icon

Ako zvládnuť dilemu vo vzťahu s opatrovaním otca?

12. jún 2026

Dobrý deň, rada by som vedela, ako by ste sa ku veci postavili vy. Mám 42 rokov a pred10 mesiacmi som sa zoznámila s mužom vo veku 49r. Obaja sme rozvedení, obaja máme deti. Moje dieťa študuje na SŠ a býva so mnou. On má dospelého syna a dcéru. Dcéra bývala s ním. Všetko vyzeralo super, veľmi sme si rozumeli, tak po osobnostnej stránke, zmysel pre humor, spoločné hodnoty, chémia a intimita, nejako nám to spolu ladilo. Má už iba otca a jeho otec - 82r ochorel. Diagnostikovaná začínajúca demencia a Alzheimer, potrebuje starostlivosť 24/7. Priateľ si najprv zobral OČR a bol s ním doma plnohodnotne, potom sa rozhodol, že bude robiť viac menej z domu (vybavil si to v práci) a bude opatrovať svojho otca. Presťahoval sa k nemu a v jeho byte ostala jeho dcéra, už samostatná. Myslela som si, že ho to prejde a že hovoríme o pár mesiacoch, ale čuduj sa svete, už sú to tri mesiace a on plánuje takto pokračovať. Jeho otec sa kľudne môže dožiť aj 90r, aj viac, lebo žiadne iné ochorenia nemá. Akékoľvek spoločné plány išli do zabudnutia. Ak chceme niekde ísť na celodenný výlet, ku otcovi musí prísť jeho dcéra. Tá s tým má problém, na deň príde, ale na noc tam nechce zostať. Dnes sme boli chvíľu spolu, nadhodila som tému, čo bude raz... a on veľmi podráždene povedal, že sa na túto tému baviť nebude, nechce, jeho otec žije a nie je to pre neho téma. Tu som sa stopla a stiahla som sa. Priznám sa, neviem ako toto zvládnuť. Je to pre mňa nová situácia a neviem ako sa zachovať. Podotýkam, neplánujem sa k nemu nasťahovať a starať sa o jeho otca. Rovnako on neplánuje umiestniť otca do DSS a špecializovaného zariadenia. Čo je na jednej strane chvályhodné, na strane druhej pre mňa momentálne neriešiteľné. Čo by ste mi poradili?

Strana
z3
anonym_0e3243
12. jún 2026

Opytat sa úplne otvorené ako si ďalej predstavuje váš vzťah.

jaass
12. jún 2026

@anonym_autor akože nehnevaj sa ale je to jeho otec. Alebo si myslíš, že ste spolu tak teraz zabudne na otca? No a koľko je takých ľudí ako ty. Žiaľ, smutne

anonym_9d7345
12. jún 2026

"Myslela som si, že ho to prejde a že hovoríme o pár mesiacoch, ale čuduj sa svete, už sú to tri mesiace a on plánuje takto pokračovať."

Tak vies, klobuk dole ze ho to "nepreslo", nie kazde dieta sa takto voci rodicom zachova.

A teda otazka, ktora Ta trapi je: kde si Ty? Nepises, ci ste vobec planovali spolocnu buducnost a spolocne byvanie. Realne a konkretne ste sa o tom bavili? U koho, kedy, kde? Za dalsie, 10 mediacov ste spolu, byvate oddelene, mate kazdy za sebou nevydareny vztah, mate deti. Vies, nateraz by som aj ja dala prednost rodicovi. A to ste chodili spolu iba 7 mesiacov, ked sa rozhodol ist sa starat o otca.

Klucove je sadnut si a otvorene sa porozpravat, ako si predstavuje Vas vztah dalej. Ak ste sa nebavili doteraz o spolocnom byvani, mozno myslel taketo chodenie este dlho. Toto vsetko su veci ktore sa daju riesit, ak obe strany chcu. Ja si ale nemyslim ze po 7 mesiacoch schadzania sa (ked sa rozhodol ist sa starat o otca), Ta uz bral ako dozivotnu partnerku ktorej teraz podriadi zivot. Nehovorim ze to tak raz nebude, ale vsetko su veci, ktore sa vyvijaju.

