Tri deti krátko po sebe
Ahojte, chcem sa spýtať, či máte niekto skúsenosť s výchovou troch detí krátko po sebe.
Mám syna a dcéru - rozdiel medzi nimi rok a 7 mesiacov a pošťastilo sa nám tretie bábätko a to bude rozdiel medzi rok a 5 mesiacov. Bola som veľmi prekvapená, keď som prišla na to, že som tehotná. Ale bábätko chceme a tešíme sa, len mám obavu ako to zvládnem. Prosím tie, ktoré máte podobný osud, napíšte mi ako to zvládate, prosím. Čomu sa vyvarovať, ako beží deň, ako deti medzi sebou vychádzajú..no čo vás napadne. Neviem si ani len predstaviť, ako bude vyzerať náš deň. Starší by mal nastúpiť do škôlky, no to až od septembra 2018 a tretie bábo príde na svet v júny 2018.
Prosím nepíšte tie, ktoré ma budete odsudzovať, či negatívne nemotivovať.
ďakujem vám veľmi pekne
@rutie inak ja toto badam uz pri druhom .. ked mala svagrina dietko stale mu ukazovala ako co ma robit ako sa ma hrat s hrackami zdalo sa mi to neprirodzene zaprisahala som sa z ja budem prirodzenejsia a robit to nebudem a isto som sa aj velmi snazila ale pri druhom synovi ked je too casu skratka na samostatny pristup menej aj ja sama zazivam dezavu pocity ze on ma 100 krat prirodzenejsi pristup od nas ako prvorodeny a som stastna ze sme ho mali tak skoro (no ved mi sme aj chceli a chceli sme aj skorej ale nezadarilo sa) to je vec ktoru som si skratka nevedela prestavit ked som mala len jedneho a prveho hold nech sa clovek snazi ako chce okolo toho prveho sa hold asi vydz chodi trochu ako okolo malovaneho zlateho vajca a ta prirodzenost sa priam neda docielit (tym sa nechcem nijak dotknut rodicou jedinacikou - mam vela prikladou v okoli kedy to niesu jedinacikovia pre to ze by rodicia chceli dat dietku vsetko alebo sa bali si dovolit viac ale skratka priroda to takto zariadila a nemaju navyber a urcite robia co sa da a o tu prirodzenost sa snazia) skratka to vydim ako velku vyhodu nie len z hladiska ze dieta ma surodencou ale aj z hladiska samotnej nasej vychovy a pristupu k dietatu.. je to taky za mna precitene zdravsi pristup... ale tak mozno ma niekto pri viacerych detoch ten pocit lutosti ako mam na toho malsieho malo casu on by si zasluzil viac (a nevraviim ze par tazkych chvilok aj v nasom zivote takych bolo kedy by som to pre svoje mensie ale aj vecie dietko chcela- byt len sama na chvilu stredom jeho vesmiru vo chvili kedy to potrebuje podla mna ale prave vtedy to neide... ale ten druhy pocit to pomerne ku prezitemu casu maximalne prevysuje..)

@diablikovci baby ja mam mm na materskej s detami.. ked pridem s prace najskor pol hodinu hladam kuchynu a obyvacku ked ich najdem tak ich ako tak upracem aby sa podobali na miestnosti na co su urcene a zivot ide dalej... ale niekedy vam spravim foto ako to u nas vyzera obcas ked dojdem domou :D:D... ale zase ja si tu psychohygienu v praci uzivam za tu 40 minutovku intenzivneho upratovania (typu co sa da hodim do nejakej skrine nech ten bordel nevidno a je to) mi to stoji.. 🙂
@oskvarka Vnimam to velmi podobne. Velmi si uzivam vzacne chvilky, ked mam moznost s niektorym z mojich deti si nieco zazivat len vo dvojici. Myslim, ze aj oni si to uzivaju. Vychutnavame si kazdu chvilku, este aj ti dvaja uzskoropubisi to maju radi a stoja o to. Neviem, ako to maju rodicia jedneho dietata, kde je to dennodenna samozrejmost. Ale ja uplne nenormalne vychutnavam aj to, ze idem s jednym z nich na nakup 🙂. Ked su nahodov tri prec (u babky, v tabore, v skole v prirode) a nam ostane len jedno, tak mam najlepsie dieta na svete a je to bez ohladu na to, ci je to nas vecne tvrdohlavy pubertiak, oduta pubertiacka, milucik zlatusik treti v poradi, alebo stvrte tornado. Odrazu mame doma milene, spolupracujujuce, vdacne a radostne dieta, ochotne pomahat, pristupne diskutovat. Neviem, ake by to bolo, keby bolo same stale. Ale to uz asi nikdy nezistim 🙂
@rutie hej no toto je druha vec to aj ja mam tak ze ked je sam tak je to ine dieta... stale som si myslela ze druhy je privelmi yive akcne burlive dieta kym som s nim nezazila par ciest vlakom na plavanie sama a zistila som ze sa jeho povaha zas az tak velmi od bratovej nelisi ale hold on ma toho brata ktory ho dokaze naucit ukazat mu povzbudit k "lepsim vykonom" :D... aj ked teda ako su iny s tym ze myslim ze ked nieje pre dieta ta nedelena pozornost samozrejmostou dokaze si ju nejak rirodzene vazit a ja osobne to vnimam ako pozitivum do vychovy.... sama vidim ze aj ked sme sa snazili pvorodeneho neobskakovat stale je navyknuty trochu na to ze tu pozornost ma mat akosi automaticky a verim ze to trochu ma aj pozostatky nejakeho pocitu z cias ked bol este sam a pre nas stredobodom vesmiru 🙂

