napr. Pingu - tučniačik čo akoby pľuve so zobákom keď sa mu čosi nepáči - no tej môj malý začal pľuvať, keď sa mu čosi nepáčilo - ešte aj na učiteľku v škôlke - tak sa Pingu zatrhol. To isté dopadlo aj s Tom a Jerry - lebo tiež čosi spravil, čo tam videl, už si nepamätám čo. Teraz asi skončíme aj s Lolek a Bolek, pretože tam bolo niečo, kde Lolka tuším zatočili do koberca a samozrejme ten môj to musel opakovať ☹. Nemám nič proti opakovaniu niečoho z rozprávok, ak je to v rámci hry a páči sa to všetkým zúčastneným, ale nie ak sa na tom baví len niekto a niekto iný tým trpí. Na nete mu pustím občas aj Macko uško, tak čakám s čím príde najnovšie....
Učíme ho ako sa dá, napriek tomu je z neho nervák, čo dúfam sa časom zmení (nie je príjemné počúvať, ako zhodil stromček v škôlke, ako ostrihal kamošovi zo škôlky ofinu a obočie, ako pľuje na učiteľku, ....)
necitala som vsetko, ale.... zaklad je rodina. Ak tam ma dieta dobry vzor, komunikaciu, travi cas zmysluplne a nielen za TV, PC alebo len tak vonku, tak vie rozlisit dobre a zle. ALE... bohuzial sme len ludia a vela z nas je lahko ovplyvnitelnych a tak sa neraz stane, ze ani nechceme a nechame sa zlakat na nieco, co skonci strasne, alebo nemame silu povedat NIE.
Aby to fungovalo, muselo by fungovat prepojenie rodina - priatelia - znamy - skola. Aby sa co i len male podozrenie vcas podchytilo. Neraz su sikanovane deti a nikto si to ani nevsimne alebo ini mlcia. Alebo naopak, tyran tryzni a nici zivot inemu, ale navonok sa sprava ako neviniatko.
Ale stale si myslim, ze takych 80% kopirujeme podla spravania rodiny, nielen rodicov, ale aj nasich starych rodicov a znamych. A kazdy je svojska osobnost. So sestrou sme mali rovnaku vychovu, len prave v puberte mamka vazne ochorela, a sestru otec vcas "nepodchytil". Nestihal, s mamkou to bolo vazne, 2 deti... mala som 10, ona 13. Ked som mala ja 13, ona uz 16 a tehotna. Velakrat som nechapala, preco. Ale je to preto, lebo jej chybal vtedy matkin vzor, porozumenie, nemala sa koho opytat, otec bol nervozny, casto na nas krical, mamka skoro rok v nemocnici. A ona sa uchylila do partie rovesnikov... Niektore deti alkoholikov nikdy nebudu pit, ine pri najblizsom probleme namiesto riesenia sa opiju. Niektore deti z rodin, kde je dostatok financii lyzuju, sportuju, chodia na kruzky... ine sa len flakaju atd.
@andreah25 vieš čo, z mnohých takto akčných detí vyrástli veľmi rozumní mladí ľudia 🙂
mám takýto prípad v blízkosti 😉 🙂
vieš, tvoj malý je ešte maličký a nevieš, čo z neho bude
myslím,že riešiš ho celkom rozumne a ja verím,že len jeho rané detstvo bude takéto "divokejšie" 😉
naozaj
celkom mi to pripomenulo jedného veľmi neposedného chlapčeka, z ktorého vyrástol veľmi citlivý mladý teenager 🙂
a súhlasím s tvojim príspevkom 🙂
ďakujem 🙂
dobra tema, pre mna velmi zaujimava, tiez sa nad tym casto zamyslam. Pracujem v zariadeni pre dievcata s poruchami spravania a pocuvam od nasich dievcat veru vselico. Ako doma ziju, ake maju vzory...
