Som nešťastná zo správania 70-ročnej matky
Keďže sa veci vyvinuli tak ako to momentálne je, som dlhší čas doma, s mojou 70 ročnou mamou. Úprimne, mám ju rada, ale jej správanie je mi normálne odpudive, úplne mi lezie s tým na nervy. Vysvetlím, mama je relatívne zdravá, mobilná, nie je ani dementna, nič také všetko má v poriadku, lieči sa akurát na tlak. Avšak nerozumiem jej správaniu, príde mi úplne ako blbá, jej celodenný program je ísť ráno na 10 minútovú vychádzku so psom, a tým to padlo. Potom sú ľahne do postele a číta do 11-12.ej, naobedujee sa , zaspí. Poobede si sadne k televízoru a sedí tam či niečo ide, či nie, do cca 22.ej, a potom do postele. Absolútne ju nezaujima, že je napr.spinavy sporák ( robota na 10 minút), že v drese je riad, ktorý treba umyť, že by bolo vhodné aspoň 2-3 x týždenne umyť podlahu, raz za čas umyť napr kúpeľňu, proste úplne bežné veci, proste všetko úplne ignoruje. Aby bolo jasné, ja všetko urobím sama, nemám s tým problém, ale vadí mi jej absolútna ľahostajnosť k poriadku, dokonca aj kúpať ju musím vyháňať, kúpe sa raz za týždeň, ako za starých čias bolo, ale aj to jej musím povedať zvýšeným tónom. Pritom opakujem, nie je dementna, len mám pocit, že jej odkedy je doma na dôchodku kus preplo. Strašne ma to vytáča, nepoviem, keby bola chorá, imobilná. Ale nie je, len je strašne neporiadna, neprakticka, lenivá. Pol dňa prelezi v posteli s knihou, ďalší pol deň sedí pred TV. Nie že by bola rada, že je v takom veku sebestačná, ona akoby si normálne privolavala imobilnost a demenciu. Som z nej zúfalá, neviem ako jej to mám normálne povedať, aby sa neurazila. Normálne sa už teším, keď budem môcť vypadnúť
@margotka17
Ale ty si na drogach ta posle do prdele s tvojimi rucnymi pracami a s nikym nechce kecat.
@anonym_3bc4b8 nie, nie som na drogách. Len ma tak napáda, že už tu padlo toľko rád a nápadov a žiaden ti nevyhovuje. Tak si zober opatrovanie na rodiča a staraj sa, výplň jej čas. Ja už rodičov nemám, ale urobila by som aj nemožné, len aby bolo dobré.
@1fifinka1 nam zacal rozotierat fekalie kade tade. Hygiena tiez bieda.celkovo dezorientovany.von tiez nechodi a uz ani tuhe jedlo nevie zjest..funguje na nutridrinkoch..upratujeme mu tiez my..vsetko..zmeny nalad a osobnosti.niekolkokrat za den...no naozaj tato choroba uplne zmeni cloveka od zakladov..uplne iny clovek sa stava
@anonym_272c08 no , naša mama je ešte pri zmysloch. Zatiaľ. Len sa proste totálne opustila. A odmieta na Tltom čokoľvek zmeniť.
@oslo1 ahoj viem ze si zdravotnicka. mozes mi prosim na pisat ze ako sa to diagnostikuje? na co sa zamerat co si vsimat? moja mama ma 70 a nastastie este fici (aj ked ma vselijake bolesti ortopedicke operacie za sebou atd) ale povaruje 2rocnu vnucku. soferuje. raz tyzdenne otuzuje s partiou. stara sa o dve zahrady. ano aj na nete pri kompe posedi ale na youtube pozera videa k jej dalsiemu hobby (umenie) tak len uvazujem na co dohliadat aby som nieco mezanedbala. dakujem
@juliet86
Mamu/babku, treba zapajat o starostlivosti o vasu vnucku, vdaka tomuto zostane mlada. Treba urobit aj take, ze zavolas, Mami prosim ta, za 15 minut som u teba, pojdes s nami na nakup. Toto je vynikajuce, aby mama sa musela rychlo zorganizovat, obliect, wc a ide. Budu ma to za to opluvat, ale toto je pre nu najlepsie, aby bola stale vo svungu, mozog pracuje.
