icon

Vegan matka - Výchova dieťaťa na vegánskej strave

obcanka123
Dnes o 06:46

Ahojte, je tu prosím nejaká vegan mamicka, ktora ma skusenosti vo vztahu k vychove dietata touto cestou? Mam množstvo otázok a chcela by som sa opýtať na skusenosti, prípadne riešenia.

Dakujem.

Strana
z2
anonym_4a7041
Dnes o 06:57

@obcanka123 ked ty si psycho tak bud vegan, nechapem preco ides trapit decko😃 pockaj ked pojde do skolskej jedalne alebo bude papat vajickovu natierku v skolke. Nebud krava chuda dieta ked bude v dospelosti chciet ist na vegan tak nech ide. Paneboze

sara07
Dnes o 07:06

nechceš to nechat na dietati ?
my ako máme viac lahších zeleninovych, strukovinových jedál ale máme aj mäsovú klasiku
každé dieta si našlo svoje, jedno preferuje samé viac zeleninovy, str, jedál, druhé viac mäsové - preto občas máme obed na dve časti prispôsobený , prípadne tomu jednému dorobím mäso zvlášť
škôlku , školu , školy prírody chceš ako vyriešit ?

anonym_c02ea5
Dnes o 07:07

Joj, tu si naSlovensku, kde deti nasavaju vonu reznov pomaly s materskym mliekom😃 tu s veganizmom daleko nezajdes. Treba salamu na ranajky, bocik na obed a slaninu na veceru. Tu ludia nepochopia, ze maso nie je kyslik a nepotrebujes ho k zivotu. Ale chapem, vzdy sa tu jedlo maso a naco by sme sa nad tym zamyslali🙂
Sucast kuktury.
Ja to riesim tak, ze jem vegansky a syn je "vsezravec". Nenutim ho do nicoho. Je na nom, ako to bude riesit neskor.

anonym_db125d
Dnes o 07:11
@anonym_c02ea5

Joj, tu si naSlovensku, kde deti nasavaju vonu reznov pomaly s materskym mliekom😃 tu s veganizmom daleko nezajdes. Treba salamu na ranajky, bocik na obed a slaninu na veceru. Tu ludia nepochopia, ze maso nie je kyslik a nepotrebujes ho k zivotu. Ale chapem, vzdy sa tu jedlo maso a naco by sme sa nad tym zamyslali🙂
Sucast kuktury.
Ja to riesim tak, ze jem vegansky a syn je "vsezravec". Nenutim ho do nicoho. Je na nom, ako to bude riesit neskor.

@anonym_c02ea5 prosim ta neprehanaj. Dieta sa moze stravovat zdravo aj napriek tomu, ze je maso. Dieta potrebuje pestru stravu, co zahrna ovocie, zeleninu, mliecne vyrobky, maso, ryby….a nie vylucit vacsinu potravin len preto, ze matka si tak zmyslela.

a0
Dnes o 07:12

Pre dieťa to nie je ok byť veganom, skrz vývin tela a potrebné živiny, ktoré neponúka rastlinná strava ani umelé náhrady, takže u dieťaťa skôr vegetariánstvo v ideálnom prípade aspoň raz týždenne mäso a/alebo ryby.

anonym_c02ea5
Dnes o 07:17
@anonym_db125d

@anonym_c02ea5 prosim ta neprehanaj. Dieta sa moze stravovat zdravo aj napriek tomu, ze je maso. Dieta potrebuje pestru stravu, co zahrna ovocie, zeleninu, mliecne vyrobky, maso, ryby….a nie vylucit vacsinu potravin len preto, ze matka si tak zmyslela.

