Udreli by ste cudzie dieťa?
Ahojte maminky, chcem sa trosku poradit a vykecat, lebo som smutna z jednej veci...Na uvod asi tolko, ze moj maly ma 2 a pol roka a je teraz vo faze, ked sem tam nejake dieta postrci, buchne, poskriepi sa o hracku. Som z toho nestastna, snazim sa mu vzdy pekne vysvetlit co a ako a dufam ze casom a pomocou laskaveho rpistupu to prejde. Dnes sme boli v materskom centre, stala som od krpca asi na dva metre. Chcel ist na trampolinu, no nevedel sa na nu dostat, asi mu tam stal v ceste druhy chlapcek, tak ho buchol do brucha, co samozrejme neschvalujem, no skor ako som stihla zareagovat, chlapcova matka sa na toho mojho s krikom oborila a tresla ho po rucke. Neviem, ci je normalne taketo spravanie...aj nas maly bol uz par krat buchnuty, otlceny, uhryznuty inym dietatom atd ale v zivote by som nezdvihla ruku na cudzie dieta, razne by som mu povedala: Nie, toto sa nerobi, to boli! ale urcite by som ho necapla. A co vy? S tou mamickou som sa pohadala, ona mi vykrikovala, ze si nedavam na decko pozor a ze asi potrebuje lepsiu vychovu, ze JEJ dieta ine deti nebije.Je mi z toho smutno, odkedy sme dosli domov, uz tu hodinu revem ☹ Som nestastna aj zo spravania nasho krpca, ale ako mu vysvetlit aby nebil druhe deti? Fakt sa snazim, ale ako by som to hovorila zbytocne. Z domu to nema, lebo my ho nebijeme, ale chodime medzi deti, a tam to videl, ked bol mensi, otlkali jeho, teraz to robi on. Este nie je bohvieaky komunikator, nevie si povedat svoje, tak si to presadzuje silou ☹
@cicimotinka tak to už bol útok, pri ktorom sa tvoje dieťa nemalo ako brániť, tam už bol zásah nevyhnutný... a to už bol starší chlapec, keď mal "také ťahy"?
@dejnas len popravde je ine, ked su tie detičky obe rovnako priebojne... Možno by si na to inak pozerala, keby tvoje dieťa bolo jednoducho nepriebojne, takže by sa vždy vzdalo či vzdialilo s tym, že sa nedokaže braniť. Môj už taky nieje, pretože som ho učila, a prizvukovala, že si nemusi všetko nechať brať a kradnuť, že ma rovnake pravo na hračky ako ostatne detičky. Je ine deliť sa o hračky, to je samozrejme.... LEn by ti to prišlo take ine, keby už niekolkykrat po sebe by prišlo to iste dieťa a vytrhlo tvojmu dieťaťu v momente hračku, ktoru prave chytilo tvoje do ruky.
Somnou sa toto vlieklo od škôlky až po školu. V škôlke to boli hračky a v škole si zas prisvojovali moje zasluhy a ja som nedokazala povedať ani makke f. Pritom mama mi vôbec nestavala za zadkom, prave naopak. KEdže môj braško mal s nepriebojnosťou rovnaky problem ako ja a tomu mama ešte za zadkom stala, stale mu prizvukovala aby bol ku všetkym dobručky....tak sa rozhodla, že pri mne to bude robiť inak, že ma bude vychovavať "tvrdšie" A napriek tomu som skončila tak, že si do mna každy buchol a tak podobne 😖
Zmenilo sa to až ked mi v osmičke narastli velke prsa. Zrazu sa na mna začali (hlavne chalani) pozerať inak a mne to dodalo sebavedomie a už som sa dokazala aj presadiť 😀 😀 😀 Sranda, ako človeku dokažu zmeniť život velke prsa 😀 😀 😀
@dejnas v čase, keď sa to stalo, mali obaja dva a trištvrte roka... ten malý je neskutočne zlé dieťa, zákerné, bitkárske, proste úplne nezvládnuté zo strany rodičov a vyzerá, že matka to vzdala a presúva kompetencie výchovy na okolie... a to moje trdlo ležalo na bruchu, škerilo sa a myslelo si, že neviemaká super hra... 😠
@vejula veji, rozumiem, čo chceš povedať...
