icon

Babka chce luxusný domov dôchodcov

14. nov 2025

Ako by ste riešili túto situáciu?

Mám babku (otcova mama), ktorá sa rozhodla, že chce ísť do domova dôchodcov. Ok, v poriadku. Problém je, že tieto zariadenia nie sú lacné, a obzvlášť ona má pomerne veľké nároky, že chce niečo luxusnejšie- aby bola na izbe sama a tak.

Ona sama má prakticky skoro minimálny dôchodok, keďže toho za života moc nenapracovala (roky bola žena v domácnosti). Takže jej dôchodok pokryje tak na 20-30% z mesačnej sumy v domove dôchodcov - ako hovorím, ona chce niečo luxusnejšie, ale keby aj nie, tak z takého nízkeho dôchodku by to postačovalo len na asi polovicu v "štandardnom".

Ona chce, aby sme jej ten rozdiel platili my - moji rodičia, otcov brat s rodinou (čize jej druhý syn - on má dokonca ešte školopovinné deti) a ja (ja som jej jediné plnoleté vnúča, kedže ostatní sú ešte školopovinné deti).

Lenže to vychádza na veľa peňazí. Každý z nás by mesačne platil 300 eur, a to vážne nie je sranda. Ja som len nedávno skončila školu, moji rodičia sú bežná stredná trieda, rovnako ako aj strýko, ktorý má do toho ešte malé deti.

Navrhli sme, že babkin byt dáme do prenájmu. Takže jej dôchodok + prenájom jej bytu (pripadne predaj, ale to by sme neradi) + niečo málo by sme doplatili ak by bolo treba. Určite ale odmietame jej každý platiť takú sumu! Ona sa vyhráža, že nás dá na úrady, súd atď. Vieme sa nejak brániť??

Naozaj máme voči nej vyživovaciu povinnosť a ešte v takej sume? Potom by sa nám znížila kvalita života. Ja viem, že je to naša mama/babka, ale my ju predsa nechceme nechať na ulici alebo čo. My predsa nemôžme zato, že ona má taký nízky dôchodok, ktorý jej nepokryje skoro nič. To bol jej život, že sa tak "zariadila". A ešte keď vlastní nehnuteľnost.

autor
14. nov 2025
@biba_18

@billy_jean ale v košiciach sú aj súkromné zariadenia za 900€… takže podľa mňa je to nereálne a ťažko uveriteľné, že babka chce hilton s room servisom keď celý život chodila do malých penzionov bez raňajok 🤷‍♀️

@biba_18 my bývame na Západnom Slovensku, takže tie ceny sú ešte vyššie a obzvlášť za 1tku izbu. A ona má veľký prerobený 3izbový byt kde žije už roky sama, čiže pre ňu je ten "Hilton" štandard. Dedo zarábal pomerne pekne a baví (bavil) ju bytový dizajn, takže je ten byt veľmi pekný a nebol by problém s prenájmom

anonym_9ae52d
14. nov 2025
@anna777115

@biba_18 No vieš, ak má stará pani nejakych 300, 400€ dóchodok, kedže cely život nerobila, tak ta suma može byť aj reálna.

@anna777115 moja mama celý život robila a má 450 dôchodok

autor
14. nov 2025
@bg92

Pytat peniaze od vnucata 300€ mesacne ked mam byt ktory mozem predat? Navyse ak som vitalna a nepotrebujem tam ist? Nebude to uz nejaka zacinajuca sa demencia? Ja neverim ze zdravej osobe toto napadne.
Mna na tom naviac zaraza, ze ty si VNUCA, mas rodicov a babka ma aj dalsie dieta, ty to nemas vobec co riesit. Byt tvojim otcom hned si mamu uzemnim nech ta z toho vynecha, jemu to pride normalne? Ostatni bratranci a sesternice sa v momente odbitia 18 roku s maju pripravit na financne bremeno tvojej babky tiez? Ty to nemas riesit ani hladat riesenia.
Rodicia nech babke povedat predat byt a z toho to platit. Resp nech aj platia, to uz je na nich to vyriesit MIMO TEBA. Babke prepina a ty sa z toho zle citis a zakladas diskusie na kona namiedto toho aby jej deti sa spamatali a ju vyriesili razne

