Zavinovanie dieťatka pre lepší spánok
Iste veľa z vás chodí na predpôrodné prípravy a kurzy o dojčení. No neviem, či vás niekto informoval o tom ako pomôcť bábätku, aby pravidelne a pokojne spinkalo. Môže sa stať, že prídete s drobcom domov a začne vám uplakané obdobie a nebude vám vedieť spinkať. Budete možno až zúfalá, tak ako som bola ja-častokrát som chcela utiecť z domu. No až pri druhom bábätku som zistila,aké nesmierne dôležité je bábätko zavinovať čo najdlhšie, hlavne na spánok. Určite svoje bábätká zavinujte-hlavne aj ručičky, aby dobre spali. Je potrebné to robiť do pol roka určite-iba tak predídete neskorším poruchám spánku a tak isto aj kolike! Takže BALIŤ a BALIŤ a BALIŤ.
Ahojte,
tak ja tiez prispejem, mam pocit, ze sa tu biju dva nazory okrem inych a to nosenie a zavinovacky, ja som prve dieta mala este na vysokej skole, vystresovana a nepripravena som dostala rady od mojej mamy, ktora mi bola najblizsie, musim povedat, ze aj ked niektore veci sa uz od cias nasich maminiek posunuli, zavinovacku resp. klasicku perinku sme mali, keby nebola dobra asi ju nepouzivaju v porodniciach , ci ? Mne perinka pomohla, hlavne pri manipulacii a prenasani a drzani mojej malej, to bola moja pomoc, v perinke sme boli dva mesiace, no a co sa tyka nosenia , skusala som, prisla som o chrbat a pravdu povediac, mala nechcela byt v satke a satka mi zavadzala, z okolia som sice na satkovanie pocula chvali, no aj negativa a to najma ked sa mamicky stazovali, ze ich vacsie deticky uz rocne, ked moja dcerka uz behala chceli byt stale v satke.
Takze asi tolko k tomu, nie som odporcom, ani zastancom oboch pripadov, ale perinku si aj pri druhom urcite zozeniem, mne zatial pomohla.
A co sa tyka kolik , maly sme ich a suviseli s travenim , museli sme pouzivat rektalnu trubku, a s kakanim mame probley mierne doteraz, ale k tomu este dodavam, ze som spozorovala ze to suvisi aj so psychikou malej a s naladenim u nas doma, ak je u nas nervoznejsie, kakanie sa hned prejavi
...čítala som iba prvé dve stranky a chcela by som sa podeliť aj ja o svoje skúsenosti....prvá dcéra bude mať 9 rokov a narodila sa predčasne ,už vtedy na oddelení patologických novorodencov mi lekárky hovorili aké doležite je bábatka baliť do zavinovačky...je to pre ne prirodzené, kedže 9 mesiacov boli v stiesnených podmienkách v brušku, majú pocit bezpečia a istoty ...aj oni na oddelení balili podobným spôsobom do bavlnenej plienky aby mali ručičky pri teličku a tak bolo dieťatko ešte v zavinovačke. preto som ešte asi do 4 mesiacov balila na spinkanie do zavinovačky.
Teraz čakam druhe babatko a dosť ma zaujala táto téma tak som si zistovala veľa veci...
lolarey aj ked nemá žiadnú školu, má tieto veci preštudované a vyskúšané, a ma chuť pomáhať...a len preto že ma niekto iný názor ju tu nemusíte zvoziť pod čiernú zem...
