icon

Udreli by ste cudzie dieťa?

gabika_83
28. jún 2012

Ahojte maminky, chcem sa trosku poradit a vykecat, lebo som smutna z jednej veci...Na uvod asi tolko, ze moj maly ma 2 a pol roka a je teraz vo faze, ked sem tam nejake dieta postrci, buchne, poskriepi sa o hracku. Som z toho nestastna, snazim sa mu vzdy pekne vysvetlit co a ako a dufam ze casom a pomocou laskaveho rpistupu to prejde. Dnes sme boli v materskom centre, stala som od krpca asi na dva metre. Chcel ist na trampolinu, no nevedel sa na nu dostat, asi mu tam stal v ceste druhy chlapcek, tak ho buchol do brucha, co samozrejme neschvalujem, no skor ako som stihla zareagovat, chlapcova matka sa na toho mojho s krikom oborila a tresla ho po rucke. Neviem, ci je normalne taketo spravanie...aj nas maly bol uz par krat buchnuty, otlceny, uhryznuty inym dietatom atd ale v zivote by som nezdvihla ruku na cudzie dieta, razne by som mu povedala: Nie, toto sa nerobi, to boli! ale urcite by som ho necapla. A co vy? S tou mamickou som sa pohadala, ona mi vykrikovala, ze si nedavam na decko pozor a ze asi potrebuje lepsiu vychovu, ze JEJ dieta ine deti nebije.Je mi z toho smutno, odkedy sme dosli domov, uz tu hodinu revem ☹ Som nestastna aj zo spravania nasho krpca, ale ako mu vysvetlit aby nebil druhe deti? Fakt sa snazim, ale ako by som to hovorila zbytocne. Z domu to nema, lebo my ho nebijeme, ale chodime medzi deti, a tam to videl, ked bol mensi, otlkali jeho, teraz to robi on. Este nie je bohvieaky komunikator, nevie si povedat svoje, tak si to presadzuje silou ☹

effkaa
28. jún 2012

@cat ja sa nikoho nezastavam. v ziadnom pripade si nemyslim, ze urobila dobre. Ale kazda ma tom celom svoj podiel.

tomika
28. jún 2012

Ja som raz bola svetkom podobnej situácie.Bola vedla mna mamička,mala syna pred sebou,a jeden chalan stále tam chodil a bil jej syna-iba tak po ruke,drgal do neho,ona ho najprv posielala preč,ale ten chlapček sa vždy vracval a vždy udieral toho a vtedy tá mamička mu capla po ruke,a vtedy ten mali odišjel,a už sa nevrátil.A toho odvážlivca mama akože nič,trožka stála dalej a bavila sa,a aj usmievala že jej syn je aky odvážlivec...
No ja neviem,moj syn bude mať už 4 roky,ale nikdy ho nepustim z oči,on je taky plachy,a keby mu valakto ubližoval,asi by som to tiež nenechala tak (ale určite by som neudrela cudzie dieťa)..
Možno gabikin_83 synček ani nie prvi krát udrel tam volakoho,že tá mamička takto zareagovala...

minewka
28. jún 2012

@gabika_83 nie, cudzie dieťa by som neudrela a ani nie som za to, ak sa mamičky príliš angažujú a nedokážu nechať deti, nech si svoje malé detské spory vyriešia samé.

Ak by išlo o život - chytila by som za ruku, posunula, vybrala z ruky nebezpečnú vec, išla by som preč - ale nebila by som.

A ty neplač, hoď to za hlavu, daná mamička bola primitívka a nezaslúži si, aby si čo i len sekundu venovala takej osobe a už vôbec nie slzičky.

