Uspávanie na prsníku
Ahojte, zaujima ma vas nazor na uspavanie odmalicka. Nakopla ma kamaratka, ked sme rozoberali knihu "Kazde dieta sa vie naucit spat". Ja som reagovala, ze ake kriticke reakcie vyvolava, ona oponovala, ze nerozumie preco. Po rozhovore som pochopila, ze ona vacsinu z tych problemov nepozna a preto do nejakych extremnych vyplakavani (tvrdi ona) nesla. Nebolo treba dieta lamat, ani nemuselo rezignovat. Podla nej je zaklad tej knihy, ze co dietatu ukazes to ocakava.
Moja otazka je (a zaujima ma i nazor mamin co uspavaju na prsniku, ked pozru retrospektivne, ci to nemohli robit inak) - je podla vas uspavanie na prsniku v konecnom dosledku pomoc, ci si nim pletieme na seba bic? Je to ako mnohe laktacne poradkyne tvrdia a mnohe maminy instinktivne citia potrebna vazba, potreba dietatka a treba ju naplnat? Alebo je to urcity, aj ked pochopitelny zlozvyk? Urcite je dojcenie viac ako potrava a splna nespocetne vela funkcii, ale neda sa tym, ze skratka dietatku (jedine!) zaspat na prsniku od zaciatku nedovolime predist kopcom problemov a vychovat dieta, ktore so samostatnym zaspavanim bude spokojne? Kamaratka tvrdila, ze ona malu nakojila vzdy na poziadanie, ale ked chcela dcerka zaspat tak ju chvilku zabavila a vzdy bdelu dala do postielky vo veku, ked zaspavala casto a rychlo. Bola pri nej ale trvala na postielke. Pamatam si, ze i moja ten vek mala, kedy odkvecla sama, ale odtrhanie od prsnika bolo spojene s placom, ja som to nedokazala,... Mne vsak kamaratka hovori, ze si velmi rychlo zvykla a tym padom ju nikdy nemusela oducat neskor, nechat vyplakat atd - jej dcera to povazuje za normalne a tesi sa do postielky. Prespi jej celu noc a dojcia sa napriek tomu ze v noci nedojci.
Ja sa akosi vnutorne neviem rozhodnut, ci to len u nich prebehlo tak hladko, alebo ci je to fakt nieco co funguje celkovo?
Ku mne - ja uspavam na prsniku, mala je s nami v posteli po tom co sa v noci prvy krat zobudi. Uzivam si to, ale vadi mi obcas to dlhe uspavanie. Myslim, ze je logicke, ze dcerka nevie inak zaspat kedze nic ine nepozna a na oducenie by som ju musela nechat vyplakat, co nechcem. Ked sa rozpravam s laktacnymi poradkynami hovoria, ze na prsnik som ju nenaucila, ze je to prirodzene a potrebne. Ked vravim s maminami co deti striktne naucili na postielku tvrdia, ze je to len mojim spravanim a ze som tu zavislost vytvorila ja. Urcite su i deti, co v malickom veku dobre zaspavaju a neskor sa to pokazi, ale opat by bolo pravidlom, ze im pomoct, ale neuspavat dojcenim.
Viem, ze kadze dieta je ine a pravda je niekde v strede, ale ako to vidite vy?
@diana_81 este k tym otazkam, ked sme mali navstevu, tak som ju organizovala az na neskorsi cas, cca 20-21:00, s tym, ze ked som sla uspavat, bol s nimi tatinko a ked to trvalo dlhsie co uz, boli na to vopred upozorneni 🙂. Ked som parkrat mala vecer povinnosti, tak pred odchodom som nakojila a potom vecer uspaval tatinko, mala som sice aj mlieko odsate, ale z flase nechcel pit a radsej zaspal len v tatinkovom naruci s plysakom. 🙂 ad cestovanie, mali sme cestovnu postielku a angelcare (monitor dychu, ale pri cestovani som ho pouzivala len ako vysielacku), takze som pocula ci sa nebudi/neplace. a ked uz vedel zliezat z postele a niekam sme isli, tak bud to bolo tak, ze bola bezpecna "cesta" az do miestnosti, kde sme sedeli, alebo sme sa pri nom prestriedali, ak sme si chceli vecer posediet. je pravda, ze keby som mala ine dieta, nemal by az taky komfort, to je jasne. ako by som to riesila, neviem. ja som nemala mindrak z toho, ze vecer som nemohla niekam ist, s polovickou sme si urobili prijemny vecer aj doma (ale je hrdina ze to vyzdrzal), teraz uz ideme aj viackrat do mesiaca, uz pekne zaspi aj s niekym z nasich a tie dva roky, co to trvalo - ved este si to bohato vynahradime.
