Môžem zavolať záchranku pre 100-ročnú ženu, ktorá nemá akútne ťažkosti?
Dobrý deň. Môžem volať záchranku 100 ročnej žene, ktorá má ťažkosti ale nie akútne, bolesti skrz vek, teplo jej nerobí dobre a ťažko sa jej dostať k lekárovi? Nechcem volať záchranárov “zbytočne”, babka ma o to prosí a ja jej už neviem pomôcť. Ďakujem za akékoľvek rady.
UPDATE:
Tak ako sme dopadli? Vidim, že sa poniektoré pýtate..
Babke som nevolala sanitku, je stále doma a konečne zaspala. Bola som jej celý deň oporou, počúvala ju, ochladzovala ju, podavála tekutiny a veľa ďalšieho ako po iné dni, tak aj dnes. Sľúbila som jej, že zajtra zavolám jej lekárovi a opýtam sa ho či chodí domov k starým ľudom. Volala som na linku 116 117, nedvíhali mi. Hovorím si, že ju to možno aspoň trošku upokojí, že sa s tým niečo robí, lebo naozaj veľa robí hlava. Tak verím, že bude všetko v poriadku, aj keď lepšie už asi nebude, no nedá mi sa dívať na tú bolesť a pozerať na človeka, ktorý sa každý deň modli, aby zomrel. Ďakujem veľmi pekne za všetky užitočné rady.
Verzia 2:
Babke som nevolala sanitku, lebo načo, veď je aj tak stará, nech zomrie doma, čo som sprostá? Veď je aj tak skoro polovicu života na dôchodku, takže od štátu viac vzala ako dala, teda škoda našich peňazí na výjazdy. Povedala som jej, tebe je teplo? To je polovici Slovenska, tak čuš! Tu máš vodu, napi sa. Zrazu ju všetko prešlo a poďakovala mi, že som napísala na modrý konik, kde sa našla polka anonymov bez chrbtovej kosti.
@anonym_autor bolest rieste v ambulancii chronickej bolesti, mojej babke sme ku koncu davali morfium.
@loliki tak clovek citi, ked prichadza jeho koniec, panika nikomu nepomoze. Ani klamstvo a chlacholenie 100 rocnej matky, ze si este pozije, ked uz asi nie. Na vek pacienta sa dispecer pyta, mnohi zamerne klamu a pridaju si problemy, ktore realne nemaju. Ja uz mam xy skusenosti presne s tymto problemom, lebo to mame v rodine, je to strach zo smrti. Ten pacient je fakt chronicky chory a nema ani 80, ale sanitka tam uz bola niekolko krat a vzdy mu dali nejaku infuziu a o zhruba 5 hodin sme isli po neho. Realne mu v danej chvili nehrozilo nic. Placebo efekt zaucinkoval a potom sa citil par dni dobre.
@zuzana76 A 100 ročnej babke by tiež pomohla infúzia. Prečo jej to nedopraješ? Diskriminuješ ju za jej úctyhodný vek? Veď ona už môže mať okrem dehydratácie xy iných zdravotných problémov, ktoré jej stav zhoršujú. A o to sa ako dispečér nezaujímaš? Tebe stačí povedať, že má 100 rokov, tak tam sanitku nepošleš? To je neetické, neprofesionálne, smutné a tragické. Lebo veď takí už bežne umierajú... Ale nech umierajú dôstojne! 🙏
@zuzana76 A 100 ročnej babke by tiež pomohla infúzia. Prečo jej to nedopraješ? Diskriminuješ ju za jej úctyhodný vek? Veď ona už môže mať okrem dehydratácie xy iných zdravotných problémov, ktoré jej stav zhoršujú. A o to sa ako dispečér nezaujímaš? Tebe stačí povedať, že má 100 rokov, tak tam sanitku nepošleš? To je neetické, neprofesionálne, smutné a tragické. Lebo veď takí už bežne umierajú... Ale nech umierajú dôstojne! 🙏
@loliki ja som pisala nech zavola. Mna rovnako stve toto co mame my, tam sanitku vola sam pacient, nikto iny z rodiny
@loliki ka nie som dispecer, ja som pisala co by som robila, v nemocnici sa urcite neumiera dostojne
@loliki ak ma tato babka velke bolesti, tak by mozno stalo za zvazenie umiestnenie do hospicu, tam zomieraju dostojne a podavaju im aj lieky od bolesti, to ale zvazi lekar, ci ma taky stav na umiestnenie do hospicu.
