icon

Babka chce luxusný domov dôchodcov

14. nov 2025

Ako by ste riešili túto situáciu?

Mám babku (otcova mama), ktorá sa rozhodla, že chce ísť do domova dôchodcov. Ok, v poriadku. Problém je, že tieto zariadenia nie sú lacné, a obzvlášť ona má pomerne veľké nároky, že chce niečo luxusnejšie- aby bola na izbe sama a tak.

Ona sama má prakticky skoro minimálny dôchodok, keďže toho za života moc nenapracovala (roky bola žena v domácnosti). Takže jej dôchodok pokryje tak na 20-30% z mesačnej sumy v domove dôchodcov - ako hovorím, ona chce niečo luxusnejšie, ale keby aj nie, tak z takého nízkeho dôchodku by to postačovalo len na asi polovicu v "štandardnom".

Ona chce, aby sme jej ten rozdiel platili my - moji rodičia, otcov brat s rodinou (čize jej druhý syn - on má dokonca ešte školopovinné deti) a ja (ja som jej jediné plnoleté vnúča, kedže ostatní sú ešte školopovinné deti).

Lenže to vychádza na veľa peňazí. Každý z nás by mesačne platil 300 eur, a to vážne nie je sranda. Ja som len nedávno skončila školu, moji rodičia sú bežná stredná trieda, rovnako ako aj strýko, ktorý má do toho ešte malé deti.

Navrhli sme, že babkin byt dáme do prenájmu. Takže jej dôchodok + prenájom jej bytu (pripadne predaj, ale to by sme neradi) + niečo málo by sme doplatili ak by bolo treba. Určite ale odmietame jej každý platiť takú sumu! Ona sa vyhráža, že nás dá na úrady, súd atď. Vieme sa nejak brániť??

Naozaj máme voči nej vyživovaciu povinnosť a ešte v takej sume? Potom by sa nám znížila kvalita života. Ja viem, že je to naša mama/babka, ale my ju predsa nechceme nechať na ulici alebo čo. My predsa nemôžme zato, že ona má taký nízky dôchodok, ktorý jej nepokryje skoro nič. To bol jej život, že sa tak "zariadila". A ešte keď vlastní nehnuteľnost.

Strana
z4
anonym_9ae52d
14. nov 2025
@anonym_32c1e2

@anna777115 Ja sa nehadam, ze nema 450e. Ale poznam ludi, ktori tiez nadavaju, ze "cely zivot robili a dochodok je len XY", pricom realita je taka, ze odrobili mininum, alebo robili nacierno atd.

@anonym_32c1e2 realita mojej mamy je taká, že pracovala od 18-65 v kuse (s dieťaťom na MD bola doma rok), a má 450 nikdy nie načierno, vždy na zmluvu...vidíš je to tak, to, že nepoznáš, neznamená, že také nie je

anonym_14d892
14. nov 2025

Ak dedko dobre zarábal, babka má okrem starobného dôchodku aj vdovský.

Myslím, že toto je ďalší príbeh na vyprovokovanie verejného pohoršenia.

cacianka
14. nov 2025
@biba_18

@cacianka no, u nás je od mesta príspevok okolo 600€... mám priamu prax, mama je v dss

@biba_18 dobre, ale aký stupeň ? diagnózy ?

cacianka
14. nov 2025
@sendy1977

@basska_b no nezasmejú sa. Je veľká pravdepodobnosť že ak na sude preukaze aký ma nízky dôchodok a chce ísť do DSS že deti budú musieť prispievať . Určite nie na luxusný DSS ale štátny áno.

@sendy1977 ale nie od 3 zdrojov po 300 €

sendy1977
14. nov 2025
@cacianka

@sendy1977 ale nie od 3 zdrojov po 300 €

@cacianka áno nie po 300 €. Ale od synov by určite niečo vysúdila

biba_18
14. nov 2025

@cacianka taký ako babka autorky - štvorka ...

cacianka
14. nov 2025
@biba_18

@cacianka taký ako babka autorky - štvorka ...