@diana_81 este posledny prispevok, ako ty sama pises niekde vyssie, JE tam to neviditelne puto, ta neverbalna komunikacia, to je to co nam intuitivne dava odpovede, len sa ich niekedy bojime pocuvat (alebo sme prilis unavene), ani moj syn nikdy nezneuzil toto puto, ak nemohol spat, vzdy ho nieco naozaj bantovalo, aj ked som na to niekedy prisla az expost, napr. zuby, nejaky discomfort, choroba, brusko, atd atd. Viem ze ked spinka dobre, je OK. Ked sa budi, mame problem a tak zapinam radary aby som zistovala aky. Vyplatilo sa mi to nedavno, prebudil sa okolo druhej v noci, docupital, bol nejaky nervozny, isla som si k nemu lahnut. snazil sa zaspat, ale chvilu to trvalo. O hodinu sa zacal mrvit, cudny zvuk, som ho schytila, taku tycku hodil, len som to stihla nasmerovat na vankus, aby sa zachranila plachta a postel, leteli sme do kupelne, v priebehu dalsich troch hodin este niekolkokrat vracal, pridala sa k tomu aj hnacka, tieklo to z neho obomi koncami... uz sme z toho vonku ale stale myslim na to, co by sa stalo, keby som tam nebola. Ty si jeho mama, pocuvaj seba a Teba, vsetky odpovede najdes vnutri, nie u znamych, ci neznamych. Ja sa tym riadim a ostatni to musia respektovat, vratane mojich rodicov. U nas aktualne mojich rodicov stale bantuje, ze este plienkujeme. 😀 Sa tvarim ze som hlucha. Jednym uchom dnu, druhym von. 🙂
@katka1981 no celu noc vacsinou prespi...od takej 20tej do 6-7h....stane sa,ze sa mozno 2x do tydna prebudi(mam pocit,ze nejaky zly sen alebo brusko boli,vlastne je v takom nejakom polosne)...dam mu trosku vodicky a zaspinka...a ked sa stane,ze vodicka nezaberie a ze sa velmi taha z postielky na rucky a mojka sa,zoberiem ho k nam do postele, pokruti sa a zaspi...ale myslim,ze naozaj kazde dieta je ine a neda sa dat nejaka univezalna rada-no ale ja som len zacinajuca mamicka,takze nemozem davat rady-ved sa sama este ucim od skusenych mamin a riadim instinktom 😀
@terezka1947, prosim ta a ty co riesies? 😀 Ved ty mas doma babiku, tes sa, uzasne dietatko mas. Nic by som nemenila, juj ake super babatko mas.
@katka1981 😀 ved ja som sa nestazovala....len som skor chcela podporit autorku temy,ze zaspavanie pri babatku-alebo na prsniku je ok...
vies,ani u nas to nebolo idealne,kyyyyym sme sa rozkojili ooooch,no a tie zapaly a plac(moj)....ale po nejakych 3 mesiacoch bol klud...a potom zubky a nocne sichty 😀 ....no,teraz je to relativne ok...a uvidime,co zivot prinesie...
@diana_81 a ostatne baby
a este jedna off topic poznamka
Nemam rada diskusie tohoto typu, ale tato ma zaujala velmi - tema ako stvorena na modrokonikovske spory, ale vsetky prispevky v nej su kultivovane a velmi pekne napisane a vsetky zapojene a najma autorka temy, sa vyjadruju sice s vlastnym presvedcenim,ale zaroven s respektom k ostatnym nazorom.
Nechcem byt sentimentalna :- 😅 , ale mna osobne to velmi potesilo.
