icon

Som vyčerpaná z dcéry

6. máj 2021

Baby ja som už na prášky z mojej dcéry odratávam týždne mesiace kedy už konečne pôjde do škôlky lebo ja fakt už nevladzem. Najradšej by som sa zbalila a odletela sama niekde na ostrov a nepočula nič len ticho. Od rana sa nezastavim lietam furt jak veverica po celom byte lebo to moje dieťa všade kde môže spraví len bordel. Idem na wc, vrátim sa a všade je rozsypana múka. Kým jedno upracem zas vyvedie niečo iné porozhadzuje chrumky na zem a skáče po nich. Zas môžem vyťahovať vysávač. Potom si zmyslí že ide do skrine a všetko svoje oblečenie vyhadze na kopu von. Večerné zaspávanie katastrofa vresk a rev ako keby ju z koži driem susedia si možno myslia že čo jej preboha robím. Je 9 hodín večer ja padám na papuľu ako po 16 hodinovej šichte niekde vo fabrike... keby môžem tak už o siedmej večer asi zaspim. Som na ňu sama, nemám ju komu dať postrážiť takze to len musím doslova s ňou už pretrpieť. Ráno vstávam s pocitom (nehnevajte sa za blbe slovo ) do bo*a zas to iste cely deň každodenný kolotoč normálne už nemám ani chuť sa ráno zobudiť. Vonku keď počujem ako sa mamičky rozprávajú aké majú kľudne deti že sa samé zahrajú všetko v pohode vysmiate a spokojne a predstavím si u nás ten cirkus tak mi je do placu prečo moje dieťa stále musí len zle robiť ? Prečo sa nemôžme normálne dohodnúť bez revu ? Prečo z ihriska jediné odchádzame s plačom na celé mesto? Prečo za všetko musí len pištať ? Neviem ani načo to sem píšem neviem čo chcem počuť asi že aj tu sa nájde mamina s rovnakým dieťaťom ktoré od rana do večera len vyvádza a podporíme sa medzi sebou postazujeme sa.
Prajem vam pekný večer ďakujem za prečítanie a idem si dať magnezium lebo ma už vystre🤯

autor
6. máj 2021

@staskadexter ju baví všetko

luccy89
6. máj 2021

@deti95060810 ked ja zvysim hlas, tak aj moj syn zvysi, ked mu dam po riti, ide mi to vratit..samozrejme mu chytim ruku a skoncil. A nie nema diagnozu. Jednoducho su deti, ktore si nedaju a neutekaju do kuta s placom ked na nich zvysis hlas

deti95060810
6. máj 2021

zvláštny postoj... a to mám 4 deti ale s niečim podobným som sa nestretla aby po mne jačalo 3 ročné decko... to bude aj po učiteľke v MŠ?

deti95060810
6. máj 2021

@luccy89 ale v troch rokoch? aký potom bude mať rešpekt v ZŠ? alebo aj v MŠ? myslíš že to bude niekto tolerovať? pochybujem, to si žiadna učiteľka len tak nenechá....😉

autor
6. máj 2021

@deti95060810 čo je zvláštne na tom že ju nebijem? Mám udrieť malé 12kg dieťa ? A čo sa tým vyrieši ? Plakala by ešte viac
Nie na cudzích nejačí

domak2
6. máj 2021

Tu nejde o špecializáciu, ale o logiku. 3 ročne dieťa prišlo na to, že stačí dostatočne dlho jacat, aby mama povolila, tak čo asi bude robiť. Rovnako to, že zakaždým je iná reakcia, teda sama je z toho zmätená a skúša co sa kedy stane. Takto malému dieťaťu netreba nic vysvetlovat do nemoty, diskusie sa dajú viesť so staršími deťmi. Treba byť stručný a zasadovy, kým sa dieťa nenaučí akú má pozíciu v rodine a koľko si môže dovoliť.

