icon

Výchova 16 mesačného dieťaťa

citronade
24. jún 2015

Dcera sa zacala dozadovat v noci pesniciek, tabletu, alebo cez den veci a aktivit, ktore prave nemozeme robit, alebo nie je cas, ale ako polavit sa da vzdy. neviem posudit, ci 16mesacnej este vyhoviet, alebo uz ucit, ze teraz toto nie. Vzdy polavim takmer, reve jak das. Potom sa citim blbo.

monhla
24. jún 2015

Vkľude začni "vychovávať". Sú veci, ktoré dieťatko potrebuje, no tablet a pod. k nim určite nepatria 🙂
Ak nie je na aktivitku čas, tak by mohla vydržať /samozrejme nie hodinu/ no pár minút čakania jej určite neublíži. No závisí to aj od dieťatka, moja staršia v tom veku ledva vydržala 2-3 minutky a madšia v pohode aj takmer 10 minút.

lucik194
24. jún 2015

ja osobne niekedy polavim niekedy nie, ale teda v noci ziadne pesnicky, ani tablet ani ziadne aktivity - noc je na spanie, to si musi aj dieta uvedomit a ked nechce byt v postielke, ma smolu, nech reve, dieta co ma 16 mesiacov nebude revat hodinu, nie je to babatko....
u nas sa v tom obdobi uz davo respektovali pravidla, jaska ze nie na 100% a ani teraz sa nerespektuju na 100% ale ked sa spi tak sa spi, ci chce ci nie, bude v postielke, pokial neche spat, nech len lezi, nebudem ju v noci vytahovat a davat k hrackam....
a cez den, no podla toho o aku aktivitu sa jednalo....

bubelko
24. jún 2015

@citronade aj 16m mozes povedat - nie. napr. tablet a pesnicky v noci by som nepolavila. a taktiez ak musi pockat par minut - si predstav situaciu, ze mas druhe dieta - musis ho prebalit a 16m sa dozaduje prave vtedy pozornosti... hmm... nechas pokakane dieta v plienke alebo ho prebalis?
skus sa vzdy zamysliet, ze ci to, co dieta pozaduje je naozaj prioritne. niekedy ano - urcite nenechas cakat dieta, ktore si privrelo prst, ze pockaj, teraz nemozem. ale ked chce teraz jogurt a ty robis nieco ine, tak tych 5min dokaze pockat, kym to dorobis 😉

lennkka17
24. jún 2015

moj maly je vecer nauceny pozerat rozpravky na notebooku (viem ze to nie je dobre) a tiez sa ich jednym casom dozadoval aj v noci ale ked som skryla notebook aby ho nemal na ociach tak ked ho nenasiel neriesil ho. trvalo to sice zo 4 noci ale potom ho to preslo ked som mu v noci nedala. riadne mam pocit ze sa budil nato, lebo odkedy mu v noci nepustim rozpravky tak sa nebudi. najlepsie je vsetko poskryvat nech to nemá na očiach. moj maly ma 18 mesiacov

prego81
24. jún 2015

@citronade
kazde dieta je ine a ten rev je niekedy fakt desny, uplne chapem ze nakoniec vyhovies. ALE, ak vydrziz par noci tak bude dobre. Co sa tyka aktivit pocas dna a tvojej dilemy ohladom vychovy tak to poviem takto: nas maly je v jasliach momentalne v triede s detmi 18-24m a uz musia posluchat. Maju urcity rezim, a niektore aktivity vyzaduju aku-taku disciplinu. Aj doma mu uz vela veci nedovolime a je to v poriadku. Trochu sa pohneva, obcas reve ale na moj tablet uz nesiahne 😉 Vidim na nom ze uz vie ktore veci moze a nemoze.
Je vela dobrej literatury ktora objasni vyvojove stadia dietata a pomoze pochopit myslenie deti.
vela stastia a pevne nervy

siska53
24. jún 2015

@citronade toto uz je situacia,kedy ju treva ucit,ze nir vzdy sa vsetko da,ze jej vo vsetkom vyhovies. Dakedy sa da,ale musi uazit aj situacie,kedy jednoducho jej nevyhovies..aj za cenu revu...bude to trvat, dakedy aj dlhsie ako zopat mesiacov,ale casom.pochopi..len nesmies vzdy ustupit.. Ustupit len obcas,ako prehodnotenie poziadavky, no vacsinou trvaj na svojom.