@diana_81 tak za mna rozhodne nie. my sme tak zacali zaspavat od 3. mesiaca a vtedy to fungovalo. mala do hodinky spala. s nastupom 4. mesiaca to zrazu zacalo trvat 2-3 hodiny kedy uz nepapala len bola pricucnuta alebo aj ked pustila, do 5-10min zacala opat hladat prsnik. 2-3 hodiny lezat na boku, to nie je nic prijemne a ani vyckavat kedy dieta definitivne zaspi. jednoducho som uz nevladala fyzicky ani psychicky. tak som presla na nakojenie - niekedy ciastocne zaspi, niekedy to utnem ked uz vidim ze sa zacina prehybat, rozhadzovat rucickami a podobne. vtedy ju ulozim vedla seba, lezim pri nej a drzim ju za rucicku, pripadne zaspievam uspavanku ked je velmi nekludna. 3-4 dni si poplakala pretoze chcela prsko ako bola zvyknuta, tak som jej spievala, drzala ju pri sebe v objati az zaspala. teraz spinka do 5min ked ju drzim za rucicku a je to uzasne, pozerat na babatko ako pri mne pomalicky zaspava 🙂 v noci ju niekedy necham tak, ale rano sa zobudim a boli ma chrbat... 😒
Ono ja som v diskusii pisala, ze ani tak nechcem prevychovavat krpatu - u nas to aj tak neslo - je podobna a plakala by doaleluja. Proste by som ju musela zlomit, ohnut sa neda tak som to prestala v istom case skusat. Skor ma zaujima vseobecne ako to mamy vidia. A kedze chcem druhe tak chcem mozno ist na to trosku s viac rozumom, nie az tak uzkostlivo... aj ked ze to nepojde opat podla mojich planov viem 😀 Ja si len studujem info 🙂 🙂 🙂
Vsetci hovoria o neskorsom vyplakani a to urcite nie ale mozno to ide postupne. Aj ked mne sa zda ze je to take iste vyplakanie len take male dieta po 15 minutach placu casto nevladze a zaspi. Vacsi vydrzia dlhsie.
Len pisala si, ze ju radsej uspis do 10 minut na prse - ver mi, keby sme uspavali 10 minut (keby 20, dokonca keby tych 30 bolo garantovanych) tak tuto temu neotvaram 🙂 a keby som podobne ako pisala napriklad po tebe nezabuddka tusim ci niekto - keby na mojom dietati nebolo ocividne, ze mu chyba spanok, tiez by som to neriesila. Len kopec mamin povedalo, ze po tom co naucili spat same deti ako zazrakom spia a spia casto. Budia sa oddychnute. Mne sa niekedy to jej preberanie sa a hladanie mna (dokonca aj ked som tam bola) zda dost narocne i pre nu. Spanie v manduce a podobne sme absolvovali casto - len bud som ja ako chudera pochodovala proti svojim planom hodiny, alebo sa dieta po pol hodke prebralo. Tiez som niekedy uz nevladala...
@inull5 vidim, ze casom sa s detickami da i dohodnut. Ja chcem i druhe a tiez sa trosku bojim tehotenstva - v tom ze sa odstavi, lebo by mi to bolo luto a i v tom ako budem zvladat unavu, pripadne nevolnosti, no a ako im zladim spanky neskor, ale asi nema vyznam sa obavat dopredu, vsetko poriesime za pochodu 🙂 mame teraz skratka take obobie, ze uspavanie trva a trva a trva... hadam sa to opat zlepsi coskoro. Budes ich dojcit tandemovo? Ci si sa este nejako vedome nerozhodla?
@ianitka Krasne si to napisala 🙂 ja mam take vykyvy asi ked pridu narocne obdobia a ked potrebujem napriklad ist k rodine a tak. Ani nie ze by ma oni odsudzovali, ale vsetko je take akesi komplikovane, maju schodisko, nemaju zaluzie, vsetko je inak a ja travim vecery na poschodi a bud na mna cakaju s vecerou hodinu, alebo jem sama. Ked sa to pokusime posunut dopredu tak zase mala uz zmoli ocka a je protivna casto... ale ja viem, ze deti nie su na baterky a nedaju sa vypnut 🙂 len pred druhym patram po odpovediach. Asi by som nedokazala tak ci tak mat to ukazkove dieta za cenu, ze by som si ja nemohla to dojcenie pred spanim uzivat 🙂
@dana_l vidim, ze kazdy je iny aj ked sa narodili v jeden den 🙂 Mate doma isto veselo s tolkym drobizgom 🙂 No keby uspaval niekto iny a mamina by bola mimo domov - zial cez en to moc nejde a vecer som najradsej aj tak s manzelom a malou kedze sme cely den neni v trojici... a vikendy su tiez casto pracovne pre manzela. Takze vzdy ked mam na vyber tak zostavam 🙂 povzbudila si ma, ako si pisala, ze sa to vsetci casom naucili. Hadam sa to uspavanie opat skrati.