Toto su zakladne znaky demencie, u mojej mamy sedeli ako rit na serbel a to chodila von, do obchodu, ale doma tiez mrdnik ako v tanku, brala som si dovolenku a z Londyna som jej chodila upratovat.
Zmeny nalady, zmena osobnosti, mama bola taka nijaka, nic ju nezaujimala, velmi pochmurne myslienky, neschopnost sa vcitit to niecoho (lack of empathy). Depresia.
Neschopnost riesit problem, planovat nieco, ubytok cognitivnych funkcii. Ona by ten byt aj upratala, ale nevie, kde a ako zacat, ale vsak je to dobre, ako to je. Nevie, ako to ma vyriesit, upratovacku nechce, tiez nechce sama upratat.
Poruchy pamate - zabudne PIN na karte (to ho mala rovnaky cez 20 rokov), zabudne, ze isla do obchodu, ide do obchodu a pride za 4 hodiny a nevie kde bola. Zabudla psa niekde vonku pri obchode. Zabudne sa najest, obliect, umyt.
Jazykove poruchy. Uz nebude schopna lustit krizovky, nepamata si na slova, ked rozprava, tak hovori to hmmmm a hmmmm a hmmmm, lebo si nevie spomenut na slova. Toto islo velmi pomaly, ale bolo to tam.
Desorientacia. V case, priestore a podobne. Hlavne ta casova. Na stole plesnivy obrus, ale menila ho vcera (pohadala sa so mnou o tom do krvi), vieme, ze plesen nevznika zo dna na den na obruse, tam musi prejst nejaka biologicka reakcia.
Poruchy zraku a odhadu, chce prejst cez cestu, zle odhadne auto, skoro ju zrazi, nieco vyklada na stol a padne jej to. a podobne
Zmena zvykov, uz nema koncicky, prestane citat knihy, cumi do bedne, nie je schopna pouzit mobiliny telefon a ani pocitac.
Demencia zacina velmi , ale velmi pozvolna, u mojej mamy bola tak v polovicke rozvita, ked mala 68 rokov, na moje svadbe sa spravala ako dieta. Potom som isla za jej praktickym lekarom, ktory nemohol nic urobit, lebo mama tam odmietla ist.
V UK je normalne urobena Memory clinic pre assessment demencie, ako prve sa robi Mini Mental memory test. Ja som povodom neuro veda a tam sa robil kazdemu, koli diferencialnej diagnostike.
Taktiez sa robia dalsie testy, berie sa krv a co ja viem co vsetko, lebo sa snazia zistit, ci nie je nikde inde pricina.
Davaju sa aj lieky, ale tie nezaberaju na kazdu demenciu.
Treba ale zacat riesit buducnost, v UK sa robi Power of attorney, treba rozlisit, ci je to na property/money, alebo zdravie.
Takisto, ja ked chodim k pacientov, tak musim urobit vzdy MCA, Mental capacity assessment, lebo pacient nemusi mat kapacitu porozumiet, podrzat, popripade interpretovat, preco som tam.
Stalo sa uz niekolkokrat, ze som pisala urgentny email gp (piseme emaily, co je psano, to je dano), kde som urgentne ziadala o vysetrenie na demenciu. Rodina, ked je v tom s nimi, tak oni kolkokrat nevidia, ake je to toxicke.
Normalne autorka tak ťažko sa čítajú tvoje odpovede 😆 veď len tu na každého prskáš, keď ma iný názor. Píšeš o mame že NIKDY nebola ani spoločenská ani poriadkumilovná a čo si si myslela, že po 70tke sa zmení?? Keď už ma doma čas tak zrazu bude chodit do golfového senior klubu, na pilates a celé dni upratovať?? No práve naopak, vekom sa to zhoršuje … a aj keby (čo si nemyslim) nemala tu depresiu tak ak by do mňa dcéra vkuse hustila, čo mam so svojim životom na dôchodku robiť by som ju asi aj dostala … Mama je sebestačná, nechaj ju nech sa o seba postará. Píšeš že sa stará aj o psa a chodí s ním von. Ty jej nechod ani upratovať ani variť a ani robiť spoločnosť ak sama nechce a Teba to celé “vyrušuje” čo ma doma. Podľa toho čo píšeš nieje odkázaná na Tvoju pomoc, iba Tebe vadí že ma doma bordel … Nuž, jej nie. Tak ju rešpektuj, je dospelá ...
