Majú seniori e-mail a používajú internet?
Čauko. Kuchtím jednu vec na svojom localhoste - nazvime to "aplikáciou" a tá aplikácia má široký záber. Mierená je aj na malé deti, aj na dôchodcov. Čo myslíte, majú dedkovia a babky dnes e-mail? Poznajú internet? Či ešte stále seniorom treba servírovať popod nosy všetko na listočkoch?
Len aby som sa vedel zariadiť.
Diky
preco seniorom? tu na koni 30r odmietaju online obj u lekarov, lebonto treba online uhradit, platby mobilom, platby online ..... ak si objednaju tak na dobierku🙈
moj 80r otec ma mail pouziva iphone pocitac IA hodinky..... hodnoty tlaku preposiela mailom z hodiniek lekarovi.
mama ma FB IG mail 78rocna.
@natalka13 objednavam na dobierku vzdy ked ide o nejaky novy, mne neznamy eshop, to nema nic s vekom, to je opatrnost 🙂
No a k otazke, ako ktori. Moja mama, svokrovci, aj vela dalsich ludi v okoli vo veku nad 60r (skor aj k 70 uz) maju email, pouzivaju internet, smartfony, objednavaju si dovolenky online, nakupy online a pod. Tiez poznach takych, ktori nic z toho nemaju ci nerobia. Vysoko individualne.
@natalka13 objednavam na dobierku vzdy ked ide o nejaky novy, mne neznamy eshop, to nema nic s vekom, to je opatrnost 🙂
No a k otazke, ako ktori. Moja mama, svokrovci, aj vela dalsich ludi v okoli vo veku nad 60r (skor aj k 70 uz) maju email, pouzivaju internet, smartfony, objednavaju si dovolenky online, nakupy online a pod. Tiez poznach takych, ktori nic z toho nemaju ci nerobia. Vysoko individualne.
@anonym_1ea279 a ked zaplatis dobierku za kabelku a v krabici budu stare noviny? Ako ti to pomoze?
@thirstymonk Tak asi ako ktori. Moji rodicia su 70tnici a na internete su vareni-peceni, emaily maju a pouzivaju. Socialne siete ale nie. Kolegovia z prace 60+, 70+ su na tom podobne, inernet a email vo velkom, socialne siete mensina. Suseda babka Anka 89rocna internet nepouziva a nezaujima ju, socialnu siet ma vytvorenu nazivo a velmi bohatu.
@thirstymonk Jasné, že máme internet a email, dokonca platím všetko cez internetbanking, platenie kartou v obchode je samozrejmosť.
Nemysli si, že len ty si šampión. Máme s manželom po 70-ke. 🥰👍😃
@thirstymonk moji 74r rodicia maju xy rokov mail, vedia si co to pohladat. 68r svokra sa nezaujima ani o net ani nic podobne. Mobil ma este tlacitkovy, rovnako aj moja mama.
Su i taki, co funguju na nete, pc, fb a pod.a maju 70r.
Ahojte, ďakujem vám všetkým za odpovede. O čom je tá aplikácia, to si nechám zatiaľ pre seba, ale pripodobnil by som to k ečasenke, alebo všeobecne k zdravotníctvu. Zdravotníctvo je pre všetkých ľudí, od narodenia až po smrť, takže aj deti, aj dôchodcovia, produktívni, neproduktívni, zdraví, aj chorí... Všetci majú niekde v nejakým zdravotných záznamoch svoju digitálnu stopu.
Keď tých 25 rokov dozadu začinali internety v domácnostiach, všetci z toho boli vyplašení, moj dedo a babka ešte žijú, majú 82 rokov a babka má starú dobrú nokiu a dedo nič. Ten len si nastaví šláger TV na satelite a to je celá jeho technika. Babka vie aspoň zavolať, keď treba 🙂
Tak zato som sa pýtal. Myslím, že tí ľudia, ktorí internet nikdy nevideli, dnes majú už aspoň 80+ a pomaly vymierajú.
S tými listočkami som to myslel ako frk, nechcel som nikoho uraziť. 🙂
@milan987957 ked sa mozem pytat, k comu z IT si mal pristup v 90.rokoch,co si ovladal...?
@anonym_29b298 V 90. rokoch, konkretne v roku 1998 otec "splašil" prvý počítač s win 95. Pentium dvojka a 4MB RAMky. Ešte to malo dokonca pasívny chladič na CPU.