Prave dnes som citala skvely clanok, pridavam link:
http://kultura.sme.sk/c/7050806/rodicia-nemusia...
suhlasim s pani psychologickou vo vsetkych bodoch.
A tiez si myslim, ze MY rodicia sme pre dieta najdolezitejsi vo formovani jeho myslenia, citenia, prezivania. Iste, vplyv ma aj skola, media, pocitacove hry, partie atd, ale my sme ti najdolezitejsi, nik ma nepresvedci o opaku. Uz to tu niektora zienka napisala - ako sa my spravame napr. aj tu na konikovi, ako si tu zeny nadavaju, urazaju sa, ako pisu o konfliktoch v rodinach, o nenavisti so svokrou, o tom, ako jej len ukazu - ved nase deti to vidia, pocuju, vnimaju, beru si vzor.
Ak si mlada zena na zaciatku zle vyberie - vezme si gaunera, ozrana, lakomca, tyrana - vytvara predpoklad pre nestastie svojich deti.
Nechcem si ani predstavit, co musia prezivat mamy tych chlapcov, ale niekde sa v ich vychove stali obrovske chyby. A kladies otazku, co je horsie - strata dietata, alebo zit s pocitom, ze tvoje dieta niekoho zmarnilo. Hm... velmi tazka dilema....
http://www.topky.sk/cl/100370/1372421/Trojica-o...
hmmmm
tu je to, čo ma prinútilo zamyslieť sa...a vytvoriť tému pre tých, ktorí sa občas tiež zamýšľajú, kam speje táto spoločnosť
ďakujem kočky za príspevky 😉
@macamac ono ako hovoríš, ten materializmus je skutočne ničitelom všetkých hodnôt. A vidim to aj tu na fore. KEd človek chce diskutovať o veciach, ktoré sa nedaju uchopiť - ako ucte k zrodeniu či ucte ku smrti, tak si za čudaka a človeka, ktorému preplo... A komenty typu - ty maš problémy či mať tvoje problemy a prezidentov plat... Mne je to tak luto, ludia už nevedia ani len teoreticky diskutovať o dôležitých životných udalostiach, pripada im morbidne pomyslieť na smrť, pripada im upípané diskutovať o podmienka zrodenia života.
Tiež sa zamyšlam nad tým, ako stále nariekame, že nemame peniaze. Ako si ludia nemôžu dovoliť dalšie dieťa lebo nemaju na to. A potom prídu vianoce a ludia si davaju týžden pred nimi volno aby pokupili darčeky. V obchodoch sa prehanaju ludia s vozíkmi do kopca s potrtavinami pre 3 rodiny, potom príde silvester a z každého okna lietaju svetlice a buchaju petardy... a ja rozmýšlam, ved nikto nemá peniaze, ako je možné že na toto ma takmer každý????
@macamac presne na toto poukazujem a ucitelia sa mi smeju, ze to je blbost, ze sa len ,,hraju,, a tiez vidim na prvacke, ktorej mama uci na skole, ze ma ruzovy melir. a to ma 6 rokov!!!! Mala som 18 na strednej a ucitelka si vsimla ze mam spiralu a poslala ma umyt si to. a teraz uz prvacky maju melir. a nic. no skoda reci, dcerka sa musi naucit zit s takymito ludmi, lebo bohuzial , vacsina je takych. No , nam sa vysmievaju, ked v kolektive nepoznaju skarede slova, smeju sa im ked nemaju tablet a mobil a nemaju v nich pesnicky so skaredymi slovami, tak su outsider-i- bohuzial....