@oskvarka Vo veľa veciach máš pravdu, ale čo sa týka tej pozornosti, tak nesúhlasím úplne, alebo aspon u nás to tak nie je. Mám 3 synov a prvý je taký skromný, nenáročný od narodenia, zlaté dieťa, pozornosť nikdy veľmi nevyžadoval a ani teraz nie, aj ked je v puberte. Druhorodený je pravý opak, vždy vyžadoval veľa pozornosti a stále vyžaduje. Ked nie je doma, tak u nás je neskutočný klud a ticho. Tretí je podobnej povahy ako prvý syn, aj ked už trošku začína vystrkovať rožky pod vplyvom toho druhého syna. U nás je to skor o povahe.
@janickacrazy jeto mozne ze to vnimam subjektivne a ze to aj s povahov vela ma co docinenia ze tu pozornst vyzaduje viac... 🙂 so zvedava ako sa moji krpci vyvinu casom este su maly este su to moje babatka verim ze casom sa to este bude formovat 🙂
@diablikovci ano, ja som sa odvazila to odfotit, lebo to nebolo to najhorsie co sa u nas da vidiet 😁.. Zvacsa je na tom.najhorsie kuchyna..
@momkomonika ja mam 3 aj ked nie tak tesne po sebe - rozdiel +-3roky. A od septembra teraz 2 v skolke. Ale chapem ta, ze sa bojis, lebo ja ich nemam ani tak po sebe ako ty a bala som sa fest, plus to 3 bolo prekvapenie. Hned na zaciatku po prichode z porodnice mi 2 tyzdne pomahali co bolo uplne super, cize aj ty si istotne zajednaj niekoho kto ti bude po ruke 24hodin prve tyzdne je to velka pomoc. Potom uz ndmal kto a bola dom s nimi a aj som cele dni sama, kedze staviame dom a muz z roboty rovno na stavbu. Este mam super aspon to, ze ked idem priklad s najstarsim na logopediu ma mi kto postrazit tie dve 😃. Da sa to neboj nic a ked zena musi zvladne vsetko, chce to len system presne tak ako ked sa ti narodilo druhe. Aj ked vecer o 21:00 som tak KO ako by bola hlboka noc.
@momkomonika blahozeam k babatku! vsetko zvladnes, neboj 😉
Ahoj, kto odsudzuje, nevsimat..... sice nemam tri deti po sebe, ale o jedno viac 🙂
v meste som zazila ako sa ludia za mnou otacali, pripadne niektori mali aj blbe poznamky....
Mam 4 deti chlapec 08/2011, dcera 09/2013 a dvojicky 05/2015 ..nie kazdy den je ruzovy, jasne pri viacerých detoch s malym vekovym rozdielom je to aj makacka, ale stoji to zato... pre mna je manzel a deti bohatstvo..nenahraditelne..
drzim Ti palce, zvladnes to 🙂
Ahoj tak my to budeme mať podobne. Mám 6 ročnú školáčku , potom sa nám narodil syn čo má teraz 2 a pol roka , potom dcéra tá má 1 a štvrť, Takže 15 mesačný rozdiel. A teraz o mesiac sa má narodiť ďalšie. Takže rozdiel zase cca 15 mesiacov.. tri deti po sebe plus 6 ročny bonus 🙂 tri detičky som zvládala a zvládam úplne v pohode. Až sa sama cudujem. Horšie som vnímala keď prišlo druhé dieťa. Takto po sebe to má svoje výhody. Človek už v tom kolotoči plienok, mlieciek atď je. Takže je " zvyknutý". Potom to tak nepociťuje že príde ďalšie bábo. A keď budú trošku väčšie budú vekovo blízko seba a budú snáď dobrý parťáci na hru. Každým dňom vidím ako si dokážu lepšie porozumieť. Samozrejme hádky a bitky a žiarlivosť patria k tomu . Ticho tu neni nikdy. To čo teraz možno vnímaš ako menšiu " nevýhodu" bude neskôr veľká výhoda. Ja som rada že je to takto ale už stačilo 😀 už si chcem od tých tehotenstiev oddýchnuť. 😀 Držím nám palce. Sama som zvedavá aké to bude teraz. Dosť záleží aké bábo sa mi narodí. Zatiaľ boli všetky ako bábätká dobrý. Aj keď teraz riadne neposedný, živé striebra. Aspoň vieme že ich máme 😉
@bosoriak toto je najlepšie odpoveď tu MK akú som kedy čítala,a naozaj si ma povzbudila,😃ja mám tri .A snažíme a učíme sa to každý deň zvladat.mam pocit že najhoršie to prežívam ja lebo od všetkých a aj od seba veľa vyžadujem a to sa nedá.
Ale mám prioritu dňa -navaritupratat kuchyňu a zavesiť prádlo a okrem toho postarať sa o seba a tri deti.😃
@momkomonika ahoj, ako si to zvládla ?

@jana_eyre tak to máš ešte poriadok nechci vidieť môj byt detská aj v obývačke veci 🙂 a kuchyňa abi nehovorím.. 🙂 To kde my sme tak oni ťahajú hračky tiež 😂