Zavinovanie dieťatka pre lepší spánok
Iste veľa z vás chodí na predpôrodné prípravy a kurzy o dojčení. No neviem, či vás niekto informoval o tom ako pomôcť bábätku, aby pravidelne a pokojne spinkalo. Môže sa stať, že prídete s drobcom domov a začne vám uplakané obdobie a nebude vám vedieť spinkať. Budete možno až zúfalá, tak ako som bola ja-častokrát som chcela utiecť z domu. No až pri druhom bábätku som zistila,aké nesmierne dôležité je bábätko zavinovať čo najdlhšie, hlavne na spánok. Určite svoje bábätká zavinujte-hlavne aj ručičky, aby dobre spali. Je potrebné to robiť do pol roka určite-iba tak predídete neskorším poruchám spánku a tak isto aj kolike! Takže BALIŤ a BALIŤ a BALIŤ.
@zuzanockamt - no moji neboli ani noseni 🙂 Aj ked teda dcerke ked sa na to pozeram spätne by to asi hodne prospelo, ona bola moj cicik 😕 Maxik take veci nevyzadoval, spal od zaciatku v svojom kosiku, stastny, spokojny, tak sme to nechali tak, ako to vyhovovalo jemu...
Neviem preco to tu niekto hned riesi,ze je to BLBOST!!! je to len nazor par zien a urcite individualne pre kazde dieta..Nie kazdemu babatku to pomoze...Ale je to tu pisane hlavne preto,aby to niektore maminy skusili.
Takže u nás - žiadne balenia - akurát pár dní v porodnici. Doma ani raz - večer zaspávame cca o 20,00, budíme sa 2-3 krát na cicík - to sa len napapá a spí ďalej. Podľa mňa je kontakt matky s dieťaťom dôležitejší ako balenie..
isto zavinovanie má svoj význam, bábätko je chránené a ohraničené ako v maternici,
mňa by ale zaujímalo, na základe čoho autorka tvrdí, že čo najdlhšie balenie do perinky predchádza neskorším poruchám spánku.....
dieťa má mať režim, ale každé dieťa má iný režim, pretože je iné a nemyslím, že je to univerzálne pre každé dieťa....
@anjelicek26 Tak toto bol urcite dobry priklad...Porovnavas nepravidelne krmenie babatka s obycajnym zavinovanim??!!
@darksky - neviem, ze by tu niekto pisal, ze je to automaticky blbost - skor, ze to nie je univerzalny recept, ako mat vysmiate a dobre spiace dieta 😉
@anjelicek26 nooo,treba si precitat vsetky prispevky ;)
@darksky - porovnavam to, ze osoba bez akehokolvek medicinskeho zazemia radi doma mladym zenam, matkam, ako "univerzalne spravne" nastavovat spanok par tyzdnovym babatkam. Vedie si o tom dennicek a tesi sa zo svojich uspechov, kym sa to nejako "nepokaka" - a ten moment prijde.
uuuuuuuuuplne súhlasím, mám dve detičky, a obe spali v perinke vyše pol roka, mladší má devať mesiacov, doteraz ho zaviniem, kým zaspí... potom už spinká rozviazaný... no tak to je asi len poseldné dva mesiace, dovnetdy musel byť zviazaný ako húsenička 🙂 je to blbosť, že perinka či zavinovačka spomalujú PM vývoj...
My sme maleho balili akurat v porodnici, a potom asi tyzden-dva doma. Nechcel byt zabaleny, jedoval sa, nepacilo sa mu to, najradsej sa upokojil na mne ked mohol lezat. Asi od mesiaca spava v spacom vaku, az doteraz, a tam veru zviazany neni, volnosti ma kolko potrebuje. A spi pekne, nikdy neboli so spankom problemy, takze tiez moc zavinovacky neuznavam. Pride mi to divne ho tam zviazat a chudatko sa nemoze ani pohnut tam, mne by sa to tiez nepacilo.
Moj nazor je, že deti ktore spia dobre riesit predsa netreba 😉 -nech spia tak ako spia.
Ale ak babo stale place a place,mamicka si už nevie rady,tak preco neskusit zavinovanie-nemusi ist o celotelove-stacia rucky k telu,nožkami nech kope-moj takto spaval do 6m-inak sa trhal a mykal zo spanku,co ho casto budilo.
Ved za pokus nik nic neda-ak bude babo nervoznejsie, tak to predsa robit prestanem 😉 a ak to zaberie ,tak super.