No a učil som sa na tom word, excel, power point a takéto srandy. Internet nebol, CDromku to nemalo. Mama na diskete doniesla dajake primitivne hry z roboty v štýle SNAKE, alebo niečo také, čo ma bavilo vždy asi tak minútu.
Moja 93 ročná babka nemá e-mail, ale má tablet a denne si na ňom číta správy 😀
@vikusjk To moj o 10 rokov mladší dedo robí na teletexte :D
@milandobry
No ja neviem prečo nejaký mladý možno 30r. ťuťko sa naváža do dôchodcov.
Ja som pred mesiacom oslávil 77 a v mojom skladacím mobile mám 7 vybraných najlepších AI aplikácii a občas ich porovnávam ktorá je v akom odbore silnejšia. Mám 3 mailové účty selektované na rôzne oblasti komunikácie a typy adresátov. Mám cez 200 používanych aplikácií a 2 anti malware defendery, hlavne kvôli bezpečnosti bankových transakcií mobilbankingom cez moje ucty. Atď. Atď. Atď. A tu sa nejaký tutko odvažuje na seniorov. Hneď by som si ho podal
@milan987957 No poď, podaj si ma, hrdina. Ja som sa do nikoho nenavážal. Že ty máš zmysel pre humor ako moja kapsa do posilňovne, za to už ja fakt nemožem.
@thirstymonk Moji rodicia 80+ nemaju ani PC ani internet. Nic take nepouzivaju, takze nejaky email a appky nehrozia. Mobily tlacidlove.
Ano, presne teletext. To je to co moj otec pouzival. Az mu to teraz zrusili. Tak to ho dost nastvalo. Uz si tam nemoze pozriet sport a vysledky ani pocasie ani nic
A zas kolegyna ktora ma zaucala v praci (67r.) ako klobuk dolu ako ona sla net, excel a celkovo PC pouzivatelska gramotnost som nechapala. Aj dalsia kolegyna 65r. sa celkom chyta a vie veci aj na pc aj s netom a pod. aj appkami. Takze to fakt este tí 60+ ludia aktivni a skor zrejme kancelarske prace tak tí sa chytaju ale sucasní 75+ asi uz tazsie.
Ano, presne teletext. To je to co moj otec pouzival. Az mu to teraz zrusili. Tak to ho dost nastvalo. Uz si tam nemoze pozriet sport a vysledky ani pocasie ani nic
@anonym_fc9ba4 Zas dobre, bo moj dedo nič nerobil, len hneď rano vstal a kukal cez covid, koľko ľudi umrelo. A keď začal kašlať, ta hneď sa opušťal, ancug vyberal zo skrini, že on už ide zomreť.
@anonym_fc9ba4 Zas dobre, bo moj dedo nič nerobil, len hneď rano vstal a kukal cez covid, koľko ľudi umrelo. A keď začal kašlať, ta hneď sa opušťal, ancug vyberal zo skrini, že on už ide zomreť.
@thirstymonk 😀
Ahojte, ďakujem vám všetkým za odpovede. O čom je tá aplikácia, to si nechám zatiaľ pre seba, ale pripodobnil by som to k ečasenke, alebo všeobecne k zdravotníctvu. Zdravotníctvo je pre všetkých ľudí, od narodenia až po smrť, takže aj deti, aj dôchodcovia, produktívni, neproduktívni, zdraví, aj chorí... Všetci majú niekde v nejakým zdravotných záznamoch svoju digitálnu stopu.
Keď tých 25 rokov dozadu začinali internety v domácnostiach, všetci z toho boli vyplašení, moj dedo a babka ešte žijú, majú 82 rokov a babka má starú dobrú nokiu a dedo nič. Ten len si nastaví šláger TV na satelite a to je celá jeho technika. Babka vie aspoň zavolať, keď treba 🙂
Tak zato som sa pýtal. Myslím, že tí ľudia, ktorí internet nikdy nevideli, dnes majú už aspoň 80+ a pomaly vymierajú.