w123
6. máj 2021

toto iste mam doma a tiez sa idem zblaznit, teraz ma obdobie ze sa za vsetko hodi o zem a vrieska a vrieska vonku nechce chodit vsetko berie do ruk lezi vonku na zemi a trucuje vnutri pisti ako keby ju z koze drali vymysla same hovadiny, ja tiez len cakam kedy skolabujem a inak nechapem tie reci nechajte ju aj hodinu vrieskat atd. a susedia ? ved snazim sa ju krotit ako sa da lebo nezijeme samy takze take taktiky u nas nepripadaju do uvahy ze nechat vrieskat, nepomaha vysvetlovanie nepomaha vyjednavanie nepomaha ked jej dam na rit nepomaha dobre slovo nepomaha krik nic proste neviem si dat rady, na skolku tiez cakam ako na spasenie 😅

evaachesa
6. máj 2021

Veľmi nepomôžem asi, no môžem akurát odporučiť tieto poistky na magnet 😏 nalepíš zvnútra skrine/šuflíka a keď chcesš otvoriť, tak priložíš magnet. Máme to všade v obývačke aj kuchyni. Syn má 1,5 r a u nás sa ešte vyhadzovanie vecí nekonalo. Určite mi to ušetrilo kopu nervov...chvíľu trvalo zvyknúť si na to, ale už je to automatika, magnet máme na chladničke. A hlavne je to aj estetické keďže nemám polepené skrine zvonku 😃
€ 6,74 7%OFF | Magnetic Child Lock 4-12 locks+1-3key Baby Safety Baby Protections Cabinet Door Lock Kids Drawer Locker Security Invisible Locks
https://a.aliexpress.com/_mrrLKWz

evaachesa
6. máj 2021

A ešte toto na wcko :D u nás zase všetko končilo v záchode...no už také 2 týždne máme kľud 😅
https://a.aliexpress.com/_mMDbzUz

autor
6. máj 2021

@domak2 áno chápem treba byt vždy zásadová ja uznavam že to neviem

autor
6. máj 2021

@w123 no vieš ono sa to ľahko vraví druhým že nechaj vrieskat aj hodinu
Ale mne ide uši odrapit už po 10 minútach vresku. To sa nedá máš úplnú pravdu.
Tak prijemne čakanie myslím že v septembri buchame šampanské 😂

leeo
6. máj 2021

No predstav si autorka, ze aj nasa sa vybrala tou cestou (skusala to) ale narazila na prekazku zvanou "vychovna" a hned zmenila trasu a da sa s nou aj pracovat. Ja samozrejme nepisem o mlateni. Proste pochopila, kde su hranice. Ja ta samozrejme na nic nenahovaram, iba komentujem tvoj liberalny postoj ku vychove.

autor
6. máj 2021

@evaachesa chvalabohu záchod moju nikdy nelákal ani do veci mi nechodila vo veku tvojho syna, ale teraz poslednú dobu len vymýšľa čo zle by spravila
Neviem či by ten magnet aj tak neotvorila no hlavne som to chcela kúpiť niekde ti v obchode pozriem najprv v dm

autor
6. máj 2021

@leeo podľa mna každé dieťa inak na to reaguje, moje dieťa reve ešte viac a nepomôže to absolútne, iba sa to všetko zhorší a som v jej očiach ako niekto zlý..

sono2
6. máj 2021

Tak klasika deti to je taký vek
Okolo 4 roka už to je iné
Mam dve. No a tie veci múka? Maj poriadok kde našla mala múku?
Skrine zámok. Tak máme my

basska_b
6. máj 2021

"Ráno vstávam s pocitom (nehnevajte sa za blbe slovo ) do bo*a zas to iste cely deň každodenný kolotoč normálne už nemám ani chuť sa ráno zobudiť. "
A presne pre toto je tvoje decko take nervave. Ja som taketo mamicky videla na ihrisku. Narocne dieta, narocna je matka... Tazko povedat, ci bolo prva sliepka alebo vajce. Boze, sak urob tomu dietatu program. Pocuvaj ho, vcit sa do neho. Ono nie je nejaky rodeny satan, ktory prisiel svet prevratit naruby. Jeho pistanie je odpoved na tvoje nervy. Ono je tvoje zrkadlo... ale neviem, ci si natolko do seba vstupis...