takto : moje deti - ani jedno nie je "agresor"... takmer vždy sa len bránia... a my to s mm takto riešime práve preto, aby sa tej "nepriebojnosti" vyhli... samozrejme ich vedieme k tomu, že majú byť slušní, nesmú ubližovať, brať bez opýtania cudzie veci a pod. .... ale na druhej strane ani nenechať si od iných detí skákať po hlave... lebo - sama vieš, že sa to potom vlečie celý život
@cicimotinka uff, ten bol teda riadny bitkár,,, s takým niečim, som sa ešte v tom veku asi zatiaľ, našťastie, nestretla... tam je to fakt bez debaty, zásah nutný
Je tu vela prispevkov, nechce sa mi citat vsetky (i ked sa postupne nimi asi preluskam😀), tak odpoviem len konkretne na otazku..Ja by som si za ziadnych okolnosti nedovolila siahnut na cudzie dieta. Nech by sa stalo cokolvek. Vyhladala by som okamzite rodica dotycneho dietata a riesila vec s nim. Tot moj postoj 😉
@dejnas on začínal pekne postupne, najskôr jedno dievčatko potkol, kukol na svoju mamu, na mamu dievčatka, nič sa nedialo... potom sa rozbehol a s vystretými rukami vrazil do ďalšieho chlapca, zase pohľady, zase sa nič nedialo, potom si vyhliadol môjho a to už "schytal"... teraz ma z diaľky obchádza a malého si nevšíma... proste som mu vytvorila hranicu, za ktorú sa neodváži... ale inak je viditeľné, že doma môže naozaj všetko... potom mi mamina toho druhého zhodeného chlapca povedala, že ona nie je ten typ, aby zareagovala, že veď sú to deti, ale že bála sa, keď jej malý tresol na zem... toto je škoda, že dnes sa mamičky boja jedna druhej, pamätám si, že kedysi sme poslúchali aj susedu, keď nás upozornila, že robíme zle a nikto sa nepozastavil...
@vejula ja viem, že sa snažíš svoje dieťa ochrániť, a je to ok... ale čo keď s ním nebudeš, keď bude napr. v škôlke? teoreticky, tam môže byť vlastne celý deň "vystavené" takýmto situáciam... učiteľky sa síce snažia a určite robia všetko, čo môžu, ale nie vždy dokážu všetkému zabrániť... majú tam ďalších 20 a viac detí a možno práve ten daný okamih nevystriehnu
no ja som si tiež myslela,že by som neudrela druhé dieťa,až pokial mi jeden ... asi 9 ročný nezvládnuteľny, nevychovaný,zasran!!! nesotil dcéru do bazéna - mala dva rôčky... boli sme obaja pri nej,ale ten... ju aj tak dokázal sotiť do vody,to bola sekunda...všetci sme boli v šoku,ale ten si to zlízol a riadne...toto robil všetkým na kúpalisku, všetky malé detičky sácal do vody,takže vyfasoval od viacerích,ale zjavne si z toho nič nerobil.... no malá sa vtedy naglgala vody, zľakla a tri týždne bola chorá... :(
@dejnas jj, preto sa ho snažim naučiť kym som s nim, že nikto nema pravo ho biť a podobne. PReto to nenechavam len tak, lebo kym som to nechavala na nom, tak len stal ako taky tlčik a nič. Teraz už sa brani. Nie agresivne, ale povie napr Dievčatko hnevaj!!!! To znamena dievčatko nehnevaj. Alebo tak podobne. 🙂
@cicimotinka to už je , žiaľ, asi jasný prípad agresora, ktorého výpady sa budú neustále vekom stupňovať, keďže doma ho nemá "kto" usmerniť...
tak to je tiež veľmi na škodu veci, ak sa jedna matka bojí reakcie druhej... mňa viac vytáča nezáujem rodičov, ak matka nedozerá na svoje dieťa, resp. má na háku, čo robí...
už som písala, že aj som napomenula chlapčeka podstatne staršieho, aby pustil môjho syna a iné deti na šmýkalku, on tam sedel a "oddychoval" a nikoho tam nechcel pustiť... musela som ho 3 krát napomenúť, matku, ani neviem, kde mal 😝
@cicimotinka TO, co si tomu chlapcovi povedala ty, to mu mala hovorit vlastna matka. Uz len preto, ze to bolo dost agresivne, tak by o tom jeho rodicia mali vediet a tiez sa za to hanbit....