@diana_81 ahoj, neviem, ci moj prispevok patri sem alebo nie, ale trochu aj ano..od narodenia sme dceru naucili zaspavat samu v perinke v postielke...a dbala som na to, aby ju chodili do postielky klast rozni ludia, babky, muz, ja, striedavo...nikdy sme pri nej nesedeli, nelezali, nikdy s nami nespala v posteli, na tom som tvrdo trvala.....neuspavali sme nikdy okrem par dni, ked mala zvlastne obdobie ako uzkost z odlucenia alebo sa niecoho pocas dna zlakla, vtedy asi 10 minut hladkania...dokonca sa tymto naucial tak, ze nezaspala, ked bol niekto v izbe, museli sme odist von a tak zaspinkala....vysledkom je dieta, co bez akychkolvek problemov zaspi vecer o 8-pol9 a zobudi sa rano, to uz odkedy mala 2 a pol mesiaca.....popoludni chodi spat okolo 1 a spi 3-4 hodiny vkuse.....je vysmiata, vyspata , tesi sa do postielky......syn ma teraz mesiac a mame ten isty system a zda sa ze funguje, v noci uz potiahne aj 4-5 hodin bez jedenia a prebudenia, takze sa aj vyspime......moj nazor je ze ta kniha, o ktorej si pisala je fajn...ja som sa podla nej neriadila, lebo mi nebolo treba, ja som spanie riesila od narodenia, ale ak mamicku unavuje dieta 'uspavat' tak ta kniha je fajn a neprinesie dietatu traumu...ak sa na to ide citlivo....mozno ma niektore ukamenujete, ale fakt, ja som chcela deti, mamaich neskustocne rada, milujem ich najviac na svete, ale chcela som byt matkou, nie otrokom....🙂
jaaaaj, tak niekoho mi pripominas 🙂 ja by som to uspavanie brala, keby ma to vzdy tolko neunavilo. Lebo sa snazim - TAK sa snazim 🙂 ist do toho dobre naladena a uz mam i plany, ze neskor este navarim trosku dopredu, potom si dam sprchu, s manzelom trosku nieco porozpravame a dame si caj a potom este nieco porobim za PC. No kym sa vyplazim z izby som uplne unavena, rozospata. On ma casto caka s vecerou a je uz hladny ako vlk... V posteli mu nevadi, co ma strasne tesi. On je vela prec pracovne a neskoro chodi vecer, on je tiez stastny ze ju tam ma, moze si ju pritulit a pohladit v noci. Vikendove rana su uzasne krasne. Podla mna by to v postielke take nebolo.
Jedak tiez nie je velky, myslem ze to suvisi s dojcenim. Jedine co mi niekedy robi strach (nejedenie som medzicasom prijala... aj ked je to tazke, ona proste ked sa jej nepaci radsej nebude jest a ked skusim po pol hodke predsa zje... je to unavne) je ci ma dost tekutin, bo plienky mava dost suche... No ide leto hadam zacne pit i ine tekutiny.
