icon

Zaspávanie 9 týždňového bábätka

cleopaty
20. nov 2013

Caute zienky,urcite to tu uz niekde odznelo tato tema, ale neviem ju najst takto na rychlo...mam 9tyzdnovu slecnu doma a vsetko je ok, spinka v noci vyborne (podarilo sa nam vytvorit rezim, ze noc eviduje ako spinkanie-vstavame iba na kojenie,bez svetla a rozhovoru,proste sa napapa a spinka dalej cca od 9 do 7.30 rano,vstane tak 3-4x na kojenie a spinkame...) avsak som si to sposobila sama, ze malinka zaspi iba ked som pri nej ja ako mamina,spime dokonca spolu v posteli (niektore to odsudite,ale mne to prislo uplne prirodzene, ked bola v postielke,tak mi chybala...a uprimne,aj ja spim lepsie,ked malicku mam vedla seba,ked treba,pohladkam ju,ked sa mrvi,brusko pomasirujem,poprdka si a spi veselo dalej 🙂) a ked treba kojit,netreba vstavat,iba vytiahnut prso a je to, ja vieeeem,leniva som bola 🙂)) pointa vsak je,ze kedze by som uz rada bola niekedy aj s oteckom osamote,tak sa to velmi neda,lebo malicka akoby vycitila,ze tam nie som a rozplace sa...pri mne neplace,ked spime vedla seba. Dokonca aj pocas denneho spania (pokial nespi v kociku,ked sme vonku-to spi vyborne),tak ju musim cicikat na nohach (hojdat a zaspinka hned) a ked ju polozim na gauc, je hned hore do 10min a place,kym k nej opat nepridem a nezoberiem si ju k sebe (to vie spat aj 2hodiny s usmevom na tvari,len to sa potom mne tazko nieco cez ten den urobi,kedze sedim a cicikam...). Viem,ze som si to zapricinila sama,ale ako teraz zariadit, ze by malicka spala aj v postielke sama? Aj cez den?My vlastne postielku vobec nevyuzivame... ehm...dakujem vopred za rady a komenty 🙂

lubikan
20. nov 2013

skus si z postielky dat prec bocnu priecku a uplne ju prisunut k svojej posteli....existuju aj take speci male postielky co sa zahaknu o tvoju postel.....

ja som bola tiez leniva k malej vstavat,odchadzat kojit do obyvaku,tiez som si to zjednodusila,ze spala s nami ...dokonca aj teraz ked ma 5 rokov,svoju postel v detskej,v mojej posteli zaspi,potom ju prenesiem a ona v noci pride.....doslova a do pismena vyhodis dverami,pride oknom....

ale pre babatko je to fakt skvele byt pri mamine....a ked chces byt s MM,tak ju jednoducho posun na kraj postele,alebo do postielky

cleopaty
autor
20. nov 2013

Mame postielku taku pevnu,neda sa z nej nic dat prec,ani znizit ta jedna strana,asi budeme musiet investovat do inej... a ako to dietatko naucit buvat bez maminy? Ze nakojim a odlozim? A to potom reve, to mi pride hrozne riesenie,na to nervy nemam :( ked place, tak ju utisim 🙂 chcela by som ju naucit spinkavat v postielke tak okolo toho 3.mesiaca, aby sme boli vsetci spokojni 🙂

bibina32
20. nov 2013

Ja mám 3 deti 8r,6r,3r a každé som kojila a spali pri mne do 2 rokov, lebo vždy kým som si ich dala k sebe tak sa prebrali, aj ked som mala postielku vedľa seba, musela som ich vytiahnúť. Takto som iba vytiahla cicik a bolo. Spávali na kraji a prázdna postielka bola prisunutá k mojej, aby nespadli. V strede som nechcela, aby ich muž náhodou nebuchol. Pekne som im vysvetlila že sú už veľký a boli pyšný ked dostali svoju posteľ, ale ráno vždy prídu ku mne a v posteli sa mojkáme, kým vstaneme. Sestra dáva cez den malého do postielky a v noci k sebe aj, ked nekoji.

ichbinich
20. nov 2013

@cleopaty:
Po prve: NIE SI SI NA NICOM SAMA NA VINE!!! Robis podla svojho materinskeho citu a intuicie, a to je dobre tak! 🙂