@loliki ak ma tato babka velke bolesti, tak by mozno stalo za zvazenie umiestnenie do hospicu, tam zomieraju dostojne a podavaju im aj lieky od bolesti, to ale zvazi lekar, ci ma taky stav na umiestnenie do hospicu.
@zuzana76 babka neumiera,do hospicu ju nevezmú,má ťažkosti ale nie akútne, bolesti skrz vek, ako píše autorka
@anonym_autor v roku 2026 existuje zdravotná dopravná služba, ktorá slúži nato, aby pacientov previezla k lekárom. Nato naozaj neslúži záchranka.My sme malé mesto a nemocnica má službu pre chronických pacientov, kde lekár chodí domov.
Chronická bolesť, reuma, tráviace ťažkosti naozaj nie sú na záchranku. Buď babku nalož do auta a odvez na príjem, alebo vybav cez obvoďáka odvoz sanitkou.
Zachranka nieje taxi a to by si už ľudia mali uvedomiť.
@anonym_7f74e4 Už je to vyriešené, nakoniec neboli v nemocnici písala to tu autorka.
Akurát včera som toto dala spraviť keďže pred náš vchod prišla sanitka a 30 ročná suseda si bez problému sadla do sanitky ...pritom muža mala doma s autom ... A doobeda ešte vonku fajčila cigu ....SANITKA NIEJE TAXI ...to platí pre každého .... A to že teta je stará ? Ide to vekom môže byť rada že žije ešte
My sme tu bezcitne svine a ty na koniec svojho updatu napises,ze babka sa kazdy den modli,aby uz zomrela,take ma bolesti. Takze,co by s tym urobila zachranka? Nic. Cize sme mali pravdu,aj ked sa ti to akokolvek nepacilo. A presne o tom hovoril zachranar,ze sa vobec nerespektuje pravo starareho,choreho cloveka a umelo sa mu predlzuje zivot nezmyselnymi zachrankami, infuziami,injekciami,pobytmi v nemocnici...Vidis,babke pomohlo presne to,co sme tu radili. Pokoj,rozhovor,pritomnost a pocit,ze sa o nu niekto zaujima.
@zuzana76 babka neumiera,do hospicu ju nevezmú,má ťažkosti ale nie akútne, bolesti skrz vek, ako píše autorka
@anonym_3d8129 to zvazi lekar, my nevieme ci neumiera, samozrejme ju chuda nechcem posielat hned na druhysvet, ale ak ma naozaj velke bolesti, tak existuje aj mobilny hospic, kazdopadne, pacient zaradeny do ich programu moze dostavat silnejsie lieky a chodia ho domov kontrolovat.
Prave preto ze som zo zdravotnictva; toto nie je na volanie zachranky.
To je podobne ako ked pracovnici urgentu hovoria (tresnem percento) polovica ludi tu chodi so staznostou ktora sem nepatri.
Na Slovensku je mozne zavolat to cislo a poradit sa.
@vler je to omnoho viac ako polovica "návštevníkov" urgentu, čo tam nemá čo robit...
@anonym_autor Ja by som zavolala, oni ťa buď odnavigujú čo máš robiť, alebo sami rozhodnú či prídu. Moja suseda si dosť často volá, keď jej skáče tlak.
Ak by mala zivot ohrozujuci stav tak nepises na konik ale ozaj volas sanitku alebo ju vezies na urgent. Takze sama si si odpovedala
Akurát včera som toto dala spraviť keďže pred náš vchod prišla sanitka a 30 ročná suseda si bez problému sadla do sanitky ...pritom muža mala doma s autom ... A doobeda ešte vonku fajčila cigu ....SANITKA NIEJE TAXI ...to platí pre každého .... A to že teta je stará ? Ide to vekom môže byť rada že žije ešte
@anonym_a58fee volal som mame záchranku, dusenie, lapanie po vzduchu. Záchranár mi vynadal, že som mal volať dopravnú zdravotnú službu a ísť s ňou k obvodnému a neblokovať záchranku. V nemocnici následne mama zomrela.