Mne to pride ako situacia, kedy si mlada zena vezme rozvedeneho chlapa a potom sa stazuje ked on vela casu travi s detmi, chce ich doma, prisposobuje sa im. No, je to logicke ... Takisto, ako mi pride logicke od 50tnika cakat, ze ak ma uz iba otca, ktory nikoho ineho nema, tak sa moze stat, ze ho urcitym sposobom doopatruje. A akym - to uz zavisi od jeho situacie a rozhodnutia.

mandzula
12. jún 2026

Dal ti jasne najavo, kto je pre neho dolezitejsi.

autor
12. jún 2026
@anonym_9d7345

"Myslela som si, že ho to prejde a že hovoríme o pár mesiacoch, ale čuduj sa svete, už sú to tri mesiace a on plánuje takto pokračovať."

Tak vies, klobuk dole ze ho to "nepreslo", nie kazde dieta sa takto voci rodicom zachova.

A teda otazka, ktora Ta trapi je: kde si Ty? Nepises, ci ste vobec planovali spolocnu buducnost a spolocne byvanie. Realne a konkretne ste sa o tom bavili? U koho, kedy, kde? Za dalsie, 10 mediacov ste spolu, byvate oddelene, mate kazdy za sebou nevydareny vztah, mate deti. Vies, nateraz by som aj ja dala prednost rodicovi. A to ste chodili spolu iba 7 mesiacov, ked sa rozhodol ist sa starat o otca.

Klucove je sadnut si a otvorene sa porozpravat, ako si predstavuje Vas vztah dalej. Ak ste sa nebavili doteraz o spolocnom byvani, mozno myslel taketo chodenie este dlho. Toto vsetko su veci ktore sa daju riesit, ak obe strany chcu. Ja si ale nemyslim ze po 7 mesiacoch schadzania sa (ked sa rozhodol ist sa starat o otca), Ta uz bral ako dozivotnu partnerku ktorej teraz podriadi zivot. Nehovorim ze to tak raz nebude, ale vsetko su veci, ktore sa vyvijaju.

Mne to pride ako situacia, kedy si mlada zena vezme rozvedeneho chlapa a potom sa stazuje ked on vela casu travi s detmi, chce ich doma, prisposobuje sa im. No, je to logicke ... Takisto, ako mi pride logicke od 50tnika cakat, ze ak ma uz iba otca, ktory nikoho ineho nema, tak sa moze stat, ze ho urcitym sposobom doopatruje. A akym - to uz zavisi od jeho situacie a rozhodnutia.

@anonym_9d7345 áno predtým sme sa bavili o spoločnej budúcnosti. Moja dcéra bude onedlho končiť SŠ, potom ju čaká VŠ, ak ju príjmu pôjde mimo naše mesto. Chceli sme bývať do roka a pol spolu. Aktuálne to nie je a nebude pre neho téma. Čiže bude s otcom. Naše stretnutia sú na 75% s otcom - buď ideme spolu na prechádzku, spolu na večeru, spolu do obchodu, spolu s ním do cukrárne, alebo som ja u nich. Tých 25% príde jeho dcéra a vybehneme spolu na kávu apd. Sex sme nemali tri mesiace. Ale to je najmenej, čo ma trápi.

anonym_6e9ece
12. jún 2026

Ale veď je to v podstate len tvoj frajer, nič tá k nemu neviaže a keď ti situácia nevyhovuje, tak sa rozidte

anonym_6a15fd
12. jún 2026
@jaass

@anonym_autor akože nehnevaj sa ale je to jeho otec. Alebo si myslíš, že ste spolu tak teraz zabudne na otca? No a koľko je takých ľudí ako ty. Žiaľ, smutne

@jaass aha, takze preto ze je to jeho otec ma prestat autorka brat ohlad na seba a ich vztah, hej? Zobud sa z toho sna...

anonym_41b898
12. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_9d7345 áno predtým sme sa bavili o spoločnej budúcnosti. Moja dcéra bude onedlho končiť SŠ, potom ju čaká VŠ, ak ju príjmu pôjde mimo naše mesto. Chceli sme bývať do roka a pol spolu. Aktuálne to nie je a nebude pre neho téma. Čiže bude s otcom. Naše stretnutia sú na 75% s otcom - buď ideme spolu na prechádzku, spolu na večeru, spolu do obchodu, spolu s ním do cukrárne, alebo som ja u nich. Tých 25% príde jeho dcéra a vybehneme spolu na kávu apd. Sex sme nemali tri mesiace. Ale to je najmenej, čo ma trápi.