@juliet86
Mamu/babku, treba zapajat o starostlivosti o vasu vnucku, vdaka tomuto zostane mlada. Treba urobit aj take, ze zavolas, Mami prosim ta, za 15 minut som u teba, pojdes s nami na nakup. Toto je vynikajuce, aby mama sa musela rychlo zorganizovat, obliect, wc a ide. Budu ma to za to opluvat, ale toto je pre nu najlepsie, aby bola stale vo svungu, mozog pracuje.
Toto su zakladne znaky demencie, u mojej mamy sedeli ako rit na serbel a to chodila von, do obchodu, ale doma tiez mrdnik ako v tanku, brala som si dovolenku a z Londyna som jej chodila upratovat.
Zmeny nalady, zmena osobnosti, mama bola taka nijaka, nic ju nezaujimala, velmi pochmurne myslienky, neschopnost sa vcitit to niecoho (lack of empathy). Depresia.
Neschopnost riesit problem, planovat nieco, ubytok cognitivnych funkcii. Ona by ten byt aj upratala, ale nevie, kde a ako zacat, ale vsak je to dobre, ako to je. Nevie, ako to ma vyriesit, upratovacku nechce, tiez nechce sama upratat.
Poruchy pamate - zabudne PIN na karte (to ho mala rovnaky cez 20 rokov), zabudne, ze isla do obchodu, ide do obchodu a pride za 4 hodiny a nevie kde bola. Zabudla psa niekde vonku pri obchode. Zabudne sa najest, obliect, umyt.
Jazykove poruchy. Uz nebude schopna lustit krizovky, nepamata si na slova, ked rozprava, tak hovori to hmmmm a hmmmm a hmmmm, lebo si nevie spomenut na slova. Toto islo velmi pomaly, ale bolo to tam.
Desorientacia. V case, priestore a podobne. Hlavne ta casova. Na stole plesnivy obrus, ale menila ho vcera (pohadala sa so mnou o tom do krvi), vieme, ze plesen nevznika zo dna na den na obruse, tam musi prejst nejaka biologicka reakcia.
Poruchy zraku a odhadu, chce prejst cez cestu, zle odhadne auto, skoro ju zrazi, nieco vyklada na stol a padne jej to. a podobne
Zmena zvykov, uz nema koncicky, prestane citat knihy, cumi do bedne, nie je schopna pouzit mobiliny telefon a ani pocitac.
Demencia zacina velmi , ale velmi pozvolna, u mojej mamy bola tak v polovicke rozvita, ked mala 68 rokov, na moje svadbe sa spravala ako dieta. Potom som isla za jej praktickym lekarom, ktory nemohol nic urobit, lebo mama tam odmietla ist.
V UK je normalne urobena Memory clinic pre assessment demencie, ako prve sa robi Mini Mental memory test. Ja som povodom neuro veda a tam sa robil kazdemu, koli diferencialnej diagnostike.
Taktiez sa robia dalsie testy, berie sa krv a co ja viem co vsetko, lebo sa snazia zistit, ci nie je nikde inde pricina.
Davaju sa aj lieky, ale tie nezaberaju na kazdu demenciu.
Treba ale zacat riesit buducnost, v UK sa robi Power of attorney, treba rozlisit, ci je to na property/money, alebo zdravie.
Takisto, ja ked chodim k pacientov, tak musim urobit vzdy MCA, Mental capacity assessment, lebo pacient nemusi mat kapacitu porozumiet, podrzat, popripade interpretovat, preco som tam.
Stalo sa uz niekolkokrat, ze som pisala urgentny email gp (piseme emaily, co je psano, to je dano), kde som urgentne ziadala o vysetrenie na demenciu. Rodina, ked je v tom s nimi, tak oni kolkokrat nevidia, ake je to toxicke.
@oslo1 vau super spisane dakujem. akoze vzdy som vedela ze demencia existuje ale nikdy som sa mad tym takto hlbsie mezamyslela... taketo hura akcosky niekedy urobim mamine nechtiac ale po citani od trba ich zacnem robit chtiac ;) a davat jej vela cnucku a budem z toho mat nula vycitiek. myslim ze v sr sa taketo testy az tak nerobia. kolko ludo percentualne nad 70 zacne mat demenciu?
