Vegan matka - Výchova dieťaťa na vegánskej strave
Ahojte, je tu prosím nejaká vegan mamicka, ktora ma skusenosti vo vztahu k vychove dietata touto cestou? Mam množstvo otázok a chcela by som sa opýtať na skusenosti, prípadne riešenia.
Dakujem.
@anonym_6283ed Malé dieťa nevie posúdiť etický rozmer svojho stravovania, musia to za neho urobiť jeho rodičia. Bodaj by takýchto uvedomelých mamičiek vegánok bolo čo najviac.
@anonym_82016a malé dieta hlavne je to čo má rado , preferuje, z čoho ho neboli bruško .. ostatné eticke omačky k tomu pridávame my
ked ti dieta odmieta vajjičko , čo teraz ideš ho nutit, nie , časom ho prijme alebo nie
a vôbec to nie je o nejakom pas kde to deti selektuju inak zase
@annel19 ja len dufam že kvalitne mäsko varia aj v školských jedalniach, aj ked si to reálne neviem predstavit za tu cenu za obed
@sara07 vieš,ono je to také,nedochutene. Normy nepistia. V škole ešte horsie.Jasné,kuchárky sa snažia,no nie je to tip-top strava ako doma. A niektoré kombinácie.......🙃🙃🙃
Naše deti boli naučené ja kaše,obilniny, mäsko,zeleninu,ovocie,nátierky. Snažila som sa ich k tomu viesť No ako začali chodiť do škôlky: jedno dieťa pri stole povedalo fuj mäso a samozrejme sa pridali aj ďalšie ,že fuj.....ani moje deti to neobišlo.
Tak potom doma mali to,na čo boli zvyknuté......( Jasné,jedia aj sladké,nie som nejaká striktna v tomto, normálneame.da.sladkosti,keď chcú,dajú si).
No naučili sa mi jest napríklad omáčky,to robili výborne,predtým ich nechceli.
Poznam rodinu,kde tato je vegan,mama vegetarianka,ale detom varia maso,vyberaju samozrejme kde a ake kupia,a nemaju ho kazdy den,ale normalne ho zjedia 🙂
Ďakujem Vám za vaše názory, to aké je vwganstgo zle som sa napočúvala uz cele tehotenstvo, ze malá nebude mať to a hento a bla bla. Ja som sa však nepýtala na názor na veganstvo ale na to ci je tu nejaká vegan mamicka.
Vy kľudne dávajte svojim deťom mäso plne antibiotík a iných sraciek, ryby plne mikroplastov a ďalšie zdraviu prospešné jedla.
Skolka nebude problém ani škola. Ked vieš čo a kde hľadať, nájdeš🙂
Ja sama mam silnú intoleranciu na mlieko a alergiu na ABKM, rovnako moj manzel. To nad tym nikto z vas neuvažoval.
@obcanka123 tvoje dieta ale tieto intolerancie vôbec nemusi mat
aj nám tvrdili že budu mat ekzem a alergie a ani jedno dieta nema nič z toho ani náznak
a um sme preto mali dávat do 5 rokov , no nehrozilo, určili samé že nie
a čo sa tak chémie a iných lakociniek čo sú v mäse, žial v zelenine sa nádju tiež aj ked máš záhradu, dažd, pôdu , okolie neovplyniš na bio
@sara07 vieš,ono je to také,nedochutene. Normy nepistia. V škole ešte horsie.Jasné,kuchárky sa snažia,no nie je to tip-top strava ako doma. A niektoré kombinácie.......🙃🙃🙃
Naše deti boli naučené ja kaše,obilniny, mäsko,zeleninu,ovocie,nátierky. Snažila som sa ich k tomu viesť No ako začali chodiť do škôlky: jedno dieťa pri stole povedalo fuj mäso a samozrejme sa pridali aj ďalšie ,že fuj.....ani moje deti to neobišlo.
Tak potom doma mali to,na čo boli zvyknuté......( Jasné,jedia aj sladké,nie som nejaká striktna v tomto, normálneame.da.sladkosti,keď chcú,dajú si).