A pustili sme sa tu do kontroverznej eticko - medicinskej temy - prava na zivot a prava na zachranu zivota, kde je hranica toho, co sa este ma udrziavat pri zivote a co uz nie, kedy resuscitovat, ci zivot umelo predlzovat roznymi infuziami, liekmi? Kazdopadne v urcitom veku sa smrt povazuje uz za vykupenie, tak pre pacienta ako aj pre rodinu, takisto u pacienta s tazkou nevyliecitelnou chorobou a bolestami. Niekto sa chce drzat pri zivote zubami -nechtami, hoci jeho stav je nezvratny, blizki sa musia o neho denno-denne starat a niekto odide skromne, bez zbytocneho kriku, s vdakou za zivot, ktory prezil. Kazdy sam si vyberie, do ktorej skupiny sa zaradi.
A pustili sme sa tu do kontroverznej eticko - medicinskej temy - prava na zivot a prava na zachranu zivota, kde je hranica toho, co sa este ma udrziavat pri zivote a co uz nie, kedy resuscitovat, ci zivot umelo predlzovat roznymi infuziami, liekmi? Kazdopadne v urcitom veku sa smrt povazuje uz za vykupenie, tak pre pacienta ako aj pre rodinu, takisto u pacienta s tazkou nevyliecitelnou chorobou a bolestami. Niekto sa chce drzat pri zivote zubami -nechtami, hoci jeho stav je nezvratny, blizki sa musia o neho denno-denne starat a niekto odide skromne, bez zbytocneho kriku, s vdakou za zivot, ktory prezil. Kazdy sam si vyberie, do ktorej skupiny sa zaradi.
@zuzana76 Nedavno som cital odbornu pracu "starostlivost o paliativnych pacientov", tam je to napisane lekarom priamo : neudrziavat pri zivote tych, ktori len trpia a medicina im pomoct nevie. Podat lieky proti bolesti a na upokojenie.
Keby som bola neohľaduplná voči ostatným, ktorí potrebujú urgentnú pomoc, by som tento príspevok ani nezaložila a ihneď volala! Opýtala som sa slušne, tak som aj chcela slušné názory a odpovede. To aj kamarátke by ste toto napísali, alebo vlastnej mame, babke toto poradili? Dobre sa vám komentuje anonymne.
@anonym_autor ja by som volala. Babka mozno uz nevie vyhodnotit situaciu a u tak stareho cloveka je aj prehriatie zavazne.
@zuzana76 Nedavno som cital odbornu pracu "starostlivost o paliativnych pacientov", tam je to napisane lekarom priamo : neudrziavat pri zivote tych, ktori len trpia a medicina im pomoct nevie. Podat lieky proti bolesti a na upokojenie.
@patrike ja napriklad rozumiem, ze mlady clovek, hoci aj s nevyliecitelnou chorobou sa snazi udrziavat este pri zivote, aby videl nejake dalsie milniky svojich deti, tam tomu naozaj rozumiem. Rozumiem, ze Honzik z Ciech zrusil svoju eutanaziu, ked zistili, ze manzelka je tehotna, oplakala som smrt 25-rocnej Noelie, ktora eutanaziu podstupila, a tam zrejme nie je uplne jasne, ze jej utrpenie bolo nezvratne. Ale nerozumiem udrziavaniu pri zivote starych, chorych pacientov, nemyslim teraz autorkinu babku, ale vseobecne. Nedavno v jednom rozhovore starý pan lutoval, ze jeho matka zomrela 84 rocna, vraj si este mohla pozit, to mi pride uz take nevdacne. Kolko rokov nam bude dost na prezitie plnohodnotneho zivot a vdaku?
@anonym_3d8129 to zvazi lekar, my nevieme ci neumiera, samozrejme ju chuda nechcem posielat hned na druhysvet, ale ak ma naozaj velke bolesti, tak existuje aj mobilny hospic, kazdopadne, pacient zaradeny do ich programu moze dostavat silnejsie lieky a chodia ho domov kontrolovat.
@zuzana76 Vieš vôbec,čo je hospic?
Hospic je zdravotnícke zariadenie určené pre pacientov s nevyliečiteľným ochorením v pokročilom štádiu, keď už aktívna liečba nezaberá. Cieľom nie je predĺženie života za každú cenu, ale zmiernenie bolesti (paliatívna starostlivosť) a zachovanie najvyššej možnej ľudskej dôstojnosti.
Hospicová starostlivosť je primárne zameraná na:
Pacientov v terminálnom štádiu: Ľudia, u ktorých sa očakáva, že ich postupujúca choroba ohrozuje na živote a vyžadujú nepretržitú zdravotnú a emocionálnu podporu.