gretocka
24. jún 2015

ja som istym sposobom vychovavala uz od narodenia, vysvetlovala a komentovala som davno predtym ako vedeli ospovedat slovami.
Noc bola u nas od narodenia tiche naplnenie potrieb (kojenie, prebalenie) pri tlmenom svetle alebo po tme a nemali sme ani pri jednom problem, ze by chceli v noci robit nieco ine.... cez den aj ked sa jednalo o naplnenie potrieb, vysvetlovali sme. Ak som napr. prave mala spinave ruky, s laskou som opakovala, ze si ruky umyjem a potom napr. pojdeme papat. Co sa tyka aktivit a plynutia casu, vysvetlovali sme si aj mimo stresovych situacii. Dcerka je tvrdohlavejsia, viac od narodenia kricala a bola netrpezlivejsia, ale napriek tomu som stale a stale dookola vysvetlovala a dodnes aj vysvetlujem. Veci ktore nie su zivotne dolezite, pripadne neohrozuju bezpecnost dokazem aj zmenit a "poddat sa" ale uz vedia obaja, ze ak trvam na svojom, nepohnu tym. Vzdy sa skor ci neskor dohodneme.....

katarinamarkova
24. jún 2015

@citronade reve, lebo vie, ze prave to na maminku plati 🙂
16 mesacne dieta velmi dobre chape slovku NIE
ale ak u vas slovko NIE = mamicka o chvilku da
tak nemozes cakat, ze ked jej povies nie, bude to ako nie aj chapat.

vzdy ked povies NIE, teraz na to nie je cas, teraz tablet nie......tak to aj tak realne ries, ze NIC nebude......neboj po par razoch pochopi, ze NIE, uz nerovna sa - mamicka hned da, ked zarevem.....ale, ze to NIE = NIE, nic nebude, musim sa hrat, zabavit inak, v noci spinkat a nie pocuvat pesnicky ci tukat do tabletu.

dusika11
24. jún 2015

mate pravdu ze pravidla musia byt...ale ja si pametam ze noj niko presne v tomto veku sa zobudzal o druhej v noci..jedno dvojca spalo ale on..setsnast mesiacov dve hodky rano..a on hore..ja som bola hotova opakovalo sa to kazdu noc..tak som mu pustila duck tv,,,tie nocne kacicn´ky..pomaly sa hybajuce..a velakrat som ja chytila mikrospanok..a zaspala som...a dieta lobzovalo lobzovalo a zaspalo ...no robil to cely mesiac a mohla som sa potrhat..a potom ho to preslo..raz bohuzial som zadriemala a on priliezol za mnou ..a este nevedel lezat na posteli..potreboval postielku a spadol s postele...no bolo to narocne obdobie...znova opakujem ako prislo tak odislo...