@biba_18 prebehla som všetky príspevky autorky, nikde nevidím že by spomenula stupeň, usmerni ma prosím.
Píše len že je hypochonder a všetci lekári dávajú ruky preč, asi že nemá výrazné zdravotné problémy

biba_18
14. nov 2025

@cacianka takže ak nemá výrazne zdravotné problémy, nedostane viac ako IV. a IV dostane vzhľadom k veku, to som už spomínala v príspevku o 11:26 - potrebuje paličku, sprievod k lekárom, je zábudlivá a podobne ...

cacianka
14. nov 2025
@biba_18

@cacianka takže ak nemá výrazne zdravotné problémy, nedostane viac ako IV. a IV dostane vzhľadom k veku, to som už spomínala v príspevku o 11:26 - potrebuje paličku, sprievod k lekárom, je zábudlivá a podobne ...

@biba_18 hmm, moja mama má mrte diagnóz, operácie, barle a nedostala ani 4.
a to má taký dôchodok alebo príplatok k nemu ?

anonym_a13a2d
14. nov 2025

zase sa tu zrhkli odbornicky na pravny system :(
Na Slovensku existuje iba vyzivovacia povinnost DETI voci rodicom. Vyzivovacia povinnost VNUCAT voci starym rodicom neexistuje takze autorka je safe.
a co sa tyka tej vyzivovacej povinnosti deti voci rodicom, ide o vyzivne na opravnene a nevyhnutne potreby rodica - luxusny domov dochodcov bude tazko opravnena a nevyhnutna potreba, tu ide o situacie ked rodic nema na svoje zakladne zivotne potreby. posudzuju sa na majetkove pomery rodica - asi tazko priklepnu vyzivne niekomu kto zije sam v 3 izbovom byte znacnej hodnoty. detto sa prihliada na financne moznosti dietata, nefunguje to tak ze mne ked chyba 300e mesacne tak si ich vysudim od dietata - dieta bude platit len tolko, kolko k svojmu zarobku je schopne (s dvomi maloletymi a priemernou slovenskou vyplatou tazko nieco vysudit. plus musi ist o tie opravnene nevyhnutne vydavky).
takto to nefunguje, ze mam maly dochodok tak zazalujem deti, vnucata a pravnucata a tie mi musia prispievat. nonsens.

biba_18
14. nov 2025

@cacianka nedostala IV na poskytnutie sociálnej služby? zvláštne ...

mircalla
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_81deba lenže ako píšem, to aj navrhujeme lenže ona s tým NESÚHLASÍ a my predsa nemôžme predať JEJ nehnuteľnosť

@anonym_autor Tak s tym nesuhlasi. Takze jej nic platit nebudete a vybavene. Co riesis? Znie mi to ako dalsia vymyslena tema. Babka chce luxusny domov dochodov za Vase peniaze....sorry neverim

mircalla
14. nov 2025
@anonym_a13a2d

zase sa tu zrhkli odbornicky na pravny system :(
Na Slovensku existuje iba vyzivovacia povinnost DETI voci rodicom. Vyzivovacia povinnost VNUCAT voci starym rodicom neexistuje takze autorka je safe.
a co sa tyka tej vyzivovacej povinnosti deti voci rodicom, ide o vyzivne na opravnene a nevyhnutne potreby rodica - luxusny domov dochodcov bude tazko opravnena a nevyhnutna potreba, tu ide o situacie ked rodic nema na svoje zakladne zivotne potreby. posudzuju sa na majetkove pomery rodica - asi tazko priklepnu vyzivne niekomu kto zije sam v 3 izbovom byte znacnej hodnoty. detto sa prihliada na financne moznosti dietata, nefunguje to tak ze mne ked chyba 300e mesacne tak si ich vysudim od dietata - dieta bude platit len tolko, kolko k svojmu zarobku je schopne (s dvomi maloletymi a priemernou slovenskou vyplatou tazko nieco vysudit. plus musi ist o tie opravnene nevyhnutne vydavky).
takto to nefunguje, ze mam maly dochodok tak zazalujem deti, vnucata a pravnucata a tie mi musia prispievat. nonsens.

