icon

Ako riešiť neochotného seniora v starostlivosti?

23. jún 2026

Co s clovekom ktory motoricky nevladze sa uz o seba poriadne postarat, iba sa najest (bez varenia), hygiena par lepsich dni ano alebo pribudaju tie horsie dni, v horsie dni wc nestihne…
Nechce sa nechat opatrovat ze by siel byvat k niektoremu zo svojich 4 deti, umiestnenie v nejakom zariadeni nie, aj obcasnu opatrovatelsku vypomoc odmieta. Hospitalizaciu kvoli zdravotnym problemom odmieta.
Casto nedviha telefon, nereaguje na telefonaty, behame hore dole ci sa nieco nestalo, susedom neotvori ked sme potrebovali skontrolovat ci je ok.
Tazko povedat ako velmi je zasiahnuta aj mentalna stranka lebo vzdy bol nespolocensky, odmerany, hnevlivy. Samozrejme ze ma mozno uz depresiu ale on bol taky vzdy (aj generacie predtym boli take povahy a celkovo nastavenie do zivota).
Ale teraz sledujeme ako pomaly nedostojne umiera. Da sa vobec nieco spravit? Da sa cloveka umiestnit do zariadenia proti jeho voli?? Odmieta navstevu lekara, odmietne aj psychologa, nechodi uz ani do obchodu (na vozik ktory sme zabezpecili si odmieta sadnut). Co este mozeme spravit?

Strana
z3
anonym_9a4398
23. jún 2026

Spravili ste, co sa dalo ... To je ako alkoholik, ktoreho nedonutis sa liecit. Mozes tam byt pre neho, ale musi chciet sam. Hovori sa, ze stari ludia su (ako deti) casom tak neprijemni a neprisposobivi, aby ti nebolo tak luto, ked navzdy odidu.

anonym_c99bd6
23. jún 2026

neurobíš nič ,, urobila si čo si mohla,
on sa rozhodol , daj mu ultimatum bud bude spolupracovat alebo proste nehnete prstom , nezavolate
on vie že tie základy napriek tomu ako sa chova bude mať,
väčšinou postačí také 3 dni, ignoracie
ked nastupia plienky tak čo ked ich nebude chciet, ked mu nie je blbé že to musiš upratovat a prat

anonym_11fdd1
23. jún 2026

@anonym_autor bohuziaľ, môžeš sa aj do Lego kocky poskladať. Jeden fakt je, že nechce a povaha, druhý, že už nemusí mať mentálnu kapacitu rozumieť tomu a reálne vyhodnotiť situácii- to je normálne v starobe a možnej nastupujúcej stareckej demencii. Rieši sa to asi tak, že hasí sa, keď je už zle= RZP, nemocnica a tak dokolečka dokola. Aj 3x za mesiac. Bohužiaľ

abbey1
23. jún 2026

@anonym_autor Nechajte ho dožiť tak, ako si to predstavuje on.
Predstav si, že človek je celý život niekto, všetko zvláda, má prácu, osobný život a zrazu mu ubúdajú sily, neovláda svoje telo, vie, že sa blíži koniec. Cíti sa nedôstojne, že mu zrazu má niekto vymieňať plienku, že ho vytrhnú z jeho domova. Nie každý toto chce.
Pomôžte, ked o pomoc požiada, zabezpečte, aby mu vozili jedlo, pravidelne upracteva nechajte ostatné rozhodnutia na ňom.

anonym_172f81
23. jún 2026

Tiež riešim podobné otázky. Nemám odpovede bohužiaľ. U nás sa jedná o rodičov. Majú kde ísť, mali by svoje súkromie a zároveň nás na blízku. Ale odmietajú. Zároveň nariekaju, že "sa nemá o nich kto postarať". Oni akoby nevnímali realitu, že oni pomoc odmietajú. Neviem, či očakávajú, že sa my prestahujeme k nim alebo čo. Už aj tak sme tam skoro každý víkend, bývame vyše 100km od seba, čiže ide to aj do peňazí a času. Neviem, čo sa s tým dá robiť, ako ich presvedčiť, aby sa oni presťahovali k nám. Neviem si predstaviť, že ak sa ich stav ešte zhorší, čo bude. Mám z toho nervy, som permanentne v strese, vkuse niečo riešim. A tiež neviem, ako z toho von.

