icon

Babka chce luxusný domov dôchodcov

14. nov 2025

Ako by ste riešili túto situáciu?

Mám babku (otcova mama), ktorá sa rozhodla, že chce ísť do domova dôchodcov. Ok, v poriadku. Problém je, že tieto zariadenia nie sú lacné, a obzvlášť ona má pomerne veľké nároky, že chce niečo luxusnejšie- aby bola na izbe sama a tak.

Ona sama má prakticky skoro minimálny dôchodok, keďže toho za života moc nenapracovala (roky bola žena v domácnosti). Takže jej dôchodok pokryje tak na 20-30% z mesačnej sumy v domove dôchodcov - ako hovorím, ona chce niečo luxusnejšie, ale keby aj nie, tak z takého nízkeho dôchodku by to postačovalo len na asi polovicu v "štandardnom".

Ona chce, aby sme jej ten rozdiel platili my - moji rodičia, otcov brat s rodinou (čize jej druhý syn - on má dokonca ešte školopovinné deti) a ja (ja som jej jediné plnoleté vnúča, kedže ostatní sú ešte školopovinné deti).

Lenže to vychádza na veľa peňazí. Každý z nás by mesačne platil 300 eur, a to vážne nie je sranda. Ja som len nedávno skončila školu, moji rodičia sú bežná stredná trieda, rovnako ako aj strýko, ktorý má do toho ešte malé deti.

Navrhli sme, že babkin byt dáme do prenájmu. Takže jej dôchodok + prenájom jej bytu (pripadne predaj, ale to by sme neradi) + niečo málo by sme doplatili ak by bolo treba. Určite ale odmietame jej každý platiť takú sumu! Ona sa vyhráža, že nás dá na úrady, súd atď. Vieme sa nejak brániť??

Naozaj máme voči nej vyživovaciu povinnosť a ešte v takej sume? Potom by sa nám znížila kvalita života. Ja viem, že je to naša mama/babka, ale my ju predsa nechceme nechať na ulici alebo čo. My predsa nemôžme zato, že ona má taký nízky dôchodok, ktorý jej nepokryje skoro nič. To bol jej život, že sa tak "zariadila". A ešte keď vlastní nehnuteľnost.

laskonkaa1
14. nov 2025
@biba_18

koľko stojí to zariadenie, že vy jej máte doplácať spolu 900€? to je voľajaká hlúposť… čo sa týka požiadavky ísť do domova a zatiaľ byt nepredávať, to je myslím ok - ustrelená je ta výška nákladov - a to treba babči vysvetliť že tadiaľ cesta nepojde, ani cez súd…

@biba_18 su rôzne zariadenia. Sama som v jednom pracovala, výška "najomneho" bola 730eur, ak klienti chceli mať samostatnú izbu, tak vyššia. Ale nebol to obyčajný domov dôchodcov. Klienti sa tam mali výborne a bolo o nich ukážkovo postarané, rôzne programy, akcie, jedálniček na výbornú.. takže ta suma nie je az tak prestrelená.

biba_18
14. nov 2025

@laskonkaa1 no, by som povedala že 730 a 1200 je rozdiel 😏

autor
14. nov 2025
@anonym_37931b

Celkom Ti to nesedi, tvrdis, ze babka ma nizky dochodok a vzapati pises, ze dedko dobre zarabal. Klop klop. Nic?
Ved babka ma dochodok velmi pekny, ak dedo dobre zarabal.
Tak si nevymyslaj hluposti a venuj sa niecomu rozumnejsiemu

@anonym_37931b ach anonym 😃 napísala som "celkom" dobre zarábal, čiže obyčajný človek bežnej strednej triedy. To som písala na margo toho, aby z nej nerobili chuderu, ktorá býva v garsónke

autor
14. nov 2025
@laskonkaa1

@biba_18 su rôzne zariadenia. Sama som v jednom pracovala, výška "najomneho" bola 730eur, ak klienti chceli mať samostatnú izbu, tak vyššia. Ale nebol to obyčajný domov dôchodcov. Klienti sa tam mali výborne a bolo o nich ukážkovo postarané, rôzne programy, akcie, jedálniček na výbornú.. takže ta suma nie je az tak prestrelená.