sardinka333
24. jún 2015

@citronade ty kks!!!! v noci pesničky a tablety?? a ty sa citiš blbo?
V noci ma zobudiť za takuto vec, tak to by sa stalo raz...otačam sa na druhy bok, ani nezasvietim a može revať aj do omdletia.
Ale žial poznám takých čo sa im mala v noci zobudí a idu jej pustiť telku..,,lebo ,,kce,,.. ,, ta čo začne vystájať ak sa jej niečo nedovolí tak to je pre silné povahy, zažili sme na chate, hystericky reve a bije rodičov - aj moj muž kludas na entu povedal, že robiť toto naše deti tak im ,,zlyska rite,,.
Deťom treba určovať postupne, láskavo ale dosledne hranice. Každé dieťa skuša čo si može na mamičku a ocinka dovoliť..kolko znesú a potom celý nešťastní napr. na chatách ked všetci vidíme aký maju ,,,chudence,,s deckom kríž sa nám sťažuju ake je to ťažké a ako my máme ,,také dobré deti,, a možeme v klude sedieť pri kave zatial čo oni skaču ako jojo, v noci spime zatial čo oni ,,pušťaju minimax,, a podobne. Vtedy mám chuť povedať, že figu borovu máme ,,dobré deti,, len sme sa nestali ich otrokmi, vazalmi ich nekonečných potrieb a jasne vyhodnocujeme čo je doležité a čo vymysli, ktorými nás chcu manipulovať. Ale to si radšej ,,kusnem do jazyka,, a usmievam sa....lebo mnohým neni rady a tak ani pomoci tak nech otročia, ja mám viac menej klud.

liebling98
24. jún 2015

@citronade fuha, 16 - mesačná a tablet? Môj najmladší syn toho veku ani nevie, čo to je. Aj najstarší takmer 6 - ročný má tablet len za odmenu, aj to max 2x za týždeň.
U nás sa v noci spí, večer uložíme deti do postelí, najmladšieho do postieľky a dovidenia ráno. Ak najmladší v noci zaplače, vstanem maximálne podať mu cumlík a pohladkať. Ak veľmi plače (stalo sa párkrát, asi mal zlý sen) vezmem ho k sebe do postele (všetko po tme) a keď kľudne zaspí, putuje naspäť do postieľky.
Všetky deti krásne prespia celú noc a ja s nimi.
Dieťaťu treba odmalička vysvetľovať, čo robíš, čo budeš robiť potom, presne ako píše @gretocka. Naučí sa tak, že udalosti majú určitú postupnosť a aj keď nebude ideálom trpezlivosti, bude ochotnejšie akceptovať zdržanie pri naplnení jeho potrieb. Deti nie sú hlúpe, len malé. A dovolia si len toľko, koľko my im dovolíme.

citronade
autor
24. jún 2015

Ona chce zaspavat s pesnickami, myslim pred spanim a hockedy pocas dna, a ziape a ked sa v noci zobudi tak uz pokrikuje ohladom pesniciek, jasne, ze v noci nedam, ale to zaspavanie, driemat sa jej zacne okolo deviatej a vedela by tie pesnicky pocuvat az do jedenastej, ja na to nemam ani nervy ani cas, je to uz neskoro, uspavam ju pri mne aj spi so mnou v posteli, doteraz tak, ze som jej sepkavala rozpravky a do 5min zaspala, teraz sa namotala na detske pesnicky. A tiez reve ked jej nieco nepodam, myslim deti ked po vsetkom siahaju a to chcu a to a to, ani si stym nemusia ublizit, ale uz mi to ide na nervy a ked nedostane blbu slamku zo stola tak rev. Skor o to mi islo, ci uz nie je rozmaznana...asi je. A ci nie je hlupe zakazat ,,slamku,, ked o slamku nejde, ide o to, ze uz ju chcem ucit nie nie a ano ano, len som nev3dela ci uz, ale asi uz, lebo mi pomaly prerasta cez hlavu.

citronade
autor
24. jún 2015

A inak, ked budem vytrvala, prestane aj revat a priecit sa? Nemam dalsie deti, tak nemam odskusane, ale inak tym, ze ano je ano a nie je nie sa vraj buduje respekt, moze to byt aj pravda 😎 nakolko ucitelov na zs ktori zlavovali sme mali omotanych..tak idem nato, no.

jeennyv
24. jún 2015

@citronade chapem, ze tablet a podobne veci dokazu zabavit, ale na margo napr. tabletov pre mna je to v spojitosti s tak malymi detickami tabu...nech je akakolvek doba, lebo potom sa od toho tazko oduca a sami vytvarame detom tuto zavislost na technike...dokonca som minule videla male dieta v kociku cca do 2 rokov a v ruke tablet a tuka si....to uz si myslim, ze je cez...preto kludne vychovavaj, ked nezacnes od zaciatku potom bude neskoro...

