Otec s neliečeným OCD
Mám 24 rokov a bývam v dome mojich starých rodičov (z maminej strany). Problém je, že tam s nami býva aj môj otec, aj keď sú rodičia už 5 rokov rozvedení. Ja ho tu nechcem, ale nikto to nerieši.
Môj otec má podľa mňa vážny psychický problém, pravdepodobne OCD, ale nelieči sa. Má rôzne rituály, ktoré robí každý deň a úplne mi to ničí život.
Napríklad:
– sprchuje sa niekoľkokrát denne, drhne sa, púšťa vodu aj o 4 ráno a je to extrémne hlučné (mám izbu vedľa kúpeľne, starý dom a trubky, cez ktoré vodu neskutočne počuť, nepočuť ani telku alebo seriál)
– berie kúpeľňový koberček a opakovane ho drhne vo vani kefou, lebo sú na ňom moje vlasy (on vlasy nemá takže je na vlasy alergický), robí to viackrát denne
– keď príde zvonku, umýva si topánky vo vani, zakaždým, znovu, veľa litrov vody
– máme bojler, po týchto jeho rituáloch večer nie je teplá voda kvôli nemu, xkrát som sa musela sprchovať v studenej, aj chorá, aj v zime
– stále perie oblečenie, aj keď nemá čo – pridáva aj čisté veci, len aby zaplnil práčku
– potom všetko vešia po celom dome, aj na radiátory, chodí to kontrolovať, prehadzuje to, otáča, robí to stále dokola, keď veci na radiátore vyschnú, dá tam ďalšie zo sušiaka a takto dokola
– robí tieto veci aj keď som doma s frajerom, behá nám do izby, chodí hore-dole, ja sa cítim strašne trápne a hanbím sa, už sa samozrejme zamykám
Celý deň sa točí okolo jeho rituálov. Nedá sa od toho uniknúť. Nemám doma pokoj, nemám súkromie, nemám ticho.
Ja som sa s ním skúšala rozprávať, ale nefunguje to. On ešte otočí, že ja som tá chorá. Moja mama o tom vie, starí rodičia o tom vedia, ale nikto to nerieši. Každému je to jedno.
Ja sa cítim:
– extrémne vyčerpaná
– nervózna, podráždená
– hanbím sa za to pred ľuďmi
– izolujem sa, nechcem sem volať frajera
– nechcem s ním tráviť čas ani mimo domu, nemám energiu
– celé dni len ležím a pozerám seriály, nemám energiu na nič
Nechcem ho vo svojom živote. Chcem, aby odišiel, ale nemám na to žiadnu moc. Nemám ani ja kam ísť, celý život pomáha druhým, kupuje byty, domy, požičiava peniaze na prerobenie kúpeľne, napriek tomu, že my máme 60 ročnú kúpeľňu, v ktorej neustále utiera prach, o týždeň je tam ďalší, lebo je to STARÁ kúpeľňa, ale tú urobiť nedá, do tohto domu neinvestoval dokopy nič.
Nemám peniaze na vlastné bývanie, som študentka, nemám kam ísť. K mame tiež ísť nemôžem, to je kapitola sama o sebe.
Neviem, čo mám robiť. Má niekto skúsenosť s takýmto rodičom? Dá sa s tým vôbec niečo robiť? Ako to zvládnuť, keď nemám kam ísť?
Ďakujem každému, kto si to prečítal.
no prepac ale ak ti nieco takto vadi tak si zbal svestky a odid. On sa nemusi prisposobovat tebe rovnako ako ani ty jemu..
no prepac ale ak ti nieco takto vadi tak si zbal svestky a odid. On sa nemusi prisposobovat tebe rovnako ako ani ty jemu..
@anonym_6c4aba Starkovci nechcú aby som odišla ako som písala vyššie, bude treba sa o nich starať, môj otec to robiť nebude, už som viackrát si ich posadila a povedala že odídem, sú proti tomu. On by sa práveže mal prispôsobovať a nie len mne, ale všetkým členom domácnosti, v tom spočíva nažívanie v jednej domácnosti, že sa ľudia prispôsobia, nerobia si naschvál, jemu nikto naschvál nerobí a on robí všetkým.