@laskonkaa1 730 by bola pre nás výborná cena

grandzero9
14. nov 2025

babka by sa mala trochu spamatat a byt nohami na zemi. ona si nemoze dovolit ani len tretinu najmu, ale poziadavky ma, akoby bola kralovna. je pravda, ze vyzivovaciu povinost asi budu mat jej synovia, ale nie cela rodina a nie vnucata. a uz rozhodne nie za kastiel - domov dochodcov, ktory si vybrala. takze kludne, ak ma peniaze na pravne tahanice, nech sa paci, moze to dat na sud, ale neuspeje s tym, ze chce luxusny domov dochodcov. hlavne ak sa to da vyriesit aj uplne inak.

anonym_149ce5
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_37931b ach anonym 😃 napísala som "celkom" dobre zarábal, čiže obyčajný človek bežnej strednej triedy. To som písala na margo toho, aby z nej nerobili chuderu, ktorá býva v garsónke

@anonym_autor že ach anonym, ako keby si ty anonymom nebola😀

laskonkaa1
14. nov 2025
@biba_18

@laskonkaa1 no, by som povedala že 730 a 1200 je rozdiel 😏

@biba_18 asi som zle prečítala, myslela som, ze 900eur stoji, nie 1200eur. Tak potom ano, to je veľmi prepalena cena.

laskonkaa1
14. nov 2025
@anonym_autor

@laskonkaa1 730 by bola pre nás výborná cena

@anonym_autor ano, zle som prečítala.

anonym_32c1e2
14. nov 2025
@anonym_9ae52d

@anonym_32c1e2 je to neuveriteľné však? Mama robila celý život v zdravotníctve,a predstav si je to tak

@anonym_9ae52d Nejak sa mi to nezda, lebo moja mama zarabala tiez cely zivot malo, bola aj na 3 RD a dochodok ma vyssi. Ale nebudem sa hadat...

drahomirrra
14. nov 2025
@anonym_32c1e2

@anonym_9ae52d Nejak sa mi to nezda, lebo moja mama zarabala tiez cely zivot malo, bola aj na 3 RD a dochodok ma vyssi. Ale nebudem sa hadat...

@anonym_32c1e2 Tak pre niekoho je 700-800 eur dochodok almuzna, z ktorej by skapal ako pes…

anonym_149ce5
14. nov 2025
@anonym_32c1e2

@anonym_32c1e2 ono záleží aj od toho, v ktorom roku sa odchádzalo do dôchodku. Moja kamarátka išla do dôchodku pred 2 rokmi kedy stihla tú Matovičovu reformu a má dôchodok 700 euro a to zarábala možno v čistom 850.