autor
6. máj 2021

@basska_b bože no bože.. veď ale ja som rodič, nie animátor v tábore
Samozrejme že ma program ale žiaľ nedá sa 24 hodín v kuse každú minútu každú sekundu.. to nemôžem ani na hajzel ísť ? Treba aj upratať a navarit a taktiež aj pracujem z domu
Veď jasne, ale ja som tiež človek a nie robot a bohužiaľ niekedy to už ťažko zvládam sa ovládať a nie vždy zvládnem ísť na ňu so 100% kľudom.. keby to takto beriem že dieťa je zrkadlom rodičov tak fuuu.. neviem neviem

silvike
6. máj 2021

Ale ono tym zrkadlom je. ci sa nam to paci alebo nie. To je skratka fakt. Ono vsetko zrkadli. Tak sa vytvara jeho vlastna osobnost. Vsetky emocie a atmosferu okolo seba co citi, vsetko spravanie co vidi. V nom sa to spracovava a nejako to dava potom ono najavo.

modravlna
6. máj 2021

@leeo môj toľkokrát dostal výchovnu, ale nepomohlo. Presne toto si hovorim, ze tolkokrat citam,ze treba dat dietatu po zadku a hotovo - interpretovane je to akoby to zarucene fungovalo, a u nas nefunguje. Proste nie. Ja sa.snazim byt zasadova a verte ze syn sa mi dvakrát tak prereval az do laryngitidy, ze sa v noci dusil, odvtedy si velmi dobre rozmyslim, ci ho necham revat aj hodinu.
Oba zachvaty mal po takomto placi. Ale nebola to hodina, mozno 20 minut, ale on reve až chrci. A nema žiadnu diagnozu.

sofiella
6. máj 2021

Mam spokojné, kľudne, usmievavé dieťa. Z ihriska odchádzame tak, ze všetkým pekne zamava.
Pohra sa sama naozaj veľmi dlho,...
No nie je to povahou. Obaja s manželom sme temperamentne, cholericke, výbušné povahy.
To aká je dcera je naša zásluha a nie je to zadarmo!
Prvých 6r je kľúčových. Co zasejes, to budeš žať.
Nechces byt animátor, tak sa nečuduj.
Mať spokojné dieťa, s ktorým sa dá dohodnúť bez revu chce veľa veľa veľa obety, pozornosti, práce, lásky a trpezlivosti.
Ak sa matka svojmu dieťaťu venuje naplno, tak potom si s úsmevom odchádza so svojim dieťaťom z ihriska.
Ked na toto nervy rodic nema, tak ani to dieta nema nervy na toho rodiča 🤷‍♀️

lalenka33
6. máj 2021

Prečítaj si tu podobné diskusie a zamysli sa nad tým, čo bude robit o pár rokov,keď už teraz jej všetko dovolíš len aby nevrešťala.Ona to dobre vie, že spravíš to, čo chce,keď začne vrešťať.Bola tu pekná diskusia o tuším 7 ročnej,ktorá chcela každý deň nové hračky a ked ich nedostala tak vrešťala a tak mamička kupovala veď si to môže dovoliť a dieťa nevreští.S takýmto prístupom,že jej všetko toleruješ len nech nevreští si budeš o pár rokov trieskať hlavu o stenu.Keď bude chciet na 18 auto tak jej ho kúpiš aby sa nehodila o zem a nevrešťala?Ty si matka, ty máš rozhodovať čo bude a ako bude a nie malé 3 ročné dieťa.Ty si autorita a nie ona.Si myslíš,že jej budú v škôlke tolerovat takéto správanie?Aj tam bude vrešťať na učitelky a deti,keď nebude po jej?Ťažko sa zrazu naučí, že svet sa netočí len okolo nej a že si nevydobí všetko, čo chce vrešťaním, keď jej všetko dovolíš len preto, aby bola ticho.Mala si rázne zasiahnut už na začiatku.Nechať ju vrešťať pár krát aj na úkor svojho psych.zdravia a keby videla,že to nefunguje,tak by s tým prestala.Teraz vie, že keď začne vrešťať, tak povolíš a môže robiť, čo chce.

andreatytler
7. máj 2021

Odporucam kurz Nevychovy - je to cesky internetovy kurz o tom ako citlivo vychovavat deti, ako sa s nimi dohodnut, ako zvladat stresove situacie, ako nastavit hranice.