Mozes skusit uz odporucane znizenie bocnice. To budes mat trosku viacej miesta. Mozes skusit seba "nahradit" pri spanku nejakou dekou, plienkou, plysakom a pod. Syn ma skoro 4 roky a stale potrebuje fyzicku pritomnost a kontakt pri zaspavani. Ked este spal vo velkej posteli, tak som, ked zaspal, dala namiesto mna moj paplon. Teda aby necitil zmenu teploty, ked odidem, a aby stale mal pocit, ze sa ho nieco dotyka. A vonalo to mnou 🙂

Ja som povodne rodinnu postel so synom neplanpvala, nuz ale on hold spal iba NA jednom z nas, tak postielka bola tiez lapac prachu... Ked mal vyse troch rokov, dostal svoju velku postel, ktoru hned akceptoval.

Dcera je uplne ina, ona najradsej zaspava sama v postielke 😲 Niekedy pri kojeni, napr. teraz, ked ma trochu sopel, je trochu chora. Ona ma v postielke taky dlhy vankus, akoby hada, ako hniezdo. To si obijme rukami, jednu nohu si vylozi a spi. A to som sa nikdy tomu nebranila, aby spala s nami vo velkej posteli. Proste ona to nevyzaduje.

Inak, odporucat tu brutalnu metodu na medzinarodny den detskych prav, a navyse pre 9 tyzdnove babatko... 😲 🤐 ☹
(Nech si robi kazdy po svojom, ale deti maju pravo vyrastat bez nasilia. A to je nasilie dvojake, aj fyzicke aj psychicke ☹)

jul11
20. nov 2013

@cleopaty take male babetko nevies rozmaznat.skus si pozriet knihu Harvey Karp,Nejstastnejsi miminko v okoli a pochopis,ze je to uplne prirodzene,co robis.v brusku si dieta cicikala 24hodin denne,9mesiacov a zrazu ma byt same v tichu?uz o par mesiacov bude spat aj same lepsie a ked bude pubertiak,tak pojdes 10krokov za nou 🙂. Rob tak ako citis a ako to robi dobre tebe a babatku.a aj nove studie dokazuju,ze dieta sa nema ucit tkz samostatnosti,ale byt mojkane.zober si takych americanov,davaju deti do vlastnej izby a vela trpia neurozami,maju psychiatrov,beru lieky,mozno je to uz zaklad z ranneho detstva

basburianka
20. nov 2013

Tak veru, ako baby píšu, bábätko sa nedá "naučiť" alebo "odučiť", aby si vyžadovalo matkinu prítomnosť. sme cicavce, máme to zakódované...môžeš urobiť dve rôzne veci - buď budeš počúvať jej potreby a hľadať spôsoby, aby ste boli všetci v rámci možností spokojní - cez deň nosiť v šatke/nosiči, niektorým sa na spánok osvedčila aj závesná kolíska hačka, časom sa jej spánok upraví, možno si budete musieť ešte chvíľu počkať na nerušené večerné chvíle, ale časom určite bude schopná spať aj bez teba, bábätkám sa spánok postupne mení, bude spávať hlbšie. vtip je v tom, že sa to nedá urýchliť, je to vývoj, musí to proste prísť. alebo je tu druhá možnosť - vycvičiť ju, aby spávala sama tak, že ju necháš plakať. ona to po čase vzdá a prestane protestovať. ale nie preto, že by si uvedomila, že je to pre všetkých najlepšie, ale proste preto, že rezignuje, keďže pochopí, že nemá význam volať, keď aj tak nikto nepríde. presne toto je metóda nechať vyplakať...no a spanie v spoločnej posteli - nie je nič krajšie a keď vám to vyhovuje, ani by som sa nad tým už viac nezamýšľala. Môže ti byť ukradnuté, čo si kto myslí. Môj prvý syn s nami spával len príležitostne a teraz mi je to veľmi ľúto. Dcérku mám od narodenia pri sebe a vidím ten obrovský rozdiel. držím palce, rodičovstvo je niekedy drina, ale zase krásna a ja sa vždy v ťažkých chvíľach snažím myslieť na to, že byť s mojimi deťmi je dar a o pár rokov už ani náhodou nebudú stáť o to, aby som ich v noci držala za ruku. Potrebujú ma teraz. Samozrejme, že si postupne treba hľadať spôsoby, ako si nájsť čas aj na partnerský život, je to veľmi dôležité. Neboj, vy na niečo prídete ;)