Vieš ako sa vraví - život je tvrdý, ale my sme tvrdší 🙂 ..je ťažké si pripustiť, koľko nebezpečenstiev číha na naše deti, dokonca aj v podobe hlúpych a primitívnych ľudí... treba to prijať ako fakt a snažiť aj zo zlej situácie vyťažiť niečo dobré, alebo ju aspoň zneutralizovať. 🙂

A u malého - trpezlivosť, dookola vysvetľovať a určiť hranice - buchneš niekoho = ide sa domov. (ale rozlišovala by som obranu a útok. Ak by sa bránilo - netrestala by som ho)

alice107
28. jún 2012

@schatzinkaschatzinko vyjadrila si presne aj moj nazor.

smejkaa
28. jún 2012

@gabika_83 Nerada prispievam, ale moj nazor..... A ako ho udrel do brucha? Trebalo bezat na pohotovost? Nepacia sa mi deti, ktore pri kazdom "uliznuti" od ineho dietata bezia za svojou matkou s revom. Ale je pravda, ze to nie je chyba dietata, ale tej matky, ktora mu nenecha volnost a hlavne ho nevedie k tomu, ze je samostatne a moze zacat sa branit resp. si to uhladit samo. Nechajme detom trosku volnosti, ano poskiepia sa, pobiju sa, vratia jeden druhemu, take su deti. Ale aspon nebudu do 30tich utekat za mamickou, ze im manzelka uvarila nechutnu veceru a nuti ho umyvat riady.

kape
28. jún 2012

Toto je dobra tema. Ja mam takeho doma, co neudrie, neublizi. A v skolke maju jedneho chlapceka, co ale naschval , vela krat len aby ziskal pozornost, uz sa stazovala aj ucitelka rodicom jeho, je jedinacik, rodicia dost "vyznammne" funkcie, su cudzinci zijuci na nejaky cas v BA. S ucitelkou som sa o tom rozpravala a je z tych co neradi hned na zaciatku skatulkuju dieta, zakazdym mu vysvetlia, ze ublizil ma sa ospravedlnit. Ale ja ked pridem po syna a dovali sa "pohroma" a niekedy ani ja si nestihnem vsimnut a uz dostane od neho moj syn po hlave, najradsej by som ho hned na mieste vyfackovala. Je starsi uz ma cez 4 roky, uz pekne vsetkemu rozumie a pekne rozprava po slovensky, ale stale to berie ako samozrejmost, ze taketo nieco si moze na druhe deti dovolit. A mna to dost trapi. Dosli sme k tomu, ze my nasho syna navadzame na to nech mu to vrati, co som si povedala, ze ja svoje dieta na bitku navadzat nikdy nebudem, ale uz zlyhavali vsetky nase snahy a pokusy typu - púovedz mu, ze to sa nerobi, povedz mu, ze to boli, pripadne od neho radsej odid a nehraj sa s nim. Tercom zaujmu nie je len moje dieta v skolke ale v podstate skoro vsetkym detom sa ujde a to niektore deti od neho schytali ovela horsie.

gabika_83
autor
28. jún 2012

@smejkaa ahoj smejka...k tomu, ze ako ho udrel, len ho ruckou capol po bruchu v snahe dostat sa na trampolinu, ale urcite nie tak aby s nim bolo treba utekat na pohotovost. 🙂
Inak tu mamicku sme tam stretli prvy krat v zivote, takze ona nema skade vediet, ci je moj syn agresivny, ci sa tak sprava stale atd...Inak asi 10 min. pred tymto incidentom sa jej maly (asi 2,5 roka) hral s autickom a pristvornozkoval k nemu chlapcek, ani nie rocny, a so zaujmom tiez zacal babrat po tom auticku, nic tragicke, no ona priskocila k nim a tomu babatku velmi dorazne az zvysenym tonom povedala: "Teraz sa s autickom hra on, nechaj to!" Akoze sorry, ked k mojmu malemu pride nejake batola a chyta mu hracku, tak reagujem asi nejako takto: aha, prisla mala baba pozriet co mas v rucke, ukazes jej to auticko? A moj krpec jej ho vacsinou pekne da.
Dakujem baby pekne za prispevky, vsetky som ich precitala, pomohlo mi ze ste ma vypoculi, poradili, clovek v takej emotivnej situacii niekedy nevidi veci objektivne, ale vdaka vasim nazorom sa mi to uz ulezalo v hlave a v pripade ze by sa nieco take este malo stat, uz viem ako reagovat.

dejnas
28. jún 2012

@gabika_83 tá mamička bude synáčikovi behať okolo zadku asi do štyridsiatky, ak nie dlhšie 😝 ja som myslela, že bol omnoho menší od tvojho, keďže tak "agresívne" zareagovala.... a ani v takom prípade by ju to neospravedlňovalo

effkaa
28. jún 2012

@gabika_83 tak to vela objasnuje 🙂

vejula
28. jún 2012

@gabika_83 nie určite by som to neriešila takto, určite by som necapla a teda ja ani nezakričim na cudzie dieťa. JEdine niekedy prisne poviem, ked sa mi nepači, že druhe dieťa strka do môjho, že sa mi to vôbec nepači, čo robí....