liebling98
24. jún 2015

@citronade musíš byť dôsledná. Hlavne keď bude staršia. Keď niečo povieš/sľúbiš, tak sa tak stane, aj keby traktory padali. Čo sa týka trestov, aj odmien. Často krát vidím na ihrisku mamičky s planými vyhrážkami typu, ak ešte raz hodíš ten piesok, ideš von z pieskoviska. Dieťa môže rozhádzať aj polovicu Sahary naokolo a mamička si ďalej sedí na lavičke ako knedľa.
Ale priprav sa na to, že to bude beh na dlhú trať. A vždy sa nájde niekto z pribuzenstva, kto Ti Tvoje snahy nabúra. Väčšinou babičky s hláškami, že veď jej to daj, nebuď taká prísna a pod. Ja nemám problém aj svokre povedať, povedala som nie, tak platí nie. Nediskutujem.
Držím palce!

citronade
autor
24. jún 2015

@jeennyv vies co ja viem, ako ono do 3 rokov by vobec nemali deti riesit tv apod, resp. rodicia...ja osobne nie som divakom televizie, nemam ju, dobrovolne, uz zopar rokov, printove media absolutne nie, jedine odkial cerpam info, taky vseobecny prehlad z kazdeho, tak su to knihy, alebo tablet, pripadne na nom pozeram relacie a dokumenty, umenie, no a ona to vidi... minule moja mama zahlasila, ze ked bude mat dva roky, aj jej kupi tablet, ehm, dobre 😎

citronade
autor
24. jún 2015

@liebling98 😀 no,,akurat som dopisala vyssie.

jeennyv
24. jún 2015

@citronade ako nemyslim to nejak v zlom, ale 2 rocnej tablet.... nemyslim si ze je to vhodne.... neviem aky mas nazor na to ty, ale jeden tablet uz mate ak by to bolo nevyhnutne mozte ho pouzivat spolu, ale mat vlastny tablet tak male dieta no neviem...

citronade
autor
24. jún 2015

@jeennyv urcite ziadny tablet nebude mat, to bol napad mojej mami, babky rozmaznavacky )

zitaje
25. jún 2015

@citronade neviem ako ste fungovaali doteraz... neviem si to vazne celkom dobre predstavit, doteraz si jej VSETKO dovolila? Moj ma 21 mes, a velmi dobre vie, co moze a co nie - jasne, ze to nie vzdy dodrziava 😀 , nie vzdy sa mu to paci, a vie aj to, ze su veci, kedy reagujem razne a co naozaj vobec nikdy nesmie (chytat snuru od pocitaca, otvarat mrazak, vchodove dvere, brat zo stola noz atd.) a su veci, kde obcas moze skusit a vyjde mu to (vyliezt na stol, otvarat zasuvky na komode, na linke, zapalovat svetlo - proste veci, ktorymi si neublizi atd. len by som bola radsej, keby to nerobil)
To, ze "chce zaspavat s pesnickami na tablete" je vec toho, co jej dovolis a ako si ju naucis. 16-mesacne dieta uz chape aj take, ze "este jednu, a ideme spinkat". Jasne ze sa jej to nebude pacit, ale tento stav sa zas nepaci tebe - treba to riesit. Urcite by som jej nedovolila hrat sa s tabletom dve hodiny 😅 uprimne povediac, zaspavat pri technike mi pride uplne zle. Vsak jej spievaj ty, mozes aj dlho, vzdy lepsie ako tablet.
Zaklad je doslednost. Ty musis riadit jej zivot, nie ona tvoj. Ty si dospela, si za nu zodpovedna. Nie si jej sluzka, opatrovatelka, bodyguard, ale matka. Ty ju musis vsetko NAUCIT, urcit hranice, v ramci ktorych sa moze tvoje dieta bezpecne pohybovat, uvidis, ze to bude aj pre teba pohodlne a pre nu uzitocne. Ale k tomu musis mat hlavne ty jasno v tom, co od nej vlastne chces.
Inak vela deti je hysterickych a nespokojnych prave preto, ze nemaju urcene hranice a z toho dovodu sa citia byt neiste. Deti sa citia byt bezpecnejsie, ak maju vyhraneny priestor (teraz nemyslim len fyzicky) lepsie sa im spoznava svet 🙂