nemali ste to lahke. Ach jaj... ja som nakoniec podobnu situaciu s podporou napriklad strapco13 (laktacna co sem uz nechodi) a inych mamin preckala. Nastastie to ustupilo. Proste to bolo obdobie, kratke spanky, separacna uzkost, plytky spanok atd... ale tiez sa niekedy pytam sama seba ci to i tym detom neskodi - ten nedostatok spanku. Ved ked vidis, ze je unavene a nie a nie zaspat??? Teda aspon cez den sme mavali taky problem, nocny spac bola dobry (ked uz konecne zaspala, aj ked prsnik a uspavanie na nom nam do roka fungoval ukazkovo, az teraz sa to zacalo kazit a trva to a trva)... Momentalne ked sa spytam opat tak je to zase druhy vrchol separacnej uzkosti a zubky co idu... Len kazdy mame niekedy dost a mat pochopenie pre male dieta je dolezite, lenze ako si pisala treba brat i ohlad na muza, na celu rodinu. Plus ked ti niekto povie, ze sa po par preplakanych nociach vsetko obratilo a odvtedy je klud/pohoda/vecer co vecer volno po 20:00 zacne Ti to vrtat v hlave... ze ci nieco nerobis zle...
Ved to, ze keby to trvalo par minut tak tuto temu neotvaram. Nam fungoval prsnik dobre zo zaciatku, ale je to cim dalej tym horsie... a kym bolo viac spankov mali sme problem, ze casto nespala vobec a to sa tiez potom sama seba niekedy pytam ci to i tym detom neskodi - ten nedostatok spanku. Ved ked vidis, ze je unavene a nie a nie zaspat??? Teda aspon cez den sme mavali taky problem, nocny spac bola dobry ked uz konecne zaspala... Len kazdy mame niekedy dost a ked ti niekto povie, ze sa po 2-3 preplakanych nociach vsetko obratilo a odvtedy je klud/pohoda/vecer co vecer volno po 20:00 a zrazu mamina vsetko stiha a babo je vysmiate zacne Ti to vrtat v hlave... ze ci nieco nerobis zle... (alebo ci pri druhom neurobis radsej odzaciatku lepsie)
Tiez som za poslednych 17 mesiacov nestravila jednu noc mimo domova. Stalo sa, ze sme malu uspali a sli sme na veceru ked tu bola moja mamina (zijeme v zahranici, a takych vecerov bolo zatial na prsty oboch ruk, nie viac). Opatrovatelku zatial akosi nemam odvahu riesit. Neviem... kopec mamin co poznam su v tomto ovela slobodnejsie. Mne to nakoniec za to az tak nestoji a posuniem to dalej. Ale teraz planujem i druhe, 17 mesiacov som nikde nebola... ked si predstavim ze dalsie 3 roky to bude podobne tiez sa mi to nezda celkom normalne 🙂, hm?
S navstevou a tak mas pravdu, len my ked sme napriklad boli u svokrovcov tak ma trapilo, ze kazdy vecer na mna cakaju dole so studenou vecerou alebo musim jest sama. A to maju obe svagrine 4 a 4 deti a poriesili si inak. Nehovorim, ze mi to za tu cenu stoji, len tiez mi to vrta v hlave. Pripadne co mi svokra povedala, ze jedna svagrina dala vyplakat a druha nie. Tej co deti nechala vyplakat, su samostatne, ked pridu na navstevu k babke tak ich ulozi bez problemov, kazde spi vo svojej posteli, rano nejacia ale este si same nieco v posteli brblu atd. Tie nevyplakane placu, chyba im mamicka, v noci "striehnu" kedy babka pojde spat a tym padom nespinkaju... je to i pre nu stresujuce ked chce rodicom male postrazit... a narvat si ich 4 do postele tiez nemoze a nie je jej to prijemne. Proste i to ma ako reakcia prekvapilo.
Este k Tvojmu poslednemu prispevku - PRESNE. Ja viem kedy na malu nieco lezie, viem, ze nevymysla ale proste jej nieco je. Pre dospeleho banalne, ale pre jej decku hlavku tazko prekonatelne, resp choroba. To s vracanm som zazila tiez, rovnako pred crevnou chripkou. Ja som bola chora tiez, ale este som to nevedela a mala sa len vrtela a vrtela... tak som sa nehnevala a povedala manzelovi ze ja nevladzem, nech skusi uspat on lebo uz 2-3 hodiny sa vrtime. Ale mala tolko plakala, ze mi to nedalo, po pol hodine som sa vratila do spolocnej posletel (manzel bol nahnevany, ze som mala vydrzat, ze takto sa nikdy nenauci bez prsnika). V tu noc nic, ale druhu sa mala spravala podobne... a potom na nu taka crevka chripka prisla, ze tieklo z hora i zdola a my sme si tukali na celo, ze aki sme blbi ze sme ju upodozrievali zo "spekulovania". Svagrinej co vyplakat nechala sa stava pravidelne, ze najde dieta "spokojne" v posteli pokakane az za usi. Alebo minule - mala sa povracala, miesto zavolania maminy sa schulila do druhejho konca postielky a spala do rana. Nechcela by som to zazit, aby ma dieta nezavolalo v takychto situaciach (jej mala mala 2 roky vtedy, uz vedela zavolat, nie len plakat).