autor
23. jún 2026
@abbey1

Predstav si, že človek je celý život niekto, všetko zvláda, má prácu, osobný život a zrazu mu ubúdajú sily, neovláda svoje telo, vie, že sa blíži koniec. Cíti sa nedôstojne, že mu zrazu má niekto vymieňať plienku, že ho vytrhnú z jeho domova. Nie každý toto chce.
Pomôžte, ked o pomoc požiada, zabezpečte, aby mu vozili jedlo, pravidelne upracteva nechajte ostatné rozhodnutia na ňom.

@abbey1 ake rozhodnutia? Prides do bytu a tam doslovne hov.a na stene lebo sa nevie uz poriadne utriet, smrad v kuchyni z nedojedeneho jedla ktore do kosa neda…alebo dorucene jedlo nechova do chladnicky a pokazi sa ale hlavne ze to platime…pocurana postel, len hadky aby sa prezliekol do cisteho oblecenia konecne. Po celom dni v praci vzdy ked niekto zo surodencov pride tak tento kolobeh nonstop.
A kazdy ma svoj zivot, svoju rodinu, svoju pracovnu dobu takze nonstop riesime kto pride kto ma cas, jasne ze vzdy niekto vypadne lebo robota, dopravna premavka, choroby deti, ine povinnosti…
Ja sa teda hlavne striedam so sestrou lebo byvame najblizsie ale mam dve skolkarky a nechcem aby toto videli.
Tak ako ho mam nechat dozit tak ako chce. Kolko x v tyzdni sa da cistit matrac od mocu alebo ine “upratovanie” aby sa z toho clovek uz psychicky nezosypal.
Ja nie som proste tak silna povaha aby som sa od toho nejako odosobnila a vecer pred spanim sa mi nezakryvalu spomienky z mladosti spomienkami na taketo dni.

autor
23. jún 2026
@anonym_11fdd1

@anonym_autor bohuziaľ, môžeš sa aj do Lego kocky poskladať. Jeden fakt je, že nechce a povaha, druhý, že už nemusí mať mentálnu kapacitu rozumieť tomu a reálne vyhodnotiť situácii- to je normálne v starobe a možnej nastupujúcej stareckej demencii. Rieši sa to asi tak, že hasí sa, keď je už zle= RZP, nemocnica a tak dokolečka dokola. Aj 3x za mesiac. Bohužiaľ

@anonym_11fdd1 ano takto to presne prebieha ze personal RZP uz pozname po mene.. ale vycitam si ze niektory moment kvoli nasmu otcovi ktory vsetko odmieta tak moze prist o zivot niekto kto zit chce.

anonym_9ccdbe
23. jún 2026
@abbey1

@abbey1 cize ked vytopi susedov pod nim a sposobi skodu zaplati to zo svojho? ked podpali byt a vypali pol bytovky, mozno tam niekto cudzi aj zhori, v pohode?

autorka, riesila by som sudne zbavenie svojpravnosti a nasledne umiestnenie niekam.

tomcimka
23. jún 2026
@anonym_autor

@abbey1 ake rozhodnutia? Prides do bytu a tam doslovne hov.a na stene lebo sa nevie uz poriadne utriet, smrad v kuchyni z nedojedeneho jedla ktore do kosa neda…alebo dorucene jedlo nechova do chladnicky a pokazi sa ale hlavne ze to platime…pocurana postel, len hadky aby sa prezliekol do cisteho oblecenia konecne. Po celom dni v praci vzdy ked niekto zo surodencov pride tak tento kolobeh nonstop.
A kazdy ma svoj zivot, svoju rodinu, svoju pracovnu dobu takze nonstop riesime kto pride kto ma cas, jasne ze vzdy niekto vypadne lebo robota, dopravna premavka, choroby deti, ine povinnosti…
Ja sa teda hlavne striedam so sestrou lebo byvame najblizsie ale mam dve skolkarky a nechcem aby toto videli.
Tak ako ho mam nechat dozit tak ako chce. Kolko x v tyzdni sa da cistit matrac od mocu alebo ine “upratovanie” aby sa z toho clovek uz psychicky nezosypal.
Ja nie som proste tak silna povaha aby som sa od toho nejako odosobnila a vecer pred spanim sa mi nezakryvalu spomienky z mladosti spomienkami na taketo dni.