S tými listočkami som to myslel ako frk, nechcel som nikoho uraziť. 🙂
@thirstymonk musi to byt jednoduche hlavne. Mam nervy na appky, kde k terminu musim vytukavat celu historiu v 10-20 krokoch😬😬akoze s takym niecim ma dost vela ludi problem. Taky zlaty stred by bolo, aby si to clovek vedel maximalne v 4-5 krokoch rezervovat (idealne v 2-3).🙃
@thirstymonk
Mám 67 rokov a denne používam počítač a e-mail na prácu, aj súkromne. Za mojich študentských čias neexistoval počítač ani mobil. Záleží len na dôchodcovi, či sa chce učiť nové veci. Ja som sa sama naučila EXCEL, WORD, účtovné softvéry, používam internetbanking, nakupujem v e-shopoch, komunikujem elektronicky so štátnymi úradmi. Poznám dôchodcov, ktorí mladých strčia do vrecka, ale aj takých, ktorí počítač a iné technické vymoženosti tvrdohlavo odmietajú. Aj mladý človek musí ísť s dobou, a ak si chce udržať prácu, musí sa vzdelávať aj v tejto oblasti. Všetko sa automatizuje, aj obyčajný robotník bude musieť vedieť robiť s výpočtovou technikou.
Môj strýko si pred 10-timi rokmi v 70-ke kúpil počítač, naučil sa na ňom robiť, s celou rodinou komunikuje mailom, vyhľadáva si rôzne informácie, čo ho zaujímajú, plánuje výlety, nakupuje v e-shopoch a baví ho to. A má to preňho ďalšiu výhodu - pretože už veľmi zle počuje, osobná komunikácia je s ním ťažká, telefonická žiadna, iba SMS.
Mladí využívajú počítať viac na zábavu a sociálne siete, ako by ho mali využiť aj na vzdelávanie, a keď čítam ich príspevky, žasnem - kde je gramatika, štylistika, interpunkcia, diakritika a slušné vyjadrovanie?
Dôchodcovia nie sú neandertálci, ani nie sú povinní trénovať skoky do hrobu!
Zaslúžia si úctu a vďaku, ako je to v krajinách ďalekého východu, veď každý raz zostarne.
@thirstymonk
Mám 67 rokov a denne používam počítač a e-mail na prácu, aj súkromne. Za mojich študentských čias neexistoval počítač ani mobil. Záleží len na dôchodcovi, či sa chce učiť nové veci. Ja som sa sama naučila EXCEL, WORD, účtovné softvéry, používam internetbanking, nakupujem v e-shopoch, komunikujem elektronicky so štátnymi úradmi. Poznám dôchodcov, ktorí mladých strčia do vrecka, ale aj takých, ktorí počítač a iné technické vymoženosti tvrdohlavo odmietajú. Aj mladý človek musí ísť s dobou, a ak si chce udržať prácu, musí sa vzdelávať aj v tejto oblasti. Všetko sa automatizuje, aj obyčajný robotník bude musieť vedieť robiť s výpočtovou technikou.
Môj strýko si pred 10-timi rokmi v 70-ke kúpil počítač, naučil sa na ňom robiť, s celou rodinou komunikuje mailom, vyhľadáva si rôzne informácie, čo ho zaujímajú, plánuje výlety, nakupuje v e-shopoch a baví ho to. A má to preňho ďalšiu výhodu - pretože už veľmi zle počuje, osobná komunikácia je s ním ťažká, telefonická žiadna, iba SMS.
Mladí využívajú počítať viac na zábavu a sociálne siete, ako by ho mali využiť aj na vzdelávanie, a keď čítam ich príspevky, žasnem - kde je gramatika, štylistika, interpunkcia, diakritika a slušné vyjadrovanie?
Dôchodcovia nie sú neandertálci, ani nie sú povinní trénovať skoky do hrobu!
Zaslúžia si úctu a vďaku, ako je to v krajinách ďalekého východu, veď každý raz zostarne.
@anonym_62ae95 len ti dochodcovia, co internet a pocitac odmietaju, by nemali druhych zneuzivat, aby za nich vsetko robili. Ak raz odmietam vymozenosti, tak so vsetkym vsudy.

@milandobry
No ja neviem prečo nejaký mladý možno 30r. ťuťko sa naváža do dôchodcov.
Ja som pred mesiacom oslávil 77 a v mojom skladacím mobile mám 7 vybraných najlepších AI aplikácii a občas ich porovnávam ktorá je v akom odbore silnejšia. Mám 3 mailové účty selektované na rôzne oblasti komunikácie a typy adresátov. Mám cez 200 používanych aplikácií a 2 anti malware defendery, hlavne kvôli bezpečnosti bankových transakcií mobilbankingom cez moje ucty. Atď. Atď. Atď. A tu sa nejaký tutko odvažuje na seniorov. Hneď by som si ho podal
@milan987957 ked sa mozem pytat, k comu z IT si mal pristup v 90.rokoch,co si ovladal...?