@anonym_autor Na co ti je taky vztah s takmer 50tnikom? Si mladsia az o 7 rokov. A stretka ako v domove dochodcom so starym panom 82 rocnym. Ziaden sex. Zivot mas len jeden. To chces 40tku stravit takto? Vykasli sa na neho. Co ti dava ten chlap? Keby ste spolu roky, ok da sa to prezit. Ved osud nadeli vela. Ale vy ste spolu ani nie rok. Zbytocne si kazis zivot.

mandzula
12. jún 2026
@anonym_41b898

@anonym_autor Na co ti je taky vztah s takmer 50tnikom? Si mladsia az o 7 rokov. A stretka ako v domove dochodcom so starym panom 82 rocnym. Ziaden sex. Zivot mas len jeden. To chces 40tku stravit takto? Vykasli sa na neho. Co ti dava ten chlap? Keby ste spolu roky, ok da sa to prezit. Ved osud nadeli vela. Ale vy ste spolu ani nie rok. Zbytocne si kazis zivot.

@anonym_41b898 Presne tak. Otcov stav sa zlepsovat nebude, bude to uz len horsie a pokojne to moze trvat roky. Je v poriadku, ze sa chlap takto rozhodol, no autorka by mala zvazit, ci chce partnera, ktory ju bude roky presuvat na x-tu kolaj.

anonym_c5e72d
12. jún 2026

Tvoj priateľ sa ocitol v ťažkej situácii. Teraz je dôležitý chorý otec a všetko ostatné dáva stranou, Otázne je, či to bude zvládať takto stále, je veľmi náročné opatrovať chorého človeka a byť na to sám. Potrebuje čas. Je na tebe ako sa zachováš, toto je záležitosť na viac rokov....

anonym_f26330
12. jún 2026

@anonym_autor jeho otec je pre neho oveľa dôležitejší a ja ho úplne chápem.
Len spolu chodíte, niesi jeho žena.
Zachovala by som sa rovnako ako on.

jaass
12. jún 2026
@anonym_6a15fd

@jaass aha, takze preto ze je to jeho otec ma prestat autorka brat ohlad na seba a ich vztah, hej? Zobud sa z toho sna...

@anonym_6a15fd kde píše autorka, že prestane na seba brat ohľad? Je u mna automatické postarať sa o mamku alebo ocka kým nezomru. To je ta výchova moja zlata. Ak si schopná a ochotna obetovať ten “posledný” čas rodičom. Ale s tebou sa o takomto nebudem baviť. Úplne inak premyslas, ktovie či by si sa o manžela alebo vlastne decko postarala. Podľa toho čo pises, tak nie, si veľmi slabá na to. Čiže ty sa zobuď egoistka drzá 😉

anonym_6a15fd
12. jún 2026
@jaass

@anonym_6a15fd kde píše autorka, že prestane na seba brat ohľad? Je u mna automatické postarať sa o mamku alebo ocka kým nezomru. To je ta výchova moja zlata. Ak si schopná a ochotna obetovať ten “posledný” čas rodičom. Ale s tebou sa o takomto nebudem baviť. Úplne inak premyslas, ktovie či by si sa o manžela alebo vlastne decko postarala. Podľa toho čo pises, tak nie, si veľmi slabá na to. Čiže ty sa zobuď egoistka drzá 😉

@jaass autorka nepise... ja som reagovala na ten sprosty blabol co si napisala ty... a to co si napisala o mne je akurat tak smiesne, dalsia psychologicka co dokaze diagnostikovat z pismne na MK 🙂 🙂

anonym_48600b
12. jún 2026

@anonym_autor V podstate je to skúška vzťahu.Bud ju ustojite, alebo aj nie.Bolo by fajn, keby ste spolu hľadali riešenie a boli ochotní urobiť kompromisy, napr., že ty pochopíš jeho rozhodnutie, vďaka ktorému sa vaše pôvodné plány zmenili,on pochopí, že ho chápeš a miluješ.Riesenim by bolo napríklad na určitú časť dňa ,niekoľko krát v týždni najať opatrovateľku.O otca by bolo postarané a vy by ste mohli byť spolu pravidelne

mandzula
12. jún 2026
@anonym_48600b

@anonym_autor V podstate je to skúška vzťahu.Bud ju ustojite, alebo aj nie.Bolo by fajn, keby ste spolu hľadali riešenie a boli ochotní urobiť kompromisy, napr., že ty pochopíš jeho rozhodnutie, vďaka ktorému sa vaše pôvodné plány zmenili,on pochopí, že ho chápeš a miluješ.Riesenim by bolo napríklad na určitú časť dňa ,niekoľko krát v týždni najať opatrovateľku.O otca by bolo postarané a vy by ste mohli byť spolu pravidelne

@anonym_48600b A presne toto je problem. On odmieta na tuto temu debatovat, cize jej nazor ho vlastne nezaujima.

anonym_48600b
12. jún 2026
@mandzula

@anonym_48600b A presne toto je problem. On odmieta na tuto temu debatovat, cize jej nazor ho vlastne nezaujima.

