Výpomoc k dcére - áno či nie
Ahojte, chcela by som Vas poprosit o nazor a hned na zaciatku chcem napisat, ze nie sme "zbohatlici".
Dcera zacala 9.ty mesiac a uz asi 5 mesiacov sme sa poriadne nevyspali. Poriadne znamena,ze spime asi 2-3h v noci s manzelom. Zacalo to tym, ze dcera asi cca v koncom 5. mesiaca zacala odmietat spat cez den v postielke. Skusali sme vselico, tak hold, cez den spavala vonku v kociku, alebo v nasej posteli a nakoniec cez den spi v kocari v jednej izbe. Je to jedine miesto, kde zaspi, ale aj tak nedokaze prespat napr hodinu vkuse, musim ako psychopat pozerat na monitor, ci sa nahodou nezobudila, lebo zvykne presne po 30min sa zobudit a ak neutekam, uz ju neuspim. Niekedy sa zvykne zobudit aj po 15min, 20min. Samozrejme, takto s mojimi uspavaniami prespi cca 1h-1,5h ale druhy spanok ma vacsinou kratsi. Proste moj den sa toci okolo cumenia do monitora, LEN NECH SPI ! som vedľa v izbe, nemôžem ísť napr variť do kuchyne, lebo kuchyňu máme na prízemí a kým by som dobehla, už ju neuspim. Nestalo sa zeby prespala napr hodku,dve bez toho aby som ju nemusela douspavat.
Noci su priserne, ano idu teraz zuby, ale sem tam sa budila 1-2x, vcera napr bola hore asi 15x. Momentalne 3dni je upistana, od rana do vecera, zacina mi odmietat jest a pri krmeni musim robit opicky, spievat, a kym ju nakrmim som spotena az za usami. Kym sa jej venujem ,alebo sme vonku je to usmievave dievcatko.
Ale dostanem sa k meritu veci, nezvladam ju...ked napr videli ludia ako fungujeme, vsetci ma len lutovali, ze si nemozem ani na 30min sadnut, najest sa, nic...lebo bud si ma vyzaduje alebo cumim do monitora, len nech spi...svokra mi nema kedy pomoct, ma dalsie dve vnucence a chodi do prace a moja mama uz je z malej hotova, aj fyzicky aj psychicky...povedala,ze ju boli cely clovek z nej, samozrejme lubi ju, ale povedala,ze na tak narocne dieta ona uz nema fyzicku, takze max 2x za tyzden mi s nou pomoze na par hodin, nech si napr mozem navarit alebo upratat. momentalne som chora a neprisla mi pomoct ani na chvilku, ze ona je z malej unavena....preto rozmyslam nad vypomocou, nemame si to moc z coho dovolit, ale ja som tak unavena aj psychicky aj fyzicky, ze uz sa mi aj dcera vzdaluje, ale aj moje city k nej su ako keby ochladene, lebo som neskutocne vycerpana a ona ani ako keby netuzila po objati...ked ju objimem tak to s nou nic nerobi, ale napr ked si ju zoberie tato alebo babkovci je cela happy.... neviem ju uz ani utisit, hned sa odtahuje.. napr ked som ju zobrala do narucia na posteli v noci, co som bola uz na odpadnutie,zacala plakat...asi citi, ze som z nej hotova, neviem, ale takto som si materstvo nepredstavovala, tento neustaly stres, napatie, hukot, nespanie....rozmyslam nad opatrovatelkou, len napr na 3x do tyzdna na 2h, ale zaroven sa obavam, co ked si s nou dcera vybuduje vztah a ja skoncim uplne odpisana? uz teraz mam pocit,ze idem ja hlavne preto lebo MUSIM (napr momentalne som chora) a neuzivam si materstvo a mam pocit, ze dcera ma len toleruje....
Bola som u psychologa parkrat a povedal, ze dcera ma berie ako sucast seba momentalne a berie ma v podstate ako samozrejmost a ze moje pocity nie su spravne. Ze on vie, ze mame velmi narocne dieta a potrebujem pomoc, lebo sa mi moze aj nieco stat. ale zeny, preboha, tie co mate narocne deti, odkial cerpate energiu? Ked vam dieta nespi a nevie sa samo poriadne hrat, odmieta jest (obdobie).
