icon

Otec s neliečeným OCD

3. apr 2026

Mám 24 rokov a bývam v dome mojich starých rodičov (z maminej strany). Problém je, že tam s nami býva aj môj otec, aj keď sú rodičia už 5 rokov rozvedení. Ja ho tu nechcem, ale nikto to nerieši.

Môj otec má podľa mňa vážny psychický problém, pravdepodobne OCD, ale nelieči sa. Má rôzne rituály, ktoré robí každý deň a úplne mi to ničí život.

Napríklad:
– sprchuje sa niekoľkokrát denne, drhne sa, púšťa vodu aj o 4 ráno a je to extrémne hlučné (mám izbu vedľa kúpeľne, starý dom a trubky, cez ktoré vodu neskutočne počuť, nepočuť ani telku alebo seriál)
– berie kúpeľňový koberček a opakovane ho drhne vo vani kefou, lebo sú na ňom moje vlasy (on vlasy nemá takže je na vlasy alergický), robí to viackrát denne
– keď príde zvonku, umýva si topánky vo vani, zakaždým, znovu, veľa litrov vody
– máme bojler, po týchto jeho rituáloch večer nie je teplá voda kvôli nemu, xkrát som sa musela sprchovať v studenej, aj chorá, aj v zime
– stále perie oblečenie, aj keď nemá čo – pridáva aj čisté veci, len aby zaplnil práčku
– potom všetko vešia po celom dome, aj na radiátory, chodí to kontrolovať, prehadzuje to, otáča, robí to stále dokola, keď veci na radiátore vyschnú, dá tam ďalšie zo sušiaka a takto dokola
– robí tieto veci aj keď som doma s frajerom, behá nám do izby, chodí hore-dole, ja sa cítim strašne trápne a hanbím sa, už sa samozrejme zamykám

Celý deň sa točí okolo jeho rituálov. Nedá sa od toho uniknúť. Nemám doma pokoj, nemám súkromie, nemám ticho.

Ja som sa s ním skúšala rozprávať, ale nefunguje to. On ešte otočí, že ja som tá chorá. Moja mama o tom vie, starí rodičia o tom vedia, ale nikto to nerieši. Každému je to jedno.

Ja sa cítim:
– extrémne vyčerpaná
– nervózna, podráždená
– hanbím sa za to pred ľuďmi
– izolujem sa, nechcem sem volať frajera
– nechcem s ním tráviť čas ani mimo domu, nemám energiu
– celé dni len ležím a pozerám seriály, nemám energiu na nič

Nechcem ho vo svojom živote. Chcem, aby odišiel, ale nemám na to žiadnu moc. Nemám ani ja kam ísť, celý život pomáha druhým, kupuje byty, domy, požičiava peniaze na prerobenie kúpeľne, napriek tomu, že my máme 60 ročnú kúpeľňu, v ktorej neustále utiera prach, o týždeň je tam ďalší, lebo je to STARÁ kúpeľňa, ale tú urobiť nedá, do tohto domu neinvestoval dokopy nič.

Nemám peniaze na vlastné bývanie, som študentka, nemám kam ísť. K mame tiež ísť nemôžem, to je kapitola sama o sebe.

Neviem, čo mám robiť. Má niekto skúsenosť s takýmto rodičom? Dá sa s tým vôbec niečo robiť? Ako to zvládnuť, keď nemám kam ísť?

Ďakujem každému, kto si to prečítal.

Strana
z2
bolarazjedna
Včera o 01:00

Internát? Brigáda a zdieľané bývanie v 1 byte 3 študenti a kazdy ma samostatnú izbu +spoločne priestory..... Nemáš aj ty depresiu, keď kvôli otcovi nevyjde z izby, lebo nemáš chuť a pozeráš iba seriály?
Otca nezmeníš, pokiaľ on si to neuvedomuje a nechce sa liečiť, lebo nevidi problém, nikto ho nedonuti, jedine by ho donútil súd, sle to by musel robiť protizákonné veci, čo nepopisujes...
Takže začni zmenu od seba. Nevyhovaraj sa na otca, prestaň byt zavretá v izbe s pozeraním seriálov, zisti aké sú možnosti štipendia, nájdi si brigádu a chod bývať inde, do podnájmu.

autor
Včera o 01:03

Prečo by som sa mala ja odsťahovať z môjho trvalého pobytu, keď otec tu má len prechodný, býva u svojich bývalých svokrovcov, 5 rokov po rozvode. Ja sa nevyhováram, ja popisujem moju situáciu a to, že ju nezvládam.

bolarazjedna
Včera o 01:07

Tak je to dom tvojich starých rodičov. Oni majú k tomu aký postoj?

autor
Včera o 01:11
@bolarazjedna

Tak je to dom tvojich starých rodičov. Oni majú k tomu aký postoj?