@anonym_a13a2d Asi tak

anonym_a28e11
14. nov 2025
@lizatko1009

75?moja mala teraz 81 a este po kadernickach beha. dovod neviete preco tam chce ist?

@lizatko1009 v Mt je lekár má 90 . ešte šoféruje autom , farbí si vlasy na čierno a naháńa frajerky.
môj otec tiež v 90tke ešte chodil na aute, miloval rôzne zájazdy aj do čiech, aj kúpať do kúpeľ sa chodil . proste žil. ak som mu niečo povedala tak mi povedal že prečo ho obmedzujem.

lizatko1009
14. nov 2025
@anonym_a28e11

@lizatko1009 v Mt je lekár má 90 . ešte šoféruje autom , farbí si vlasy na čierno a naháńa frajerky.
môj otec tiež v 90tke ešte chodil na aute, miloval rôzne zájazdy aj do čiech, aj kúpať do kúpeľ sa chodil . proste žil. ak som mu niečo povedala tak mi povedal že prečo ho obmedzujem.

@anonym_a28e11 moj dedo tiez este soferuje, fakt poklona v ich veku ako funguju, snad aj ja takto ak sa dozijem staroby takto budem.

anna777115
14. nov 2025
@anonym_32c1e2

@anna777115 Ja sa nehadam, ze nema 450e. Ale poznam ludi, ktori tiez nadavaju, ze "cely zivot robili a dochodok je len XY", pricom realita je taka, ze odrobili mininum, alebo robili nacierno atd.

@anonym_32c1e2 Tak moja mamina ma odrobeny cely život od 18--tky ako zmaturovala až do 54 rokov, kedy odišla do starobneho dochodku. Mala tri deti a s každym bola doma do 1 roka, kedže sme chodili do jaslí a do skolky.Je 49 ročnik, takze má 76 rokov. Takáto je realita. Rodičia boli rozvedení, takže bola živiteĺkou rodiny a vsetko ťahala sama, aby ti zvladla, robila veĺa vikendov, sviatky aj nadčas. A v strarobe a chorobe žobračenka. Takže aj takto zijú dnesní dochodcovia.

mircalla
14. nov 2025
@anna777115

@anonym_32c1e2 Tak moja mamina ma odrobeny cely život od 18--tky ako zmaturovala až do 54 rokov, kedy odišla do starobneho dochodku. Mala tri deti a s každym bola doma do 1 roka, kedže sme chodili do jaslí a do skolky.Je 49 ročnik, takze má 76 rokov. Takáto je realita. Rodičia boli rozvedení, takže bola živiteĺkou rodiny a vsetko ťahala sama, aby ti zvladla, robila veĺa vikendov, sviatky aj nadčas. A v strarobe a chorobe žobračenka. Takže aj takto zijú dnesní dochodcovia.

@anna777115 Chceli by som ist v 54 do dochodku. Mam 53, 2 deti a najblizsich 10-12 rokov mi to nehrozi
Myslim, ze ist v 54 do dochodku je luxus

kiwi3
14. nov 2025

to je teda riadne vychcana osoba a nie, nemusi zit 10 rokov, kludne moze aj 20, ved zjavne je to aj jej ciel, ked sa cely zivot necha obskakovat, najprv muzom, potom detmi a lekarmi.

ukgirls
14. nov 2025

cakacia doba do domovov je dlha u nas v meste viac ako dlha .. takze aj keby tak strasne chcela s tym,ze ma kde byvat tak ju ani nevezmu ... a mozno vas len skusa ci by ste jej na to dali ... isla by som s nou do domova nech si to tam obzrie a zisti kolko to stoji a kolko sa caka a ake su hlavne podmienky ... popripade jej navrhnut ak sa citi osamela,ze by si sa ty alebo niekto z rodiny k nej nastahovali .. ale samozrejme za urcitych podmienok nie ze si z teba spravi sluzku .. ak nebude suhlasit hold babina ma smolu

anna777115
14. nov 2025
@mircalla

@anna777115 Chceli by som ist v 54 do dochodku. Mam 53, 2 deti a najblizsich 10-12 rokov mi to nehrozi

