Mojich rodičov vykradli
Prosím o radu ako ďalej? Moji rodičia žijú v malej dedinke vekom 86-89, my v zahraničí.
V skratke: Pred pár dňami sa mama zobudila na zvláštne zvuky z vedľajšej izby. Šla sa pozrieť, miestny mladík povedzme že shnedý mal v igelitke napakovanú drogériu z kúpeľne a akurát zbieral nejaké sošky v obývačke. On sa lakol a odišiel. Bojím sa že nabudúce nebudú mať takéto šťastie.
Na tej ulici sú iba 2 obývané budovy. Darmo by volala o pomoc, otec si zlomil panvu ale už je na svoj vek dobre. Majú páni, ktorá im pomáha. Obaja odmietajú DSS.
Krádež vlámaním je trestný čin, navyše rodičia sú "chránené osoby". Ako tu radia, vždy to ohlásiť, plus kamery do domu, bezpečnostné dvere, na okná aspoň bezpečnostné fólie.
Radia ti tu všetko možné, všetko zneguješ. Čo vlastne čakáš za radu? Predať dom a rodičov umiestniť v nejakom dobrom zariadení, alebo im kúpiť nejaký bytík na dobrom mieste je najlogickejšie riešenie. V takej lokalite ďalšia "návšteva" môže skočiť aj tragicky a zoberieš si to na svedomie?
Radia ti tu všetko možné, všetko zneguješ. Čo vlastne čakáš za radu? Predať dom a rodičov umiestniť v nejakom dobrom zariadení, alebo im kúpiť nejaký bytík na dobrom mieste je najlogickejšie riešenie. V takej lokalite ďalšia "návšteva" môže skočiť aj tragicky a zoberieš si to na svedomie?
@anonym_e9e7e2 to ozaj je už funkčný analfabetizmus na N tú. Haló už som to písala
Dom nie je môj ja ho nemôžem predať. Mama chce hľadá sa kupca už päť rokov.(Písala som aj koľko to má m2)
Mám byt mohli by tam byvať, nechcú!!
Mohli by do zariadenia, nechcú!!
Krádež vlámaním je trestný čin, navyše rodičia sú "chránené osoby". Ako tu radia, vždy to ohlásiť, plus kamery do domu, bezpečnostné dvere, na okná aspoň bezpečnostné fólie.
@tom_i A? Čo spravia 14-15 ročnému rómovi? Nič
@anonym_autor to takto komunikuješ bežne s cudzími ľuďmi, či len v rámci anonymity? Nečítala som všetky tvoje komentáre, ale celkovo zhrnúť si to mohla už v úvodnom príspevku: rodičia takmer 90-roční, žijú v pre nich nebezpečnej oblasti, opakovane ich vykradli, bývať inde nechcú, dom je nepredateľný. A v čom spočíva v tejto situácii tvoja otázka pre ostatných?
@anonym_autor tak potom niet pomocie....ale takýto problém riešili aj naši rodičia.... pretože babka byvala na opačnom konci Slovenska, riešenie, aby si ju jak bábiku súrodenci prehadzovali po mesiaci z rodiny do rodiny bolo nereálne. Všetky dcéry v tom čase pracovali. Jednoducho si sadli a dospeli k názoru, domov dôchodcov. Vybrali tak, aby to bolo čo najbližšie k miestu kde babka žila. Dom sa predal a z peňazí sa uhrádzal DD, plus keď bolo treba lieky, niečo poplatiť. Celý dôchodok mala babka pre seba. V DD žila ešte 12 rokov. Až po jej smrti sa peniažky rozdelili medzi súrodencov.
@anonym_autor s tebou je to veľmi ťažké. Všetko odmietas, bagatelizujes, negujes. Ved ty vôbec nechceš pomôcť svojim rodičom. Takto sa dcéra nespráva ku svojim uz starým rodičom, ani sa nehnevaj.
Chceš radu? Zober si ich k sebe, alebo chod ty bývať k nim. Toto je jediné správne riešenie. Ale ty to nechceš. Radšej sa nečinne pozeráš a čakáš kedy sa stane niečo, co sa už nebude dat napraviť. Bohužiaľ. Potom už bude neskoro plakať.
@anonym_autor s tebou je to veľmi ťažké. Všetko odmietas, bagatelizujes, negujes. Ved ty vôbec nechceš pomôcť svojim rodičom. Takto sa dcéra nespráva ku svojim uz starým rodičom, ani sa nehnevaj.
Chceš radu? Zober si ich k sebe, alebo chod ty bývať k nim. Toto je jediné správne riešenie. Ale ty to nechceš. Radšej sa nečinne pozeráš a čakáš kedy sa stane niečo, co sa už nebude dat napraviť. Bohužiaľ. Potom už bude neskoro plakať.
@anonym_f50c48 to určite. Sto krát napísať to isté dookola.