@bg92 moji rodičia nesúhlasia, aby som babke prispievala. Ani teraz jej neprispievam, maximálne kúpim nejaký liek či donesiem obed. Ale potom by som asi musela, neviem či by rodicia a ujo utiahli 600 mesačne každý. Pochybujem

billy_jean
14. nov 2025
@biba_18

@billy_jean ale s domovom dôchodcov nebol problém …

@biba_18 bol, to tam bolo cele zle. Zariadenie, funkcnost, upratovanie, hygiena, zima, pocas covidu absolutne nedbali na nariadenia, rozsiril sa tam svrab, otec ho dostal par mesiacov po prichode. Tam okrem stravy nebolo nic dobre. Ale bolo to jedine zariadenie, kde ho zobrali v nasom meste. Ak som ho nechcela mat v Humennom. A bola som mu ochotna platit aj 900 eur, ale s jeho stupnom odkazanosti potreboval specializovane zariadenie .... a to mam znamu riaditelku v sukromnom zariadeni. Arcus zial neodporucam. A to nie je iba moj pripad.

anonym_022e11
14. nov 2025
@biba_18

@billy_jean ale v košiciach sú aj súkromné zariadenia za 900€… takže podľa mňa je to nereálne a ťažko uveriteľné, že babka chce hilton s room servisom keď celý život chodila do malých penzionov bez raňajok 🤷‍♀️

@biba_18 v BA a okoli neboli miesta v "statnych" (alebo krajskych alebo kto to ma na starosti) uz 10 rokov dozadu vobec.. poradovniky na roky...
Sukromne stali uz vtedy okolo 1200-1500... (a tiez ich nebolo ze hocikolko) takze netusim, ake palky pytaju teraz... a asi je clovek rad, ze nieco zozenie...
Samozrejme, babka je "cislo" na pohladanie

majus2323
14. nov 2025
@bg92

Pytat peniaze od vnucata 300€ mesacne ked mam byt ktory mozem predat? Navyse ak som vitalna a nepotrebujem tam ist? Nebude to uz nejaka zacinajuca sa demencia? Ja neverim ze zdravej osobe toto napadne.
Mna na tom naviac zaraza, ze ty si VNUCA, mas rodicov a babka ma aj dalsie dieta, ty to nemas vobec co riesit. Byt tvojim otcom hned si mamu uzemnim nech ta z toho vynecha, jemu to pride normalne? Ostatni bratranci a sesternice sa v momente odbitia 18 roku s maju pripravit na financne bremeno tvojej babky tiez? Ty to nemas riesit ani hladat riesenia.
Rodicia nech babke povedat predat byt a z toho to platit. Resp nech aj platia, to uz je na nich to vyriesit MIMO TEBA. Babke prepina a ty sa z toho zle citis a zakladas diskusie na kona namiedto toho aby jej deti sa spamatali a ju vyriesili razne

@bg92 no asi tak autorka. Babku treba uzemnit, v dobrom, lebo babka po psychickej stránke neni ok ako píšeš. Psychicky ok človeku toto nenapadne

anna777115
14. nov 2025
@billy_jean

@biba_18 ja som mala otca v Arcuse a teraz tam mám tetu. Ocina mi tam v podstate zabili. Nemám na to zariadenie dobré slovo. Absolútne mu nedávali lieky a naopak dávali také, čo nemal brať. Svojvoľne mu menili dávkovanie a liečbu a chceli mať pokoj. Normálne ho zdrogovali. Vplyvom toho mal otec vážny úraz. V nemocnici prosperoval, pekne fungoval s liekmi. Po prevoze tam do 2t zomrel. Vôbec mu nedávali lieky a ani jedlo - bolo ho treba kŕmiť a oni to nerobili, ja som za ním chodila každý deň, ale nemohla som byť pri ňom 24/7T. toto bolo veľmi bolestivé obdobie ... a teraz vidím, čo sa deje s tetou a ako jej dávkuju kventiax podľa svojho uváženia. Liek ktorá nemá vôbec indokovaný, lebo nemá diagnózu na to. Ona je len ležiak, psychicky je úplne ok.