@inguska3 aj tvoj pripad mal byt rieseny s rodicmi a nie s chlapcom... Rodicia mu mozu ulozit vacsi trest ako my, co mu mozeme iba pohrozit...
Vsetci tu piste, ze vychova deti zavisi od rodicov, ale zaujimave je, ze riesite spory s detmi samotnymi... 😅
Som trochu v rozpakoch.....
@digysa no neviem,keby sa ti topilo dieťa,či by si to riešila inak....bol to riadny šok pre malú a aj pre nás-ja som bola úplne mimo....ako som už napísala, dostal od viacerích-niektorí to išli riešť aj s rodičmi-ale to bolo o ničom...aj plavčík zasiahol a nič to nepomohlo....pomaly sa to všetko balilo a odišlo-pokazil deň veľa ľuďom...
Ja nevravím,že mám nejaké super dieťa...všetky deti majú svoje muchy...ja ju vyhreším,keď je zlá a a zase aj pochválim,keď dobrá...ale naozaj niektoré mamičky si zastávajú svoje deti, aj keď práve ich deti sú agresívne a nevychované...no myslím,že to bude vždy takto a my to nezmeníme...
@inguska3 Ja ta uplne chapem...clovek sa niekedy neudrzi..hlavne ked sa jedna o zdravie vlastnych deti...
Tak isto, na Slovensku je to tazke ist sa niekde stazovat..
Ja chodim do klubu, kde mame bazen a moje deti tam chodia velmi casto (teraz su tam v letom tabore kazdy den).
Pred par rokmi sme tam mali podobny pripad...chlapec ale nezhadzoval, zato vsak kazdeho spliechal vodnou pistolou priamo do tvare.
Riesenie: Najskor sme ho "poprosili" aby isiel striekat inam. Potom sme "poprosili" jeho rodicov, aby mu dohovorili( co aj urobili) Potom prisiel plavcik, ktory ho upozornil a povedal, ze to nesmie robit. Nakoniec plavcik prisiel k rodicom a pekne krasne ich poziadal, aby sa spakovali a isli DOMOV.
Pohoda, relax- ziadna bitka, ziadne hukanie po detoch......
Toto bol asi najhorsi incident v klube.
Neviem, asi zijem v inych podmienkach lebo ja osobne -mam pomaly 7-rocneho syna a poviem vam, ze este som nemala incident, kde by som musela kricat, alebo vyhrazat sa nejakemu dietatu...a to zijem v USA, kde su "tie nahorsie a najnevychovanejsie deti" ( o com sa da skutocne polemizovat) 😅
@digysa veď jeho matka tam bola...ona proste na dieťa nereaguje nijako...má úplne voľnú ruku a aj to tak vyzerá... ☹
@gabika_83 Urcite ho udriet nemala, ja by som cudzie dieta v ziadnom pripade neudrela. ale na druhej strane mne tiez vadi, ked syna nejake dieta strci, udrie atd...Moj syn to nerobi (teda zatial a dufam ani nebude). Ak to tvoj syn robi castejsie, treba riesit aj toto. Akoze natahovat sa za hracku, ok, ale vidam aj dost vela veci medzi detmi, co su uz za hranicami
V živote to tak chodí - že vyhrá ten väčší a silnejší...ale hlavne - väčšinou vyhrá ten múdrejší 😀 🙂
Písala som, že v prípade život (zdravie) ohrozujúcich momentov, zasiahnem - ale skôr budem usmerňovať svoje dieťa - nie cudzie. Svojmu dieťaťu vysvetlím, čo robiť, keď niečo také nastane.