@smejkaa neviem ja osobne sa zastaram, hlavne, ked tie deti, ktore su protivne na môjho su o rok dva staršie. Kedže take male dieťa ma proste strach zo starších. A teda mne sa zas vôbec nepači, ked ideme do nejakeho detskeho kutika, zaplatime si rovnako ako staršie deti a tie su potom drze ako opice. Maleho vyhadzuju z domčeka, že on tam nemôže byť, že oni sa tam chcu hrať sami, alebo ho zhadzuju z motorky či autička, lebo oni sa chcu voziť a podobne. Ako mysliš, že si to to male dieťa vyrieši samo?
Samozrejme je blbosť druhe dieťa capnuť alebo kričať či hysačiť, ale normalne povedať, že ten domček je pre všetky detičky v herni a môže sa tam hrať kto chce, nielen oni. Podla mna na tom nieje nič čudne

dejnas
28. jún 2012

@vejula veji, to je jasnačka... "oproti" veľkáčom sa neubráni... ale toto boli rovesníci.... ja som minule tiež robila "poriadky", keď sa asi 6 ročný chlapec usadil na šmýkalke a nechcel pustiť môjho malého šmyknúť sa... vraj je unavený a oddychuje... normálne som mu povedala, nech si sadne inam oddychovať, lebo sú tu detičky, ktoré sa chcú hrať a šmýkať ... chlapec bol "vytrvalý" musela som ho takto asi 3x "spacifikovať", potom s tým prestal

vejula
28. jún 2012

@dejnas jj, niekedy fakt človek musi vstupiť do sporu, hlavne ked je to nerovny "boj" JA som len reagovala na to, ako niektore mamičky pisali, že je zle vstupovať do sporov medzi deťmi. No ja neviem, neviem si predstaviť, že by nejake dieťa vycapalo môjho maleho a ja by som ho nechala tam stať so slzami v očiach, že však nech si to vyrieši sam... Myslim že väčšina mam automaticky prijde a dieťa si vezme utiši a nenecha ho tam, že nech si spor rieši ako vie 😕 Alebo som len ja priliš uzkostliva? Neviem, mne je to tak prirodzene, že ked niekto udrie moje dieťa, tak automaticky ho vezmem mimo pritomnosti "agresora" a nesledujem z dialky, že ako sa to vyvinie, či mu to vrati alebo sa necha otlkať dlhšie 😕

digysa
28. jún 2012

@gabika_83 Musim ti prispiet aj ja, lebo v podstate som zistila, ze budovanie ASERTIVITY u deti na Slovensku absolutne vymrelo.......
Ako citam, tak citam a nechapem ako velmi chcete vsetky matky zasahovat medzi male deti.....Nepaci sa mi tu skoro ani jeden prispevok....

Definitivne nemala dotycna matka udriet tvoje dieta. To je jasne ako "facka" 😅 😝
Najvacsiu chybu vsak urobila, ze sa zamotala do "detskej politiky", co by z vas urobila asi kazda mama...Vsimla som si vase nazory- kazda z vas by zasiahla...

A co takto nechat deti, nech si vyriesia potycku same medzi sebou? Preco musia rodicia do vsetkeho zasahovat a bit "detom u riti"???? To skutocne sa musia do vsetkeho miesat?

Moj syn buchol a bol buchnuty... Pokial neprisiel z revom, ako Tarzan a modrinou, tak buchnutie , alebo stuchnutie, alebo predbiehanie sa je uplne normalny prejav 2,5 rocneho dietata.
Co cakate od 2-rocneho chlapca, ktory sa nemoze dostat na trampolinu...hadam nejake slusne upozornenie typu:

"Prepac Kamarat, ale koli tebe sa nemozem dostat na trampilinu, nemohol by si sa posunut?"