O nic ine predsa nejde. 😎
A tie intervaly-opat to iste ak babo spi dobre, tak neriesim,ak spi zle tak skusim-ja som skusila a zabralo-ozaj VZDY zasapl po zavinutui v max 90 min.intrevaloch-do veku cca 3mesiace-ak som nezavinula,len sa mykal a plakal -aj v naruci bol nervozny.
Tak zas-preco to neskusit.
Toto nie su rady,ktorymi sa nieco pokazi-ved ked to nebude fungovat-tak to prestanem robit.
A prestanem hned,ked vidim ,že to nefunguje.
Kolko inych fakt hovadin casto s detmi robime- nasilu ich držime o 18h vecer hore-ved nech spia až od 20h,vyvžame ich po veceroch autom-nech zas už konecne zaspia,nosime do zblbnutia v satke-nedoprajeme si chvilku pre seba-preco by malo byt horsie zavinut rucky a uložit po 60-90 min k spanku?
Kto nema s dietatom problem, toto predsa robit nemusi-je dost kludnych deticiek a ich maminky toto nikdy nepochopia 😖
Kto vsak problem s plackom a nespavcom ma, nech skusi aj toto a sam uvidi-myslim, že je to vždy lepsie ako natriasanie na fit loptach,vyvažane v autach,2 hodinove uspavanie na rukach a podobne.
Zakladatelka temy možno použila prilis direktivny ton 😝 ,ale rada to nie je zla -určite vsak nie je urcena pre aj tak kludne a spave deti 😉
Tym inym vsak može pomoct - a ak nie, tak sa predsa nic nedeje-to nie je ako krmit dieta niecim nevhodynm a potom o par rokov to lutovat-ked sa zjavia prve nasledky.
Tu hned vidim,ci sa babo ukludnilo a co to zabralo.
@lolarey Ja len k tomu tolko ze starsiu som balila do klasickej zavynovacky asi do 3mesiacov a mavala koliky a a vela sa naplakala v noci spavala bez perinky a pekne. Ked bola v noci v perinke tak sa stale budila. Teraz Simonka som balila len mesiac. V perinke mi nechcel spinkavat, vzdy zaspal len ked bol rozbaleny. Perinku sme prestali pouzivat a koliky nema a v noci sa budi tak 1-2x. Moj nazor je ze kezde dieta je ine.
baby, ze vas to bavi sa tu handrkovat...kazde dieta je ine, jednemu je v zavinovacke dobre, inemu nie... niektore mamicky zavinuju, ine nie..nech si kazdy robi, ako uzna za vhodne....ale takato debata z toho takto v nedelu vecer... mne je az luto zakladatelky, chcela pomoct a podla mna to uz davno olutovala...
Môjmu malému sa balenie páčilo. Vždy večer som ho zabalila do letnej deky a nie úplne, že sa nevedel ani pohnúť, ale tak aby cítil, že je zabalený a zakaždým hneď zaspal. Ukludňovalo ho to. Asi mal pocit, ako v bruchu 🙂 No ale čo sa týka kolík, tak to moc nesúhlasím, že balenie pomáha aj na to, lebo ak bolí bruško, tak ho treba masírovať a cvičiť s nožičkami a tým hýbaním si dieťa rozhýbe črievka a nie keď bude zabalené na nepohnutie. Myslím, že baliť ako prevenciu pred kolikami, je blbosť.
@lolarey je to pekne ze si chcela pomoct maminam...spanok sa tu riesi veeeelmi casto 🙂
mne velmi pomohlo ked som si nastudovala nieco o spani a spanku a snazila sa dodrziavat urcitu pravidelnost kedze moj syn zvacsa nezaspaval sam aj ked bol zjavne velmi unaveny...takze ukladanie v urcitych casoch po poslednom zobudeni mi ulahcilo zivot ...aj ked som samozrejme akceptovala ze ak maly nechcel spat tak proste nezaspal...nic som nerobila nasilu
ale v nasom pripade zavinovacka nepomahala na hrozne koliky co mal do 10.tyzdna
vseobecne mu akekolvek zavazovanie vyslovene vadilo a krical pritom takze perinku sme pouzivali na nocne spanie par tyzdnov ale cez den nam bolo lepsie bez nej...zato satka nam dost pomohla na uspavanie - stacilo ho dat dnu, chvilku spievat alebo sa hojdat na fit lopte a spinkal 2 hodiny uplne krasne a pre mna to bolo uzasne obdobie 🙂 takto spaval doobeda a dalsi spanok mal v lehatku - tam som ho hojdala a zaspal...posledny spanok absolvoval v kociku 😉
mam kamosky ktorym ulitka trochu pomohla v urcitom obdobi ked sa im deti zacali viac budit v noci ale ziadne zazraky to neboli...