cacianka
14. nov 2025

Babka je veru iná srandistka 🙂
Vôbec sa nečudujem, že ste všetci znechutení z jej prehnaných nárokov. Je to dosť sebestredná osôbka, viď aj tie hypochodrické prejavy, aby pútala na seba pozornosť.
Takže si to zhrňme:
Ak je v dobrom zdravotnom stave, primerane veku (ba až lepšie), nijaký lekár jej nenapíše vyšší stupeň odkázanosti, podľa ktorého by mohla mať príspevok od mesta či kraja na bývanie v zariadení. čiže musí platiť plnú sumu.
Celý život sa bavkala po svojom guste, ako žienka domáca a tak má aj tomu primeraný dôchodok ; že dedko dobre zarábal, ešte neznamená že vdovský má vysoký - a aj keby, jej priamy dôchodok sa odvíja od odpracovaných rokov.
Seniorský príjem má naozaj nízky, ale ona by veľmi rada vyskakovala nad svoje pomery, život á la Hilton de Rotschild, ale platiť jej to máte vy , rodina. A to nie len jej priami potomkovia , dvaja synovia, ale ešte aj vnučka, každý cca 300 e, ona svojich cca 300, tzn. 4x 300 = 1200 € suma sumárum. Tak na dnešnú dobu to za súkromné zariadenie na úrovni, v 1izbe, nie je vôbec veľa. Sumy sa pohybujú cez 1 500 až 2 000 e na osobu, najmenej a v tom nie sú zarátane iné služby.
ALE - v pre túto a takúto babku je to úplne nereálne !
Že sa vyhráža úradmi, súdmi ?! To môže ! Ale vy sa jej môžete zasmiať, že žiadny súd jej vyživovaciu povinnosť neodklepne, určite nie v takomto pomere a stave.
Lebo: ak už by mala takú potrebu, tak by mohla dosiahnuť max výživné dajme tomu po 100 € od synov, (teda podľa ich príjmov aj výdavkov), od vnučky ani cent.
A prečo ? Lebo babka nemá nepriaznivý zdravotný stav, nepotrebuje špeciálnu stravu, opateru, nemá vysoké náklady - ak by myslela na byt, tak práve ten by jej priťažil, lebo veľký 3i byt môže predať a zo zisku hospodáriť k mesačnému dôchodku.
Na súde by musela dokazovať, že jej synovia nepomáhajú osobne, finančne ani nijako inak v starobe, chorobe, pri problémoch. A to sa predsa nedeje. Dokonca jeden zo synov má maloleté deti, alebo aj keby staršie, tak ak študujú tak má prednostnú vyživovaciu povinnosť voči nim, nie babke.
Táto babka môže žiť kľudne ešte 20 rokov, lebo nemá zlý zdravotný stav, je čulá, samostatná, životaschopná, takže sa dokáže postarať, zatiaľ, sama o seba.
Na súde by ju "upratali". Zatiaľ ju musíte "upratať" vy ako rodina.
A čo sa týka vnučky ? Tá absolútne nemá žiadnu povinnosť v tomto štádiu, očakávať a vyžadovať to od nej, je čisté chrapúnstvo. Takáto vychcaná babka by mi veru odpadla od chuti...
Nepoviem keby mali synovia tejto babky nadštandardné príjmy, najmenej cez 5 000, bolo by ok babke pomôcť, zaplatiť, čo ale asi nemajú, keď autorka založí takúto smutnú diskusiu.

