icon

Trávite čas so staršími osamelými rodičmi?

13. dec 2025

Venujete sa a trávite čas aj s rodičmi ?
Hlavne čo máte už rodičov osamelých,starších...
Chodíte im pomáhať,upratať, navariť či pomôcť upiecť pred sviatkami ?
Ako zvyknete prežívať sviatky?
Beriete si ich k sebe, alebo vy idete s rodinou tam?
U nás je to tak,že moja mama chodí na Štedrý deň k nám a k svokre švagriná s rodinou, lebo sú ďaleko.
A naše mami sú už dlhé roky vdovy.
Samozrejme potom sa stretneme aj u jednej ak u druhej celá rodina.

Strana
z2
autor
13. dec 2025
@janinah

Kym tu rodicia boli,tak som vzdy za nimi isla s jedlom ,povecerali sme,posedeli a tak som šla večerať k mojej rodine.Vždy som urobila fotku.Až raz tá fotka boka posledná.Potom mamku zobrala sestra k sebe,chodila som aj tam,ale uz nie prave na štedrý večer.Uz tu ani mamka nie je,už im len stromček nosím na cintorín.Nie som smutná,je to prirodzene a verim,ze raz sa este stretneme.

@janinah Ale hlavné je že ste mali krásny vzťah a už je mamke dobre a určite je hrdá na Vás. Určite sa všetci raz stretneme. Musíme žiť pre tých, ktorí sú s nami.

autor
13. dec 2025
@anonym_5f6f4a

Áno a práve spí vedľa mňa, chodí k nám, my k nej, ešte si chce sama upratať, navariť, má 75 a plná energie, vytvárame jej program- dnes vianočny koncert

@anonym_5f6f4a To je krásne ❤❤❤ Aj my tak podobne. Chodíme s ňou k rodinám, keďže ona je veľmi rodinne založená,do kostola, na rôzne podujatia, bili sne na vianočnom koncerte, vianočných trhoch.Ma rada veľmi také podujatia a sama už nevládze. Veľa s nami chodila sa aj kúpať v lete,na výlety občas kým vládaka ešte.

autor
13. dec 2025
@anonym_a7aab3

kým boli rodičia dvaja - spravili si všetko sami. Večerali sami.
keď ostal otec sám, Vianoce už boli pre neho bolestivé. Chodila som ku nemu denne, aj niekoľkokrát. Nosila jedlo, upratovala, starala sa o neho. Neraz robila aj spoločnosť. Na Vianoce večer sám - odmietal ísť preč z domu.
veľmi ma mrzí že súrodenci ma nechali samú, o otca sa zaujímali málo, zato len čo otec zavrel oči okamžite brat nabehol a už rátal koľko mu dlhujem e za dom.

@anonym_a7aab3 To mi je ľúto..žiaľ toto sa stáva vp veľa rodinách. Hriechy za majetky. Postarať sa nechcú, ale keď sa dedí sú prvý. Aj u nás to bolo tak všelijako ...

biba_18
13. dec 2025

nemáme osamelých rodičov s mužom. otcovia nám síce obom zomreli, ale mamy nie sú osamelé - majú predsa rodinu. moja svokra býva na vianoce s dcérami, moja mama k nám chodí na vianoce odkedy sa nám narodilo dieťa (už 25 rokov). obe sú ešte vitálne a pomáhať im s upratovaním alebo varením netreba (a mojej mame už vôbec, je v domove dôchodcov)

biba_18
13. dec 2025

@anonym_78d5b7 moja mama je v súkromnom domove lebo tak chcela. je ešte vitálna, ale nechcela žiť sama…

rozculena
14. dec 2025

nonstop

anonym_9cca14
14. dec 2025

@anonym_autor to som považovala za samozrejmé, že sme trávili Vianoce s otcom, ked mi zomrela mama. Aj to, že som poupratovala a nachystala na sviatky, aj keď on nemal problém si upratať, ani navariť.

titla
14. dec 2025

Obaja moji rodicia svojich rodicov doopatrovali. Ja som od 17 rokov cez prazdniny cestovala za starym otcom, navarila, poriadila som mu a robila spolocnost.
Obaja moji rodicia a aj moja svokra su este samostatni, ale svokra zije sama, takze Vianoce travi s nami.

anonym_a00559
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_ddfba9 Preboha to je priam desivé.To musí byť neskutočne ťažké,je mi to ľúto 😢.To sa nedá len tak zmazať. Ale bola ste dobrá dcéra, mal pri sebe milujúcu rodinu 💖

@anonym_autor nam umrel pred ocami, ani nas nevolali , lebo ze mnohi to neunesu, ja som videla ako clovek umiera a nestihli sme sa rozlucit , toto nikdy nepredycham ja :((((((((((((( kazdy den placem nestihla som mu pobvedat ako ho milujem

anonym_d23faa
14. dec 2025

Rodičom som pomáhala denne, s nákupmi, s lekármi, spoločnosťou, upratovaním, všetkým. Vždy Vianoce a Silvester boli s nami alebo my u nich. Dnes tu už obaja nie sú. Napodiv tentokrát som ja tá osamelá, čo bude tráviť Vianoce sama a na cintoríne.

anonym_50a200
14. dec 2025

Svokra bude teraz prve vianoce sama. Pride k nam, bude tu cely den. Je to pre nu isto narocne, uz to zacalo tym, ze ani stromcek nechce zdobit. Druhy den pride k nam aj svagrina s rodinou na obed. Vzdy obed varila ona pre vsetkych, tak to presuvame. Nasi su dvaja, tam behneme vecer ako kazdy rok. Sestra takto mala svojru 8 rokov kazde vianoce.