No naučili sa mi jest napríklad omáčky,to robili výborne,predtým ich nechceli.
@annel19 k tomu nedochutenemu , neviem či to tak musia alebo nemajú vôbec snahu
mojim detom zhnusili ryby, ktoré mi jedli normálne
a tiež ako niečo také ako mliekova polievka alebo špenatovy privarok by si mohli už odpustit, pritom ked sa urobi špenatova omačka špagetam nie je problém - asi tak
zo škôlky som sa fakt divila že tam vôbec niečo jedli , v škole čo chodia až na pár vynimiek varia dobre aj ked nie som stotžnená s kombinaciami alebo napr šišky na obed , to za mna nie je obed
@obcanka123 Poznala som vegan rodinu,od babatka len vegan,chlapec ,skolkar ked bol na oslave spoluziakov sa nevedel dojest normalnej stravy,vratane sladkosti.
Joj, tu si naSlovensku, kde deti nasavaju vonu reznov pomaly s materskym mliekom😃 tu s veganizmom daleko nezajdes. Treba salamu na ranajky, bocik na obed a slaninu na veceru. Tu ludia nepochopia, ze maso nie je kyslik a nepotrebujes ho k zivotu. Ale chapem, vzdy sa tu jedlo maso a naco by sme sa nad tym zamyslali🙂
Sucast kuktury.
Ja to riesim tak, ze jem vegansky a syn je "vsezravec". Nenutim ho do nicoho. Je na nom, ako to bude riesit neskor.
@anonym_c02ea5 naopak maso je zaklad stravy a len maso a maso je to jedina potravina kt nieje zapalova,takze dostuduj si,praveze teraz ludia sa zacaju stravovat protizapalovo,kedze je vela autoimunitnych ochoreni na kt ma aj strava vplyv,a prave protizapalova strava sa odporuca,to znamena maso maso maso, a prave ziadne scaharidy ako zemiaky,ryza ,psenica..aj zeleninu nie vsetko,takze maso maso maso ak ches byt zdravy
Ďakujem Vám za vaše názory, to aké je vwganstgo zle som sa napočúvala uz cele tehotenstvo, ze malá nebude mať to a hento a bla bla. Ja som sa však nepýtala na názor na veganstvo ale na to ci je tu nejaká vegan mamicka.
Vy kľudne dávajte svojim deťom mäso plne antibiotík a iných sraciek, ryby plne mikroplastov a ďalšie zdraviu prospešné jedla.
Ja sama mam silnú intoleranciu na mlieko a alergiu na ABKM, rovnako moj manzel. To nad tym nikto z vas neuvažoval.
@obcanka123 no a dojcis ju? Ci ako? Lebo teda, toto ma zaujima....
@anonym_c02ea5 naopak maso je zaklad stravy a len maso a maso je to jedina potravina kt nieje zapalova,takze dostuduj si,praveze teraz ludia sa zacaju stravovat protizapalovo,kedze je vela autoimunitnych ochoreni na kt ma aj strava vplyv,a prave protizapalova strava sa odporuca,to znamena maso maso maso, a prave ziadne scaharidy ako zemiaky,ryza ,psenica..aj zeleninu nie vsetko,takze maso maso maso ak ches byt zdravy
@farebnypapagaj 🤣😂 dobre...pobavilo🤣
@anonym_c02ea5 tak toto tiez prehanas, netaraj aspon...🫣..."Treba salamu na ranajky, bocik na obed a slaninu na veceru" 🙄...
@obcanka123 neviem, preco by sme mali uvazovat nad tym, ze mas alergiu na mlieko, aj muz, ked si to nespomenula v prvotnom prispevku. Ak chces normlanejsie reakcie, napis vsetko podstatne eo uvodneho prispevku.
Ked si veganka, tak snad vies, co mas jest a ako mas jest, aby Ti nic nechybalo (a tiez si myslim, ze nieco len velmi tazko nahradis, ale to je jedno) a to iste budes davat dietatu. No aky problem? Nechapem.