Som si vedoma, ze rodicia by mali byt vzdy poblizku a dohliadat na deti....ale za kazdy maly prehresok ist "riesit" situaciu za deti je podla mna uplne "otupovanie" detskej asertivity
Myslim, ze @gabika_83 by urcite skorej predychala, leby to jej synovi vratil dotycny chlapec... po bitke by som vsak syna upozornila a poucila, ze predbehovat sa nema, buchat tiez nie a synator by si odsedel 10 minut na lavicke za trest.

Skutocne sa nemusite miesat do kazdeho detskeho sporu.....zivot predsa nie je vzdy ferovy... 😒

andrejka1983
28. jún 2012

tiež by som neudrela cudzie dieťa,a ani ta mamička to nemala robit,mala ho skor slovne upozornit,pripadne ho odtial zobrat s tým že ked sa nevie spravat slušne tak nebude skakat na trampoline......alebo tak nejako.lebo su to deti,oni nevedia slovne vyjednavat 🙂 reaguju od srdca ako vedia. Moja dcerka je ten typ že ju možu mlatit, brat jej hracky, ona každemu všetko dá a ked sa jej to nepači tak pride za mnou, že detičky robia Vevke zle, a prituli sa ku mne. Ja ju vtedy uteším štýlom takým, že jej niečo poviem ale tak aby to počula aj ta dotyčná mamička.( Napr. Nevšimaj si to slniečko, ne všetky detičky sa vedia tak pekne hrať ako ty!!!!alebo, chlapček nepslucha,neboj jeho maminka ho potom vycape že ta buchol však maminka 😝 😲 alebo take niečo....ale inak sa snažim nevšímať si, nech si deti same riešia svoje male spory,ale keby važne došlo k nejakemu zraneniu, tak to by už dotyčná maminka videla rodeo 😎 😎 😀

kutlicka
28. jún 2012

Snazim sa vcitit do oboch stran. Ako tu jedna mamicka napisala, v momente, ked sa ublizuje mojmu dietatu, sa vo mne ozvu instinkty a zmenim sa na levicu, obranujucu svoje mlada. Na druhej strane, sme ludia, uznavame iste moralne hodnoty a zasady. Podla mna je toto jedna zo sice zaujimavych, ale zaroven tazkych tem.

effkaa
28. jún 2012

ked sa deti chovaju tak ako maju, nech su aj same, ale ked je tam nejaky problem a hlavne ked moje dieta ublizuje druhym a viem o tom, ze ma take obdobie, urcite mu budem stat za zadkom a budem davat pozor na to, co robi. Ako sa potom mozeme s nimi porozpravat, ked sme nic nevideli. To budeme verit vsetkemu, co nam dieta povie? Co ak to, co si mysli, ze sa stalo je skreslene? A hlavne, tak ako deti aj my matky sme rozne a predstavte si, ze kazda si myslime, ze prave ten nas nazor je spravny.

smejkaa
28. jún 2012

@vejula Neviem ako, skusim pozorovat a uvidim. Aj ked bude mat 15, vzdy bude niekto starsi od neho. Ale pozor bavime sa tu o ublizovani a "ublizovani". Bolo tu pisane, ze niejake dietatko ine dietatko skrtilo, tak pozor, tiez nenecham dieta nech ublizi inemu dietatku. Ale na druhej strane sa bavime o capnuti po bruchu.
Suhlasim s
@digysa nechajte deti si vyriesit svoju "politiku" a urcite im tym pomozete viac. Su to normalne deti a kazde dieta sa posklbe s inym, pobije, pochyti....

vejula
28. jún 2012

@digysa neviem, no podla mna by sa detičky mali učiť od malička čo sa smie a čo nie. A že ubližovanie druhym deťom je niečo, čo sa proste netoleruje a že tak to nema byť. Neviem si predstaviť ani opačnu situaciu, že by moje dieťa treslo napr autičkom druhemu po hlave a ja by som sedela a čakala ako si vyriešia spor. Ty by si to dokazala?
A tak isto dam jasne najavo, ked niekto udrie moje dieťa, že to nieje spravne, že takto sa proste spory neriešia.... Podla mna tym neničim asertivitu u môjho dieťaťa, ked mu ukazujem ako sa treba spravať, že ubližovať nesmie on, ale ani jemu nesmie byť ubližovane. Neviem si predstaviť z dialky sledovať ako sa deti biju o nejaku hračku, a čakať kto vyhra.

minewka
28. jún 2012

@vejula ja súhlasím s digysa... deti si do určitého veku neubližujú zámerne...s úmyslom zraniť a spôsobiť bolesť.