akirlu
7. máj 2021

Neviem, ci tato odpoved pomoze. Moja 4 rocna dcera mi raz po dlhom case urobila prisernu scenu v centre mesta. Nenavidela som ju v tej chvili, kebyze tam neboli ludia, tak jej dam asi riadnu po zadku a nakricim na nu. Ale ludia tam nastastie boli a tak som sa krotila. Dcera asi pol hodiny vrestala ako nepricetna, chcela ujst, vyvalila sa na chodnik. dokonca ma prvy krat v zivote udrela. V jednom momente som si spomenula na Metodu pevnym objatim od Jiriny Prekopovej, a ze musim medzi nami obnovit lasku. Dceru som pevne objala, asi zo dve minuty sa metala a vrestala. Ja som len opakovala, ze chapem, ze je nahnevana, ze ju velmi lubim aj ked takto hneva, ale som z toho smutna, ked sa tak sprava. Po chvili sa prestala metat, a zacala priserne plakat, potom ked sa kusok pozbierala sa mi pomedzi zvlyky zacala ospravedlnovat. Asi hodinu este vyzerala ako zbity pes, velmi sa hanbila a potom sa zasa zacala usmievat. Skuste si o tom pevnom objati viac precitat, mozno to mozete skusit pouzit aj pri dcerinych vybuchoch.

oslo1
7. máj 2021

Mam doma 3 rocneho syna a teda keby nahodou naschval vysypal muku, us by vysaval.
Je z teba citit, ze si unavena a vycerpana, preto nezvladas dceru.
Preco s dcerou nevaris? Nezapajas ju do cinnosti?
Aby sa nenudila a narobila galibu?
Hento vysypavanie muky, kakaa robil syn pred rokom a este to AJ "zametal" . V kuchyni mam vysavac na baterky, ten vyriesil bordel.
Vyhadzovanie zo skrin si musi po sebe upratat.
Po obede uz nespi od 2 rokov, lebo tiez si lubil schrupnut aj na 3 hodky a vecer potom nemohol zaspat.
Takto sa naje a potom pokuka krtka na YouTube a fungujeme. Telku nemame, tak mi tu aspon necumi non stop do bedne. Wi-fi mozem vzdy vypnut a pokazilo as, ocko neskor opravi.
Ja ale chodim do roboty. Napriek tomu, ze mam fyzicky a psychicky narocnu robotu, he to zmena a potom si doma syna vychutnavam. Jasne, ze mam malo casu potom, preto syna zapajam do vsetkych cinnosti. Trva to potom sice dlho, ale aspon ma syn pocit, ze ma pozornost a je napomocny.

bobricek1979
7. máj 2021

Moja drahá všetko je o výchove a systéme. Moja dcéra má 2roky z toho ja už rok a pol pracujem, z domu keďže pandémia podotýkam do práce som musela a teraz oduc deti plus dieťa pes dom a varenie, upratovanie, keď by som si nenasla systém už som tiež niekde.... Čiže len jedno ak by som mala na starosť len dcérku, nádhera, čo som tým chcela povedať asi vieš... A to som pedant gazdiná pečiem strašne rada po nociach dieťaťu sa venujem a nikdy nič také až extrémne neurobila prečo má prístup k múke ak ti vadí že po rozhadzuje chrumky atď dám jednu. Nechce? Smola atď musíš si nájsť systém niekde robíš chybu deti sú áno teraz vzdorpvite ale všetko sa dá a tiež mi nikto b nepomáha max muž keď má voľno aj to ze s nou pobudne keď pracujem. Takže asi toľko trpezlivosť a výchova to musí byť a neboj ja tiež občas saliem klamala by som ale už od začiatku som musela stanoviť nejaké hranice a moja to pochopila

ivangeline
7. máj 2021

A co otec? ....zvycajne dieta robi taje naschval veci,lebo sa jej nedostava to co potrebuje. Nevidi pozitivne emocie,tak chce aspon nejake silne emocie..