@mircalla Tak, my pójdeme do dóchodku neskoro a kto vie či vobec. Este, to sto krat predĺžia a dóchodok v nedohĺadne. A naše deti, to už ani nehovorim.

biba_18
14. nov 2025

@ukgirls do súkromných sa dostane tak do 3-4 mesiacov na jednotku izbu - o tie až taký záujem nie je, lebo sú veľmi drahé ...

anonym_32c1e2
14. nov 2025
@mircalla

@mircalla Myslela som si. Stat proste na to nema, aby platil od 54 do pomaly 90ky 1000€ mesacne.

natalka13
14. nov 2025
@sendy1977

@cacianka áno nie po 300 €. Ale od synov by určite niečo vysúdila

@sendy1977 nema hmotnu nudzu = nevysudi nic.

mikadooo
14. nov 2025

@anonym_autor nič by som nerobila, povedala by som som jej len na konci jej snívania, že nie, nebudem jej platiť 300e zo svojho, lebo na to nemám. A viac by som to nerozvádzala. Ak by ma chcela dať na súd, nech dá, povedala by som ok a viac by som sa k tým vyhrážkam nevyjadrovala. Najlepšie obrniť sa a nenechať sa emočne zatiahnuť do takejto debaty.

alickapusinka
14. nov 2025
@biba_18

@alickapusinka nemôže mať majetok okrem nehnuteľnosti kde žije ... trvalý pobyt ostáva na adrese kde býva alebo na inej adrese, ale nie na adrese dss

@biba_18 neviem ako to je teraz viem zo skúsenosti u nás v rodine že to tak byť nemohlo takže asi tak.

alickapusinka
14. nov 2025
@natalka13

@biba_18 cena 1500-2000e je uplne bezna v sukromnom centre v garzonke ci jednotke izbe

@natalka13 presne tak máš úplnu pravdu

anonym_55fd1c
14. nov 2025

@anonym_autor treba jej povedať nech sa prikrýva takou perinou na akú má.Vyhrážať sa môže a aj udávať nepomôže si

muchotrafka298
15. nov 2025
@anonym_autor

@laskonkaa1 730 by bola pre nás výborná cena

@anonym_autor taka suma uz nie je ani v tych najjednoduchsich “dedinskych” zariadeniach niekde panu Bohu za chrbtom. A uz aj v sukromnych su poradovniky, ze nezoberu hned ked si zmyslis. V tych najluxusnejsich v okoli BA sa platilo 2000 EUR uz davno.nech babka preda byt a z toho si plati. Par rokov to pokryje.

bosorkabb
15. nov 2025

Pravdepodobne okrem svojho dôchodku má aj vdovský.
Veď nech to dá na súd ak chce to by som jej povedala ja.
Len aby to potom neskončilo tak že sa celá rodina na ňu vykašle a nahnevá sa. A nakoniec zistí že súd jej bol na nič lebo skonštatuje že pani má dostatočný príjem na slušný život. Ale kto chce kam, pomôžme mu tam.

cacianka
17. nov 2025
@ukgirls

cakacia doba do domovov je dlha u nas v meste viac ako dlha .. takze aj keby tak strasne chcela s tym,ze ma kde byvat tak ju ani nevezmu ... a mozno vas len skusa ci by ste jej na to dali ... isla by som s nou do domova nech si to tam obzrie a zisti kolko to stoji a kolko sa caka a ake su hlavne podmienky ... popripade jej navrhnut ak sa citi osamela,ze by si sa ty alebo niekto z rodiny k nej nastahovali .. ale samozrejme za urcitych podmienok nie ze si z teba spravi sluzku .. ak nebude suhlasit hold babina ma smolu

@ukgirls nasťahovať sa k nej - to by vôbec nerobilo dobrotu. Ak sa cíti osamelo, môže cez deň chodiť do seniorcentra, knižnice, na nejaký krúžok šikovných rúk, na kávičky s kamoškami = teda medzi seberovných a nie sa zavesiť na krk niekomu, lebo medveď.

Strana
z4