sardinka333
25. jún 2015

Tak ale dneska je ovela jednoduchšie capnuť decku tablet a je POKOJ!! ,,svatý,,.
Ved to vidím doma...my keby sme to deckám nedavkovali - aj to sa stane že niekedy ,,prestrelíme,, tak oni by kludne 2 - 3 hodiny ,,gemblili,, bez problémov a ani o nich neviem...
Takže zase ono je to dobrý sluha ale zlý pán. Teraz ked je pekne chodíme von, na ihrisko, syn bicykel, futbal...dcera sa tam vyhojdá do omdletia...Zásadne von tablety neberieme. Načo? Ved ideme von to už som také zažila že dieťa na ihrisku sa hra na tablete. Ved čo má z toho ,,vonku,,? Nehovoriac o tom že to ,,niekde capne,, a je po tablete.
Vždy mrknem na hodinky a poviem deťom - o tolkej a o tolkej vypiname a konec. Najlepšie je že ked doma poviem ,,vypiname,, tak decká - ešte skončím level, mamááááá, alebo že ,,ešte zautočím,, - hovorím vypni to lebo ked ja zautočím 😀 😀

sue
25. jún 2015

@citronade blahozelam 😊 asi si po 16.mesiacoch konecne prestala byt krmickou,prebalovackou,obliekackou a pod.a zacinas byt matkou 😊 vychova zacina narodenim a je coraz narocnejsia 😊 tak sa na to priprava venuj jej cas viac ako comukolvek inemu... Mas uz velke dietatko, ktore sialene vela pochopi 😉 drz sa

katarinamarkova
25. jún 2015

@citronade to je strasne zle polozena otazka: ci uz zacat v tomto veku dieta ucit vychovavat.....
dieta sa totizto uci od narodenia...vlastne este v brusku sa uci rozoznavat zvuky, svetlo, hmat......takze uz vtedy si ju mala ucit.....pohladit brusko.....pustit je fajn piesen.....ked sa narodila mala si ju ucit pockat.....nie hned ked zamrnci dat cicik, dvihat na ruky, natriasat kocik......
uz od narodenia si malej mala kyvat hlavou - NIE, ked ta napr. pri kojeni silno potiahne za vlasy, alebo hocikedy ked NIE malo znamenat NIE....ono aj tak male deti vnimaju to, ze maminka pokruti hlavou tak a tak a to znaci NIE. uz par mesacne babo sa vie natriasat hore dole ked: ANO - toto chcem.....alebo zo strany na stranu ked: NIE - toto je hnusny cajik ten nechcem

a ano je rozmaznana ked do 11tej spolu pocuvate pred spanim pesnicky.

citronade
autor
25. jún 2015

@zitaje nedovolila, ale,stale je toho viac co skusa a chce a chce a chce...tak som uvazovala ci sme nezacali byt v stadiu nastavovania hranic uz tak naplno, alebo ako to pomenovat, doteraz bola taka miernejsia. 😎 nejde len o ten tablet, ale celkovo to zacalo, ale inak take veci ju istia ako ked vie, ze kupanie, umyt zuby, hojdat sa, ked je to rezimove tak sa s nou lahsie da vyjst, vie co kedy nasleduje, len to spomeniem a uz sama ide danu vec robit... este je aj drazdivca a skor narodena, taka pohanana motorom nejakym.

zuzanadk
23. aug 2016

baby možno Vám pomôže náš článok ohľadom toho, či patria deťom do rúk tablety a ako si poradiť s technológiou a výchovou 🙂
http://edu.bedots.eu/sk_SK/patria-detom-ruk-tab... Čo Vy na to?? 😉