@bolarazjedna Tak hnevá ich to tiež, hovoria že je to choré, ale nerobia nič, nevyhodia ho, nestarajú sa... nerozumiem im absolútne

letfenixa
Včera o 03:37
@anonym_autor

Prečo by som sa mala ja odsťahovať z môjho trvalého pobytu, keď otec tu má len prechodný, býva u svojich bývalých svokrovcov, 5 rokov po rozvode. Ja sa nevyhováram, ja popisujem moju situáciu a to, že ju nezvládam.

@anonym_autor pretože ti to vadí.

bg92
Včera o 05:12

Nie je to tvoj dom.majitelia domu su stari rodicia a ak ho nechcu vyhodit, mas smolu. Musis to bud vydrzat alebo si najst brigadu a osamostatnit sa - mas 24 rokov, kolko studia mas pred sebou?

anonym_ee6575
Včera o 05:17

Stačilo sa napisat, akl vyhodit otca z domu mojich starych rodicov ? Sudnou cestou, ale nebolo by ti ho ani trochu luto ? Je to tvoj otec

anonym_fc1fb5
Včera o 05:31

@anonym_autor Pozri, keď to nevadí starým rodicom- majiteľom domu, a tvojej mame ako expartnerke.. ty nevyriešiš nič. Veď za chvíľu vyletíš z hniezda do vlastného.

anonym_6fc888
Včera o 05:37

@anonym_autor chod byvat k frajerovi, naco ho volas tam kde je psychootec? A otec nechodi do prace? Ty nemas skolu, brigadu, ked mas cas cele dni lezat v posteli?

13uzivatelka11
Včera o 05:53

A on akože nechodí do roboty keď toto robí ako píšeš, celé dni ale peniaze na kupovanie bytov má? 🤨 A ty keď celé dni len ležíš a nič nerobis, choď na brigádu a choď do zdieľanej izby s frajerom.

anonym_deef30
Včera o 06:12

Nie je to tvoj byt, ani dom. Je to dom tvojich starych rodicov a ty to musis respektovat. Trvaly pobyt ma len evidencny charakter, nezaklada ti ziadne vacsie prava ako cloveku, ktory tam ma prechodny pobyt. Mas vek na to, aby si pracovala a postarala sa sama o seba. Ked vies sexovat, vies aj pracovat. Ja som od 18tich pracovala a studovala. A byvala som sama a platila som si vsetko sama, este som aj davala peniaze rodicom. Tak sup do sveta, si dospela zdrava zena.

abbey1
Včera o 06:26

Ty chodíš do školy alebo pracuješ? Chápem, že ti otcovo správanie môže vadiť, ale zasa nehroť to do extrému. Tiež máme v rodine človeka s OCD a podobným správaním. S tým neurobíš nič, len to treba akceptovať, nevytvárať zbytočne dusnú atmosféru, lebo v strese sa OCD prejavy ešte zhoršia.
Dom nie je tvoj a pokiaľ majitelia domu neriešia od sťahovanie otca, ty s tým neurobíš nič.
Tvoji starí rodičia a matka nemajú depresie ako ty?
Jedine, čo vieš ostro po riešiť je, aby ti otec nevstupoval do izby.
Skús riešiť svoje nastavenie. Nie je možné, aby to otcovo správanie spôsobovalo to, čo popisuješ.

pribinak
Včera o 06:27

No nič, opýtaj sa dedka a babky či to môžeš začať riešiť. Potom sa poraď s právnikom ako ho vysťahovať

anonym_5d72d8
Včera o 07:05

@anonym_autor Majitelia bytu su stari rodicia. Oni rozhoduju, kto tam bude byvat. Ty mas presne take iste pravo ako tvoj otec. Ziadne.
Preco by mal do cudzieho majetku investovat otec? Investuju majitelia.
Trosku si prestuduj zakony, na co mas ci nemas narok. Brigadujes? V 24 rokoch si uz mohla byvat sama, internat, zdielany byt. Ved nacase vyletiet z hniezda. Mne je tvojho otca luto, zivi ta a ty ho chces vyhodit z nehnutelnosti, ktora nie je ani tvoja.
Prajem ti, aby sa ti stalo presne to iste od tvojho dietata.