@mandzula On má sám problém stotožniť sa s novou situáciou a je dosť pravdepodobné, že to už uzavrel s tým, že nemôžu spolu uskutočniť svoje plány,a tak bude najlepšie,aby sa sústredil len na otca a iné nemá chuť riešiť

sissy27
12. jún 2026

@anonym_autor neviem si predstavit dat psa do utulku KVOLI NOVEJ ZNAMOSTI, nie este sa vykaslat na rodica ci dieta.
Mozno on raz pride do bodu, ze uz je to nad jeho sily a zaplati opatrovatelku alebo vybavi dss, a bude to uplne v poriadku. Ale musi k tomu dospiet sam, kvoli sebe, kvoli otcovi a nie kvoli tebe.
Tvoja poznamka “myslela som si, ze ho to prejde” ma vystrelila na Melmek - ako keby zacal z nudy zbierat pokemon karticky a nie sa staral o rodica 🙈🙈🙈
Ak ti vztah nevyhovuje, tak ho ukonci, ale nemyslim si, ze je na mieste, aby si od neho chcela, nech sa prestane starat o otca.

mandzula
12. jún 2026
@anonym_48600b

@mandzula On má sám problém stotožniť sa s novou situáciou a je dosť pravdepodobné, že to už uzavrel s tým, že nemôžu spolu uskutočniť svoje plány,a tak bude najlepšie,aby sa sústredil len na otca a iné nemá chuť riešiť

@anonym_48600b V tom pripade by bolo od neho fer, aby uvolnil miesto pri partnerke.

eeffka
12. jún 2026

@anonym_autor nuz pekne si si to naplanovala, ale toto je zivot. Inak pride mi dost smutne ze si vlastne aj dcere uz spakovala veci, ved ide na VS a odchod... klobuk dole pred nim, postavil sa k tomu celom a najblizsich par rokov to bude pre neho drsne ( mali sme v rodine). Uprimne ty si priatelka len do pohody.

fajnova
12. jún 2026
@mandzula

@mandzula prepáč, ale vôbec nevieš, o čom hovoríš. Ten chlap je momentálne zamrznuty, zaseknutý, boji sa budúcnosti a nevie a nechce vedieť, čo bude ďalej. Žije z jedného dňa na druhý a úplne sa mu zmenil zivot. Potrebuje čas a kľud, nie nátlak. Úplne chápem túto situáciu a podľa mňa sa prejavil ako charakterný človek, na ktorého sa dá spoľahnúť. Možno ho to prevalcuje a nebude už vládať ďalej. Možno uzná, že potrebuje pomoc opatrovateľky alebo rovno DSS. On musí k tomu dospieť sám po zrelej úvahe. Naozaj posledné čo potrebuje je umrncana partnerka, ktorá mu vyčíta, že je málo s ňou. Buď mu buď oporou, alebo zíď z kratsej cesty.

anonym_48600b
12. jún 2026
@mandzula

@anonym_48600b V tom pripade by bolo od neho fer, aby uvolnil miesto pri partnerke.

@mandzula Podľa mňa to už urobil, dokázal tým ,ze odmieta rozoberať situaciu

michaela329
12. jún 2026

Tak vieš, Ty si len frajerka, známosť tu je a o rok byť nemusí. Buď ho máš rada a dokážeš mu to tým, že teda budete spolu chodiť ako doteraz- a predpokladám, že časom aj on bude chcieť väčší oddych, takže nejakú dovolenku by som nevylúčila. A stav otca raz dôjde do bodu, kedy to zariadenie asi začne zvažovať (demencia je naozaj nepekná choroba, videla som to). No teraz on sám chudák toho má veľa a tým, že na neho tlačíš, mu len pridávaš starosti - takže sa nečudujem, že reagoval ako reagoval. Alebo zid z krátkej cesty.