@anonym_autor normálne ho dajte do zariadenia a nič sa ho nepýtajte. Dajte na UPSVAR-e žiadosť o integrovaný posudok- na žiadosť napíšte, že máte záujem o zaradenie pre seniorov. Ďalej, objednajte ho ku geriatričke - čím skôr, tým lepšie. Pýtajte, aby mu urobila MMSE test. Jemu povedzte, že v jeho veku je to povinné ísť na vyšetrenie. Lebo ak sa niečo stane a bude sa volať RZP, tak bude platiť - akúkoľvek výhovorku si nájdite. Väčšinou funguje a starí ľudia idú na potrebné vyšetrenie.
Bežne sa s stým stretávam, že sú ľudia proti svojej vôli umiestnení v domove dôchodcov. Najčastejšie sú výhovorky, že tam budú iba chvíľu, kým sa vymaluje byt, kým sa prerobí kúpeľňa...
Mala som klientku, ktorá mala 6 deti - pre jej povahu sa nikto nechcel o ňu starať. Keď jej vraveli, že ide iba na chvíľu, kým sa nevymaluje byť, tak sa aj sama pobalila😁. No niekoľko rokov sme počúvali, že čo toľko v tom byte môžu maľovať😀

autor
23. jún 2026
@tomcimka

@anonym_autor normálne ho dajte do zariadenia a nič sa ho nepýtajte. Dajte na UPSVAR-e žiadosť o integrovaný posudok- na žiadosť napíšte, že máte záujem o zaradenie pre seniorov. Ďalej, objednajte ho ku geriatričke - čím skôr, tým lepšie. Pýtajte, aby mu urobila MMSE test. Jemu povedzte, že v jeho veku je to povinné ísť na vyšetrenie. Lebo ak sa niečo stane a bude sa volať RZP, tak bude platiť - akúkoľvek výhovorku si nájdite. Väčšinou funguje a starí ľudia idú na potrebné vyšetrenie.
Bežne sa s stým stretávam, že sú ľudia proti svojej vôli umiestnení v domove dôchodcov. Najčastejšie sú výhovorky, že tam budú iba chvíľu, kým sa vymaluje byt, kým sa prerobí kúpeľňa...
Mala som klientku, ktorá mala 6 deti - pre jej povahu sa nikto nechcel o ňu starať. Keď jej vraveli, že ide iba na chvíľu, kým sa nevymaluje byť, tak sa aj sama pobalila😁. No niekoľko rokov sme počúvali, že čo toľko v tom byte môžu maľovať😀

@tomcimka dakujem o tom si idem urcite nastudovat viac

januska12323
23. jún 2026

Nie je na tom psychicky dobre tak to potrebujete vyriešiť ako prvé, ak bude diagnostikovaný posuniete sa ďalej.

anonym_aa5ec6
23. jún 2026

@anonym_autor riesili sme rovnake s 92r babkou,nikoho nechcela k srbe ani nikam ist,ale vyzadovala aby bol nonstop niekto na telefone,aj v noci si spomenula ze jej je smutno tak volala aj 10x.casto mavala depresie,naschval neuzivala lieky,vymyslala si ze ju tyrame..az mala uraz,spadla doma na wc,zlomila si nohu,tak sa vybavil domov dochodcov s rehabilitaciami-jej sa povedalo ze ide sa zrehabilitovat iba..neznasa to tam,diriguje aj ich,ale fešný fyzioterapeut sa jej paci tak si ako tak zvykla..

anonym_d09074
23. jún 2026

Aj keď to bude znieť veľmi neúctivo, ale by som sa posnazila o zbavenie svojprávnosti,aby sa dalo konať v jeho záujme aj bez jeho súhlasu, lebo ohrozuje seba i svoje okolie

abbey1
23. jún 2026
@anonym_9ccdbe

@abbey1 cize ked vytopi susedov pod nim a sposobi skodu zaplati to zo svojho? ked podpali byt a vypali pol bytovky, mozno tam niekto cudzi aj zhori, v pohode?

autorka, riesila by som sudne zbavenie svojpravnosti a nasledne umiestnenie niekam.