anonym_15fde5
Včera o 08:54

V prvom rade nebyvas vo svojom
A si dosť stará na to aby si sa osamostatnila,ked sa ti nepáči
A ked si myslíš, že tvoj otec je chorý a miesto pomoci a akecptovania ,tak frfles
Mala by si sa pozbierať
Nič v zlom

anonym_1cab7b
Včera o 09:34
@anonym_15fde5

V prvom rade nebyvas vo svojom
A si dosť stará na to aby si sa osamostatnila,ked sa ti nepáči
A ked si myslíš, že tvoj otec je chorý a miesto pomoci a akecptovania ,tak frfles
Mala by si sa pozbierať
Nič v zlom

@anonym_15fde5 A otec nie je dosť starý, aby sa osmostatnil?Žiť u svokrovcov?
A ešte tu objasni, ako sa dá pomôcť človeku, ktorý má važny možno psychicky problém a on si ho neprizná, pomoc nechce, chorá si vlastne podľa neho ty, ako to tu autorka napísala.

alickapusinka
Včera o 09:40

Moja trvalý pobyt nič neznamena ked si vlastnici starý rodičia tak kedykoľvek ťa môžu s trvaleho pobytu odhlasiť na miestnom alebo mestskom úrade. Takže toto nema žiaden vplyv na odsťahovanie sa.Napríklad ked starý rodičia povedia to je len príklad že sa máš odsťahovať tak TY nič neurobiš nakoľko nie si vlastničkou domu. A nemáš čo komu rozkazovať.Aby ten a ten odišiel z domu ked je dom tvojich starých rodičov oni musia zakročiť TY sice môžeš povedať že TI to prekáža ale nič viac nemôžeš robiť iba ak sa odsťahovať.

anonym_107279
Včera o 09:59

Tiež som mala veľmi ťažké podmienky doma a absolútne žiadnu podporu, tak som sa v 16 rokoch odsťahovala. Pretĺkala som sa všelijako, ale dala som to. Budeš sa musieť aj ty sama o seba postarať. To hnitie na gauči ti v ničom nepomôže a spoliehať sa na bývanie u starkých je blbosť. Bohvie ako dlho tam s nimi tvoj otec bude, bez liečby a celkovo. Vyzerá to tak, že on sa nechystá nikam. Ani rozvod ho k odsťahovaniu od svokrovcov neprinútil.

bielasovicka
Včera o 10:28

@anonym_autor ved píšeš ze študuješ. Tak ako sa dá celé dni ležať na gauči a pozerať seriály?

marsmykkok
Včera o 11:57

@anonym_autor A čo majú tvoji starí rodičia vyhodiť a nech je z neho bezdomovec? Však sa osprchuj poobede kým je teplá voda, v izbe sa zamykať vieš, že si perie veľa jeho vec, možno sa veľmi potí. Sa správaš ako keby ti ten dom patril. A na spanie si daj protihlukové sluchátka nech ťa nebudí o 4tej ráno alebo si vymeň izbu a nech on napríklad ide do tvojej a ty to jeho nech nemáš spoločnú stenu s kúpeľňou.

anonym_81a351
Včera o 12:05
@bielasovicka

@anonym_autor ved píšeš ze študuješ. Tak ako sa dá celé dni ležať na gauči a pozerať seriály?

@bielasovicka No to bude určite podpriemerná a hlavne večná študentka. Výhovoriek má dosť. A namiesto štúdia sa venuje rozvíjaniu svojich krívd a depresiám. Jej pracovným snom je určite invalidný dôchodok až do smrti.

kp7333
Včera o 12:08

Odstahuj sa a zamestnaj sa. Zdielane byvanie s inymi studentami nie je az take drahe, zostane ti aj na stravu. Stari rodicia ho trpia v byte, lebo im zrejme prispieva na najom, energie, stravu. Inak by ho uz davno vyhodili. Teba kto zivi?

autor
Včera o 12:49

Ďakujem za odpovede, ale úprimne – veľká časť z nich ma skôr dorazila, než pomohla.

Neviem, prečo sa to tu otočilo do roviny, že problém som ja alebo že sa „vyhováram“. Ja som sem písala preto, lebo tú situáciu dlhodobo nezvládam, nie preto, aby som sa sťažovala bez dôvodu.