Ahoj usiko. Dakujem za prispevok. Myslim, ze Tvoj sposob uspavania dost koresponduje s tym, ako to robi a citi moja kamaratka. Presne toto spominala - ze ak sa to robi dosledne od malicka tak tie deti nemaju traumu ale beru to ako sucast kazdodenneho zivota. Napriek tomu sa mi vidi, ze deti nie su nepopisany list a maju iste potreby blizkosti, urcite placu ked sa im mama vzdiali, len mozno nie az tak vytrvalo ako vo vyssom veku. A plus ja by som to asi od zaciatku nedokazala tak vedome robit. Potrebovala som malu citit pri sebe, mat pocit ze je ok, dojcit v noci bez velkeho vstavania lebo som mala dost komplikovany porod a nasledne bolesti.... a okrem toho tym, ze zijem s manzelom v zahranici tak nik iny ju moc ukladat nemohol a podobne. Ale isto mnohe veci bude robit trosku inak pri druhom... asi taku strednu cestu. Dojcili ste sa? Ked tak si to ako riesila - zabavila si deti a bdele dala do postielky predpokladam?
Moja obava je niekedy, ci tie deti ktore tak sladko v dobrom mazname pred spanim netrpia potom tym nedostatkom spanku ked sa nevedia ulozit. Lebo laktacne tvrdia, ze je normalne ze maju lahky spanok, ze sa budia atd, ze deti takto spia. Zaroven mi to nejde do hlavy ked vidim, aka bola niekedy unavena a myslela som ze keby zaspavala sama bolo by to casto i pre jej dobro.
@diana_81 myslim,ze sa snazis byt dobra mamina...a chces byt dietatu nablizko a zaroven ho aj vychovavat...o to sa snazim aspon ja-ci uz s uspechom zistim neskor 😀
aj mne sa parkrat stalo,ze som chcela ist na "tvrdu"vychovu a nakoniec mal tepotu ☹
a este som robila-aj trosku este robim jednu chybu: porovnavam moje dieta s inymi...mam okolo mamicky,kt.deti uz daaaaavno vsetko vedia a ja potom stresujem a neprijemne sa citim,ked sa opytaju mna,co a ako ☹
no a este mam super sesterku,kt je sice slobodna,no s bohatymi skusenostami 😀 😀 😀 a riesi stale,co robim zle-teda vlastne ,nic nerobim dobre 😀
uz sa snazim neriesit ine mamicky a deticky a byt nablizku mojmu...jednoducho myslim,ze kazda mamicka pozna svoje dieta najlepsie...