...v zahraničí sú na to podložene štúdie a venujú sa tomu aj lekári na rozných klinikách...stači si dať do vyhľadavača "swaddle" a najdete veľa článkov,videí...ake je to pre detičky prospešné 🙂
Ja by som tiež pridala moju skúsenosť. Pred pôrodom som sa zajímala o všetko so starostlivosťou o dieťa, a vedela som že chcem nosiť v šatke a robiť BMK, ale zavinovanie ma nezaujalo aj keď som o ňom niečo čítala na nemeckých a anglických stránkach ako o znovu objavenej starej metóde a na západe je to teraz dosť veľký trend. Radšej som chcela aby bolo bábetko voľné, mohlo sa hýbať a byť čo najbližšie pri mne. Ale malá prestala v treťom týždni spávať a už predtým nikdy nezaspala sama po položení do postieľky. Keď spala, a trochu precitla tak okamžite rozhadzovala ručičkami a to ju uplne zobudilo. Kočík s neujal vôbec, čiže iba nosím a uspávame tiež iba v šatke alebo na prsníku. V šatke zaspí vždy a spí dlho. Ale keď s ňou ležím v posteli, a pohnem sa, tak okamžite sa aktivujú ruky a zabúdza sa. Náhodou som sa potom ešte dostala k téme zavinovanie, prišlo mi to podobné ako v šatke, kde sa tiež nemôže hýbať a dobre spí. No v šatke nemôže byť celý deň, mne stačí mi úplne pár hodín denne, lebo je dosť ťažká už od malička. Tak som začala zavinovať, v noci spí najskôr na brušku (tiež nemôže hádzať ručičkami) a potom pri mne v posteli v zavinovačke a cez deň jeden spánok so mnou v posteli v zavinovačke a spí oveľa pokojnejšie, ja sa už nemusím báť pohnúť. Chce sa vyslobodiť až vtedy, keď je vyspatá. Položená síce nezaspí ani tak, ale jej spánok mimo šatky sa stal pokojnejším a ja sa konečne pohodlnejšie vyspím.
troska stara tema ale neda mi nenapisat moju skusenost....moja mala bola nekludne babatko, prespala 4 dni v porodnici a po navrate domov nastalo peklo, vecne urevana, malo spala....mysleli sme ze sak boli ju brusko, tak sme natriasali, nosili, vsemozne utisovali...az jedneho vecera ked nam ziapala od 16tej do 22, som zo zufalstva vymyslela napchat ju do zimneho overalu v ktorom chodila von a kedze jej bol velky davali sme ju tam s rucickami pri tele, nie do rukavov a vzdy sa tam ukludnila. prosim pekne mala zaspala do 2min dali sme do postielky a ani nepipla do rana. odvtedy spavala v tom overale a vzdy celu noc. a je to tak do dnes (6mes.). zapisti len ked jej vypadne dudel alebo sa vymani zo zavinutia. logicky uz v overale nespava, kedze prislo teplo. spavala vo vaku ale s rukami pri tele, tie otvory na ruky sme zasili, potom v dupackach ale opät ruky pri tele, nie v rukavoch, v plienke...proste tak co aktualne vyhovovalo. ak sa z niecoho dostala, vymyslela som ine. akurat dnes som objednala ulitku lebo momentalne spava v mojom starom pyzame, obviazana rukavmi🙂 Ja viem, znie to choro, aj to tak vyzera, moje okolie si o tom mysli svoje lebo nikto nebalil, patrili k stastlivcom kt. mali ako sa vravi 100%ne babatka-spali,kakali,papali a popritom cusali. takze jasne ze to nepochopia. no a teraz, cca pred mesiacom som skusila zavinovat aj cez den,predtym som to robila len na noc, lebo mala mi skoro vobec nechcela spat cez den a potom bola vkuse urevana...a co sa stalo?mala spava vzdy po zobudeni 1,5-2hod. ked vidim ze je unavena, zaviniem,polozim do postielky a spi 1h-3h. Uz som skusala 1000krat nezavinut, len aby ma nahodou niekto neodsudzoval ze svoje dieta nejako tyram ale co bol vysledok?mala nespala a revala. Takze ja zavinovanie jednoznacne odporucam a budem balit dotial kym to malu samu prestane bavit. pre mna za mna nech tak spi aj do 18tich. a nech si o tom kazdy mysli co chce!kto nezazil,nepochopi. a nazory typu ,,ani mne by nebolo dobre zviazanej,, - porovnavat par mesacne dieta a 20-30rocnu zenu?hahahaha. tak len tolko. Ja davam ,,like,, autorke prispevku!....este chcem tak usmevne dodat...aj mama, aj svokra len krutia hlavami ale najlepsie je ze ked ju strazili a mala nechcela spat a revala,chytili prvu plienku ktoru nasli a malu zavinuli aaaaaa zaspala....🙂no napriek tomu krutia hlavami....nechapem.