Len pre upresnenie:
– študujem (bc. som ukončila s červeným diplomom, teraz som na ing.)
– to ani nehovorím, čo mi robil počas učenia na štátnice, mne to príde, že mi robí naschvál, ja už som plakala od zúfalstva počas učenia na štátnice
– bežne si zarábam, neležím celý rok doma, momentálne sú veľkonočné sviatky
– otec zaplatí 100€ z inkasa, čo nie je ani polka, v podstate tu býva zadarmo
– uvedomujem si, že dom nie je môj, ale zároveň otec tam býva ako hosť u svojich bývalých svokrovcov 5 rokov po rozvode a prakticky za minimálne náklady

Mne nejde o to niekoho „vyhodiť na ulicu“. Ide o to, že jeho správanie (pravdepodobne OCD) je extrémne a každodenné, opakované sprchovanie aj o 4 ráno, neustále pranie, vešanie po celom dome, čistenie vecí dokola, vysávanie 5x denne, hlučné rituály… a ja v tom nemám žiadny pokoj ani súkromie.

To, čo ma najviac zasiahlo, sú komentáre typu „to nemôže spôsobovať to, čo opisuješ“ alebo že si mám „upratať hlavu“. Práve toto je presne to, čo zažívam doma, že moje pocity sú zľahčované a otočené proti mne.

Možno to zvonku nevyzerá tak vážne. Ale keď v tom človek žije denne roky, bez podpory rodiny, bez možnosti reálneho úniku, tak áno, vie ho to psychicky zničiť.

Neočakávam zázračné riešenie. Skôr som dúfala v pochopenie alebo skúsenosti ľudí, ktorí niečo podobné zažili.

Ale asi platí, že kým to človek nezažije, tak to nevie úplne pochopiť.

abbey1
Včera o 12:55
@anonym_autor

Ďakujem za odpovede, ale úprimne – veľká časť z nich ma skôr dorazila, než pomohla.

Neviem, prečo sa to tu otočilo do roviny, že problém som ja alebo že sa „vyhováram“. Ja som sem písala preto, lebo tú situáciu dlhodobo nezvládam, nie preto, aby som sa sťažovala bez dôvodu.

Len pre upresnenie:
– študujem (bc. som ukončila s červeným diplomom, teraz som na ing.)
– to ani nehovorím, čo mi robil počas učenia na štátnice, mne to príde, že mi robí naschvál, ja už som plakala od zúfalstva počas učenia na štátnice
– bežne si zarábam, neležím celý rok doma, momentálne sú veľkonočné sviatky
– otec zaplatí 100€ z inkasa, čo nie je ani polka, v podstate tu býva zadarmo
– uvedomujem si, že dom nie je môj, ale zároveň otec tam býva ako hosť u svojich bývalých svokrovcov 5 rokov po rozvode a prakticky za minimálne náklady

Mne nejde o to niekoho „vyhodiť na ulicu“. Ide o to, že jeho správanie (pravdepodobne OCD) je extrémne a každodenné, opakované sprchovanie aj o 4 ráno, neustále pranie, vešanie po celom dome, čistenie vecí dokola, vysávanie 5x denne, hlučné rituály… a ja v tom nemám žiadny pokoj ani súkromie.

To, čo ma najviac zasiahlo, sú komentáre typu „to nemôže spôsobovať to, čo opisuješ“ alebo že si mám „upratať hlavu“. Práve toto je presne to, čo zažívam doma, že moje pocity sú zľahčované a otočené proti mne.

Možno to zvonku nevyzerá tak vážne. Ale keď v tom človek žije denne roky, bez podpory rodiny, bez možnosti reálneho úniku, tak áno, vie ho to psychicky zničiť.

Neočakávam zázračné riešenie. Skôr som dúfala v pochopenie alebo skúsenosti ľudí, ktorí niečo podobné zažili.

Ale asi platí, že kým to človek nezažije, tak to nevie úplne pochopiť.