K tomu príkladu - čo si dala - ak by moje dieťa druhému treslo autíčkom po hlave - chvíľu by som sledovala, ako sa vyvinie situácia...asi budem teraz sprostá - ale najlepšia škola pre moje dieťa - hoc tvrdá, ale veľmi poučná, by bola - keby ho chlapec tresol späť.. 🙂 tak dieťa veľmi rýchlo zistí tie menej príjemné aspekty tresnutia autíčkom po hlave. 😅

Ani sa mi nepáči slovo "ubližovanie" - lebo to nie je ubližovanie v pravom slova zmysle - ako u dospelých, napríklad. Dieťa by sa malo naučiť riešiť drobné spory samé.

Riešila by som až potencionálne nebezpečné zvady.

dejnas
28. jún 2012

opäť sa diskusia posúva trochu iným smerom;
ale určite súhlasím (aj to podľa možnosti praktizujem), nechať dieťa, nech sa učí riešiť konflikt ... čoskoro ho čaká napr, škôlka... ide o to, že donekonečna a v každej situácii mu nemôžem "behať za zadkom", musí sa naučiť poradiť si aj sám a pretože nie vždy sa bude dať utekať pre pomoc k mame alebo otcovi

mandragora22
28. jún 2012

@gabika_83 ahoj, no teraz ma tu zase ukamenuju, ale napisem ti cisto reakciu moju na tvoj uvodny prispevok. presne konkretne v tejto situacii by som asi tvoje dieta neudrela, teda necapla, keby sa to stalo nam, teda, zeby tvoj syn strcil do mojho dietata. alebo ho teda udrel, stuchol a pod... urcite by som cakala, ci mu nieco nepovies ty. ak by si povedala, tak by som mojej vysvetlila, ze chlapcek nechcel ju udriet, ze to bolo nechtiac a ze uz ju nebude bit. povedala by som to tak, aby to pocul aj tvoj syn, mozno by mu to nieco "dalo".

ak by si mu nepovedala nic (aj take sa nam stalo, ze cudzie dieta hrubo strcilo do nasej tak, ze spadla az na chrbat a matka si to teda bud nevsimla, alebo kaslala na to - nemozem sudit, lebo som stala chrbtom k tej matke), ale viem, ze nijak nereagovala, tak som sla k chlapcovi ja a povedala som mu, ze to nesmie, ze babatko (moja bola ocividne mladsia od neho), ze teda babatko to bolelo a ze ako by sa on citil, keby som ho ja strcila. ze on je velky a dievcatko je male a ze to teda nemal robit. potom prisla aj ta jeho matka a tiez mu dohovarala, bud teda jej to bolo trapne, alebo to fakt nevidela a niekto dalsi jej to povedal (boli sme v takej restauracii, ktora mala detsky kutik a tam sa to stalo).

dalsia, posledna alternativa by bola, keby matka nereagovala, jej dietatu by som dohovorila slovami (pozor, to dieta by muselo mat tie 3 a viac rokov, cize by som vedela, ze mi rozumie) a napriek tomu by bolo tak arogantne, zeby este aj pred mojimi ocami opat chcelo strcit do dietata. ci uz mojho, alebo ineho... tak vtedy by som mu veru poriadnu svihla po riti. to je ten treti pohlad, ten sa mi zatial nestal a dufam, ze ani nestane.