@lolarey Ahoj. tema je uz stara viem ale kedze sa tomu venujes, zaujimal by ma tvoj nazor na to, ze do kedy by sa mali babatka balit?mala ma 6mes, spava mi v ulitke, inak sa nevie ukludnit...cim je unavenejsia tym viac kope nohami,rozhadzuje ruky,vybera si dudel a samozrejme reve...ked ju zaviniem,do 5min spi. No mne sa uz zda na to velka a hlavne mam depku z toho ze spi celu noc v jednej polohe,nemoze sa prevratit ani keby chcela...a cca posledny tyzden spava otrasne,zacinam mat pocit ze jej ta ulita uz vadi, no ked ju rozbalim tak spi este horsie...lezem k nej sto krat za noc,presuvam, lebo je teplo,aby nelezela na jednom ,,vyhriatom,, mieste, ked sa jej podari vybrat ruky, hned vybera dudel,chyta sa postielky, prebere sa-reve, ked sa jej podari nohy vykopat tak kope s nimi-reve....poviem ti ze uz som zrela na psychiatriu. neviem teda ci to mam pripisovat inemu, napr. rast zubov,velke teplo je teraz alebo jej ta ulita uz vadi....no bez nej nezaspi a ja nie som ochotna vlacit ju na rukach. budem ti vdacna za reakciu
@zszudorova Ahoj, prečítala som si tvoju správu a myslím si, že sa nemáš čoho obávať. Sama si si to vyskúšala, pokiaľ ju nezavinieš, tak sa sama ukľudniť nevie - to znamená, že jej mozog to ešte nevie alebo nenašiel najlepší a najrýchlejší spôsob ako sa dobre ukľudniť. Zjavne jej práve zavinutie dá jasný signál, "že už o chvíľu bude všetko v poriadku". Ja som svojho druhého syna zavinovala až do 11 mesiaca. Mali sme presne ten istý problém ako opisuješ ty, tak som ho zavinovala a neriešila to. Na 9 mesiac sa mi z ulitky nejako dostal a začal spávať už s roztiahnutými ručkami, no až na 10 mesiac sa nám začali drať zuby /dovtedy ani jeden/, tak začal byť opäť veľmi podráždený a nevedel sám zaspať, večne šibrinkoval rukami, tak som opäť vytiahla ulitku a hneď sa upokojil. Trvalo to práve do toho spomínaného 11 mesiaca, pokiaľ neboli všetky zuby von.
Každé bábätko je iné ako ak každý dospelý je iný a potrebuje iný čas na vstrebanie určitých vecí, resp. spomienok. Pôrod je najtraumatizujúcejší zážitok pre človeka a keď bábätku dobré robí "tesné objatie" a ešte stále ho potrebuje na to, aby sa upokojilo, tak prečo mu ho brať nasilu? Ver tomu, že bude chcieť spať s roztiahnutými rukami, len sa najprv musí naučiť ich ovládať a prísť na to, že jej vlastné ruky jej neublížia.