0silvia0
12. jún 2026

Na tvojom mieste sa stiahnem a pockam na signaly frajera, ci o mna vobec po jeho boku chce. Mozno tuto situaciu neustojite a pojdete od seba, ratala by som v tejto situacii so vsetkym.

mandzula
12. jún 2026
@fajnova

@mandzula prepáč, ale vôbec nevieš, o čom hovoríš. Ten chlap je momentálne zamrznuty, zaseknutý, boji sa budúcnosti a nevie a nechce vedieť, čo bude ďalej. Žije z jedného dňa na druhý a úplne sa mu zmenil zivot. Potrebuje čas a kľud, nie nátlak. Úplne chápem túto situáciu a podľa mňa sa prejavil ako charakterný človek, na ktorého sa dá spoľahnúť. Možno ho to prevalcuje a nebude už vládať ďalej. Možno uzná, že potrebuje pomoc opatrovateľky alebo rovno DSS. On musí k tomu dospieť sám po zrelej úvahe. Naozaj posledné čo potrebuje je umrncana partnerka, ktorá mu vyčíta, že je málo s ňou. Buď mu buď oporou, alebo zíď z kratsej cesty.

@fajnova Vychadzam z tohto: Dnes sme boli chvíľu spolu, nadhodila som tému, čo bude raz... a on veľmi podráždene povedal, že sa na túto tému baviť nebude, nechce, jeho otec žije a nie je to pre neho téma.
On si aj napriek zlozitej situacii musi byt vedomy, ze ani partnerka nie je vzduch a ze si zasluzi vediet, na com je. Tri mesiace nie su tri dni, musi mat predstavu, ako dalej a nielen cakat, ze zena vydrzi vsetko. Nech je hrdina aj vo vztahu k nej a povie jej, ze uz nie je priorita.

anonym_d1b6fb
12. jún 2026

Nech vybavi otcovi opatrovatelku, v zavislosti od zdravotneho stavu mu to mozno zaplati aj stat a bude mat kazdy den par hodin zastup.

fajnova
12. jún 2026
@mandzula

@fajnova Vychadzam z tohto: Dnes sme boli chvíľu spolu, nadhodila som tému, čo bude raz... a on veľmi podráždene povedal, že sa na túto tému baviť nebude, nechce, jeho otec žije a nie je to pre neho téma.
On si aj napriek zlozitej situacii musi byt vedomy, ze ani partnerka nie je vzduch a ze si zasluzi vediet, na com je. Tri mesiace nie su tri dni, musi mat predstavu, ako dalej a nielen cakat, ze zena vydrzi vsetko. Nech je hrdina aj vo vztahu k nej a povie jej, ze uz nie je priorita.

@mandzula len sa spýtam... Zažila si niekedy niečo takéto? Je to normálna reakcia, že sa o tom nechce baviť. On proste nevie... A vytesnuje to. Ver mi, že viem, o čom hovorím..

mandzula
12. jún 2026
@fajnova

@mandzula len sa spýtam... Zažila si niekedy niečo takéto? Je to normálna reakcia, že sa o tom nechce baviť. On proste nevie... A vytesnuje to. Ver mi, že viem, o čom hovorím..

@fajnova Verim ti, no verim aj autorke. Prestala byt prioritou a ma pravo vediet, na com je. Netreba ju brat ako niekoho, kto ma vydrzat vsetko. Zrejme sa citi odkopnuta a bez nadeje na spolocnu buducnost.

janinah
12. jún 2026
@fajnova

@fajnova uplny suhlas,hlavne s poslednou vetou

autor
12. jún 2026
@fajnova

@fajnova ja som si tým prešla a ver mi, bolo to peklo. Siahla som si na dno svojich síl a bolo to bolestivé. Ale vždy som otvorene hovorila o všetkom. A nikdy by som nikomu nepovedala, že na túto tému sa baviť s tebou nebudem. On nevie a nemá ani páru, čo je to naozaj starať sa o rodiča s alzheimerom.

anonym_7a19ca
12. jún 2026

Buď si viete byt oporou alebo nie ...
Zažila som tiež a išlo o môjho hodne mladšieho rodiča a partner nevedel ako dlho bude môj rodič žiť,ako dlho všetko bude trvať,ako sa to bude riešiť
No bol mi 100 percent opora a to sme boli chvíľu spolu, veľmi mi pomahal a staral sa
Bud niekoho naozaj máš rada a podporis ho a hlavne v zlom alebo nehaj ho pre nejakú ženu čo jej bude za to stáť a nie len ked je ,, dobre,,

Strana
z3