Práve tí potencionálni otloukánci by sa mali tiež naučiť, ako za seba bojovať (rovnako ako by sa tí druhí mali učiť trocha krotiť...) - samozrejme - ak moje dieťa vážnejšie niekomu ublíži - vysvetlím mu, že to robiť nesmie, atď - rázne zakročím.
Napísala som, že chvíľu budem vyčkávať - pri bežných šťuchancoch - a počkám, či si to deti v rámci svojej "svorky" dokážu samé nejak vyriešiť. Musí sa to nejak naučiť...Ak nie - zasiahnem.
Ja ti neviem...popravde zatiaľ nejak neverím nejakým vrodeným typológiám osobnosti - prehnane úzkostlivé a bojazlivé dieťa alebo naopak, prehnane otvorené a veselé....myslím si, že 95% je rodičovský prístup a 5% nejaké tie gény....
@minewka Ono ked mal syn 1.5 roka ho zhodil asi 7-rocny zo smyklavky, nastastie som ho zachytila. Je este maly, aby sa branil, takze zatial je vo veku, ked to nevie riesit ani sa branit.
Dohovorila som tomu chalanovi (uplne normalne a slusne), jeho otec (taky typek mafian) mi za to vulgarne vynadal. Suhlas s tym, ze 95% je rodicovsky pristup.
@mircalla tak jasné - že nenechám riešiť si problém medzi 1,5 a 7 ročným dieťaťom - myslela som deti približne v rovnakom veku. Dcéra má 1,3 roka a neviem si predstaviť, že ide sama na šmyklavku...veď tam som s ňou, dávam pozor a už vopred zabrzdím 7 ročné dieťa, ktoré sa derie tak, že mi ide dieťa zhodiť a nedbá, že som tam aj ja 😅
Takému veľkému dieťaťu poviem počkaj, sme na rade,sme pred tebou - počkaj chvíľu, malá sa šmykne a ideš ty...aj tak je to pre mňa scifi, keďže pre mňa neexistuje, že nechám dcéru samú ísť na šmyklavku, veď ešte ani chodiť nevie poriadne a aj ak by vedela, aj tak stojím pri nej...no neviem si predstaviť situáciu, že úmyslene príde 7 ročné dieťa, ktoré sa derie cezo mňa a malú 😅
@digysa citujem ta : "nechapem ako velmi chcete vsetky matky zasahovat medzi male deti ....co takto nechat deti, nech si vyriesia potycku same medzi sebou? ....Preco musia byt rodicia detom u riti ...."
toto hovoris, ze je taky isty system, ako pouzivam ja (ci ini rodicia u nas) na ihrisku? Tak to je diametralne odlisny a s tvojimi vyrokmi sa absolutne nestotoznujem, ci uz sa na to pozeram zo stranky rodica bijuceho ci biteho dietata nevidim v tom rozdiel, som za to, aby takym malym detom sa stalo za zadkom, ci su bijuce, ci bite, aby sme dokazali odvratit konflikt pripadne ho riesit, lebo deti v tomto utlom veku nie su toho schopne. Som zasadne proti tomu, aby si male deti riesili problemy po svojom t.j. rucne strucne, ako ty mne, tak ja tebe .... rychlejsi, silnejsi, starsi vyhrava apod. ....
@minewka to je jasne, ze dieta sa musi naucit riesit konflikty, ale nemozeme to ocakavat od deti vo veku o ktorom sa tu bavime. Kym si dieta neosvoji nejake vzorce spravania, neodpozoruje od prostredia ako sa v konfliktnych situaciach zachovat, nenauci sa prejavovat svoju volu, ci nevolu primeranymi prostriedkami nevidim ziaden prinos nechavat taketo male deti riesit si konflikty medzi sebou (tolko moj nazor)
@minewka Nebol sam na smyklavke, chodim vsade za nim na ihrisku a to vzdy, lozim na stare kolena po preliezkach. Stala som tam pri nom vedla smyklavky zboku, bola to inak mala smyklavka (sucast takej piratskej lode), on ho vsak zhodil z takej platformy, takemu malemu staci aj 120 cm na uraz, to bola sekunda, niekedy proste clovek ani nema sancu zareagovat.