Typicky konik. Riesi sa autorka namiesto stareho psychoša. Preco sa ma odstahovat dcera? Preco nie rozvedeny otec? On tam ma mensie pravo byvat ako autorka. Staremu capovi nie je trapne byvat u exsvokrovcov? Co robil cely zivot? On nechodi do prace?
@anonym_8b6338 a akú inú radu by si jej dala ty? Tiež si žiadnu nenapísala.. rozhovor a otcom nepomohol, liečiť sa ísť nechce, starí rodičia ho nevyhodia, tak čo iné jej ostáva ako sa odsťahovať?
@anonym_8b6338 a akú inú radu by si jej dala ty? Tiež si žiadnu nenapísala.. rozhovor a otcom nepomohol, liečiť sa ísť nechce, starí rodičia ho nevyhodia, tak čo iné jej ostáva ako sa odsťahovať?
@13uzivatelka11 Ale v tomto máš veru pravdu. Len je to smutné, že sa liečiť nechce. Evidentne je to diagnóza, ktorou ubližuje ľuďom okolo seba, ale on je tak hlboko v tom že jednoducho… mu to je jedno. A to ma ako jeho dcéru bolí.
Pozri treba sa dobodnut somstarymi rodicmi a ich detmi (tvoja mama a plus surodenci) na tom ze vas to obmedzuje a chcete aby isiel prec, treba ziskat ich podporu. Nech mu daju termin ze do mesiaca sa odstahuje. On nie je ich syn a ty si ich vnucka, treba na nich pritlacit nech mu zrusia pobyt, vymenia potom zamky
ved hadam neni normalne ze on plati 100€ a zije tam a este dufam ze mu este aj varia
Nemozes na cas odist k mame ?
@anonym_6c4aba Starkovci nechcú aby som odišla ako som písala vyššie, bude treba sa o nich starať, môj otec to robiť nebude, už som viackrát si ich posadila a povedala že odídem, sú proti tomu. On by sa práveže mal prispôsobovať a nie len mne, ale všetkým členom domácnosti, v tom spočíva nažívanie v jednej domácnosti, že sa ľudia prispôsobia, nerobia si naschvál, jemu nikto naschvál nerobí a on robí všetkým.
@anonym_autor Určite ako s červeným diplomom si nájdeš prácu hodnú vzdelania a dobre zaplatenú že vieš že neodídeš a budeš sa o nich starať? Čo frajer plánuje tam tiež ísť bývať?
Pozri treba sa dobodnut somstarymi rodicmi a ich detmi (tvoja mama a plus surodenci) na tom ze vas to obmedzuje a chcete aby isiel prec, treba ziskat ich podporu. Nech mu daju termin ze do mesiaca sa odstahuje. On nie je ich syn a ty si ich vnucka, treba na nich pritlacit nech mu zrusia pobyt, vymenia potom zamky
ved hadam neni normalne ze on plati 100€ a zije tam a este dufam ze mu este aj varia
Nemozes na cas odist k mame ?
@anonym_757613 Varia, áno. Keď ja by som bola najradšej, keby sa začal liečiť, keby už konečne bol šťastný aj on aj my okolo neho.
Ďakujem za odpovede, ale úprimne – veľká časť z nich ma skôr dorazila, než pomohla.
Neviem, prečo sa to tu otočilo do roviny, že problém som ja alebo že sa „vyhováram“. Ja som sem písala preto, lebo tú situáciu dlhodobo nezvládam, nie preto, aby som sa sťažovala bez dôvodu.
Len pre upresnenie:
– študujem (bc. som ukončila s červeným diplomom, teraz som na ing.)
– to ani nehovorím, čo mi robil počas učenia na štátnice, mne to príde, že mi robí naschvál, ja už som plakala od zúfalstva počas učenia na štátnice
– bežne si zarábam, neležím celý rok doma, momentálne sú veľkonočné sviatky
– otec zaplatí 100€ z inkasa, čo nie je ani polka, v podstate tu býva zadarmo
– uvedomujem si, že dom nie je môj, ale zároveň otec tam býva ako hosť u svojich bývalých svokrovcov 5 rokov po rozvode a prakticky za minimálne náklady
Mne nejde o to niekoho „vyhodiť na ulicu“. Ide o to, že jeho správanie (pravdepodobne OCD) je extrémne a každodenné, opakované sprchovanie aj o 4 ráno, neustále pranie, vešanie po celom dome, čistenie vecí dokola, vysávanie 5x denne, hlučné rituály… a ja v tom nemám žiadny pokoj ani súkromie.