cleopaty
autor
21. nov 2013

Dakujem Vam velmi pekne za nazory, drahe damy. Iba ma utvrdili v tom, co sama citim, ja ju proste chcem mat pri sebe a skusam sa odosobnit od urcitych veci, co ma irituju a to napr.nie hned umyty riad, ci nie vsetko ulozene na svojom mieste- ked cicikam cez den malicku, tak jednoducho vedlajsie veci musia pockat (to predtym nehrozilo🙂). Akurat mam taky rezim, ze chodim spavat s malickou o 9 vecer a to manzel najprv tazko znasal, kedze predtym sme aktivne spolocensky a spolu zili a chodili spavat spolocne neskor 🙂 teraz uz si zvykol, len ked clovek pocuva vsetky tie pribehy naokolo,ze ako sa pariky odcudzili prichodom babatka, tak sa snazi robit vsetko "spravne", aby sa nieco nepokazilo..ale asi to chce cas 🙂 a hlavne pre toho tatinka, nie? Aspon ten moj je trosku z malej na prasky, ked ma s nou byt sam, tak je v strese, ze mu stale place (ked som v sprche napr.)...no, ako to zmenit, to neviem, myslim, ze to chce cas, aby si k sebe "nasli cestu", ze malicka bude pri nom taka kludna ako pri mne...ako ste to s polovickami riesili Vy? Pekny vecer

zuzanockamt
21. nov 2013

@cleopaty zacala si dobre, tak si to nepokaz nejakym rezimovanim a trenovanim dietata ... kup si nosic alebo satku a maj malinku pri sebe co najviac pocas dna aj v noci - nech spi s tebou pokial to bude treba 🙂 ... a ty si nic nezapricinila, nemaj vycitky, je to prirodzena potreba pre dieta - mat matku pri sebe ... je to taka ista potreba ako hlad albeo vylucovanie ... tvoj instinkt ti dobre radil, tak ho pocuvaj

zuzanockamt
21. nov 2013

@lubikan to je absolutne nevhodny sposob ucit spat dvojmesacne dieta podla tej knihy 😝 ... nepouzila by som ju ani na starsie dieta

cleopaty
autor
21. nov 2013

@zuzanockamt dakujem za reakciu,len co sa tej satky tyka, tak mam jednu znamu a ta nosila svoju malicku prve 3 mesiace vyhradne v satke a ta jej malicka uz neznesie kocik ani nic ine, musi byt len pri mamine v satke a ta moja praveze moze kocik a dobre v nom spava...to nechcem pokazit zase 🙂 a to v tych satkach a nosicoch beriete deti aj na wc? Sorry za otazku, ale z praktickej stranky chcem vediet 🙂))

cleopaty
autor
21. nov 2013

@basburianka dakujem,velmi pekne si to napisala. Ja by som malu vyrevat nenechala,uz ked place muzovi na rukach, co viem, ze jej nic zle nehrozi,tak strasne znervozniem a hned ju chcem utisovat, mozno to znie divne -plne kojim, stava sa mi, ze ked malicka srdcervuco place na svokre, muzovi, tak ma brutalne rozbolia prsia..takze tato metoda nehrozi. S tym spolocnym spanim to mne vyhovuje, len uz aj tatinko by rad moju pritomnost, tak skusam ubziknut na par min,ked zaspi..ale kym fakt ze tvrdo zaspi, tak spim aj ja 🙂))

cleopaty
autor
21. nov 2013

@ichbinich skvely napad! Vcera som skusila metodu "nahrada paplonom" a malicka spinkala dalej 🙂 predchadzal tomu vsak kvalitny 2hod.spanok, co som ju len isla uspat a nakojit a zaspala som samozrejme aj ja a to na cele dve hodky ;))