Takze neexistuje to ani u mna.
@sisaka @mircalla neviem....podľa mňa najlepšie dieťa pochopí, čo je bolesť a prečo nemá biť iné deti, keď jeho samé niekto udrie...(myslím teraz v rámci detských hier rovesníkov)....rovnako také to požičaj hračku dievčatku, atď (prečo by malo, keď sa práve s hračkou hrá?? )...uvediem ešte iný príklad - s kamoškou máme rovnako staré deti - dievčatá, rozdiel medzi nimi sú 3 týždne...keď sa dievčatá spolu hrajú - jedna druhej vezme hračku a podobne - nezasahujeme...tá, ktorej sú hračky brané, sa sama pozorovaním naučí, že ich musí silnejšie držať a rovnako sa sama rozhodne, či hračku dá, nedá,resp. pustí, nepustí...rovnako deti nechápu, prečo si nemôžu brať hračku..že tá hračka nie je jeho...čo je na tom zlé, ak si hračku vezme, atď...prečo má za nich rozhodovať rodič? Mne to príde také umelé...
Celkovo nesúhlasím s takým štýlom výchovy všeobecne..čítala som si nedávno diskusiu o nástrahách číhajúcich na deti - a tam rady ako všetko odkladať, z dosahu , atď...podľa mňa je oveľa lepšie "kontrolované" nebezpečenstvo - ako zákazy, príkazy, skrývanie vecí...v prvom možnom momente, ako sa dieťa k tomu dostane - nebude vedieť, čo s tým, načo to je a nešťastie je na svete, atď...radšej mu dovolím pod mojim dozorom sa hrať, skúšať.
Ale často mi to príde ako robenie z komára somára, nafúknutie pomerne neškodnej situácie do veľkých rozmerov, od určitého veku upriamenie pozornosti dieťaťa na to - že samé nič nevie, samé si nevie vyriešiť konflikt, defakto to podporuje jeho neschopnosť a neučí ho to samé sa nejak brániť...čeliť takej situácii...
Plus ešte by som rozlišovala - či dieťa, ktoré druhé dieťa buchlo - to spravilo zámerne, náročky, s cieľom ublížiť - že to nebolo v detskej rozjarenosti, atď...
Prosím bavíme sa o menších neškodných konfilktoch - žiadne hádzanie zo smyklaviek a skrtenie, trepanie kameňom po hlave a podobne.
@gabika_83 netrap sa, moj maly nie je vobec agresivny ale tiez sa stalo asi 2x ze niekoho pacol, ale to tiez len odkukal od deti, skor on mal od deti uz vselijake zranenia. Ale stalo sa nam presne to iste, tiez v materskom centre, ze nejaka mamicka mojho syna udrela (uz ani neviem zaco) a doteraz si vycitam, ze som jej na to nic nepovedala 😖 Tvoje dieta nema nikto pravo bit ani keby spravilo cokolvek
@sisaka Aj ti vravim, ze prilis tie moje slova analizujes...
Priklad "POTYCKY" do ktorej som nemusela zasahovat. Syn rad chodil na smyklavku. Dost casto vsak liezol opacnym smerom..po smyklavke hore-zo smyklavky dole...
Raz tam prislo o nieco starsie dievcatko. Moj syn sa ako vzdy hrnul na smyklavky. Evidente sa to pacilo aj dievcatku, ktora ho laktom odsunula tak, ze padol na zadok a mala si isla dalej.... Ja som stala trosku dalej od smyklavky a pozerala som, co s bude diat.
Syn as pozviechal, postavil a prave prislo zase to dievcatko- tento krat uz moj syn silno drzal smyklavku oboma rukami a hovori dievcatku: " my turn now".
Ako teraz mi povedz, co by si ty na tom isla riesit.....ano, toto bola potycka a problem medzi dvoma detmi.
To tu mam fakt uvazdat prikad, za prikladom ako pre sprostych? Uz ma to nebavi....
Ak by ho sotila zo smyklavky 2-3 krat za sebou, tak som si ista, ze zasiahnem...