gia111
7. máj 2021

Ahoj, sa vo vzťahu s mojim 4-ročným synom som zažila jemné odtiene toho čo píšeš. Pocítila som ohromnú potrebu ozdraviť náš vzťah. Došla som do bodu kedy som si želala nech už ide do škôlky, ale mám asi 5 detí v okolí, ktoré som uvidela, ako ich nemajú radi v kolektíve, ako ich musia valcovať učiteľky. Jednoducho preto, že je to dieťa, ktoré nevníma, neakcetuje svoje okolie, sú to jednoducho prekročené hranice. Musela som si uznať, že som ho toto celé naučila ja. Povedala som si vnútorne, že ho milujem a zároveň milujem seba a potrebujem byť v každej chvíli autentická v prvom rade k sebe. Ak opäť urobím niečo kde sa popriem to dieťa to nebude vedieť. Áno naše deti sú teraz v období kde sa učia emócie, nám nebolo dovolené sa prejaviť, tak máme s tým malé skúsenosti. Pre mňa je životne dôležité v týchto situáciach, ktoré nemám zdravé čítať knihy o výchove a určite odporúčam kurz výchova nevýchovou, áno je to na začiatok investícia, ale v tomto štádiu potrebuješ opraviť základy vzťahu, na ktorých stojí celá budúcnosť s Tvojou dcérkou. Určite nám to zato stojí. ak budeš mať chuť môžeme si viac písať do správy. Myslím, že sme to s Matejkom celkom pekne začali opravovať, už sú situácie, kde sa vyplo jeho impulzívne správanie a teda vidím, že sa deje náprava.

hennyinnsbruck
7. máj 2021

Ťažko povedať 😂😂

elizabet173
7. máj 2021

nečítala som diskusiu, tvoja dcéra zistila, že ťa jej konanie vytáča a začalo ju to baviť. Keď takmer trojročná vysype chrumky a poskáče po nich, tak hranice nemá, alebo sa raz dodržujú a raz nie. Ako si reagovala, keď ich rozsypala a poskákala po nich? Dala si jej to pozametať? Povysávať? Dúfam, že si nešla ďalšie kúpiť ešte v ten deň - nie, nemáme, rozsypala si ich a poskákala si po nich. Musí pocítiť dôsledky svojho správania. Svojou nervozitou všetko len zhoršuješ. Viem, že je to veľmi ťažké, ale dá sa to natrénovať - zachovať kľud, ona bude najskôr tým zaskočená, že ťa nevytočila. A nevenuj sa jej stále, v jej veku sa už môže pohrať chvíľu aj sama. Inak byť vonku aj doobeda aj poobede, keď je vonku, nerozhadzuje dnu a ešte keď ti toľko pospí poobede, veď to máš super. Snaž sa ráno vstať skôr, ako ona, pripraviť raňajky, seba aj jej, alebo ich pripravujte spolu a začať deň v kľude. Hrajte sa, priprav si veci na varenie, choďte von, po obede ju fúkneš spať, navaríš, aj na dva dni, poobede zase von. Biť ju určite nie, ide to aj bez bitky, stanoviť pravidlá, trvať na nich za každých okolností, neustúpiť a dávať dieťaťu najavo, že je milované, že ju máš rada, ale aj seba máš rada. Si vyčerpaná najmä psychicky, všetko vidíš potom horšie a ťažko sa to zachováva kľud. Skutočne nemáš kamarátku, susedku, ktorá by ti ju aspoň dve hodinky postrážila? Aj opatrovateľku by som volila, raz za čas by ťa to finančne nezruinovalo, ale tebe by pomohlo, keby si vypla.

elizabet173
7. máj 2021

chybu robíš v tom, že keď začne vrieskať, tak ustúpiš. Ona to vie, preto vrieska, aby niečo dosiahla. Kúp si štuple do uší a nech vrieska, keď zistí, že ti je srdečne jedno, či vrieska alebo nie, prestane to robiť, lebo to nebude mať efekt. Ona teraz vie, že minule vrieskala desať minút a zapla si rozprávku, tak teraz bude vrieskať minimálne tak dlho, aby to dosiahla tiež. Inej cesty ako jej ukázať, že jej vrieskanie nepomôže nie je. A s kľudom Angličana jej povedz, že aj keď bude vrieskať do večera, tú rozprávku nepustíš, lebo robí to, čo sa ti nepáči a aj keď ju upozorníš, robí to stále. Môžeš jej aj povedať, že sa môže aj šmariť o zem, ale rozprávka dnes nebude. Dôslednosť, to je celé. A ešte čo najmenej tých TV rozprávok, radšej jej pred spaním čítaj, žiadny tablet, mobil a pod.