basburianka
22. nov 2013

@cleopaty Este mi neda - vyskusaj tu satku, neboj sa toho, mne satkovanie doslova zmenilo zivot, to neprehanam. Ved vyskusaj, uvidis, ze sa ti to bude pacit ;) A ano, moze sa stat, ze dietatko ti na urcitu dobu prestane tolerovat napr. kocik, ale to je vsetko docasne. Moja mala bola neskutocny pricucnik, a akonahle zacala lozit, vsetko sa rapidne zmenilo. A cca od roka, ked zacala behat, mam problem ju vobec do nosica dostat, radsej sa vozi v kociku alebo beha. Dieta ma istu "nadrz", na ktorej je napisane "kontakt s maminou" a ta sa jednoducho potrebuje naplnit, neda sa preskocit. Takze cimskor ju naplnis, tym budes mat spokojnejsie a samostatnejsie dietko, aj ked mnoho ludi sa boji opaku. Samozrejme, vzdy sa najdu aj vynimky, pre ktore neplati nic...A veru som nemala problem s Betkou v satke ja na zachod ist, ked driemkala a nechcela som ju rusit. Teraz ma takmer 17 mesiacov a hadaj co - akonahle zacuje, ze idem na WC, je pri mne (a stvorrocny syn detto) 🙂 Proste tych deti sa uz nezbavis, ked si si ich raz urobila :D Drzim palec, ides na to dobre, podla srdca, nenechaj sa pomylit ;)

ichbinich
22. nov 2013

@cleopaty:
To som rada, ze ten trik trochu pomohol 🙂
Ja som to robila najma vecer po synovom zaspani. Casto som sice s nim zaspala aj ja, a potom niekedy uprostred noci som vstala si vybrat sosovky a umyt zuby 😲 Aj take dni, ehm, noci byvali 😉

A suhlasim s @basburianka, satka alebo ergo nosic su velmi dobri pomocnici 😉 Plne ta chapem, ze si rada, ze dcerka akceptuje kociar. Ale niekedy je taky nosic fakt super. A ano, da sa s nim ist aj na zachod 😅 Inak, pocas fazy, ked som sa od syna ani len nemohla otocit chrbtom, lebo zacal revat, som si nechavala dvere na zachode otvorene... A on sa potom priplazil, videl ma a bol spokojny. Uz aj teraz niekedy musim stale nieco rozpravat alebo spievat, ked idem na wecko, aby ma dcera pocula. Dufam, ze neman nikde kamery ako v Truman Show, lebo po mna coskoro pridu ti s tymi bielymi kazajkami 😉 😀

Dnes prave som mala super zazitok s dcerou. Sedime na gaci, prave som ju nakojila, ona si chytila liliputi nosic a zacala cmulat tie popruhy, ako to zvykne. (Naco mam hracky, ked mame ostatne 😉 ?) A zrazu sa s tym nosicom v ruke oprela o moju hrud, sa mojkala. Ked to spravila este raz, tak som pochopila, ze ona chce ist ku mne do nosica! Tak som ju nosila po byte a mojkala a potom zaspala 🙂

To ze ju otecko este nevie dobre utisit, je normalne. U nas je to to iste. Ale nech to nadalej v klude skusaju, nech si najdu spolocnu rec. Syna som sla vzdy "zachranit" a dopadlo to tak, ze som bola jedina, s kym siel spat, az kym som nebola v porodnici s dcerou a musel ist spat aj s manzelom... To mal 3 aj 1/4 roka!!! Ale ked su pri tom obaja moc vystresovani, tak to tiez nie je bohvieco. Nech sa co najviac o dcerku stara pocas dna, ked je v klude: prebalovat a nosit a tak. Ze si zvykne aj nanho.
Drz sa aj nadalej svojej intuicie. Vsetko dobre!

zuzanockamt
22. nov 2013

@cleopaty jasne, ja som s nim chodila aj na WC-ko, ked bolo treba a spal mi napr. 3 hodky v satke, tak snad by som ho neskladala dole a potom zase neviazala naspät 🙂 ... a ked sa zacal sam pohybovat, tak aj tak som ho mala na WC-ku, kedze sa doplazil 😀 ... a on mi je za pätami stale dodnes 😀