@anonym_9ccdbe Kam to hrotíš? Každý starý človek je senilny a treba ho zbaviť svojpravnosti? No radosť byť dnes starý.

autor
23. jún 2026
@abbey1

@anonym_9ccdbe Kam to hrotíš? Každý starý človek je senilny a treba ho zbaviť svojpravnosti? No radosť byť dnes starý.

@abbey1 nemozes robit zavery na “kazdy stary clovek” ked ja som tu opisala konkretneho cloveka a jeho spravanie.

terezia74
23. jún 2026
@abbey1

@abbey1 máme v rodine babku, bude mať 90 rokov, a určite by si to doma mať nechcela. Ani za milión

anonym_11fdd1
23. jún 2026
@anonym_9ccdbe

@anonym_9ccdbe bohužiaľ, taká je realita. Sused ti môže v demencii aj na balkón močiť nepomôžeš si 🫣Svojprávnosti človeka podĺa platnej legislatívy nezbavíš. To je len taká ľudová slovesnosť a povedačka.

abbey1
23. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Hej, hej, keby vy ste sa už narodili odrastene a rodičia vám nemuseli venovať, čas, lásku. Ale škoda slov. Každý má svoj život, kde rodičia už zavádzajú.
Pokiaľ má psychické ochorenie, treba to riešiť. Ale diagnózy nespomínaš.
Tak ho teda niekam nasilu odvezte, vám odľahne a on už nejako dožije.

anonym_f4d0ca
23. jún 2026
@abbey1

@anonym_autor Hej, hej, keby vy ste sa už narodili odrastene a rodičia vám nemuseli venovať, čas, lásku. Ale škoda slov. Každý má svoj život, kde rodičia už zavádzajú.

@abbey1 Vidno, ze nemas ani sajn. Ved pockaj, aka budes tolerantna a chapava a nad vecou, ked to budes musiet riesit v rodine. Zatial uzivaj ruzovy oblacik.

anonym_3f128e
23. jún 2026

Mali sme podobne, skoro nemobilna, vsetko odmietala, padala kazdy treti den, zdvihnut sa sama nedvihla. Nakoniec spadla tak, ze zlomila daku kost a z nemicnice isla rovno do DSS.

tomcimka
23. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ak by niečo, kľudne mi napíšte správu

igrania
23. jún 2026
@anonym_11fdd1

@anonym_9ccdbe bohužiaľ, taká je realita. Sused ti môže v demencii aj na balkón močiť nepomôžeš si 🫣Svojprávnosti človeka podĺa platnej legislatívy nezbavíš. To je len taká ľudová slovesnosť a povedačka.

@anonym_11fdd1 ale áno. Dá sa to súdnou cestou. Vlastná skúsenosť. Bolestivá, ale nedalo sa inak.

sissik
23. jún 2026

ja som pomahala otcovi kym sa dalo. Ked padol a nevladala som ho dvihnut a surodenci povedali, ze zdvihacie zariadenie sa kupovat nebude, tak s tazkym srdcom a vycitkami doteraz som vybavila domov seniorov, kde je pod dohladom. Ukecala som ho aj na antidepresiva a je to s nim lepsie. Treba skusat slusne vysvetlovat. Nebude pocuvat, ale poyym nema nejaky druh demencie, pochopi. A ak ma nejaky druh demencie, tak je to jedno. V domovoch su na takych klientov zvyknuti. Este mate moznost ostat na opatrovatelskom prispevku, ale pri malych detoch to malokto da. A nie vzdy sa da ostat na opatrovatelskom....