@anonym_db125d Ja som niekde napisala, ze jest maso= nezdrava strava?

motylik2559
Dnes o 07:18

@obcanka123 Preco chces nicit vlastne dieta? Ved nic ked tak len seba. Dieta by malo prijimat ziviny zo vsetkeho.Vyvija sa. Ty sa uz nevyvijas, tak skod len sebe. Nebud hlupa voci vlastnemu dietatu🤦‍♀️

anonym_db125d
Dnes o 07:19
@anonym_c02ea5

@anonym_c02ea5 spomenula si jedine rezne, bocik salamu…tak asi o zdravej strave nehovoris ze? Kludne si mohla spomenut morcacie, kuracie maso, ryby…

anonym_c02ea5
Dnes o 07:24

Tak to bola nadsazka. Akoze malo ludi vie, co by jedli, ak by nebolo maso. Inak to kuracie asi nie je velmi dobry priklad, hlavme nie to rychlohnane supermarketove. Ale fo je uz na inu temu🙂

anonym_635a0d
Dnes o 07:25

To ho nebudes ani dojcit? Ci ako tomu mame rozumiet?

a0
Dnes o 07:26
@anonym_635a0d

To ho nebudes ani dojcit? Ci ako tomu mame rozumiet?

@anonym_635a0d a to mlieko po vegánskej strave nebude vegánske? 😱🤯

annel19
Dnes o 07:41

Dieťa potrebuje jesť aj mäsko. Var ľahké jedlá, kvalitné mäsko,k tomu zeleninu,strukoviny, obilninove kaše a máš o zdravú stravu postarané. Rýchle a jednoduché a pestré.

anonym_31be3a
Dnes o 07:42

taketo matky ako ty by mali byt nahlasovane na socialku..
este vegetarianstvo ano, ale veganstvo? asi mu chces znicit zdravie..

anonym_c02ea5
Dnes o 07:48
@annel19

Dieťa potrebuje jesť aj mäsko. Var ľahké jedlá, kvalitné mäsko,k tomu zeleninu,strukoviny, obilninove kaše a máš o zdravú stravu postarané. Rýchle a jednoduché a pestré.

@annel19 Mäsko a domček😆😄

anonym_acef83
Dnes o 07:49

My sme cela rodina vegetariani, lebo veganstvo by bolo pre nas velmi narocne. Dieta je vegetarian a maso nejedlo od narodenia, ani teraz ho jest nechce. A to sa napocuvam od okolia, ze by bolo menej chore atd., pritom ma spoluziakov, ktori chybaju omnoho castejsie a jedia maso. Hlavne nedavajte na nazory inych a najst skolku, ktora vam vyhovie s nosenim stravy, co nie je vobec jednoduche. My sme v tomto mali obrovske stastie

bosorkabb
Dnes o 07:50

Ono si treba premyslieť čo potom keď dieťa nastúpi do MŠ, ZŠ.
A teda poznám babu ktorá je veganka. Jej deti však nenavstevuju MŠ ani ZŠ. Učí ich doma. Do 3 rokov dávala ochutnať všetko vrátane mäsa, momentálne je ona veganka a zvyšok rodiny vegetariáni.

biba_18
Dnes o 07:53
@anonym_c02ea5

@anonym_c02ea5 áno. citujem: "Treba salamu na ranajky, bocik na obed a slaninu na veceru." 😒🙂

sara07
Dnes o 08:03

@marci9
mlieko nedostanem ani do jedného , okolo dvoch rokoch sekli s ním
nebudem nutit, robit scény aby jedlo nejaký druh zložku jedla
Ko maju v poriadku všetky , preventivne prehliadky ok u pediatra ani jedno nemá problem so skoliozou alebo čokolvek

sara07
Dnes o 08:06
@annel19

@annel19 ja len dufam že kvalitne mäsko varia aj v školských jedalniach, aj ked si to reálne neviem predstavit za tu cenu za obed

anonym_82016a
Dnes o 08:07

Ja som vegánka, deti nemám, ale keby som mala, samozrejme aj moje deti by boli vegáni . Stretávam sa s vegánmi, takže poznám niekoľko vegánskych rodín, ktoré majú deti na vegánskej strave a vyvíjajú sa úplne normálne. Mudrlantkám, ktoré zjavne ani netušia, o čom je vegánska strava, ale pohoršujú sa tu, ako ubližuješ svojmu dieťatu, by som povedala len toľko, že aj Svetová zdravotnícka organizácia už dávno uznala vegánsku stravu ako vhodnú pre deti všetkých vekových kategórií.