inak pre zaujimavost - komunisticke perinky mam, aj som ich pouzivala nejaku chvilu a asi 3x som sa ho pokusila zviazat aj s rukami no a ten vystraseny pohlad a cirkus okolo toho...doteraz si to pamatam, vtedy som si povedala ze taku hlupost uz neurobim ...odzaciatku sa mi to zdalo divne ze ho mam zviazat ako kuklu hoci sa vzpiera a len sa mi to potvrdilo....radsej som si ho prilozila na prsnika alebo ho nechala na mne zaspat...to sa mi zdalo prirodzenejsie a maly pritom neplakal
suhlasim s nazormi ze kazda rada je dobra na vyskusanie ak je mamina bezradna ale univerzalne riesenie dokonaleho spanku nie je..keby to tak bolo tak uz vsetky babatka daaaaavno uzasne spia 🙂
@lolarey nechce sa mi citat celu diskusiu 😉 , ale MUSIM pridat svoju skusenost a nazor- ak to niekomu pomoze, tak ok, ale nemyslim si, ze balenie je univerzalny recept na spanok. My sme vyskusali vsetko mozne, lebo so spankom mame problemy uz od malicka, ale balenie bola jedna z veci, pri kt. moja dcera chytala "nervy"...nie som proti zavinovackam, ale ona od malicka neznasa akekolvek formy obmedzovania osobnej slobody 😀, do coho rata aj balenie = zavinovacku. A mozem ta ubezpecit, ze pravidleny rezim a snaha o pravidelny spanok boli zabezpecene tak, ze mi az mierne bolo naznacovane, ze privela 🙂 Ale maminy skusaju vsetko mozne aj nemozne pre svoje babatka...ale hlavne treba si babatko poznat a nepristupovat k nemu podla priruciek a pravidiel, ale respektovat, ze kazda mame doma jedinecny original 😉
@lolarey prečítala som si celú diskusiu a tiež si myslím, že si išla v tejto diskusii na to velmi zle. Môjmu malému sa balenie páčilo, ale nejdem preto tvrdiť, že to je recept na šťastné a spavé bábetko. To že si pomohla 12tim, maminám ešte neznamená, že si "vynašla žiarovku". Vráť sa sem, keď to číslo bude mať aspom 2 nuly navyše a potom skús tvrdiť, že to naozaj funguje na každé dieťa a aj to len v prípade, že si mala 100% úspešnosť. Čo sa spánku týka: ak som chcela dcére určiť režim spania, tak som akurát padala na hubu, lebo ona nespolupracovala. Keď som nechala deti, aby si určili režim spania, tak boli vyspatí aj oni, aj ja. U mňa ti teda naozaj neprejde také, že po hodine, isť znova spať a podobný vynútený režim. Dcéra začala byť kludnejšia cca po 9-12 mesiacoch, kedy prestala cez deň spávať, maximálne tak raz za dva dni a aj to ledva pol hodinu. A taktiež súhlasím s tým, že nosenie detí je ovela zdravšie, aj pre ich psychický vývin, ako nejaké balenie. Ja som síce nepoužívala nosič, ani šatku, ale malý bol skoro stále na rukách a bol vždy strašne kludnučký. Najdôležitejšie zo všetkého je to, ak je matka šťastná a spokojná a dieťatko to z nej cíti. Nie je podstatné, či je balené, nosené, vozené, či spí pravidelne. Každé dieťa je iné, má iné nároky, iné nálady, inú stravu, inú mamu. Nemôžeš to všetko zovšeobecňovať a arogantne presadzovať iba svoju pravdu. Držím ti palce, nech sa ti darí s pomocou maminám, a detičkám, ale trošku sa zamysli aj nad tým, že keď zlepšíš svoju komunikáciu a aj argumentáciu, tak ťa možno bude viac ludí brať o niečo vlúdnejšie.