tomcimka
23. jún 2026
@abbey1

@abbey1 bežne sa v praxi stretávam, že deti nechcú do opatrovať rodičov, lebo celé detstvo len trpeli a čakali na vytúžený deň, kedy môžu odísť z domu. Teraz riešim klienta- deti (3) odišli hneď po skončení základnej školy na internáty, chodievali na brigády, len aby nemuseli ísť domov a mali z čoho zaplatiť internát. Starali sa jeden o druhého, o otcovi nič nevedeli celý život, neskôr sa aj matka rozviedla. A zrazu deti kontaktovali z nemocnice, že otca prepúšťajú domov - je psychicky labilny a neschopný sa postarať o sebe. Ani jedno dieťa si ho nechce vziať k sebe domov... No ani sa nečudujem.

sissik
23. jún 2026
@abbey1

@abbey1 je rozdiel starat sa o dieta, ktore robi kazdy den pokrok a casom sa osamostatnuje. Ktore ma 4-10kg a nosis ho na rukach. Je rozdiel mat seniora, ktory je na tom kazdy den horsie, je od teba viac zavisly, mas problem dvihnut ho, lebo ma 80 a viac kg. Nerobi pokroky, ale postupne chradne a degraduje aj psychicky aj fyzicky. A ked zacne na teba utocit verbalne, je to este lahsi pripad. Ale ak zacne robit zamerne bordel, rozhadzovat jedlo alebo aj rozmazavat vykaly a pod, nie je to sranda. A nevies, ako dlho bude tento stav trvat. Vies napr. ze 6r dieta ide do skolky povinne. Ale senior potrebuje naozaj 24/7/365. Pokial take nezazijes, nepochopis

autor
23. jún 2026
@abbey1

@abbey1 ano rodicia sa mi venovali , prebalovali ma do 2 rokov,kupali ma, krmili ma… ale mala som 12 kil. Nie 80. Slo to so mnou lahsie a lahsie co sa tyka starostlivosti a vychovy..nie tazsie a tazsie.
@abbey1 tak ked si mudra ako to mame riesit? Nechce ist k lekarovi. Nepusti si k sebe domov lekara. Uz aj sanitka sa musela otocit. Nedodrziava hygienicke navyky, ked som v praci neviem sa nanho casto nakontaktovat. Nie raz som odisla z prace ja alebo niekto z rodiny lebo nedviha.
Nechce ist zit ku nam, nechce aby sme isli my byvat k nemu.
A jedine co dokazes je odsudit ze sa ho chceme zbavit? Ver tomu ze keby sa ho chcem zbavit tak tam tyzden nevkrocim a uz by som ho nasla asi len na dlazke.

anonym_9ccdbe
23. jún 2026
@abbey1

@abbey1 mylis si senilnost s demenciou. nehrotim to, pisem realitu. ked ti taky clovek berie jedlo z tvojho taniera lebo si mysli ze je jeho, ked je polievku vydlickou, ked sa ide vymocit do kuta izby namiesto na wc, ked tvrdi ze manzelku mu uniesli lebo ju uz 2 dni nevidel, ked potom zase tvrdi, ze ma manzelka milenca a kupila si dom na ulici kde byva jeho sestra, ked hovori o psovi, co je 2 roky mrtvy, ze len knuci pod postelou namiesto toho aby strazil, ked na toho psa cmuka a vola ho na gauc... a mohla by som pokracovat.

anonym_9ccdbe
23. jún 2026
@anonym_11fdd1

@anonym_11fdd1 samozrejme ze zbavis, len musis presvedcit sudcu.

anonym_99ddcc
23. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nastuduj si cely ten proces - ja len chcem podotknut, ze si nie som ista ci vam to prejde bez zbavenia otca svojpravnosti - aj pokial by ste potrebne ziadosti podpisali za otca bez jeho vedomia. Odnesu ho potom nasilim v okovach? On sa bude ohanat tym ze nesuhlasi. Vies, ak zbaveny svojpravnosti na tieto pravne ucely nebude, je to vazna prakticka prekazka.

(To hovorim ako dobre mienenu radu, my sme riesili to iste a nepodarilo sa nam nic poriesit, lebo svokra nechcela. Tam ale boli aj velmi vazne psychiatricke diagnozy. V niecom bola "lepsia" a v niecom horsia ako vas otec. Drz sa, sucitim, poznam to...)

zmrzlinka2021
23. jún 2026

@anonym_autor

Rešpektovať ho a žiť si svoj zivot

Strana
z3