drahomirrra
14. nov 2025
@cacianka

Babka je veru iná srandistka 🙂
Vôbec sa nečudujem, že ste všetci znechutení z jej prehnaných nárokov. Je to dosť sebestredná osôbka, viď aj tie hypochodrické prejavy, aby pútala na seba pozornosť.
Takže si to zhrňme:
Ak je v dobrom zdravotnom stave, primerane veku (ba až lepšie), nijaký lekár jej nenapíše vyšší stupeň odkázanosti, podľa ktorého by mohla mať príspevok od mesta či kraja na bývanie v zariadení. čiže musí platiť plnú sumu.
Celý život sa bavkala po svojom guste, ako žienka domáca a tak má aj tomu primeraný dôchodok ; že dedko dobre zarábal, ešte neznamená že vdovský má vysoký - a aj keby, jej priamy dôchodok sa odvíja od odpracovaných rokov.
Seniorský príjem má naozaj nízky, ale ona by veľmi rada vyskakovala nad svoje pomery, život á la Hilton de Rotschild, ale platiť jej to máte vy , rodina. A to nie len jej priami potomkovia , dvaja synovia, ale ešte aj vnučka, každý cca 300 e, ona svojich cca 300, tzn. 4x 300 = 1200 € suma sumárum. Tak na dnešnú dobu to za súkromné zariadenie na úrovni, v 1izbe, nie je vôbec veľa. Sumy sa pohybujú cez 1 500 až 2 000 e na osobu, najmenej a v tom nie sú zarátane iné služby.
ALE - v pre túto a takúto babku je to úplne nereálne !
Že sa vyhráža úradmi, súdmi ?! To môže ! Ale vy sa jej môžete zasmiať, že žiadny súd jej vyživovaciu povinnosť neodklepne, určite nie v takomto pomere a stave.
Lebo: ak už by mala takú potrebu, tak by mohla dosiahnuť max výživné dajme tomu po 100 € od synov, (teda podľa ich príjmov aj výdavkov), od vnučky ani cent.
A prečo ? Lebo babka nemá nepriaznivý zdravotný stav, nepotrebuje špeciálnu stravu, opateru, nemá vysoké náklady - ak by myslela na byt, tak práve ten by jej priťažil, lebo veľký 3i byt môže predať a zo zisku hospodáriť k mesačnému dôchodku.
Na súde by musela dokazovať, že jej synovia nepomáhajú osobne, finančne ani nijako inak v starobe, chorobe, pri problémoch. A to sa predsa nedeje. Dokonca jeden zo synov má maloleté deti, alebo aj keby staršie, tak ak študujú tak má prednostnú vyživovaciu povinnosť voči nim, nie babke.
Táto babka môže žiť kľudne ešte 20 rokov, lebo nemá zlý zdravotný stav, je čulá, samostatná, životaschopná, takže sa dokáže postarať, zatiaľ, sama o seba.
Na súde by ju "upratali". Zatiaľ ju musíte "upratať" vy ako rodina.
A čo sa týka vnučky ? Tá absolútne nemá žiadnu povinnosť v tomto štádiu, očakávať a vyžadovať to od nej, je čisté chrapúnstvo. Takáto vychcaná babka by mi veru odpadla od chuti...
Nepoviem keby mali synovia tejto babky nadštandardné príjmy, najmenej cez 5 000, bolo by ok babke pomôcť, zaplatiť, čo ale asi nemajú, keď autorka založí takúto smutnú diskusiu.

@cacianka Moderna babka, vcelku prespekulovana 😁

biba_18
14. nov 2025

@cacianka ver že vo veku 75 rokov už nejaké tie zdravotné komplikácie má aby jej boli poskytnuté príspevky na zariadenie - napr. potrebuje paličku, sprievod k lekárom, je zábudlivá - úplné banality, ale stačí to na to...

anonym_4cdd12
14. nov 2025

@anonym_autor rozmýšľam ze ak raz skončím v domove veru by som nechcela na izbe cudziu osobu ako spolubývajúcu. A tiez nemôže za to ze ma nízky dôchodok urcite kedysi ťažko pracovala.Ale východisko ma ze byť preda a z toho si bude financovať domov dôchodcov

cacianka
14. nov 2025
@biba_18

@cacianka ver že vo veku 75 rokov už nejaké tie zdravotné komplikácie má aby jej boli poskytnuté príspevky na zariadenie - napr. potrebuje paličku, sprievod k lekárom, je zábudlivá - úplné banality, ale stačí to na to...

@biba_18 ak by aj mala, tak by dostala max pár drobných, nie podstatnú čiastku, čo by vykryla jej nadštandardné veľkopanské požiadavky

cacianka
14. nov 2025
@anonym_4cdd12

@anonym_autor rozmýšľam ze ak raz skončím v domove veru by som nechcela na izbe cudziu osobu ako spolubývajúcu. A tiez nemôže za to ze ma nízky dôchodok urcite kedysi ťažko pracovala.Ale východisko ma ze byť preda a z toho si bude financovať domov dôchodcov

@anonym_4cdd12 čítala si príspevok s porozumením ? hned druhý odstavec - žena v domácnosti, iba dve deti a byt - žiadne záhrady, polia, zverinec.

biba_18
14. nov 2025

@cacianka tak to nefunguje, buď dostane alebo nedostane. ak dostane tak toľko čo ostatní ...