Dakujem a prosim nesudte ma
@eeffka no, presne. proste deti su rozne a este maju aj rozne obdobia 🙂
@aschkimka mozno je to proste take blbe obdobie, mozno sa jej prave nejako ultra rozvija mozog alebo co. ako som pisala vyssie, ono to casom prejde, zas sa to nejako zmeni. inak toto, co pises s tym hojdanim, je presne to, co pisala @marzuz89 - ju rusi to, ze uz ju nehojdas, tak sa zobudi a nevie sa uspat sama - uspi ju to hojdanie. mozno skuste iny sposob zaspavania, nejaky udrzatelnejsi? inak casom sa to nauci, len chapem, ze to ti teraz v tejto situacii moc nepomoze.
inak ja som zastankyna nevychovy, respektujuceho rodicovstva atd., ale proste ked si unavena a mas pocit, ze opatrovatelka by pomohla, tak to raz skus. zas si nemyslim, ze matka sa musi v kazdej situacii obetovat za kazdu cenu na ukor seba samej. mozno po jednom raze s opatrovatelkou zistis, ze to nie je nic pre teba, ktovie.
@aschkimka To si mala nejakú divnú spankovu poradkyňu. Môžem sa spýtať koho?
@nely1704 nepáči sa jej dať dieťa cudzej žene....nemá jej kto postrazit...veľa možností nemá....
Bud da dieťa postrazit "cudzej žene" alebo si trosku zmení režim a návyky.
Ja som bola po sekcii sama doma s dvoma deťmi...korona, škôlka zavretá, nikto nemohol prísť postrazit...A museli sme si nejaký režim spraviť. Tiež ma išlo poraziť. Ale povedala som si, že deti som chcela, tak niečo musím vymyslieť, aby sme to zvládli.
Ako sa vraví - rovnaká činnosť =rovnaký výsledok. Ak chce zmenu....musí začať niečo robiť inak. A nie na všetko povedať ako sa to nedá.
Holt, niekedy sa musí prispôsobiť aj dieťa rodičovi. V kočíku nezaspi? Keď bude dostatočne unavená, zaspí aj na drevenej lavičke. Ja napríklad chodím s deckami na plávanie a potom mi spia ako zarezani a navyše zjedia všetko čo dostanú, čo im tak vytravi 😂
A teda - dieta musí pochopiť, že aj mama ma svoje potreby. Mne veľmi vyhovuje nosiť dieťa v šatke (a po zaspati vyklopit do kocika/na zem na deku)
@sono2 ono aj keď ju po 30min uspim, tak zase je po 10min hore,alebo sa zobudí po 20min a zase idem douspávať....a nekojim a šatku vôbec ale vôbec netolerovala, má uz 11kg lebo je veľmi vysoká a písala som že zdravotne nie som na Tom dobre, takže ja si ju pomojkam chvíľku na rukách alebo sa tulim ale ona je proste taká necitliva,taká mi príde,že pritulite sa a ona sa odťahuje,alebo vam začne sklbat vlasy,alebo nos ťahať...proste mne to mojkanie chýba...ale ona len chce sprostosti robiť alebo len vyhadzovať sa na rukách, hrať sa ale nejaké túlenie to už nie...