@billy_jean Bohužial toto ne realita slovenskych zariadeni, kde cloveka nadopuju, aby mali od neho pokoj. Senior prichadza dizariadenia po svojich do mesiaca je sesak na vozičku, di dalšiehi mesiaca ležiak a po dalsom mediaci konečná. Slovensjo ako krajina nemá zastrešeny cocualny system. U nas chybaju hispice pre tažske diagnizy, pre umierajucich, proste cele zle. Tu sa viacej pozornosti venuje psom, ako umierajucim , starím , opustením a chorim ĺuďom. Bohužiaĺ taka je realita. A keď sa staraš o takehoto človeka v domacom prostredi, odbremeníš tym štat, tak ty nie si nijako zvyhodnený a ohodnoteny a mozeš padať aj na hubu ani tak si nepomožes.

biba_18
14. nov 2025

@anna777115 a preto treba voliť tak aby sa k moci dostali takí čo extra zdania či inak zaťažia mimovládky! to má logiku 😏

bg92
14. nov 2025

Autorka ty si trochu mimo, prepac ze ti to tak pisem :( Ak deti tvojej babky nevedia babku upratat a budu plnit jej rozmary, na ktore nemaju peniaze ani ona ani oni, tak to nevytvara tvoju povinnost sa na tom zucastnit a platit to lebo oni to neutiahnu

sissy27
14. nov 2025

@anonym_autor babke by som povedala, že rada pomôžem, ale tak, aby to neohrozilo moju vlastnú rodinu a existenciu, nebudem sa zadlžovať kvôli jej rozmarom. Môžem jej poskytnúť mesačne takýto doplatok na domov a ak jej to je málo, tak nech sa páči, môže ma dať na súd a je celkom možné, že nedostane ani to.

lizatko1009
14. nov 2025
@biba_18

@lizatko1009 moja mama má 80 a tiež išla sama dobrovolne do domova. na tom nič zvlástne nevidím…

@biba_18 obi su nastasie este dvaja, fungujú a su samostatní, ale ked je clovek sam a raz za mesiac vidi svoje deti, tak predam, zbalim a cau, ale nie nase seniorske domovy, to ja asi nedam🫣

biba_18
14. nov 2025

@lizatko1009 moja mama je v súkromnom a je celkom spoko… je sama na izbe a dovolili jej zariadiť si izbu podľa toho ako chcela…

anna777115
14. nov 2025
@biba_18

@anna777115 a preto treba voliť tak aby sa k moci dostali takí čo extra zdania či inak zaťažia mimovládky! to má logiku 😏

@biba_18 Vieš čo ja mam čoskoro 50- tku a za svoj zivot som uz zažila roznu garnituru. Ale, vzdy je to len o naplňani si svojich bankovych kont a nie o pomoci statu a ĺuďom. Nie som voličom smeru, ani nie som simpatizantom premiera Fica ale nikomu, kto bol vo vlade aj v minulosti nešlo o naplňanie potrieb obyvateĺov, ale o svoje vlastne záujmy.

anonym_646656
14. nov 2025
@billy_jean

@biba_18 ja som mala otca v Arcuse a teraz tam mám tetu. Ocina mi tam v podstate zabili. Nemám na to zariadenie dobré slovo. Absolútne mu nedávali lieky a naopak dávali také, čo nemal brať. Svojvoľne mu menili dávkovanie a liečbu a chceli mať pokoj. Normálne ho zdrogovali. Vplyvom toho mal otec vážny úraz. V nemocnici prosperoval, pekne fungoval s liekmi. Po prevoze tam do 2t zomrel. Vôbec mu nedávali lieky a ani jedlo - bolo ho treba kŕmiť a oni to nerobili, ja som za ním chodila každý deň, ale nemohla som byť pri ňom 24/7T. toto bolo veľmi bolestivé obdobie ... a teraz vidím, čo sa deje s tetou a ako jej dávkuju kventiax podľa svojho uváženia. Liek ktorá nemá vôbec indokovaný, lebo nemá diagnózu na to. Ona je len ležiak, psychicky je úplne ok.