To, čo ma najviac zasiahlo, sú komentáre typu „to nemôže spôsobovať to, čo opisuješ“ alebo že si mám „upratať hlavu“. Práve toto je presne to, čo zažívam doma, že moje pocity sú zľahčované a otočené proti mne.
Možno to zvonku nevyzerá tak vážne. Ale keď v tom človek žije denne roky, bez podpory rodiny, bez možnosti reálneho úniku, tak áno, vie ho to psychicky zničiť.
Neočakávam zázračné riešenie. Skôr som dúfala v pochopenie alebo skúsenosti ľudí, ktorí niečo podobné zažili.
Ale asi platí, že kým to človek nezažije, tak to nevie úplne pochopiť.
@anonym_autor Autorka ja som ti rada dala. Ale proste že to nie je tvoj dom je fakt. A veľa detí/mladých žije v prostredí kde nie je všetko ok, možno aj väčšina. Či napríklad hadajúci sa rodičia neustále, otec alkoholik, nový partner matky s ktorým si nerozumejú a podobne. Teda zbytočne to riešiš, doštuduj a odsťahuj sa. Prečo rozmýšľaš tak že aj do budúcna tam budeš musieť ostať? Ak bude chorá babka postará sa dedko ak dedko tak babka o neho A možno zomrú sebestační alebo nech sa postará ich dcéra o nich-tvoja matka. Mne to skôr príde že si na ten dom nárokuješ a teda chceš tam žiť navždy a otca stade vyštvať. Čo študuješ inak?
@13uzivatelka11 Ale v tomto máš veru pravdu. Len je to smutné, že sa liečiť nechce. Evidentne je to diagnóza, ktorou ubližuje ľuďom okolo seba, ale on je tak hlboko v tom že jednoducho… mu to je jedno. A to ma ako jeho dcéru bolí.
@anonym_autor no najvyšší čas vyskúšať s frajerom spoločne bývanie 🤷♀️ či chces s ním bývať v dome so starkymi, keď už sa plánuješ o nich starať keď nebudú vládať?
@anonym_autor Autorka ja som ti rada dala. Ale proste že to nie je tvoj dom je fakt. A veľa detí/mladých žije v prostredí kde nie je všetko ok, možno aj väčšina. Či napríklad hadajúci sa rodičia neustále, otec alkoholik, nový partner matky s ktorým si nerozumejú a podobne. Teda zbytočne to riešiš, doštuduj a odsťahuj sa. Prečo rozmýšľaš tak že aj do budúcna tam budeš musieť ostať? Ak bude chorá babka postará sa dedko ak dedko tak babka o neho A možno zomrú sebestační alebo nech sa postará ich dcéra o nich-tvoja matka. Mne to skôr príde že si na ten dom nárokuješ a teda chceš tam žiť navždy a otca stade vyštvať. Čo študuješ inak?
@marsmykkok Niee to vôbec nie, mama má sestru, ten dom bude ich dvoch, ja si na nič nenárokujem, len tu žijem celý život, starkovcov mám ako rodičov, naozaj ma mrzí a bolí toto čítať že ja si nárokujem, je mi jasné že ma nepoznáte ani ja vás ale hneď si najhoršie myslieť o človeku je smutné, naozaj ja som nikdy nebola materialistická, hovorím dom má 50 rokov, kúpeľňa neprerobená rozbitá, naozaj si na toto nenárokujem.
@marsmykkok Niee to vôbec nie, mama má sestru, ten dom bude ich dvoch, ja si na nič nenárokujem, len tu žijem celý život, starkovcov mám ako rodičov, naozaj ma mrzí a bolí toto čítať že ja si nárokujem, je mi jasné že ma nepoznáte ani ja vás ale hneď si najhoršie myslieť o človeku je smutné, naozaj ja som nikdy nebola materialistická, hovorím dom má 50 rokov, kúpeľňa neprerobená rozbitá, naozaj si na toto nenárokujem.