@aschkimka normálne hojdačku za 10€ plastovú :D a hej ide ho občas zahojdať ale aby to brala ako nejakú povinnosť pri ňom sedieť a že teraz musí len a len hojdať to nie.. normálne vari, poda mu nejaké jedlo, zahojda a čau.. máš len jedno dieťa, neznamená to, že sa teraz cely svet musí točiť len okolo neho.. aj toto moje druhé decko je čistý satan, ja som to vôbec nezažila, ale starám sa o ňu s láskou, nie preto že musím.. keď reve tak reve, aj mama sa potrebuje vysrať 😅 nie každé dieťa spi ako deti u Zuzky guzmickej, nikde ani nie je napísané koľko potrebuje dieťa spánku.. moj mozog sa zregeneruje za 5 hodín spánku denne, nikdy som nespala viac, a je to zle? Kto povedal 😂 na preventivke vždy excelujem vo všetkých výsledkoch
@ckatka milá pani, my sme skúsili zmeniť už veľakrát návyky aj spánkovu poradkyňu sme mali,tak tu prosim vás nepíšte blbosti...na moju dcéru bohužiaľ platí spánok cez deň len v kocari v izbe a v noci v postielke a píšem že sa to zmenilo od jej 5m , dovtedy spávala pekne v postieľke a pekne sa vedela aj sama uspať, len som vedľa nej sedela a pohladkala ju a ja som mala náročný pôrod, ale nebudem sa tu s vami predhanat
Hmm zena vzchop sa! Ja viem unava potom pridu nervy.... Stres vycerpanie vela robi. Ale ked milujes svoje dieta prenesies sa a silu mas. Ona to vsetko s teba citi preto je taka. Pokojna mama=pokojne dieta cisto cira pravda!!! Viem o com vravim mam doma narocne dieta. Len ja som chvala bohu nato nebola sama inak neviem ako by som to dala... Nezahrala sa sama, nespala, narocna naladova citliva..... Nestihala som sa umyt najest... Ale som stastna ze ju mam dakujem bohu! Smutne aky nazor ma tvoja vlastna matka!
@tulipanicek lepsispanok bábätiek ;) prešli sme na 2spanky denne, chcela som aby dcéra opäť spala v postieľke ale nepodarilo sa, jedine kde spala bol ten kočar vo vnútri...ale neviem docieliť to že prespí aspoň hodku bez zobudenie,žeby som si vedela bez kukania do monitora, navariť, najesť sa alebo niečo upratat...proste neviem docieliť spánok, bez prerušenia....nepotrebujem nech spí vkuse 2h,ale proste nech spinká bez douspavania
@aschkimka tak skus nosič, nie všetky deti sa chcú automaticky nosiť, niektoré musia na to prísť, že je to fajn, naučít sa..no vzhľadom na tvoje zdr.problemy...neviem aké máš.. Píšem, že aj moja prvá bola náročná... Tiež zle spanie, ale mňa zachránilo nosenie, vždy keď sa preberala, resp.prechadzala do iného cyklu a mala som ju na sebe tak som sa pohojdala, tancovala, behala s nou a opäť zaspala... A nie nevyklopila som ju spiacu do postele, kočíka... Nikdy mi už nepokracovala v spánku, takže spala na mne keď som chcela kľud a pokoj(co som chcela), a tak som si zvykla aj jest s nou naviazanou(divne, ale to ticho, nenahlis sa z jedením, čítaš mobil, káva... No a čo, že je na mne a ja s nou sedím hodinu a pol... Hlavne ze mam čas a ona spi).. Porozmýšľaj o tom nosení, niektoré deti sú také kontaktné... Vravím mam kočík ako novy po dvoch deťoch co mi tam nechceli ani ležať...
Podla mna zbytocne taketo uspavanie, ranne vynechat a ist vonku ak zaspi ok , ak nie tak sa prejdete, obed aj skorsí a poobede odkvacne a tak dobehnes co si nestihla porobit doobeda aj vecerne uspavanie skusit posunut...ved to uz je velka kocka...zacina objavovat svet, zacina komunikovat....
Ked spi dieta spi aj ty...
Manzela nechat v noci vyspat a ked pride odovzdat mu malu a zasa mas cas pre seba a pre domacnost...
Ja z vlastnej skúsenosti s mladším synom poradím skúsiť nosič, za pokus nič nedáš... Syn bol taký v kategórii "náročný" so spaním horor, uspavala som 3/4 hodinu aby 15-20 min spal, presne ako píšeš keď som nestihla dobehnúť potom už nevedel zaspať ďalej, každý suchot ho zobudil, keď už spal tak v kočíku. V noci som s plačom googlila ako naučiť dieťa spať lebo som od únavy a bezmocnosti nevedela čo so sebou a to som mala doma ešte staršieho ktorý tiež potrebuje mamu... Vieš čo? Buď by som sa zbláznila alebo ho prijala aký je, tak som si zvykla a začala si užívať aj to dlhé uspávanie, čítala som pri tom knihy :D keď však bol v nosiči spal aj 2-3 hodiny behom pár minút, ja som s ním varila, upratovala, vysavala proste všetko, bola to najlepšia vec ktorú sme pre bábo mali bez neho by som bola v koncoch... Časom sa mladý muž naučil zaspávať za kratší čas, dokonca sám, dokonca si spánky predlžoval na 2-3 hodiny, v nosiči spával tak do roka potom už nemal problém s postieľkou, všetko chcelo čas a trpezlivosť. Držím palce nech to prekonáte, ako podrastie bude to určite lepšie.