no a k tebe a synovi... a za toto ma ukamenuju.. mozno aj preto tvoj syncek netusi, ze ine dieta to moze aj boliet, lebo ty sama sa absolutne vyhybas tomu, aby si mu dala niekedy fyzicky trest. teda nie zakazdym, ked urobi hovadinu, ale ked mu dohovaras uz 10.raz za podobny "priestupok" hoci pri inom a inom dietati a inej a inej situacii, ale je to v podstate stale o tom istom, a on to zase robi... mozno by sa naozaj uz hodila jedna dobra po riti a povedat mu, za co to ma. on totiz vobec netusi, ze tie deti jeho udery bolia. mozno by potreboval jeden taky na svojom zadku pocitit 😉

dari226
28. jún 2012

kazde dieta ci uz umyselne alebo neumyselne udrie niekoho aj to najposlusnejsie,ona nema co udierat tvoje dieta este aj udat by si ju mohla,svina jedna sprosta..ja by som tiez isto revala uz len tne pocit ze niekto ublizil tvojmu dietatu .co mama cakat v skolke a pozerat kto da dotkne koho to by sa mami len bili s inymi detmi keby to tka bolo lebo deti sa stale nejako udieraju..to je rozum taka zenska 😠

bobocka
28. jún 2012

@gabika_83 dva a pol rocne dieta sa uci co sa ma a co nie.aj ja mam take doma.jasne,ze deti sa hasteria a sem tam sa strcia,buchnu.rodic ma zakrocit a dietatu vysvetlit,ze sa to nema.no na moje dieta nik siahat nebude.ak ho capne ine dieta,tak jasne,ze vysvetlim dietatku,ze sa to nepatri,ze ci by sa jemu pacilo,keby ho ten moj otlkal, ale nikdy by som si nedovolila siahnut na ine dieta!!! ak by bolo to druhe dieta fakt agresivne,tak upozornim matku,nech si ho da doporiadku,ale nikdy by ma ani len nenapadlo ho capnut.no ja vidiet ako ina matka to moje capne,tak si to ta zenska riadne odskace.by som jej tam riadnu hubovu polievku dala.akoze kde sme? na moje dieta nik fyzicky siahat nebude.ci ide o monokel pod okom,alebo pre niekoho len male capnutie! stale je to fyzicky utok voci mojmu dietatu! ked ho strci,stuchne male dieta,je to ine,to dieta sa len uci co je dobre a co nie,ale dospela zena ma mat dost rozumu a vediet,ze sa to nerobi!!! by som chcela vidiet ci by sa jej pacilo,keby si jej dietatu po ruke tresla!!! 😠 co sa tyka vchovy tak ti neostava nic ine,len stale dookola svojmu opakovat,ze sa to nesmie a ze ci by sa jemu pacilo,keby ho ine deticky udierali.ze ked chce hracku,musi si ju vypytat,ze ked si od neho nejake dietatko hracku pekne vypyta,je spravne sa podelit,ze im nesmie robit to,co by sa nepacilo keby jemu robili.a ides dokola ako verklik a jedneho dna to ten tvoj pochopi.tiez sa na to spolieham 😝

gabika_83
autor
28. jún 2012

@mandragora22 ahoj dakujem za nazor a beriem to...lenze ja nechcem svoje dieta bit, proste to pre mna nie je riesenie. Mam mu vstepit zasadu ze bit sa nema tym ze ho sama zbijem? On sa inak nezvykne pustat do bitiek s inymi detmi len tak pre nic zanic, vacsinou napr, buchne ked mu niekto vytrhne hracku z ruky, alebo sa nejakym sposobom citi ohrozeny a nevie to zatial inak odkomunikovat, nemyslim si ze to robi zo zlomyselnosti a nerada by som ho nalepkovala ako zleho...tym ho pravdaze neospravedlnujem, nepaci sa mi, ked udrie nejake dieta a som z toho velmi smutna, vzdy mu vysvetlujem ze je to zle, ze to boli a verim, ze to casom pochopi a vyrastie z neho empaticky clovek.

kralicica
28. jún 2012

krava. nie ty, ale tá druhá, ona sa ešte zbadá, keď jej dieťa začne robiť to isté, alebo horšie..