Utocit ale tiez na ludi, ze jedia "sracky", ak jedia maso a ryby tiez nie je moc inteligentne, nemyslis?
Lebo aj v zelelnine mas toho kopec, to nie je len v mase. Hormony, ATB a ostatne veci, co su pidla Teba v mase, su vsade vo vode, lebo cisticky to nevedia vobec tak dokonale vycistit a mas to tym padom aj v bio zelenine a ovoci. Ked uz nemas pesticid priamo, mas tam mikroplasty, hormony a antibiotika tiez, aj tazke kovy, vsetko je vo vode a pode. Nerobme si iluzie, ze nie.
taketo matky ako ty by mali byt nahlasovane na socialku..
este vegetarianstvo ano, ale veganstvo? asi mu chces znicit zdravie..
@anonym_31be3a Takúto trúbu sme mali v rodine. Decko 1 rok, keď už malo začínať jesť všetko, a ona sa rozhodla, že budú vegáni. Nenaučila ho na syry, maslo, mäso, na obed na striedačku makové slíže, palacinky, buchty s džemom. Dieťa dopadlo tak, že malo úplne čierne zuby, stále zapálené oči, v tele mu zistili plesne, a keď bolo staršie, muselo ísť s tými očami na operáciu. A keď je doktori povedali, že decko dodrbala touto úžasnou stravou, ešte sa urazila.
@obcanka123 no a dojcis ju? Ci ako? Lebo teda, toto ma zaujima....
@anonym_635a0d samozrejme ze ju dojcim
@obcanka123 Poznala som vegan rodinu,od babatka len vegan,chlapec ,skolkar ked bol na oslave spoluziakov sa nevedel dojest normalnej stravy,vratane sladkosti.
@farebnypapagaj To m i pripomenulo moju susedu, čo mala deti od malička vegánov a ďaľšia suseda robila opekačku a deti tam zavolala. Tá malá behom pár minút zjedla 5 špekačiek , išla sa z tej chuti zblázniť, a jej mater sa išla zblázniť z toho, čo jej dcéra zjedla.
@anonym_31be3a Takúto trúbu sme mali v rodine. Decko 1 rok, keď už malo začínať jesť všetko, a ona sa rozhodla, že budú vegáni. Nenaučila ho na syry, maslo, mäso, na obed na striedačku makové slíže, palacinky, buchty s džemom. Dieťa dopadlo tak, že malo úplne čierne zuby, stále zapálené oči, v tele mu zistili plesne, a keď bolo staršie, muselo ísť s tými očami na operáciu. A keď je doktori povedali, že decko dodrbala touto úžasnou stravou, ešte sa urazila.
@anonym_e78f29 Akurat ze toto nema s veganstvom nic spolocne. To, ze ona ho tlacila sladkym, s tym veganstvo nic nema. Neplet tu hrusky s jablkami.
@anonym_635a0d samozrejme ze ju dojcim
@obcanka123 ved to mlieko je zivocisneho povodu. Ja som myslela, ze vegani nic zivocisne nejedia. Nerozumiem teda tvojej filozofii stravy.
@obcanka123 ved to mlieko je zivocisneho povodu. Ja som myslela, ze vegani nic zivocisne nejedia. Nerozumiem teda tvojej filozofii stravy.
@anonym_635a0d Jezisikriste, ale je to materske mlieko. Sa zamyslim trochu...
Na taketo matere socialku poslat …
@anonym_635a0d Jezisikriste, ale je to materske mlieko. Sa zamyslim trochu...
@anonym_c02ea5 ved ja sa zamyslam. Ze ako je to v tomto pripade... A materske predsa je zivocisne... Ci nie? Mna zaujima ako to teda berie ako veganka...
@obcanka123 ale ze to mas ty, neznamena, ze to bude mat aj dieta. A za druhe, pri abkm sa normalne moze jest maso a vyrobky z ovcieho a kozieho mlieka, ak by aj bola nejaka predispozicia. Nemusis tu urazat zeny, ktore sa stravuju inac. Veganstvo je tiez zdraviu skodlive a netreba sa tvarit, ze nemas "sracky" v jedle, len preto, ze nekonzumujes maso, ale zeleninu. GMO potraviny (medzi ktore patria hlavne obilniny oblubene u veganov) nie su tiez terno, okrem ineho....