Mohli by ísť bývať do môjho bytu, nechcú. Do domova nechcú, otec by možno sa dal nahovoriť ale mama je palicata. Žijem v zahraničí, sem určite nie, ako by riešili všetkých lekárov, cesta lietadlom alebo nekonečné cesta autom vo veku 89 rokov, tak že nikdy v lietadle otec nesedel a je imobilný.
Fakt máte niektorý perfektne nápady.
Mama nechce znížiť cenu domu. Všetky tri časti domu sú dokopy cca 400m2. Zariadenie je po prastrarých rodičoch. Obrovský dvor ešte väčšia.zahrada a ešte letna.kuchyna garáž a hospodárske budovy. Koľko má pýtať 10k?
Počas kovidu som bola dosť doma, ja som chodila na políciu ako na klavír, všetky zábery zlodejov boli nanič, ešte sa budú matky zlodejíčkov vyhražať. A že bagatelizujem. Zobuď sa. Tebe by to bolo príjemné?
Mohlo to u našich húkať aj 5x za noc. Raz odišli druhý krát prišli. Raz sa im neposťastilo, druhý krát ano. Stalo sa že vyliezli rebríkom na povalu z povale zišli do špajze a tam si spravili ,,nákup,, aby nemuseli cez okno/dvere.
Doslova som chodila po bazároch a zalozňách, kde nájdem ukradnuté veci lebo polícia nerobila nič boli schopní odmontovať aj gamatky, čo keby ten plyn unikol či buchol ???
Tí čo ukradnuté veci dali na bazoš z toho mali ,, zisk,, 16-17€na jednu osobu. Tí čo pokradli hydinu možno doma zjedli.
Ale tu má každý krištáľovú guľu a vie že čo chcem a čo nechcem.
Ďalší si myslia že je fantastický nápad mať doma nabitú zbraň bez povolenia a to dať do ruky 89 ročnému dôchodcovi.
@anonym_58048c pozri vlani v lete im ukradli všetku hydinu, kosačku a pod ktoré dali do záložne. Do dnes sú na slobode. Tými nič nerobia úrady
@anonym_autor kde sa to stalo? V ktorej obci?
Mohli by ísť bývať do môjho bytu, nechcú. Do domova nechcú, otec by možno sa dal nahovoriť ale mama je palicata. Žijem v zahraničí, sem určite nie, ako by riešili všetkých lekárov, cesta lietadlom alebo nekonečné cesta autom vo veku 89 rokov, tak že nikdy v lietadle otec nesedel a je imobilný.
Mama nechce znížiť cenu domu. Všetky tri časti domu sú dokopy cca 400m2. Zariadenie je po prastrarých rodičoch. Obrovský dvor ešte väčšia.zahrada a ešte letna.kuchyna garáž a hospodárske budovy. Koľko má pýtať 10k?
@anonym_autor ked sme hladali vhodnu nehnutelnost, niekde na lazoch, tak ptave take nehnutelnosti ako popisujes boli roky rokuce v ponuke a nik ich nechcel. Su to leziaky, ktore ti nik nekupi, darmo mas pocit, ze to ma hodnotu. Ono to dost musi stvat cloveka, ze prave skrz ludi, co ziju okolo nehnutelnkst na hodnote stratila. V takej lokalite by som nedala ano tych 10k, aby som sa potom bala o svoj zivot. Pochodili sme podobne lacne nehnutelnosti a teda uz len vzhladom na susedov sme to zmietli, aj ked prostredie bolo krasne. Ono ine moznosti ako ti tu vymenovali velmi nie su. Musi to byt pre teba velmi frustrujuce, aj pre rodicov, ked na stare kolena skrz takychto ludi nemozu v pokoji dozit tam, kde by chceli. Ale treba si stanovit prioritu. A od tej sa odvijat.
Ďalší si myslia že je fantastický nápad mať doma nabitú zbraň bez povolenia a to dať do ruky 89 ročnému dôchodcovi.
@anonym_autor prosím Ťa, normálne nám napíš, akú radu si praješ 😄
My Ti to potom poradíme...
@anonym_autor Tak ak nechcú ísť do tvojho bytu, nechcú ísť do domova dôchodcov tak proste komu niet rady tomu niet pomoci...
@anonym_autor existujú firmy na ochranu súkromných objektov. Len to asi nebude lacná záležitosť. Plus by bolo nutné aj tak investovať do ochrany samotného domu, aby sa prípadný zlodej dostal max. na pozemok.
Rodičia sa do tvojho bytu nechcú presťahovať za žiadnych okolností alebo len zo strachu, čo bude s domom? V takom prípade by som použila asi klamstvo a povedala im, že si do domu našla podnájomníka a oni nech idú do tvojho bytu. Stále lepšie, ak by z domu neostal kameň na kameni, ako si napísala, než riskovať, že nabudúce sa zlodej nezľakne a rodičom ublíži
@anonym_autor Tak ak nechcú ísť do tvojho bytu, nechcú ísť do domova dôchodcov tak proste komu niet rady tomu niet pomoci...