Padla tu zmienka, že nemám na také niečo školu. Áno nemám, no to neznamená, že s odborníkmi nerozprávam. Moja mama je diplomovaný fyzioterapeut, mamin brat všeobecný lekár pre deti a dorast, ak mám nejaké otázky tak stále kontaktujem detskú neurologičku, ktorá mi ešte pomáhala s mojim prvým synom, keď vôbec nechcel, resp. nevedel dobre spávať. Nikdy neodpovedám maminám len tak do vetra, samozrejme, ak sa pýtajú normálne veci, ktoré už ja ako mama mám dávno za sebou, tak niečo poradím ak viem, no ak je to niečo vážnejšie, tak vždy posielam za odborníkom.
Myslím si, že aj keby som mala 2 tituly pred menom aj za ním, vždy by sa nejaké tie maminy našli, ktoré by moju prácu okritizovali. Proste, sú to povahy, ktoré kritizujú možno aj každého.
Ja sa strašne teším reakciám, keď mi prídu na mailik, že ako im ulitka alebo perinka pomáha, to je asi to najkrajšie a to ma posilňuje aby som to robila aj naďalej.
Harvy Karp píše vo svojej knihe:
" Nemali by sme učiť bábätká byť voľné a nie zavinuté? - Sloboda je úžasná, no so slobodou prichádza aj zodpovednosť. Keď sa bábätko dokáže ukľudniť aj samé, zaslúži si tým právo byť rozbalené. Avšak mnoho novorodencov sa s veľkým okolitým svetom popasovať nedokáže. Potrebujú len niekoľko mesiacov príjemného zavinovania, aby nestrácali sebaovládanie."
A ešte otázka pre SISKAR, akáže terapia je podľa mňa? Že sprchovať dieťa v studenej vode??? Neviem, kto to povedal, ale za takéto výroky by mali byť takýto ľudia nejako potrestaný. To čo sú za výmysly? Ja nikoho neohovárať a takto už vôbec nie, to je neskutočné, ako niekto dokáže druhému takto ubližovať a pritom sa ani nepoznáme - to dokážu len naozaj zlý ľudia.
ahojte, som velmi rada, ze som nasla tuto debatu, lebo uz som si myslela, ze ja som uplne sisi 🙂
Moj chlapcek ma 5 a pol mesiaca a stale ho viazem do zavinovacky v ktorej mi krasne pospinka. Myslela som si, ze uz je velky na zavinovacku a preve dnes som sa rozhodla, ze ho uz nebudem zavazovat 😒
Rano nam trvalo zaspanie hodninu, to bol iba spev, otacanie sa na brusko, robenie bubliniek, vyberanie cumlika, no az som ho musela natocit aby som to vecer ukazala tatinovi. Samozrejme potom nastal plac a skoncili sme na manzelksej posteli kde som mu najprv drzala ruky a potom som sa robila ze spim, takze az po tomto ceremoniali zaspinkal ( aj to iba na hodku). Teraz sa mi zobudil po 40 min, takze som ho zaviazala do zavinovacky a uvidim ako dlho este pospi.
Akonahle ho nezaviazem, to je vyberanie cumlika, rucky v puse - samozrejme chudatko sa mu tlacia zubky.
Takze som zufala, dokedy ho mam zavinovat do zavinovacky, je to normlane?
V noci je iba v zavinovacke, to mi kraaaaasne spinka.
Takze ja sa na zavinovacku nestazujem, iba sa bojim ze ako si potom od toho odvykneme 😒
alebo to mam riesit az ked mu vyjdu prve zubky?