@anonym_autor a keď sa už nechceš osamostatniť, tak prečo nebyvas so svojou mamou? A prečo by si sa ty mala postarať o starkovcov, ved nato je tvoja mama a jej sestra, nie ty. Ony sú ich deti.
@anonym_autor Čiže celá tvoja rodina je neschopná? Starí bývajú v ešte staršom dome a nevedia si tam urobiť poriadok a vyhodiť tých, ktorí sa im tam nasáčkovali. Tvoji rodičia sú v podstate bezdomovci, vlastné bývanie nenadobudli, hoci otec roky dobre zarába 🤣 a tvojim snom je opatrovať ich?
Vy nemáte všetkými pokope, však? A je to dedičné.
@anonym_autor Tak prečo riešiš že tam aj v budúcnosti budeš musieť ostať? Však sa postará mama alebo sestra o starých rodičov keby bolo treba a možno ani nebude, väčšina ľudí aj starších je dlho sebestačná, potom ochorejú, skončia v nemocnici a umrú a starať sa o nich nemusí nik. Ak máš priateľa a brigáduješ môžeš aj teraz odísť a prenajmite si garsónku-tú dvaja utiahnete a budeš mať pokoj. Alebo proste vydrž kým doštuduješ a potom odíd. Si dospelá, máš slobodu a nemusíš žiť roky už v tom prostredí kde je otec aký je a starí rodičia na to hundrú a je tam negatívna energia potom... Ale zároveň si slobodný človek, ale aj ostatní ľudia majú slobodu, teda ak z nejakého dôvodu ho starí rodičia tam tolerujú ich problém, ty si zariad život po svojom a nerieš to, rovnako otca že sa nechce liečiť, je to tiež jeho problém. Si dospelá, najlepšie proste odísť z toho nezdravého prostredia, nie si malé dieťa 10 ročné čo by v takom muselo žiť ešte najmenej 8-9 rokov kým skončí strednú.
@anonym_autor tvoji "starkovci" su vo veku a v stave, ze uz vies, ze sa o nich bude treba starat?
Odsťahuj sa k frajerovi alebo na internát, pýtaj výživné od matky aj otca a už tam choď len na návštevu. Nie si povinná bývať v tom dome.
@anonym_autor Čiže celá tvoja rodina je neschopná? Starí bývajú v ešte staršom dome a nevedia si tam urobiť poriadok a vyhodiť tých, ktorí sa im tam nasáčkovali. Tvoji rodičia sú v podstate bezdomovci, vlastné bývanie nenadobudli, hoci otec roky dobre zarába 🤣 a tvojim snom je opatrovať ich?
Vy nemáte všetkými pokope, však? A je to dedičné.
@anonym_81a351 No ty musíš byť pekná ….
kolko mas este do skoncenia skoly? ked tvoj oco kupuje inym byty, domy, skus mu povedat nech kupi, prispeje aj tebe ? plati na teba vyzivne ? aj mama?
o svojich rodicov sa budu starat ich deti a oni budu aj dedit, ty si dokonci skolu a chod do zajranicia alebo do podnajmu s priatelom
jedine tu je luto mi tvojich starych rodicov, ktori musia zivit tvojho otca, ich exzata, teba vychovavali a tvoja mam tiez najskor neprispieva im
ale len oni s tym vedia urobit poriadok
ty sa hlavne neupinaj na to, ze sa musis postarat o starych rodicov.. pekne dokonci skolu, osamostatni sa a zi si svoj zivot, o starych rodicov sa bude musiet starat tvoja mama a jej sestra.. toto nemusis trpiet
@anonym_autor je úplne irelevantné,že starkí nechcú,aby si Odišla.Ty im nie si povinná nič.Nie si povinná sa o nich starať.Majú deti.
Nechápem,prečo si od nich pýtaš povolenie?
1.odsťahuj sa a hotovo,vôbec nemusíš mať ich súhlas a dokonca im to nemusíš ani oznamovať.
2.Ak chcú,aby si tam ostala,daj si podmienku,že buď ty alebo otec.
Finito vybavené.

Vadí to všetkým, keď sme na rodinných oslavách návštevách, starkovci hovoria o tomto probléme vkuse, len to neriešia, akoby sa ho báli alebo ja neviem…
A áno, je to neštandardné, nepoznám žiadnu takúto rodinu.