@diana_81 este ma napadlo-teda iba moj nazor neskusenej mamicky: niektore deti potrebuju mojkanie viac,ine menej...aj moj sa mojka strasne pred spanim a zaspinka do 20 minut....a tiez mam pocit,ze sa niekedy dlhsie uklada,ale vsimla som si,ze je to iba vtedy,ked cez den nespal..alebo mal nejako naruseny svoj rytmus...ale nemyslim,ze by sme ich mojkanim oberali o spanok-ved aj my dospelaci sa niekedy potrebujeme tulit,nie? 😉
@diana_81 ja nemam kojene dieta, ale od zaciatku sme jej pestovali zvyk pomojkanie, postielka a spanok a funguje to super, bez vyplakavania...a vecery len pre nas s manzelom su na nezaplatenie...predsa len aj vztah si zasluzi svoj priestor🙂
@diana_81 chapem tvoje otazky aj chrobaky v hlave. je urcite dobre citat a vidiet rozne pristupy, cloveka bud podnietia premyslat a mozno nieco upravit, alebo sa naopak utvrdit v tom, ze sa rozhodol spravne (vid napr. tvoj posledny odstavec 🙂 ) ono zase tiez tie deticky sa strasne rychlo menia, ja vidim obrovsky rozdiel kazdy tyzden, kazdy mesiac, ako si coraz viac veci uvedomuje, ako tie okamzite emocie sa zacinaju miesat s raciom, to ich upokojuje. vidim ako sa posuva, ako ho laka okolity svet a coraz viac sa odvazuje "pustat sa sukne" a o to viac, ked vie, ze ta sukna tam je ked treba, cim viac ma istotu ze som tam, tym paradoxne ma mensi problem "vylietat z hniezda". ked pride druhe, zas budete o kusok dalej a bude to ine, mozno uz bude zrele aj do nejakeho kolektivu, na pol dna. akurat zase bude druhe babo, ale aj to zas bude uplne ine, so svojimi potrebami. mozno to bude malina v porovnani s tymto, mozno naopak, toto bola malina v porovnani s druhym 🙂 nas maly ked bol chory, nasa doktorka ma vzdy pripravila na najhorsie (laryngitidove zachvaty a pod), sice ma vystresovala, ale nakoniec som bola rada ze som bola pripravena na najhorsie, a vedela by som co robit, a nakoniec som bola happy lebo to bolo lahke. 🙂 Ale nechcem ti robit iluzie, vsetky moje kamaratky svorne tvrdia ze je priepastny rozdiel medzi jednym a dvomi detmi, o viacerych ani nehovorim. podla mna tazko planovat, ked je v hre tolko neznamych faktorov, osobne si myslim, ze dolezite je aby sme boli vnutorne presvedcene o svojom rozhodnuti, aby to nebolo kvoli niekoho reciam, ci komentarom, ale preto, lebo tak vnutorne to citime, ze to tak je spravne. (aj ked je jasne, ze vzdy budeme spatne sa pozerat a zvazovat, ci to naozaj bolo spravne, ale tak to ma byt). drzim ti palec, budte zdravi!
🙂 joj rytmus... ja mam pocit, ze moje dieta ziaden rytmus nema.. vsetci pisu ako deti lipnu na ritualoch, maju svoje casy a u nas je kazdy den uuuuplne iny. Ak som sa snazila nejaky rytmus vytvorit, ci udrziavat po par dnoch bolo vsetko opat inak, resp. ak mi pondelok az stvrtok dieta spalo plus minus v rovnaky cas a ja ze super, vytvara si rezim tak to celkom isto v piatok bolo opat cele na hlavu 🙂
a dakujem 🙂 budem sa snazit menej porovnavat. Ono mne ani nevadi, ze neprespi noc a podobne. Skor je to tym moznym druhym babatkom ze teraz spatne premyslam co a ako, aky chyb sa vyvarovat. Len ono sice pise @amouramour ze pestovali zvyk od zaciatku a urcite ma pravdu, u nas len to pestovanie bolo sprevadzane takymi protestami ze sme to zrusili. Uplne suhlasim, ze i manzelstvo si zaluzi kopec casu a ze tie vecery stravene v detskej izbe tomu obcas nepridavaju. Momentalne sa snazime to vidiet optimisticky - muz ma narocnu pracu, vecer soferuje skoro hodinu domov, takze on mi malu okupe a kym ju ja uspavam on si oddychne, precita noviny, prezlecie sa z pracovneho a potom ked vyleziem z brlozka uz ma domacu naladu... Vsetko je asi i o uhle pohladu 🙂
DAKUJEM 🙂 Strasne si ma povzbudila... Uz sa citim ovela lepsie!