Onkologických pacientov: Tvoria najčastejšiu skupinu, no hospic slúži aj ľuďom s chronickými neurologickými či inými nevyliečiteľnými diagnózami.Celé rodiny: Služby hospicu neposkytujú starostlivosť len chorému, ale poskytujú aj psychologické a sociálne poradenstvo pre jeho príbuzných.
Autorkina babka nie je tento prípad
Babka prosi o zachranku,platila si dosť rokov na to aby mohla zavolať a prípadne ju odnaviguju čo robiť alebo nerobiť! takže neviem čo sa spekuluje vôbec zavolať!
A to,ze ma 100 rokov nieje o nič menej clovek ako úplne niekto iny, kto prosí o zachranku
Tak sa spamatajte
A to ze je jedna sanitka v okrese nieje babkina vina
Stále je to na tom ako sa vyjadria oni!! A nie, že tu z brucha budu trepať, že nevolat!raz vy budete prosiť o pomoc a nikto vás nebude počúvať, tak sa zobudíte!ale neskoro!
@anonym_c2b19b tak 100 ročná babka si toho zaplatila naozaj dosť, ano. Pri svojom veku už minimálne 2-3x využila to, čo tam vôbec niekedy zaplatila. Tak tu neplet to, či platila alebo neplatila. Ide o stav. A toto nie je na záchranku.
@anonym_c2b19b platila si dost rokov?? Prepac, ale ta 100 rocna babka je uz 50 rokov na dochodku. Za tych 50 rokov urcite viac dostala zo statnej kasy ako za 30/35 rokov pracovneho zivota vlozila. Ja by som nevolala. Ak jej je naozaj zle, zobrala by som ju na pohotovost. Ale ako bolo spomenute vyssie. Nemocnice bez klimy, cudze prostredie. Skor zomrie tam ako ked ju budu doma ochladzovat.
@anonym_d819bf ta ani toľko rokov nerobila, lebo vtedy boli ženy doma s deťmi.
UPDATE:
Tak ako sme dopadli? Vidim, že sa poniektoré pýtate..
Babke som nevolala sanitku, je stále doma a konečne zaspala. Bola som jej celý deň oporou, počúvala ju, ochladzovala ju, podavála tekutiny a veľa ďalšieho ako po iné dni, tak aj dnes. Sľúbila som jej, že zajtra zavolám jej lekárovi a opýtam sa ho či chodí domov k starým ľudom. Volala som na linku 116 117, nedvíhali mi. Hovorím si, že ju to možno aspoň trošku upokojí, že sa s tým niečo robí, lebo naozaj veľa robí hlava. Tak verím, že bude všetko v poriadku, aj keď lepšie už asi nebude, no nedá mi sa dívať na tú bolesť a pozerať na človeka, ktorý sa každý deň modli, aby zomrel. Ďakujem veľmi pekne za všetky užitočné rady.
Verzia 2:
Babke som nevolala sanitku, lebo načo, veď je aj tak stará, nech zomrie doma, čo som sprostá? Veď je aj tak skoro polovicu života na dôchodku, takže od štátu viac vzala ako dala, teda škoda našich peňazí na výjazdy. Povedala som jej, tebe je teplo? To je polovici Slovenska, tak čuš! Tu máš vodu, napi sa. Zrazu ju všetko prešlo a poďakovala mi, že som napísala na modrý konik, kde sa našla polka anonymov bez chrbtovej kosti.
@anonym_autor no vidis, tak si sa postarala bez toho aby si zbytočne obťažovala iných. Všetkým bolo teplo, bolo zle. Aj mladym ludom. Ja neviem, co sa urazas. Sa nad sebou zamysli. Starý človek je ako malé dieťa, treba na neho dávať pozor, obzvlast aby pil a ochladzoval sa. Ci som sa aj ja mala vykašľať na moje deti a volať im sanitku lebo im je zle? Vsak viem, prečo im je zle, lebo nedodržiavali pitný režim.
Sanitka nie taxík, aby si prišla s babkou pokecat. Keď jej to v hlave už neslúži, zožeň jej psychológa. Ako prepáč, ale neviem, čo ocakavas pri 100 ročnom človeku. Ten si svoje odzil, môže zomrieť prakticky hocikedy.