mandragora22
28. jún 2012

@gabika_83 kazdy mame svoj nazor. ja som uplne jasne napisala, ze aj ja dohovaram svojej dcere. ale ak sa rovnaka - negativna situacia opakuje x-krat dokolecka dokola a je to zla vec, tak proste pride na rad aj takato forma trestu, kedze dohovaranie nezabera. a nebudem sa s tebou hadat, ale neviem, ci "uspievas" svojou metodou vychovy, kedze chlapec do deti stale stucha, alebo udiera... ja si myslim, ze ked on sam neuciti aspon raz za zivot, ze stuchanec, alebo uder moze nejakym sposobom boliet, tak si to nikdy neuvedomi a kedze ty budes stale s laskou v srdci a pokojom v tvari len vysvetlovat, aj tak to nepochopi, ze druheho to moze boliet. mozno raz capnes a on navzdy prestane, lebo si uvedomi, ze to boli. to som tym chcela napisat, nie to, aby si ho za kazdy "sporik" tlkla ako hada. to aby som zas nebola niektorymi matkami zle pochopena 😀

lvka
28. jún 2012

Urcite by som cudzie dieta neudrela... Dnes sa mi zhodou okolnosti stalo nieco podobne, bola u mna kamaratka s 2,5 rocnym synom, o rok starsim od mojho.. Prave hovorila ze ma presne take obdobie ze maly bije deti, a asi dve minuty na to dostla aj ten moj.. Ale teda taku fakt riadnu po puse.. Ona samozrejme hned zakrocila, a ja som si "ratovala" prelaknute dieta, neviem ci sa viac zlakol alebo ho viac bolelo lebo teda bolo to silne, ale ked odisli rozmyslala som ci som sa spravne zachovala.
Je mi jasne ze do vychovy "cudzich" ludi nemozem zasiahnut, na druhej strane vychovavam v tom momente aj moje dieta...

bobocka
28. jún 2012

@gabika_83 no ja mam klop klop celkom dobreho syna co sa tohto tyka,nie je nejak agresivny voci inym detom,praveze on vzdy nechapavo pozera na ine ak su voci nemu zle,ale minule v centre som ho nechala sa hrat zisiel mi zoci na chvilku a zrazu sa otocim a ine dieta plac.tak som tam dobehla,pytam sa maminky,ze co sa stalo a ze moj to dietatko stuchol.tak som ho hned zobrala,razne som mu vysvetlila,ze sa to nesmie,ze sa musi ospravedlnit dietatku a pohladkat ho,ospravedlnila som sa matke.akoze hanbila som sa ako pes,lebo nie je prijemne ked vlastne dieta zle veci robi,ale je to stale male dieta a uci sa co sa ma a co nie.je mi uplne jasne,ze takato prihode nabola posledna,cim je dieta starsie,tym viac si uvedomuje co chce a co nie a ked mu niekto zoberie co chce,tak razne vyjadruje nesuhlas,niekedy i fyzickym utokom,.treba mu vsak stale prizvukovat,ze sa to nesmie.je velmi tazke najst ten spravny balans,lebo treba dieta naucit,ze inym sa ublizovat nesmie,no treba ho zas naucit aj to,ze svoje veci si ma chranit a musi byt aj trosku priebojny,no nie za cenu fyzickeho utoku voci inym.ja osobne planujem maleho dat na karate ked bude mat dake 4 roky.tam sa nauci sa branit,i sebadiscipline. 😉

gabika_83
autor
28. jún 2012

@mandragora22 neboj, ja viem ako si to myslela, urcite to aj ostatne maminy spravne pochopia...moja metoda vychovy v urcitych veciach pekne zabera, v urcitych zatial menej bohuzial 😒 ale snad sa ovocie dostavi...a este je tu taka vec, ze na kazde dieta zabera nieco ine, cize neexistuje nejaka univerzalna, najlepsia metoda, snad sa mi podari "usit nieco na mieru" tomu mojmu krpcovi.

katyl
28. jún 2012

@gabika_83 necitala som ostatne prispevky, ale: z mamicky si nic nerob, je to krava necitliva....moje druhe dieta je takyto galgan: tiez sa bil, vzdy som mu vsetko tisickrat vysvetlovala, ked na ihrisku niekoho bil, tak som ho zobrala domov, plakavala som kvoli tomu, lebo naozajsom sa ho snazila vychovavat, aby bol dobry....postupne sa to akosi stratilo, obcas niekoho este postuchne, hlavne v afekte, ale uz vidim na nom, ze niekedy by ak buchol, ale sa zastavi, sam od seba...takze moja rada je len vydrzat, a vychovavat co najlepsie a najtrpezlivejsie. Robime co mozeme, nie??? 😉 😉 😉