@minewka tak mne sa zda, ze uz trosku pleties hrusky s jablkami. Ak svojmu dietatu nedovolim, aby bilo ine dieta, ci zamedzim, aby ono same bolo bite este neznamena,z e ho doma chovam ako vo vaticke a spravam sa k nemu ako k novorodencovi. napriklad u nas doma sme nikdy nemali zabrany na schody, synovi som ukazala ako po nich bezpecne ma zliezt, sprevadzala som ho kym nenadobudol istotu a potom po nich veselo lozil este skor, ako vedel chodit (mam kamaratky, ktore mali zabrany a mali paniku k nam prist, lebo deti si nevedeli rady zo schodami, ale neodsudzujem, ze si dali ich namontovat - nemotornejsie dieta, viac deti ... niekedy ani nejde inak) u nas sa nikdy nic neodlozilo z dosahu dietata, skrinky som nemala nikdy zabezpecene a pod. ale je to o dietati, divokejsie dieta, ktore by mi za 5 min vypratalo celu kuchynu, ci porozbijalo veci, tak mozno zvazim ....mojmu nastastie stacilo poukazovat vysvetlit a bol pokoj, mala som navstevy, kde matky s 3-5 rocnymi detmi pobehali po obyvacke a poodkladali vsetko z dosahu, aby mi to neporozbijali .... no a ? nesudim, asi vedia, co robia a tak by som mohla pokracovat. Syn ma 4 roky je uplne samostatny - ci uz sa to tyka samoobsluhy, udrziavania poriadku, pomoci - od varenia, cez pranie, upratovanie, pomoc v zahrade, od malicka sme behali po ihriskach a nechala som ho objavovat, najprv s pomocou, potom samozrejme aj bez, teraz idem k nemu len ked ide na miesta, kde by hrozil napriklad pad z velkej vysky, alebo ked ma sam vyslovene zavola. Co sa tyka jeho socialnej zrelosti, v mnohych situaciach vie ako sa ma spravat - uz sa to naucil, ale sem tam sa este stane, ze nevie ako primerane zareagovat, napriklad tento tyzden sotil v triede nejakeho chlapca (tu sa to hned riesi, taketo spravanie je neakceptovatelne a ucitelky mi aj hned v ten den referovali), takze je jasne, ze dozor este potrebuje a potrebuje byt usmerneny. Takze i ked s tebou suhlasim, ze dieta musime nechat objavovat a nechovat ho ako vo "vaticke" ja tam dozor malych deti na ihrisku, ci hocikde inde, kde su deti rovnakeho veku, ci vekovo mladsie nezahrnam. (ale akceptujem, ze ma niekto na to iny nazor, ja mam svoje uz overene, mam starsiu pomaly 14 rocnu dceru a o nic neprisla, ked sa nenaucila vracat udery, ci sklbat detom hracky z ruk a pod. zda sa mi celkom samostatna a aj dostatocne priebojna, ale take veci suvisia, podla mna, aj s povahou dietata)

@gabika_83 je to smutné, že mamička takto zareagovala... nám sa stalo, že chlapček (inak nemám o ňom dobrú mienku, je to sebecké, rozmaznané dieťa - aj keď chyba je niekde inde) zdrapil môjho, ale fakt, že zdrapil zozadu za krk a zadok a šľahol ho na zem... brutál chvat na 2,5 ročné dieťa, no a nestačilo, skočil naňho a začal ho buchnátovať po chrbte... tak som ho drapla za ruky a postavila, potom som mu povedala "ak toto urobíš ešte niektorému dieťaťu, čo je tu, dám ti na prdel a nevadí mi, že nie si môj..." pyšná na to nie som, ale jeho mama celý čas neurobila nič, ani potom - nevidím-nepočujem... ja skôr volím ústup, ak vidím, že mama sa nemá k činu, nemám rada hádky o deťoch s ostatnými maminami... každá máme svoj štýl výchovy a nedá sa povedať, ktorý je dobrý, aj deti majú svoje životné skúsenosti, ktorými sú ovplyvňované a ktoré sú pre nás dospelých veľakrát banalita... ale je fakt, že cudzie dieťa by som asi neudrela... upozorniť, to hej, ale nič viac...