@macamac a este nieco. Ja sa tym detom niekedy vobec necudujem. Isla som so synom v meste a prisiel k nam mensi chlapec( syn mohol mat 4 a chlapcek 3) vrazil mojmu synovi do ruky, vyrazil mu auticko, vylepil mu facku a ked som vypulila oci, ze co ten cudzi chlapcek robi mojmu (nic som nepovedala len som gulala oci, stalo sa to narychlo) Pipina matka, blondinka prisla kumne, ze co gulam oci, ved jej syn si to len pozical!!!!!!!POZICAL!!!!! chapete? vrazi malemu a vyrazi mu hracku z ruky- to je pozicanie si. No kks, som kukala, ze JA, co by som sa mohla urazit, tak ona sa urazala. Tak sa necudujme , ze niektore deti- zabijaju!!!!
@slozika No ja neviem ci by som sa udržala a neopytala sa dotyčnej pani či jej syn nema hubu aby sa opytal ci si nieco moze požičat ,alebo je to jej zlyhanim vo vychove! niektorí rodičia sa nevedia spravat a potom sa nemozeme cudovat ze sa ta chovaju aj ich deti,ja ked som bola naposledy s dcerkou (2 roky) vo Fun City (trampoliny a skakacie hrady) tak tam maju taky kutik s velkym legom,kockami,smyklavou a domcekom,celkom velkym ,zmestia sa tam asi 4 deti a dcerka tam chcela ist a uz tam bolo jedno dievcatko v jej veku,lenze ked si Sarinka otvorila dvere,to dievčatko ich schmatlo,zabuchlo (privrelo jej prsty,ale tie rychlo vytiahla) a drzalo dvere a jej mama si lezala na zemi,pod hlavou velku lego kocku a vravi mi ze "Ona ju tam nepusti,ona ma doma 3 surodencov" Tak som jej povedala,ze by sa mala naucit delit,otvorila som dvere na domceku a dievcatku som vysvetlila,ze je tam dost miesta pre nich obe! samozrejme sa to nezaobislo bez toho ze by mojej dcerke nevytrhla hracky,na co jej uzasna matka nereagovala tak som dievcatku vyvetlila,ze ak sa nevie spravat,tak by ju to mal niekdo naucit! (povedala som to dost nahlas,aby to pocula aj jej matka) Hrozne som bola vtedy nahnevana,ked si niekdo spravi 4 decka a nema zaujem o ich vychovu,tak nechcem vidiet vysku jeho inteligencie a zial presne to o com sa tu hovori - spravanie tych deti v dospievani a dospelosti
@macamac Nečitala som celu diskusiu, ale moj nazor. Ja osobne som si všimla, ze rodičia vedu svoje deti k totalnej nesamostatnosti, to znamena, ze rodičia sa stali otrokmi svojich deti, stale sa okolo nich len točime, materska je totalna otročina, nenechame svoje deti, aby naberali vlastne skusenosti a učili sa dajme tomu aj na vlastnych chybach, a znašali dosledky svojho spravania. Nejaky priklad z praxe. Osemrocny chlapec pride ku svojej mame, nastavi nohu a povie, mama zaviaz mi topanku. No pardon. ja v osmich rokoch som si sama chystala večeru, lebo moji rodičia pracovali, netravili so mnou den noc, ako to robia dnešny rodičia, desat ročne deti si nevedia ani len namazať chlieb s maslom, nepomahaju v domacnosti, všetko im servirujeme na zlatom podnose.Ani na nas nemali naši rodičia vela času, nekontrolovali nas v jednom kuse, behali sme po vonku cele leto, bez mobilu, atd.. Co tym chcem povedať, vychovavame deti ktore su absolutne nesamostatne, riešime všetky problemy za ne, to znemena napr. ked je v škole nejaky problem, hned bezime aby sme obvinili učitela, namiesto toho aby sme doma ukaznili vlastne deti. Toto vedie k tomu ze naše deti si absolutne neuvedomuju