Hospic je zdravotnícke zariadenie určené pre pacientov s nevyliečiteľným ochorením v pokročilom štádiu, keď už aktívna liečba nezaberá. Cieľom nie je predĺženie života za každú cenu, ale zmiernenie bolesti (paliatívna starostlivosť) a zachovanie najvyššej možnej ľudskej dôstojnosti.
Pacientov v terminálnom štádiu: Ľudia, u ktorých sa očakáva, že ich postupujúca choroba ohrozuje na živote a vyžadujú nepretržitú zdravotnú a emocionálnu podporu.
Onkologických pacientov: Tvoria najčastejšiu skupinu, no hospic slúži aj ľuďom s chronickými neurologickými či inými nevyliečiteľnými diagnózami.Celé rodiny: Služby hospicu neposkytujú starostlivosť len chorému, ale poskytujú aj psychologické a sociálne poradenstvo pre jeho príbuzných.
@anonym_3d8129 presne viem, kedze sme tam mali dvoch clenov, nedala sem babkin chorobopis, takze nie, nevieme, ci nie je tento pripad, v hospici moze byt clovek az sest mesiacov a dokonca ich niekedy prepustia domov
@anonym_3d8129 me denno- denne bolesti tato babka
@anonym_autor v roku 2026 existuje zdravotná dopravná služba, ktorá slúži nato, aby pacientov previezla k lekárom. Nato naozaj neslúži záchranka.My sme malé mesto a nemocnica má službu pre chronických pacientov, kde lekár chodí domov.
Chronická bolesť, reuma, tráviace ťažkosti naozaj nie sú na záchranku. Buď babku nalož do auta a odvez na príjem, alebo vybav cez obvoďáka odvoz sanitkou.
Zachranka nieje taxi a to by si už ľudia mali uvedomiť.
@anonym_7f74e4 ale oni si predsa platia/platili odvody, tak majú nárok. Nechapes tu ich logiku?
@anonym_2cb2e5 Ja ti len prajem minimálne takú istú dlhovekosť, aj tvojim rodičom, nech viete, čo to je. Si potom spomeň na slová, ktoré si tu písala.
@anonym_a58fee volal som mame záchranku, dusenie, lapanie po vzduchu. Záchranár mi vynadal, že som mal volať dopravnú zdravotnú službu a ísť s ňou k obvodnému a neblokovať záchranku. V nemocnici následne mama zomrela.
@anonym_f75448 áno tiež mám takú skúsenosť.Mama akútna leukémia.Hematologička nás poučila pri zhoršení stavu okamžite volať záchranku.Chcela som len prevoz do nemocnice,dispečer sa bavil so mnou aj s ňou.Poslal záchranku.Vieš ako ma z.ebali?Či neviem kedy sa volá záchranka.Dlho som mu vysvetlovala že som chcela prevoz,pretože som bola s ňou sama,24 schodov bez výťahu.Nemala som šancu to sama dať.Nakoniec ju zobrali a domov sa už nevrátila😭Ja som spadla pred rokom z bicykla-prasknutá panva+ bedrový kĺb.Muž chcel volať záchranku,ja som nechcela,radšej som šla taxíkom.A na pohotovosti mi povedali že som mala volať záchranku,že by ma boli dali na lôžko.Som im v rýchlosti opísala situáciu s mamou,len čumeli

@zuzana76 Pri takejto starostlivosti a prístupe sa ani nečudujem, že umierajú. Ale dobre vedieť, radšej nepoviem, že má 100 rokov. Ty ako dispečérka posúdiš, že v tej chvíli kde potrebuješ poslať RZP. Ale ako dcéra snáď nepovieš svojej 100 ročnej mame, že mami, nebudem ti volať sanitku, čakám, že už konečne umrieš.
@loliki tak clovek citi, ked prichadza jeho koniec, panika nikomu nepomoze. Ani klamstvo a chlacholenie 100 rocnej matky, ze si este pozije, ked uz asi nie. Na vek pacienta sa dispecer pyta, mnohi zamerne klamu a pridaju si problemy, ktore realne nemaju. Ja uz mam xy skusenosti presne s tymto problemom, lebo to mame v rodine, je to strach zo smrti. Ten pacient je fakt chronicky chory a nema ani 80, ale sanitka tam uz bola niekolko krat a vzdy mu dali nejaku infuziu a o zhruba 5 hodin sme isli po neho. Realne mu v danej chvili nehrozilo nic. Placebo efekt zaucinkoval a potom sa citil par dni dobre.