Vdaka za rady a som naozaj rada, ze nie som sama zo pouziva este zavinovacku aj u vacsich babatok 😀 (ked som povedala svojej lekarke v BA, ze este stale davam spinkat do zavinovacky, tak na mna pozerala ako keby som ho tyrala 😕 )
@zuzanababalu Ahoj, dúfam, že sa nenahneváš, ak ti niečo napíšem. Podľa mňa robíš dobre. Je veľa lekárov, ktorí sa v názore zavinovania líšia. No väčšina neurológov aj pediatrov zavinovanie odporúča,hlavne pre také bábätká, ktoré sa ešte nevedia samé ukľudniť. Pozri, mne vôbec nepríde, že by sa tým bábätko týralo, ak ho zavinieš. Veď aj ty si napísala, že si ho síce nezavinula, no musela si mu držať ruky, veď to je v podstate to isté. Podľa mňa je týranie skôr to, že dieťatko necháme napospas svojim rukám, nech sa s nimi popasuje až dovtedy, pokiaľ vysilené nezaspí. No takéto zaspávanie nie je správne. Dám ti jeden dobrý príklad. Aj počítač by sme mali vypínať cez určité kroky a nie rovno vytiahnuť zo zástrčky. Tak isto by sme mali dopomôcť bábätku, aby zaspávalo správne cez určité kroky, t.j. ak mu stále robí dobre tesné zavinutie, lebo vďaka nemu sa v jeho malom nezrelom mozočku začne spúšťať "program uspávania", tak to treba robiť takto. Keď už bábätko bude staršie, tak sa úkon zavinutia môže nahradiť iba určitou pohodlnou polohou a obľúbenou hračkou, prípadne tvojou rukou. Každé bábätko musí na to dozrieť a ver tomu, že ti to naznačí, že už nepotrebuje byť zavinované. 🙂 Snáď som ti trošku pomohla. Ahoj
@lolarey dakujem, urcite zdielam tvoj nazor. Tito je ovela kludnejsi ked je v zavinovacke a hlavne sihlasim s tebou radsej budem uspavat usmievajuce babatko ako ukricane placuce a nervozne babatko. Takze vdaka este raz, uistila som sa ze som normalna 🙂 a pokial si Tito sam nepovie ze uz je cas odlozit zavinovacku tak to riesit nebudem 😀
@lolarey ahoj, vazne uvazujem nad ulitkou, len mam zopar otazok - maly sa narodi v novembri, urcite bude pri mne spavat v posteli a budem ho v noci dojcit (dcerka spava tiez, ma 2r 3m a donedavna sa dojcila aj v noci). cez den ho planujem na striedacku nosit a aj, aby spinkal v postielke - v zavislosti od mojich fyzickych moznosti. a co sa chcem spytat- hlavne kvoli tomu nocnemu dojceniu- nechce sa mi k malemu vstavat, skor uprednostnujem, dojcenie v lahu - co by bolo prenho lepsie- ulitka, ci perinkova ulitka? a z akeho materialu?
s dcerkou sme si uzili hrozny prvy rok, hlavne prvych 6m, lebo cez den vacsinou plakala ☹ , napriek tomu, ze som ju do 6m vylucne nosila, potom som uz nevladala, ale aj tak nosila casto, dojcila na poziadanie, skusali sme vselico, niekedy nezabrala ani satka, nic. ale zrejme nemala koliky podla tvojej definicie, lebo jej vyrazne pomohlo, ked osm si nasadila specialnu dietu, takze asi plakavala fakt z bolesti bruska. a teraz mam des, ze by sa to s malym opakovalo.. len mam strach, ci bude ulitku akceptovat. dakujem za odpovede 🙂
@vavrenka Ahoj. Detičky môžu plakať z rôznych príčin. Najčastejšia je práve tá, že im veľmi chýba ten 5-hviezdičkový hotel a to maternica. Tam mali pravidelný prísun jedla, vždy stálu teplotu okolo 37,5 stupňa, neskutočný hluk, čo motorová píla je oproti vnútru bruška nič, a taktiež boli 24 hodín kolenbané. Ak sa dieťatko narodí, tak skoro o všetky tieto skvelé veci príde. No samozrejme môže byť plač aj z iných napr. zdravotných príčin.