ake dosledky moze mať ich spravanie, lebo vzdy všetko vyriešia za ne ich rodičia. Problem nemusi byť, ze deti vyrastaju v rozvratenych a neuplnych rodinach, problem je nedostatok lasky a porozumenia, a dalši problem je, ze nenechame svoje deti pocitiť dosledky ich spravania, nesmieme dať na zadok, lebo to hned je tyranie, atd. A čo sa tyka tych chlapcov, čo zavrazdili, nie som psycholog, ale myslim ze ze boli totalne citovo vyprahnuty, človek, ktory ma aspon kusok citu niečo taketo nedokaze, dalšia vec, bolo o nich zname ze su to problemove deti, ale ako som pisala vyššie, ich rodičia vzdy riešili za nich uplne všetko, nenechali ich klesnuť na uplne dno, aby si uvedomili dosledky svojho spravania, mozno im z toho uplne preplo a cheli všetkycm ukazať, tak toto nam uz nevyzehlite, ale absolutne si neuvedomujuc, ze zničili hlavne svoje zivoty, zivoty svojich rodin a surodencov,, mozno teraz po prvy krat znašaju dosledky svojho konania a uz zistili, ze na konci nebude napisane GAME OVER 😔
@vejula zas ber to tak, že nie je pre každého diskutovať o podmienkach zrodenia života,... nie každý sa o to zaujíma, zo smrti má väčšina z nás ešte stále strach,....a mám skúsenosť, že väčšina ľudí, ktorí majú pocit, že o tom "niečo vedia", vysypú na laika lavínu definícií, názvov,....ktoré chudák laik počuje prvýkrát, takže potom má asi takú potrebu diskutovať o živote a smrti ako ja naučiť sa hrať na drumbli 😉
S tvojim druhým odstavcom sa však úplne stotožňujem.
napíšem vám môj nedávny zážitok zo škôlky - moje dieťa strčil jeden chlapček XY tak surovo, že jej tiekli krvavé sople z nosa a večer ju bolela hlava. Keď som to riešila s učiteľkou, tak XY sa hral tak, že jedno dievčatko ležalo na zemi a on ju "akože" zabil kladivkom. Cca o týždeň moje dieťa prišlo s tým, že XY povedal, že všetky dievčatká v škôlke pozabíja sekerou. Ja som starší rodič (40) a pre mňa je takáto situácia na hlavu. Nerozumiem tomu, že rodičia nemajú potrebu mu niečo vysvetľovať. A že je s nimi keď pozerajú Ramba? Prosím vás, veď vie z toho prd. 😢
Neviem, čo dovedie človeka k myšlienkam aké je to zabiť druhého človeka (toto bol vraj prvotný motív).
Zaráža ma brutalita činu (podľa mojich info našli chlapcom v skrinkách nielen plán daného večera, ale aj mená ďalších obetí ). Zarážajú ma však aj "želania a priania" v rôznych diskusiách (mučiť, mučiť a potom zabiť,...). Je ťažké prísť na to, kde sa stala chyba. Podľa mňa sa však stala vo výchove a to jednoznačne. Tá chyba bola potom už len utužená dobou v akej žijeme.
Poznám veľa detí, ktorým chýbajú akési pomyselné mantinely, lebo rodičia im nechcú "ničiť" detstvo, lebo majú pocit, že sú na to ešte malé, že je času dosť, veď v škole ti ukážu, počkaj keď začneš makať,...
Pred dvomi rokmi som bola na kurze montessori prístupu k výchove u p. Štarkovej a ona tam povedala jednu zásadnú vec "nevravte svojim deťom, že nemáte čas, neodháňajte ich, keď sa chcú s vami hrať, keď vám chcú niečo povedať, odpovedajte pravdivo, keď sa vás pýtajú, uznajte, že neviete všetko, že robíte chyby, ospravedlňte sa deťom ak im ublížite,....
poznám osobne otca jedného z chlapcov - je to dobrý človek, neviem si predstaviť kde naberie silu stáť pri synovi.