@billy_jean a prečo ste otca nezobrali odtiaľ domov keď to tam bolo také zlé?

lizatko1009
14. nov 2025
@biba_18

@lizatko1009 moja mama je v súkromnom a je celkom spoko… je sama na izbe a dovolili jej zariadiť si izbu podľa toho ako chcela…

@biba_18 tak to ma fajn, ala ja ked si to predstavim, ze ja takto budem musiet, je mi tazko🫣 ja som velmi spolocenska a potrebujem ludi okolo seba.

anna777115
14. nov 2025
@anonym_9ae52d

@anonym_9ae52d Presne aj moja tak isto. A nema nič zadarmo,ako nejaka skupina našho obyvatelstva. Ma desať diagnoz ma ZTP opatrujem ju a vidim, ako to chodi. A keby bola sama, tak neprežije z toho dóchodku ani do druheho mesiaca.

anonym_012162
14. nov 2025
@lizatko1009

@biba_18 tak to ma fajn, ala ja ked si to predstavim, ze ja takto budem musiet, je mi tazko🫣 ja som velmi spolocenska a potrebujem ludi okolo seba.

@lizatko1009 ved tam prave bude ludi az moc myslim, ved to je ako na intraku. ci to mas taku predstavu, ze ona je zavreta v izbe a nevychadza? preco?

viestta
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_81deba lenže ako píšem, to aj navrhujeme lenže ona s tým NESÚHLASÍ a my predsa nemôžme predať JEJ nehnuteľnosť

@anonym_autor babka moze svojich potomkov zalovat a na sude sa domahat vyzivovacej povinnosti voci nej. To je jedna stranka veci, ale mala by pochopit aj to, ze peniaze z predaja alebo prenajmu jej bytu jej umoznia pohodlnejsi zivot v starobe.

biba_18
14. nov 2025

@lizatko1009 v domove je medzi rovesníkmi, nie je tam predsa sama ...

bielasovicka
14. nov 2025
@anonym_9ae52d

@anonym_9ae52d no super. A niekto im ešte závidí 13.dochodok.no smutné.

billy_jean
14. nov 2025
@anonym_646656

@billy_jean a prečo ste otca nezobrali odtiaľ domov keď to tam bolo také zlé?

@anonym_646656 myslíš, že keby som ho vedela mať doma, tak by nebol doma? Otec potreboval 24/7 starostlivosť. Mal úplne obrátený režim. Najprv som skúšala iba denný stacionár, kde bol od 8-15 a starala som a neho ja. Ale tým pádom som vôbec nebola doma a nestarala sa o svoju rodinu. Okrem toho, že som bola neskutočne vyčerpaná a na pokraji mojich síl. Otec pri sebe iné osoby opatrovateľky netoleroval. Keď bol v HN, nemohla som byť u neho každý deň. Tu som za ním vždy po práci zašla na hodinku. Oni ho tam absolútne nesprchovali, Sprchovala som ho ja, lebo by ho takto nechali aj dva týždne. Na konci ho dali na poslednú izbu na chodbe, kde chodili 3x do dňa iba. Večer o 19,00 ho zdrogovali a krátko na to mal úraz. Chudák kričal o pomoc, ale nikto ho nepočul, ležal celý krvavý na zemi a nemohol sa pohnúť. Až z iného poschodia im volali, že tam počujú krik a že čo sa u nich deje. Večer ho odviezla zachranka do nemocnice a mne zavolali až na druhý deň ráno. Nič nepovedali, oni nevedia čo sa stalo a nevedia ani kde ho odviezli. Tam som išla pátrať... a našla som ho na JIS.

anna777115
14. nov 2025
@bielasovicka

@anonym_9ae52d no super. A niekto im ešte závidí 13.dochodok.no smutné.

@bielasovicka Presne tak. Mamina je zdravotna sestra celý zivot pracovala v sluzbe, pre druhych a teraz, keby nemala mna tak skape niekde ako posledny pes. Tvrde slova ale bohužiaĺ, je to realita dnešnej spolocnosti a štátneho zriadenia.