@anonym_c02ea5 ved ja sa zamyslam. Ze ako je to v tomto pripade... A materske predsa je zivocisne... Ci nie? Mna zaujima ako to teda berie ako veganka...
@anonym_635a0d tiež rozmýšľam aký je rozdiel medzi jej mliekom a tým kravským 😂 v každom prípade myslím si o týchto ľuďoch svoje 🤭
@anonym_635a0d tiež rozmýšľam aký je rozdiel medzi jej mliekom a tým kravským 😂 v každom prípade myslím si o týchto ľuďoch svoje 🤭
@anonym_08ab9e Lebo jej mlieko je prirodzene pre dieta a kravske je pre telata? Objavili sme Ameriku? 😃
@farebnypapagaj a , máš o tom nejakú štúdiu? Pretože ja sa tiež stravujem protizápalovo a práveže masa menej. ,žiadnu slaninu ani bôčik,ani bravčové,hovädzie malo....prevazne len chudé mäso a veľa zeleniny, čerstvých zeleninových štiav.....
@anonym_08ab9e Lebo jej mlieko je prirodzene pre dieta a kravske je pre telata? Objavili sme Ameriku? 😃
@anonym_c02ea5 ale nie je veganske.
@farebnypapagaj a , máš o tom nejakú štúdiu? Pretože ja sa tiež stravujem protizápalovo a práveže masa menej. ,žiadnu slaninu ani bôčik,ani bravčové,hovädzie malo....prevazne len chudé mäso a veľa zeleniny, čerstvých zeleninových štiav.....
@anonym_47bfc5 mam,aj som v skupinachkde sa takto stravuju.Praveze to musi byt ale maso v bio kvalite ,mangalica,hovadzie ale pasene na lukach,na to treba davat pozor.Napr taky jedalnik,na ranajky vyvar,obed slanina kludne a vecera maso.A inak aj tuk je zdravy.Co ja sledujem tam aj zelenina nie vsetka sa moze,a sacharidy,cukor,muka,ryza orechy,soja,strukoviny to je skor vswrko tabu,dokonca aj kava.Ty mas ake zakazane a dovolene potraviny?Mozes napisat?
@anonym_635a0d Vegánstvo odmieta zneužívanie zvierat a konzumáciu ich produktov, takže materské mlieko je v poriadku.
@obcanka123 Daj sem otázky, možno ti niekto odpovie. My jeme všetci to isté doma, nevaríme deťom zvlášť, od bábätka sme dávali ochutnávať všetko okrem tvrdých vecí ako orechy alebo príliš slaných jedál. Vlastne nič špeciálne vedieť netreba, všetko už vieš, keď sa tak sama stravuješ.
@anonym_635a0d Vegánstvo odmieta zneužívanie zvierat a konzumáciu ich produktov, takže materské mlieko je v poriadku.
@obcanka123 Daj sem otázky, možno ti niekto odpovie. My jeme všetci to isté doma, nevaríme deťom zvlášť, od bábätka sme dávali ochutnávať všetko okrem tvrdých vecí ako orechy alebo príliš slaných jedál. Vlastne nič špeciálne vedieť netreba, všetko už vieš, keď sa tak sama stravuješ.
@anonym_2e1991 No snad to dodrziavate aj pri domacich zvieratach a napriklad psom kupujete veganske granule tiez,lebo potom to veganstco u cloveka bema vyznam ked ty si sice maso nedas ale psovi ho doprajes,to si radsej dopraj ty.

Ked pediater odsúhlasil, taku stravu,tak nech sa tak stravuje,ak to dieťa chce
Tiež som myslela, že netreba mäso, mliečne vo veľkom a nakoniec dieťa energeticku disbalanciu atd
Takže na to pozor