Čo sa týka tvojej otázky, či perinka alebo ulitka. Na kojenie v noci je to jedno, aj v jednej aj druhej je dobrá manipulácia. perinka má tú výhodu, že tam máš aj oporu po celej dĺžke chrbátika a tú kapucničku. Ulitka tieto veci nemá, no má otvor na autosedačku, takže sa dá krásne a bezpečne zavinuté dieťatko prepravovať v aute. Ale už aj u perinkovej ulitky za príplatok 2€ môžeš mať otvor na autosedačku. Čo sa týka materiálu, tak čo viac preferuješ, či 95/5 materiál, s ktorým som aj začala pracovať a je dobre predávaný, alebo BIO bavlna, ktorá je tiež veľmi predávaná. Mám ešte aj Bambus, je to len čisto o vkuse, všetky materiály jemne pružia a sú certifikované pre detičky do 3 rokov.
Tak snáď som ti pomohla.
@lolarey dakujem, velmi 😉 , ak sa rozhodnem pre ulitku, tak zrejme perinkovu s priplatkom 😉 , velmi sa mi ten princip paci a naucit dietatko dobrym spankovym navykom bez drastickych metod (napr. metoda kontrolovaneho placu) je na nezaplatenie..
co sa toho materialu tyka, ci sa rozhodnem pre napr. bambus, je to jedno, co sa tyka hrejivosti? maly sa narodi v novembri. dakujem
@zuzanababalu presne ako pises.. aj ja som prvu cca v 5 mes- ja som sa rozhodla, ze uz je "velka" a ze skusim spaci vak.. no celu noc vykopavala nohy a sama seba rukami, nohami - budila... ( uspala sa pri kojeni )... a tak som pekne krasne opat jej dala ruky k telicku zavinula ( nohy jej trcali- prikryla som dekou ) a taaaaaka spokojnaaaaa spala 😉 😀 no a spokojna vyspata sa zobudila... no a co je dolezitejsie pre pokoj a pohodu dietata aj maminy, no nie ?? takze spala v perinke zaviazana dlhsie.. uz neviem tusim do cca 7 mes. a pohoda 😉 druha sa pytala von z perinky skor- to som uz nejako lepsie spozorovala a nebol najmensi problem... ale pri prvej presne to, co ty pises...
mnohe mamy, len co sa dieta narodi im obliekaju tvrde rifle, perinku nie.. lebo dupacky perinky atd su pre babatka a ony maju asi pocit , ze ich 1 mes dieta ma tu rok 😀 babatka su babatka, neberme im to 🙂
nesil to.. budete mat pohodu a o to ide, nie ? 😉
@vavrenka čo sa materiálu týka, bavlna ostane vždy bavlnou aj keď je BIO, hoci BIO je kvalitovo lepšia o tom niet pochýb. Bambus má úplne iné vlastnosti ako všetky prírodné iné materiály. Na našej stránke máš o bambuse popísaného viac ak chceš
Bambus má úžasné termo vlastnosti, takže v lete príjemne chladí a v zime hreje. Je antibakteriálny a výborne savý. No je len na tebe, čo si objednáš.
Moja dcerka nie je schopna spat inak ako zabalena ako mumia... prvy mesiac sme bojovali noc co noc, pretoze sa sama nekoordinovanymi pohybmi ruciek budila...zacala som ju balit a spinka krasne celu noc, akurat s prestavkou na papanie....
Dnes ma pol roka a stale takto fungujeme.... takze u nas jedine BALIT BALIT BALIT
@lolarey toto moze platit pre deticky, ktore sa narodili mensie a budia sa na svoje pohyby. Ze im rucky vydtrelia, alebo nozicky a zobuzobudi ich to, potrebuu byt objate. Ale kolikove dietatko urcite nie, je to logicke

@kaja73 - veru, veru 😉 Nasa len na rukach, resp. na mieste, kde moze vidiet, co sa deje. Od narodenia 😀 Uz v porodnici doki povedal, ze za 30 rokov praxe nevidel, aby 2-dnove dieta na neho "vyvalovalo" oci a tvarilo sa, ze rozumie, o com je rec 😀