PS: Ja maliny zboznujem 🙂 dufam, ze to dalsie dieta bude jedna velka stavnata (ospala) malina. Lebo toto je skor taka mala cucoriedka 🙂
@diana_81 ono to mas pravdu, asi sa neda nasit idealny sposob na prave tvoje dieta, kazde je uplne ine...ja som za tie vecery vdacna, ze zhruba od tej pol deviatej mame klud, ja varim, troska relaxujeme....kedze pracujeme je to takto super, bo keby som 3 hodiny musela este uspavat ani si to neviem predstavit...to by mal den uz velmi malo hodin🙂drzim vam palce, ono fakt ako sa hovori casom bude len lepsie🙂
@diana_81 Nic z toho, co som pisala, som nemyslela nijako proti tebe alebo tak. Kazde dieta je ine, to je jasne. Skor si myslim, ze je to o tom skusat a hladat optimum 🙂 Ani u nas to nejde vzdy do 10 minut, ale vacsinou najdem pricinu toho, preco vymysla/neda sa jej zaspat rychlejsie a pod. - ci zuby, ci dlhsi spanok poobede, ci "roztatarenie" cez den alebo privela podnetov.Ale do polhodiny sa tusim zmestime uz vzdy 🙂 Kazdy drobec je jedinecny a je na matke aby respektovala jeho potreby. Ale samozrejme je na nas ako velmi dokazeme zladit svoje a jeho potreby alebo ako daleko ustupime na ukor svojich vlastnych potrieb ak nejdu uplne zladit. Pre mna je uspanie na prsniku najjednoduchsi a najpohodlnejsi sposob, nijako neodsudzujem maminy, ktore sa snazia uspavat inak (hlavne ked svoje super praktiky nechcu aplikovat na moje dieta), aj ked metodu vyplakania neuznavam a myslim si, ze nie je dobra a ze miera zufalstva so zaspavanim dietata musi byt extremna, aby sa nieco take vyskusalo (a to my sme si zazili extremov dost).
@amouramour joj nestras, ze tri hodiny,... to nastastie nie... ale nikdy neviem ako ten vecer dopadne 🙂 hlavne uvidime ako zladime dvoch malych spekulantov dokopy. Ale to su otazky co si zrejme kladie kazda mama resp rodina 🙂 dnes vecer cakam navstevu, som zvedava ake to bude (manzel je na sluzobke), hadam nepresedia vecer sami
joj pohoda, ja som to nebrala osobne. Kazdy komentar ma velmi potesi, nech je z jednej ci druhej strany. a presne pre Tvoju poslednu vetu som sa na to "ani len nenaucit na prsnik" pytala, kedze naucit tak a potom natvrdo nechat vyplakat je podla mna strasne nefer a matuce pre krpca. U nas sa tie obdobia stastia a zufalstva akosi striedaju 🙂
@diana_81 aj my rozmyslame o druhom a kedze ziadnu pomoc od inych nemame,trosku sa bojime....no ale,musime to zvladnut 🙂 a tiez ma napadlo,ake to bude.....ale radsej nerozmyslam 🙂
neboj,aj my sme mali obdobia,ze nebol ziadny rytmus....a co sa manzelstva tyka 😀 tak casu je malo...ale zase ked sa s manzelom striedame(snazi sa vecer venovat on,aby ja som si bud oddychla,alebo nieco dorobila)nejako to ide
este k tomu spolocnemu manz.zivotu-jasne,casu vela niet-ale sme si o to vzacnejsi a myslim,ze nas to oboch formuje...
no dost uz ja,ostatne mamicky radia lepsie 😉 idem citat aj ja a vzdelavat sa...
@filmuska18 presne tymto sa riadim ja....myslim,ze ten cas,kt.babu venujem sa mi raz vrati...na kavu,do kina sa este nachodim(teda dufam 🙂 )ale ak chcem z neho vychovat nieco poriadne,musim investovat svoj cas a veeeeela lasky,nech citi,ze je lubene a snad aj to ho raz v zivote bude formovat a nevyrastie z neho nejaky nervak atd....ale tak uvidime,no...snaha tu je 😀

@diana_81 ja si nepamatam, ze by som v detskej stravila 15 min. minimalne polhodinu, ked som zaspala pri tom aj ja, tak aj hodinu. Aspon som si oddychla, lebo potom ma este cakala domacnost a robota a "ozajstny spanok" az hlboko po polnoci 🙂 takze to zas nie je tak, ze za 15 min mam "vystarane". Ale ako tu pisali nejake baby, proste tak to citim, ze toto mu teraz mozem dat, moj "nocny/vecerny" zivot chvilu vydrzi aj bezo mna, svet nespadne a nepochybujem, ze to emocionalne zazemie, co v tom synator ma, mu v zivote vytvori vela.