terezka1947
14. dec 2025

Áno,trávili sme čas vždy,keď sa to len trošku dalo. Resp.podriadovali sme aj svoje plány času s rodičmi. A brali ich k nám na sviatky,keď už oni nevládali.
Bolo to niekedy veľmi náročné a ťažké,aké neľutujem.

lakebabe
14. dec 2025

@anonym_autor starých rodičov ani jeden nemáme svokrovci su dvaja to im stačí a moja mama je vdova tak jeden rok štedrý den u nej sle len cez den ďalšie sviatky ona ku nam na par dni keďže to je dosť ďaleko. Asi si neviem predstaviť ze by bola sama aj ked vzdy povie ze jej by to nevadilo

autor
14. dec 2025
@biba_18

nemáme osamelých rodičov s mužom. otcovia nám síce obom zomreli, ale mamy nie sú osamelé - majú predsa rodinu. moja svokra býva na vianoce s dcérami, moja mama k nám chodí na vianoce odkedy sa nám narodilo dieťa (už 25 rokov). obe sú ešte vitálne a pomáhať im s upratovaním alebo varením netreba (a mojej mame už vôbec, je v domove dôchodcov)

@biba_18 Tak to je dobre, nech im zdravička ešte slúži 🙏 Aj naše majú nás, napriek tomu už nie sú úplne mobilné,ale ešte si chvalabohu porobia okolo seba a my im všetko zabezpečíme. Ale veľmi postrádajú našu prítomnosť, pretože už nevedia chodiť samé kde chcú a kedy chcú. Ale snažíme sa ím robiť program občas.

autor
14. dec 2025
@biba_18

@anonym_78d5b7 moja mama je v súkromnom domove lebo tak chcela. je ešte vitálna, ale nechcela žiť sama…

@biba_18 To je dobre keď sa tak rozhodne sama.Naše to síce zo strandy povedia ,ale dobrovoľne by nešli. Ani by sme ich nemali.Jedine, žeby sani chceli.

autor
14. dec 2025
@anonym_9cca14

@anonym_autor to som považovala za samozrejmé, že sme trávili Vianoce s otcom, ked mi zomrela mama. Aj to, že som poupratovala a nachystala na sviatky, aj keď on nemal problém si upratať, ani navariť.

@anonym_9cca14 ❤❤❤

autor
14. dec 2025
@titla

Obaja moji rodicia svojich rodicov doopatrovali. Ja som od 17 rokov cez prazdniny cestovala za starym otcom, navarila, poriadila som mu a robila spolocnost.
Obaja moji rodicia a aj moja svokra su este samostatni, ale svokra zije sama, takze Vianoce travi s nami.

@titla To sa veľmi pekne číta 💖 Aj naši chodili starkej pomáhať a my deti s nimi keď už nevládala sa opatrit sama. Mama ju doopatrovala.Aj svojho brata, ktorí žil celý život sám. Vždy sa o neho starala a aj my deti. Chodil k nám aj som mu prala a porobili všetky ženské práce.

autor
14. dec 2025
@anonym_a00559

@anonym_autor nam umrel pred ocami, ani nas nevolali , lebo ze mnohi to neunesu, ja som videla ako clovek umiera a nestihli sme sa rozlucit , toto nikdy nepredycham ja :((((((((((((( kazdy den placem nestihla som mu pobvedat ako ho milujem

@anonym_a00559 To je veľmi bolestivé, viem Vás pochopiť. Pretože som to isté ako dievča prežila. Otec mi tiež zomrel pred očami. Mala som 12 .rokov nikdy nato nezabudnem. Takmer 40. rokov, ale pamätám si to akoby to bolo včera .Ale deti to tak neberú..v dospelosti to asi človek ťažšie znáša. Neviem.

autor
14. dec 2025
@terezka1947

Áno,trávili sme čas vždy,keď sa to len trošku dalo. Resp.podriadovali sme aj svoje plány času s rodičmi. A brali ich k nám na sviatky,keď už oni nevládali.
Bolo to niekedy veľmi náročné a ťažké,aké neľutujem.

@terezka1947 🙏😇

anonym_a00559
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_a00559 To je veľmi bolestivé, viem Vás pochopiť. Pretože som to isté ako dievča prežila. Otec mi tiež zomrel pred očami. Mala som 12 .rokov nikdy nato nezabudnem. Takmer 40. rokov, ale pamätám si to akoby to bolo včera .Ale deti to tak neberú..v dospelosti to asi človek ťažšie znáša. Neviem.

@anonym_autor prezivanie dietata a dospeleho je rozdielne, aj ked kazda strata boli.

autor
14. dec 2025
@anonym_a00559

@anonym_autor prezivanie dietata a dospeleho je rozdielne, aj ked kazda strata boli.

@anonym_a00559 Samozrejme. Určite je iné otec ako mama aspoň v detstve. Nám sa s mamou zmenil život úplne. Skôr som cítila smútok, hnev aj strach o budúcnosť a ako zvládneme s mamou. Vtedy som mala pocit, že som prišla o všetko čo mi za ten čas rodičia dali a nadobudli.
Nič nikdy nebude také ako predtým tp ma držalo dlho, pretože som musela predčasne dospieť a cítila som krivdy.

anonym_a00559
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_a00559 Samozrejme. Určite je iné otec ako mama aspoň v detstve. Nám sa s mamou zmenil život úplne. Skôr som cítila smútok, hnev aj strach o budúcnosť a ako zvládneme s mamou. Vtedy som mala pocit, že som prišla o všetko čo mi za ten čas rodičia dali a nadobudli.
Nič nikdy nebude také ako predtým tp ma držalo dlho, pretože som musela predčasne dospieť a cítila som krivdy.

@anonym_autor :(

Strana
z2