Inak je to zvláštne, ale keď človeka prejde tá prvotná zlosť a hnev, tak sa mu chce už iba plakať nad zbytočnou tragédiou toľkých ľudských životov ☹
Rozmýšlam, ako deti od malička namiesto zažitkov dostavaju hmotu, že možno už to je to počiatočne zrnko materializmu zasadené v nich. Miesto času stráveného s rodčimi dostanu do ruky piškotu aby boli ticho. Miesto prechadzky vonku sa im zapne bedna. Večer ked dieťa zaspáva miesto toho aby si k nemu lahol rodič dostane plyšaka, aby mu nebolo smutno. Pokial toto dieťa vidi a citi od malička, pokial je pritomnosť milujuceho rodiča nahradzana hmotou, neskôr sa to všetko odrazí v jeho vnímaní. A vyrastie človek, ktorý sa nevie radovať z krasnych okamihov a momentov, z prítomnosti milovanej osoby, ale len z hmoty, len z toho čo môže chytiť a spenažiť.
@sarinka2012 presne tak, aj ja kukam , co niektore dokazu!! dieta jej spadne a ona si fajci a male place a ona nic. alebo ide matka v obchode s dcerkou 4 rocnou a synom , ktory mohol mat asi tak 6 a hovori svojejsestre ze ty vyj.banec, vyj.banec!!!! a ja nato tej matke, ze vam nevadi , co hovori vas syn dcerke? a ona ze co uz , v skolke sa vselico naucia. No nasa nikdy ani jeden nepovedal nic podobne, ajked v skolkje poculi kadeco, ale hlavne je , ze ona s tym nic nerobi!!!! a tiez nam mlatila jedna mala na ihrisku nasu malu a ta matka iba tolko nato, ze ,, co mam robit, ked ma doma surodencov, co ju byju? Ide ma slak trafit!!!
niekde som citala zaujimavy nazor, ze lucia, ktori nemaju dost moznosti rozhodovat o sebe v detstve, si pocit slobody vynahradzaju takym sposobom. rebeluju, kradnu auta len aby sa povozili a aj horsie.....
podla mna na tom nieco je, takze sa snazime nasim drobcom davat co najviac slobody v drobnostiach. pre nas drobnosti, pre nich dolezite veci. vyber oblecenia, jedla, hraciek.....samozrejme nedame im na obed cokoladu, v zime musia byt poriadne obleceni. ten ich vyber je nami regulovany, ale pokial je ta moznost, davame im na vyber. zjednodusilo nam to uz vela chvilok, ked nechceli jest, obliekat sa, alebo boli proste nervozni, vlastne hlavne v takych situaciach to robime. odvtedy je v nich menej agresie a hnevu.
ak napriklad musime odist niekam prec a oni nechcu, dostanu na vyber, bud pojdu do auta sami, alebo ich odnesieme, ale odist sa musi. vtedy aj to svoje rozhodnutie akceptuju a mame ovela pokojnejsi odchod 😉
neviem aki ludia z nich nakoniec vyrastu, ale dufam, ze ich potreba po slobode bude naplnena a neprepukne tak neskor tym nespravnym sposobom

@macamac moja dcera ma len 9, ale co vidim, co robia rovesnici, je mi ich naozaj luto. Jeden nema ,,vzorr,, lebo s rodicmi travia cas v krcme a nosia do skoly tie skarede vyrazy, klamstva, a vidim aj takych, u ktorych su rodicia prisny, musia deti chodit stale do kostola( aj my chodime kazdu nedelu,) ale nenutim ich kazdy den, podaktory aj miništruju, ci ako sa to hovori, ale ked je v triede je ako cert, zlomyselny , agresivny. Moja sesternica mala zakazane lakovat si nechty aj s priesvitnym lakom, a nakoniec sa vyspala, hocikym kto je prisiel pod ,,ruky,, prisna vychova otca mal opacny efekt. Su deti, ktore nedostanu vela pozornosti a preto sa z nych stavaju casovane bomby, alebo sa dostane az priliz. Tazko povedat, kazdopadne niekde vo vychove by som hladala defekty, plus vplyv prostredia a j e to.