@marsmykkok jasné, tak serme na nich, nech ich pozabíjajú nejakí zlodeji. To je rozum🤦🏻♀️
@marsmykkok jasné, tak serme na nich, nech ich pozabíjajú nejakí zlodeji. To je rozum🤦🏻♀️
@anonym_f50c48 čítali ste celú diskusiu? Kde aj pani odpovedala? Do domu investovať/zabezpečiť ...nie. Domov dôchodcov nie. Ísť bývať do bytu nie. Pes nie. Čo tam máme ísť my na striedačku?
@anonym_f50c48 A aký máš návrh ak proste do bytu nechcú ísť ani do domova pre seniorov? Sú svojprávni a proste nasilu ich nik stade nedostane. Tak aké máš riešenie? Ako máme tam ísť a postrieľať všetkých tých zlodejov alebo čo? Budem rada ak odpíšeš a navrhneš niečo rozumné.
@anonym_autor co za radu potom.od nas chceš???
Kamery, alarm, elektrický plot, vycviceny poriadny strážny pes. Nič iné nepomôže, keď sa nechcú odsťahovať a dom je nepredajny
Tu bude riešenie len čas, buď zomrú prirodzene alebo ich zabije zlodej. Keď sa tam už nič neoplatí investovať a ani nič meniť nechce. Tak stačí počkať.
Myslim ze velky pes by vyriesil navstevnikov, bohuzial to neriesi problem ze rodicia su stari a potrebovali by byvat uz niekde inde.
@anonym_f50c48 A aký máš návrh ak proste do bytu nechcú ísť ani do domova pre seniorov? Sú svojprávni a proste nasilu ich nik stade nedostane. Tak aké máš riešenie? Ako máme tam ísť a postrieľať všetkých tých zlodejov alebo čo? Budem rada ak odpíšeš a navrhneš niečo rozumné.
@marsmykkok co je rozumné, a co nie, to neviem. Ja osobne by som k nim prišla bývať a pomáhať im už v tomto veku. A nie čakať, kedy sa stane tragédia. Ale nie každý má tak srdce na svojom mieste ako ja.
Kamera vonka a nálepka pozemok je strážený. Ty si vieš na kamere pozrieť čo sa deje. Vieš tam nastaviť od určitej hodiny alarm, hučí to tak že sa zaručene zlakne. Nastavíš si upozornenia na pohyb, ak sa niečo bude diať telefón ťa upozorní. Kúpila by som im poriadne bezpečnostné dvere.
@marsmykkok co je rozumné, a co nie, to neviem. Ja osobne by som k nim prišla bývať a pomáhať im už v tomto veku. A nie čakať, kedy sa stane tragédia. Ale nie každý má tak srdce na svojom mieste ako ja.
@anonym_f50c48 Len autorka žije v zahraničí, ak má rodinu má tam nechať rodinu, kariéru, bývanie a možno o rok-dva tu ostane sama lebo obaja umrú? Jasné, vždy je najlepšie ak niekto doopatruje. Ale ľahšie sa doopatruje nejakej mamičke čo práve skončila rodičák a nemá prácu alebo nejakej predavačke v Tescu čo býva od rodičov 5 km a iné ak si daleko a máš tam vybudované zázemie a máš sa všetkého vzdať a nevieš čo sa toho vzdáš na polroka, dva roky, 10 rokov... Poznám aj prípad kedy žena mala dobrú prácu, vzdala sa jej a išla opatrovať mamu a mama do polroka umrela a ona ostala bez dobrej práce aj bez peňazí.
A ako píše aj autorka k nej do zahraničia nemôžu ísť skrz lekárov, že by tam nemali a to už v podstate aj keby žije na Slovensku je to problém že ak bývaš napríklad v Bratislave presťahovať rodičov blízko Bratislavy napríklad z toho východu lebo dnes fakt žiadny lekár nových neberie a nedá sa niekoľkokrát mesačne cestovať stovky km za lekármi.
Teda problém je to že človek mladý ak nechce sa pásť alebo kradnúť ako tí spoluobčania proste musí ísť za prácou na západ Slovenska alebo do zahraničia a ak rodičia ostanú tak, že potrebujú pomoc tak zase oni nemôžu ísť bližšie k dieťaťu aby im pomohlo skrz lekárov čo tam majú, lebo v novom bydlisku by ich nezobrali. A preto potom starí ľudia ostanú bez pomoci opustení v takýchto lokalitách.

@beronsche na všetko reagovala negativisticky. Takže rady vlastne nechcela.
@letfenixa ja som toto všetko na oveľa viac navrhovala mame, ale ak je proti tak čo? Päť rokov ju presviedčam. A ja reagujem nagativisticky ha ha ha