@zuzanockamt ahoj vidím že máš skúsenosti z nosením babatka asi v šatke? či v niečom inom??? chcem sa spýtať, že ked ho tak nosíš počas, dňa potom keď idete spinkať na noc ho dávaš do postielky? - ako to bábatko zvláda, alebo spavate spolu v posteli???
ja by som chcela nosiť babatko v šatke, len sa trochu bojím bo nepoznám niekoho v okoli kto by to praktizoval a vedel by mi poradiť
ja asi viem čo myslela autorka tejto témy, nemyslela klasicke balenie ale balenie do ulitky
http://www.ulitka.sk/
je tam aj video a je to tam vysvetlené a ževraj v tom balení si dietatko môže pohybovať rúčkami, lebo ich nemá ako pri klasickom balení vystreté pri telíčku.
Ona len blbo podala ten svoj začiatočný príspevok.
@lolarey takéto balenie si mala na mysli??
http://www.ulitka.sk/
univerzalny recept asi neexistuje, lebo naozaj kazde babatko je ine...ale zavinovanie moze dieta upokojit, lebo mu doda pocit tepla a bezpecia, ake malo v maternici pred narodenim. Tam tiez nemalo moc miesta na to aby sa hybalo, preto je mu ta obmedzena ohybnost prirodzena. Ak sa mu nepaci zavinovacka, dobrym riesenim je aj baby vak ci satka, kde je dieta do istej miery tiez nehybne a citi vase teplo a pach, ktory mu je prirodzeny a navadza pocit bezpecia. Nie je to vsak jediny a najucinnejsi recept ako pomoct babatku zaspat. su tu aj dalsie veci ktore mozu pomoct, ako hojdanie a jemne natriasanie, ci pustanie zvukov podobnych bielemu sumu / susic na vlasy napriklad - samozrejme nie rovno do ucha/ alebo zvukov, hudby, piesni ktore ste svojmu babatku pustali pocas tehotenstva. cim viac veci z tych, ktore zazivalo v maternici mu budete imitovat, tym je vacsia sanca ze sa upokoji a zaspi. plati to hlavne pre novorodencov, najviac prvy mesiac...potom je uz ten vyvin indivialny, kazde dieta si vypestuje navyky ine...
@chelonka nosim v satke ale aj v manduce - to je érgonomicky nosic ... teraz skor vyuzivam manducu, ked je uz väcsi, aj uspavam v nej pocas dna ... spava s nami v posteli, postielku nevyuzivam ... ani ja som nikoho v okoli nepoznala, kto by mi vedel poradit s nosenim ... nastudovala som si vsetko z netu ... je to pre dieta naozaj najlepsie ... hlavne pocas tych prvych mesiacov ... ja osobne by som uz novorodenca do kocika nedala
Baby, jedna poznamka na zamyslenie - co s klbikmi pri baleni? Uz tu bolo spomenute, ze vyhoda nosenia je aj v tom, ze netreba balit nasiroko. Skor by som to otocila opacne - co sa stane s klbikmi, ked je dietatko v zavinovacke? Sice nie som zastancom balenia nasiroko (po precitani si rozhovoru s doc. MUDr. Milanom Kokavcom, PhD., predsedom vyboru Slvoenskej ortopedickej a traumatologickej spolocnsoti a prednostom DFNsP v BA som asi aj ja trochu zhrozena z toho, preco sa to tu stale pouziva), ale dietatko by malo mat nozicky od seba...
@katrinka8 Ja som maleho zavinovala do 6m,ale len ruky-nozickami vzdy volne kopkal-zavinovala som ho do velkej plienky,alebo do tzv. zazracnej zavinovacky-nie do perinky.
Takže klbiky netrpeli a on sladko spinkal bez zasklbov ruk,ktore mal inak strasne casto a vzdy ho to zobudilo,vyplasil sa a velmi plakal. 😖

@anjelicek26 Ani ja nemám rada takých, ale bohužial vždy boli a aj budú. To s tým univerzálnym receptom máš pravdu. Možno raz bude mať tretie dieťa a nepomôže jej ani tá zavinovačka ani nič iné, potom pochopí, že ženy môžu mať aj 5 detí a budú iné vo všetkom.
NIKDY by som nedovolila, aby mi niekto dieťa zaviazal do zavinovačky a aby tam bolo, keby to nechcelo.
Nikdy by som ani nikoho nežiadala o pomoc s upravením režimu. Tak ako mám ja svoj režim, tak má aj moje dieťa. Ja mám dieťa na to, aby som sa ja prisposobovala vo všetkom jemu a nie ono mne. Hihi, skoro vo všetkom. 🙂