anonym_586198
14. nov 2025

Jedine co by som babe zhanala, je dobry psychiater. Klasicka unudena tekenovelistka..... Cim tak naseriem celu rodinu? Vymyslim si hiltostarobinec a vytipujem 4 clenov rodiny, co mi budu prispievat 1200€uhrnom. Nasrat babe jej vymysla pixoviny. Kde sa podeli tie skromne, tiche vdovy v rodinach, straziace pravnucata a kde sa nabrali tieto rozdraoene velikasske babizne🐸nepises jej vzdelanie a vek, vase intetakcie - castost... Ci by bolo riesenim kupit jej garzonku niekde pri vas... Uprimnu🍁

anonym_586198
14. nov 2025
@anonym_586198

Jedine co by som babe zhanala, je dobry psychiater. Klasicka unudena tekenovelistka..... Cim tak naseriem celu rodinu? Vymyslim si hiltostarobinec a vytipujem 4 clenov rodiny, co mi budu prispievat 1200€uhrnom. Nasrat babe jej vymysla pixoviny. Kde sa podeli tie skromne, tiche vdovy v rodinach, straziace pravnucata a kde sa nabrali tieto rozdraoene velikasske babizne🐸nepises jej vzdelanie a vek, vase intetakcie - castost... Ci by bolo riesenim kupit jej garzonku niekde pri vas... Uprimnu🍁

@anonym_586198 teda 75 ma, nech vam prepise byt a z toho jej budete doplacat na ten jej vybrany Hilton🤕

anonym_37931b
14. nov 2025

Celkom Ti to nesedi, tvrdis, ze babka ma nizky dochodok a vzapati pises, ze dedko dobre zarabal. Klop klop. Nic?
Ved babka ma dochodok velmi pekny, ak dedo dobre zarabal.
Tak si nevymyslaj hluposti a venuj sa niecomu rozumnejsiemu

dasufla
14. nov 2025

tak babka ma ocividne velmi mylne predstavy o svojom buducom pobyte 🙂 cely zivot ledva pracovala a teraz na stare kolena chce extremny luxus a starajte sa o mna. nepopieram, urcite si to zasluzi, ale takto to tu nefunguje - aby kazdy dostal to, co chce 🙂

prasiatko30
14. nov 2025

Ze za 10r - babka moze kludne este vydrzat aj do 100r hlavne ked nema ziadny problem, len sa prebavi so svojimi hypochondrickymi naladami. Tak si spocitaj - 20r po skoro 11000€ rocne - a treba mat na uvahu, ze tie ceny sa budu zvysovat, to je viac ako 200000€ ten byt za 20r bude mat cenu aspon 300-350000 aby ste z toho nieco mali? Ak chce babka luxusny dd tak predat byt, dat na ucet a nech si plati, ked jej neostanu peniaze tak este budete musiet doplacat. Ale teraz ma nehnutelnost, z ktorej si to moze vyfinancovat

anonym_32c1e2
14. nov 2025
@anonym_9ae52d

@anonym_9ae52d Ale no...asi to tak uplne nebude, ze.

anonym_646656
14. nov 2025
@billy_jean

@anonym_646656 myslíš, že keby som ho vedela mať doma, tak by nebol doma? Otec potreboval 24/7 starostlivosť. Mal úplne obrátený režim. Najprv som skúšala iba denný stacionár, kde bol od 8-15 a starala som a neho ja. Ale tým pádom som vôbec nebola doma a nestarala sa o svoju rodinu. Okrem toho, že som bola neskutočne vyčerpaná a na pokraji mojich síl. Otec pri sebe iné osoby opatrovateľky netoleroval. Keď bol v HN, nemohla som byť u neho každý deň. Tu som za ním vždy po práci zašla na hodinku. Oni ho tam absolútne nesprchovali, Sprchovala som ho ja, lebo by ho takto nechali aj dva týždne. Na konci ho dali na poslednú izbu na chodbe, kde chodili 3x do dňa iba. Večer o 19,00 ho zdrogovali a krátko na to mal úraz. Chudák kričal o pomoc, ale nikto ho nepočul, ležal celý krvavý na zemi a nemohol sa pohnúť. Až z iného poschodia im volali, že tam počujú krik a že čo sa u nich deje. Večer ho odviezla zachranka do nemocnice a mne zavolali až na druhý deň ráno. Nič nepovedali, oni nevedia čo sa stalo a nevedia ani kde ho odviezli. Tam som išla pátrať... a našla som ho na JIS.

@billy_jean to je strašné. Mala si podať trestné oznámenie na nich.

anonym_9ae52d
14. nov 2025
@anonym_32c1e2

@anonym_9ae52d Ale no...asi to tak uplne nebude, ze.

@anonym_32c1e2 je to neuveriteľné však? Mama robila celý život v zdravotníctve,a predstav si je to tak