alickapusinka
14. nov 2025

Teraz je to tak neviem či v každom zariadení tak že ak ide do zariadenia je jedno či sukromne alebo štatne v niektorých nemôže mať žiaden majetok na svoje meno v prípade že nastupi do DD.Moja svokra mal ísť ale zomrela a riaditeľka sukromného DD povedala že v deň nastupu nesmie vlastniť nehnuteľnosť.To bola podmienka prijatia.Takže nie je celkom tak že si chce nechať treba sa najprv opýtať na pravidla zariadenia každe zariadenie to ma ináč.Aj v našom meste je aj štatný DD patri to tiež pod samospravný kraj a tiež v deň nastupu nesmie mať človek žiadnu nehnuteľnosť na svoje meno.

biba_18
14. nov 2025

@alickapusinka nemôže mať majetok okrem nehnuteľnosti kde žije ... trvalý pobyt ostáva na adrese kde býva alebo na inej adrese, ale nie na adrese dss

sendy1977
14. nov 2025
@viestta

@anonym_autor babka moze svojich potomkov zalovat a na sude sa domahat vyzivovacej povinnosti voci nej. To je jedna stranka veci, ale mala by pochopit aj to, ze peniaze z predaja alebo prenajmu jej bytu jej umoznia pohodlnejsi zivot v starobe.

@viestta keď ich da babka na sud je pravdepodobne že vyhrá. Otázka je, čo je nadštandard ?Čo sa bude brat ako nadštandard. Ja keď raz skončím v DSS chcem mať tiež sama izbu.

cacianka
14. nov 2025
@biba_18

@cacianka tak to nefunguje, buď dostane alebo nedostane. ak dostane tak toľko čo ostatní ...

@biba_18 a teda ktorý stupeň ? V tom stupni toľko ako ostatní. ale určite nie aby jej to výrazne pomohlo. Ved si počkáme, čo nám napíšu ženy ktoré majú v tomto priamu prax.

anna777115
14. nov 2025
@anonym_32c1e2

@anonym_9ae52d Ale no...asi to tak uplne nebude, ze.

@anonym_32c1e2 Čo nebude tak? Ze ma taky dochodok? No by si sa velmi čudovala? Čo ti mam prefotit vymer dochodku?

anonym_9ae52d
14. nov 2025
@anna777115

@anonym_32c1e2 Čo nebude tak? Ze ma taky dochodok? No by si sa velmi čudovala? Čo ti mam prefotit vymer dochodku?

@anna777115 tiež môžem prefotit výmer kľudne

biba_18
14. nov 2025

@cacianka no, u nás je od mesta príspevok okolo 600€... mám priamu prax, mama je v dss

basska_b
14. nov 2025

Necitala som celu diskusiu, ale je to riadny bizar... ty ako vnucka nemusis davat ani cent. Babka asi uz na stare kolena straca rozum s prepacenim. A aj synom ze sa vyhraza, ze ich da na sud?? Aspon sa tam zasmeju na nej

sendy1977
14. nov 2025
@basska_b

Necitala som celu diskusiu, ale je to riadny bizar... ty ako vnucka nemusis davat ani cent. Babka asi uz na stare kolena straca rozum s prepacenim. A aj synom ze sa vyhraza, ze ich da na sud?? Aspon sa tam zasmeju na nej

@basska_b no nezasmejú sa. Je veľká pravdepodobnosť že ak na sude preukaze aký ma nízky dôchodok a chce ísť do DSS že deti budú musieť prispievať . Určite nie na luxusný DSS ale štátny áno.

anonym_32c1e2
14. nov 2025
@anna777115

@anna777115 Ja sa nehadam, ze nema 450e. Ale poznam ludi, ktori tiez nadavaju, ze "cely zivot robili a dochodok je len XY", pricom realita je taka, ze odrobili mininum, alebo robili nacierno atd.

biba_18
14. nov 2025

@sendy1977 má 3izbový byt, určite by sa zohľadňovalo aj toto…

anonym_348b19
14. nov 2025

Babka nepoberá vdovský po dedkovi?