@anonym_autor V tom dome žije ešte tvoja matka a starí rodičia. Oni tým netrpia?
Vieš isto, že tvoj otec neinvestoval nejaké peniaze do domu a preto ho tam nechávajú bývať?
Niečo v tom celom nehrá. 4 dospelé osoby by v podstate zadarmo trpeli v dome obťažovanie, keď nemusia?
Vieš, možno sa ti odpovede žien nepáčia, ale majú pravdu. Vaši tam nechávajú tvojho otca bývať dobrovoľne. Ak by oni chceli, už dávno je vysťahovaný.
Čiže jedine riešenie pre teba je odsťahovať sa.

autor
Včera o 12:58

Neinvestoval, mama dala spraviť okná za svoje peniaze, aj podlahy, ešte keď som bola malá, mama tu nebýva, len starkovci. Starkovci to len celé trpia, plus im je to napoly jedno, oni bývajú dole, takže to celé nepočujú až tak ako ja alebo mama keď príde. Keď som navrhla že sa odsťahujem, povedali, nech nevymýšľam, že sme tu spolu a že je nám dobre. Samozrejme som nad odsťahovaním rozmýšľala, ale nechcem ich tu nechať samých, už sú starší, budú ma potrebovať a oco sa nepostará. Keď treba starkovcom upratať, čo je ocova obľúbená činnosť, upratať im nepríde, upratujem im vždy ja, on upratuje dookola to isté, kuchyňu, kúpeľňu, aj keď sú to tie najčistejšie miestnosti v celej ulici…

abbey1
Včera o 13:00
@anonym_autor

Neinvestoval, mama dala spraviť okná za svoje peniaze, aj podlahy, ešte keď som bola malá, mama tu nebýva, len starkovci. Starkovci to len celé trpia, plus im je to napoly jedno, oni bývajú dole, takže to celé nepočujú až tak ako ja alebo mama keď príde. Keď som navrhla že sa odsťahujem, povedali, nech nevymýšľam, že sme tu spolu a že je nám dobre. Samozrejme som nad odsťahovaním rozmýšľala, ale nechcem ich tu nechať samých, už sú starší, budú ma potrebovať a oco sa nepostará. Keď treba starkovcom upratať, čo je ocova obľúbená činnosť, upratať im nepríde, upratujem im vždy ja, on upratuje dookola to isté, kuchyňu, kúpeľňu, aj keď sú to tie najčistejšie miestnosti v celej ulici…

@anonym_autor A akú odpoveď na koni tu teda čakáš? Ak dom patrí starým rodičom, jedine oni môžu situáciu riešiť.

anonym_8b6338
Včera o 13:06

Typicky konik. Riesi sa autorka namiesto stareho psychoša. Preco sa ma odstahovat dcera? Preco nie rozvedeny otec? On tam ma mensie pravo byvat ako autorka. Staremu capovi nie je trapne byvat u exsvokrovcov? Co robil cely zivot? On nechodi do prace?

autor
Včera o 13:08
@anonym_8b6338

Typicky konik. Riesi sa autorka namiesto stareho psychoša. Preco sa ma odstahovat dcera? Preco nie rozvedeny otec? On tam ma mensie pravo byvat ako autorka. Staremu capovi nie je trapne byvat u exsvokrovcov? Co robil cely zivot? On nechodi do prace?

@anonym_8b6338 Má firmu, ale teraz mu to moc nejde, takže tieto jeho obsesie prevládajú, nudí sa, plus je frustrovaný, ale on mohol mať peňazí ajajaj, a aj má, len sa tvári že nie. Keby nedal do strojov, alkoholu a nepožičal toľko peňazí, mal by viac. Teraz robí z domu, obchoduje s akciami, zlatom, ropou… Vkuse je doma jednoducho, keby aspoň chodil do práce že by 8-10 hodín denne nebol doma.

abbey1
Včera o 13:11
@anonym_8b6338

@anonym_8b6338 Lenže toho, podľa teba, starého osyvhoša nerieši nikto, iba sama autorka. Zdá sa, že zvyšok rodiny problém nemá. A len starí rodičia ako majitelia nehnuteľnosti môžu žiadať vysťahovanie. Ti však nemajú potrebu to takto riešiť. Myslím, že mnoho vecí z celého príbehu nevieme a možno ani autorka.

anonym_8b6338
Včera o 13:12
@anonym_autor

@anonym_8b6338 Má firmu, ale teraz mu to moc nejde, takže tieto jeho obsesie prevládajú, nudí sa, plus je frustrovaný, ale on mohol mať peňazí ajajaj, a aj má, len sa tvári že nie. Keby nedal do strojov, alkoholu a nepožičal toľko peňazí, mal by viac. Teraz robí z domu, obchoduje s akciami, zlatom, ropou… Vkuse je doma jednoducho, keby aspoň chodil do práce že by 8-10 hodín denne nebol doma.

@anonym_autor ked ma peniaze, preco sa neodstahuje? Je velmi nestandardne byvanie u exsvokrovcov.

Strana
z2