Este podotknem.. Je to obdobie prejde to. Tolko roznych obdobi este pride. Niekto ma doma dieta o ktorom cely den ani nevie spokojne dieta tiche.... Ine mame doma zive deti narocne deti. Neznamena to ze sme zlyhali alebo ze sme horsie matky...nie! Mame doma zivy poklad ktory nas potrebuje!
@aschkimka ja mám inak aj v profile veľa statusov o tom ako som sa šla zabiť 😂 teraz na tie dni spomínam a smejem sa strašne 😂 nehovorím že sa mám lepšie, ale staršia je v škôlke a už revu len keď sa spolu bijú.. nebuď otrokom vlastného decka, robíš maximum, keď nevie spať dlhšie, tak nevie, aký ma zmysel jej predlžovať nasilu spánok keď každých 20 minút po zaspatí je hore? Žiadny 😂 veď sa zobudí a je taká istá nakkt ako po tej prvej polhodine ne?
@elisebah91 fakt ten nosič hrôza...skúšali sme veľakrát ale nechce tam byť...
@aschkimka a stačí jej iba raz v noci jesť?Píšeš, že asi jej idú zuby no tak to nesil s kŕmenim a opickami..a radšej jej daj Nurofen mne to vždy radila pediatrická, keď som sa sťažovala, že v noci sa často budi na kojenie a bolia ju zuby.Vyskusaj jej ho jeden deň dávať a uvidíš či bude zmena v spánku, drazdivosti
No tak nemáš tulivé kontaktné dieta🙂podľa mňa dosť veci hrotis, ale to je asi únavou a vyčerpaním.
A v noci by som ju nechala spať s nami v posteli, má cumel?Na kočík ste ju naučili vy aj to, že to musí byť v hornej izbe🙂Neverím, že ak by si ju hojdala v dolnej izbe nespala by.Vylucili sa všetky iné problémy?nemá tichý reflux, intolerancie??.Jasne,že sú aj dráždivé, večne nespokojné deti, ale dala by som jej obed a hajde von na vzduch nie do izby.A opatrovateľku skús určite lepšie ako sa zrútiť.Mozno pri nej bude úplne iná nikdy nevieš...hodinu, dve nech chodí s kočíkom a ty oddychuj.Ale skús ten Nurofen na zuby ako prvé...
@aschkimka ale kto povedal že ho potrebuje? 😂 už si niekedy videla decko čo sa zastavilo v raste lebo nespalo? Alebo by bolo dementne? 😂 ja teda ne.. spi tak jak vie, zahoď monitor, polhodinu si potancuj, počkaj kým nezačne revat že je hore, dojdi, pekne ju pozdrav a bojuj ďalej do ďalšieho spánku 😂 veď kamoškin maly niekedy hodí taký šlofik, že sama odpadava 😂 už je naučená na rev po polhodine a on už niekedy príde až po hodine, po dvoch 😅
@aschkimka co sa tyka opatrovatelky, nemala by som obavy. Tazke je najst len spolahlivu. Co sa malej tyka, uplne chapem tvoje pocity. Mam dve male deti, ktore su od narodenia neskutocne narocne. Zijeme mimo SR, ziadna rodina, ziadna pomoc. Starsia spavala cez den prvy tyzden po porode. To nebudem popisovat, ked mala prehodeny den s nocou. Nikto mi neveril, ze niekolkotyzdnove babo mi cely den nespi a ked nie je na rukach, vresti. Ak by ma chcel niekto poucovat, ze nechat vyplakat… tak vopred informujem, ze 45 minut sme to vydrzali maximalne. Ked sme sa prechadzali, vsetci vedeli, ze ideme okolo. Jedine stastie bolo, ze ked sa upravila faza - den-noc, v noci spavala dobre. Budila sa 3x na dojcenie. Ona cez den spat skratka nepotrebovala. Od narodenia neskutocne cielavedome a vytrvale dieta.a Druhe vraj byva za odmenu, ked je prve narocne. 3 tyzdne som sa tesila, ze mam dokonalu malu princeznu, ktora cely dni krasne spinka. Od 3 tyzdnov nezazmurila cele dni oko. Dokonaly klon starsej sestry. Pri starsej som bojkotovala nosic, s mladsou som ine vychodisko nemala, kedze som sa musela starat aj o 2,5 rocne starsie dieta. To vycerpanie pochopi len ten kto to zazije. Po ca 3 rokoch dokopy s 2 detmi na materskej som ako utocisko nastupila do prace. S odstupom casu musim vsak povedat, ze hoci su stale male, tvrdohlave a vytrvale, su to velmi sikovne deti. Som na ne neskutocne hrda.