marci9
Dnes o 08:14

Slovenská vegánska spoločnosť vydala brožúrku "Vegánska strava pre deti, tehotné a dojčiace ženy." Stiahni si ju tu: https://veganskaspolocnost.sk/book/veganska-str...

anonym_6283ed
Dnes o 08:43

Ja som názoru že takéto rozhodnutia by sa mali nechať na dieťati. Ja mám tiež špecifické stravovacie požiadavky ale neprenášam to na dieťa. Keď bolo malé dávala som všetko, vyvážene, kvalitné. Teraz mám dieťa v škôlkarskom veku a už si samo určuje čo áno/nie. Aktuálne sa stravuje ako ja ale je to preto že chce a nie preto že je to moje presvedčenie.

anonym_82016a
Dnes o 08:50
@anonym_6283ed

Ja som názoru že takéto rozhodnutia by sa mali nechať na dieťati. Ja mám tiež špecifické stravovacie požiadavky ale neprenášam to na dieťa. Keď bolo malé dávala som všetko, vyvážene, kvalitné. Teraz mám dieťa v škôlkarskom veku a už si samo určuje čo áno/nie. Aktuálne sa stravuje ako ja ale je to preto že chce a nie preto že je to moje presvedčenie.

@anonym_6283ed Malé dieťa nevie posúdiť etický rozmer svojho stravovania, musia to za neho urobiť jeho rodičia. Bodaj by takýchto uvedomelých mamičiek vegánok bolo čo najviac.

motylik2559
Dnes o 08:54
@anonym_6283ed

@anonym_6283ed S tebou suhlasim, velmi dobry nazor🙏🙂

biba_18
Dnes o 09:05

že etický rozmer 😒

anonym_e0aa18
Dnes o 09:16
@anonym_6283ed

@anonym_6283ed to sa dedi po rodicoch ako aj napriklad nabozenstvo...po 18tich sa moze rozhodnut inak....

jeennyv
Dnes o 09:18

Pozri na youtube maruska veg…je ceska, ja sice niesom vegan, ale ju roky sledujem aj cestu jej tehu a vsetko a recepty ma fakt super a bloguje kazdy tyzden, veci kupuje z dm cize vsetko zozenies…

vevesh
Dnes o 09:30

Ak odhliadnem od toho aspektu, ze to pre dieta zdrave nie je, najvacsi problem bude stravovanie v skolke a skole. Sice desiatu zabalis vegansku, ale obed (ak) bude maximalne vegetariansky. A nerob si iluzie, ze bude cisto vegetariansky- ak bude tarhona, maso, omacka dieta dostane tarhonu s omackou (a to uz dost vegetarianov zdviha zo stolicky, o vegi mozes snivat). Takisto tabory, denne sustredenia, detske oslavy budu velmi problematicke. U dietata by som to do veganstva nehnala, ale sla skor cestou vegetarianstva- toto je ovela schodnejsie.
Len taka poznamocka- co ak bude tvoje dieta zavislacit na mase?? S tym musis tiez ratat....

obcanka123
autor
Dnes o 09:52

Ďakujem Vám za vaše názory, to aké je vwganstgo zle som sa napočúvala uz cele tehotenstvo, ze malá nebude mať to a hento a bla bla. Ja som sa však nepýtala na názor na veganstvo ale na to ci je tu nejaká vegan mamicka.

Vy kľudne dávajte svojim deťom mäso plne antibiotík a iných sraciek, ryby plne mikroplastov a ďalšie zdraviu prospešné jedla.

Skolka nebude problém ani škola. Ked vieš čo a kde hľadať, nájdeš🙂

Ja sama mam silnú intoleranciu na mlieko a alergiu na ABKM, rovnako moj manzel. To nad tym nikto z vas neuvažoval.

anonym_f7247d
Dnes o 10:01

Poznam dvoch. Obaja ale detom davaju pestru stravu.
Jeden z nich cely zivot propagoval takyto zivotny styl. Nakoniec mal take vredy ze bol rad ze to vobec prezil. Neviem ci za to mohla strava ale...

Strana
z2