Podla mna prilis tlacis na ten denny spanok. Je mi jasne, ze si chces oddychnut. Mozno ale naozaj nepotrebuje tolko spanku a preto aj potom v noci ponocuje.
hojdacie lehatko ste neskusali? nie vybracie ale hojdacie... mozno by jej to pripominalo jazdu v kociku po dome lebo mozno sa fakt budi preto ze neciti to hojdanie ako pri zaspavani.
A to ze pri vas neplace to je podla mna normalne. Ani moj syn za mnou neplakal a som jeho najoblubenejsia mama 😉. Ale proste ma bral ako samozrejmost, nezamyslal sa ze niekam idem lebo vedel bol zvyknuty ze som stale s nim a ze nieje to tak ako tatino ze ked odide kazdy den nevidi ho veeeelmi dlho. maminka je vzdy po ruke. 😉
@aschkimka a preco vlastne neapis s nou? Ja ked aom bola unavena zaspala som skor ako deti. Aj cez den, proste som spala kedy aj ony. Naozaj myslim aj ja ze to hrotis. Nechce spat? Nech nespi. Ved zaspi od unavy a bodka. A ze sa ti zda se spi malo... kto je unaveny ten zaspi.
Ako ja som v tomto salamistka, das pokoj mas pokoj a tabulky ma nezaujimali
@aschkimka tvoje pocity su normalne k danej situacii...aj ja som sa citila podobne, ze ked prisiel manzel z prace, tak maly cca 13mes.tancoval od radosti a pri mne nie...lebo mna mal stale. Ten spanok...no aj moji spali 3x30min...pri druhom som sa s tym zmierila. Ale neskor uz spali dlhsie...ale presne to poznam....rychlo k nemu, aby spal dalej...ale ja som dojcila, tak som potom uz spala s nim na obed.
Take 9mes. by sa mohlo hrat aj samo...hoci v kuchyni a ty navaris, ci sa neda?
Je to aj obdobie zaciatku separacnej uzkosti, kedy bude na teba nalepene a plakat ked ta nebude vidiet. Vtedy moze fakt vyzadovat byt na rukach...svagrina mala take obdobie ze s malou nemohla nic, bud bola pri nej a ked chcela varit, tak mala pri nohach revala...a to nemohla pocuvat.
Nepises preco v noci nespi, aky tam je problem, ze sa nevyspite.
Manzel nemoze pomoct, ze zoberie malu von do kocika a budes mat hodinu aspon cas kludu? Alebo mama nech ju zoberie von, tam ked je kludna, nebude to pre nu az taka zataz ako dnu.
Ked jej idu zuby, tak gel Dentinox, to trochu znecitlivie, pri mojich pomahal.
Dnu sa neda, ze ty alebo mama sa jej budete venovat a druha porobi doma co treba?
A uplne chapem, ze je hrozny pocit, ked dieta nespokojne a ty nevies preco, nerozumies mu. Ja som prvemu dost nerozumela ked bol maly...ale po roku len s jednym spankom uz bolo dobre. Ten prvy rok bol pre mna stale najtazsi, dookola jest, prebalit, uspat, navarit...bude lepsie, rob len najnutnejsie veci, aby si toho mala co najmenej a bola viac v pohode. Kludne ti mama moze doniest jedlo.

@aschkimka cize si si ju tak naucila, ze ju stale potriasas (toto prestan robit), vibracne kreslo si neskusila.