@oslo1 vau super spisane dakujem. akoze vzdy som vedela ze demencia existuje ale nikdy som sa mad tym takto hlbsie mezamyslela... taketo hura akcosky niekedy urobim mamine nechtiac ale po citani od trba ich zacnem robit chtiac ;) a davat jej vela cnucku a budem z toho mat nula vycitiek. myslim ze v sr sa taketo testy az tak nerobia. kolko ludo percentualne nad 70 zacne mat demenciu?
@juliet86
Neviem, kolko percentualne. V UK and 70 su mladici. Nad 80 SA uz chodime osetrovat. Nad 90 je toho viac.
Mame par aj and 100. Raz mi 102 rocnu dedulo hovoril, ze hlada priatelku. Velmi ma chcel, ale ze som mlada pre neho, ze ci niekoho nepoznam.
Maminku zapajajte. I vnucku nech sa stara. Treba ju brat so sebou Von. Barskedy, hocikde.
My takto berieme Mamu mojej priatelku, ked sme na slovensku. Syn ju ma za babku a velmi ju lubi, napriek tomu, ze jeden druhemu nerozumie.
Iba jej jedinej povedal pred par rokmi, ze I missed you. Musela som prelozit. Babka si az poplakala.
@anonym_530ec3 mas rodica v tomto veku? Ako prinutis rodica sa hybat? Daj tipy, nech sa poucime.
@anonym_55c1b9 ano, mame v rodine. A postupne sa to dostalo do stadia, ze keby tam pravidelne nechodime a povieme si, vsak kaslat na nu jej zivot tak tam zhnije smradlava,neumyta, s plesnivym jedlom v chladnicke a spine. Tym neustalym lezanim/sedenim odislo uplne svalstvo,pribudla zrazu osteoporoza.. A neboli sme uz potom vobec privetivy, lebo inak sa nedalo..zdoraznovali sme nasledky, ze sa znici tymto sposobom tak,ze skonci v ustave s plienkami... a ono sa to aj stalo..a paradoxne,az ked sa dostala na to uplne dno sa spamatala..zostala uz sice v domove, ale nie mrdzi leziacimi, ale sama vo svojej izbe s balkonom,zase zije, umyva sa,chodi na spolocenske aktivity, chodi na kratke prechadzky..ma 76aktualne..opustat sa zacala v 68 a v 74 sme vybavili starostlivost a aktualne vyzera lepsie ako ked mala 68 dokonca aj na dovolenku s nami do Turecka isla a chodi pavidelne ku nam na 3-4dni co predtym vobec..
@anonym_fbcd71 Určite nie, ja ako človek liečený na depresiu viem, čo depresia je. Toto je len prachsprosta lenivosť a rezignacia
@anonym_autor To vie posúdiť iba lekár
@juliet86
Neviem, kolko percentualne. V UK and 70 su mladici. Nad 80 SA uz chodime osetrovat. Nad 90 je toho viac.
Mame par aj and 100. Raz mi 102 rocnu dedulo hovoril, ze hlada priatelku. Velmi ma chcel, ale ze som mlada pre neho, ze ci niekoho nepoznam.
Maminku zapajajte. I vnucku nech sa stara. Treba ju brat so sebou Von. Barskedy, hocikde.
My takto berieme Mamu mojej priatelku, ked sme na slovensku. Syn ju ma za babku a velmi ju lubi, napriek tomu, ze jeden druhemu nerozumie.
Iba jej jedinej povedal pred par rokmi, ze I missed you. Musela som prelozit. Babka si az poplakala.
@oslo1 to je ake pekne.dakujem ti este raz za taketo super uvedenie do problematiky (snad nebude treba)
@anonym_autor mám 27 žijem rovnako ako tvoja mama ..volá sa to depresia
@anonym_fbcd71 Tak to je prakticke ak ma humusactvo aj vlastnu diagnozu.
Ja si myslim,ze si privykla na upratovacku.Prestan to robit ty.Ak jej zdravie sluzi nevidim na to dovod obzvlast ak sa sprava takto.70 rokov nie je tak vela!My sme mali v rodine viacerych 90tnikov ktpri si aj navarili,aj sa umyli aj okolo seba spratali.Prid ju navstivit.Neupratuj,naozaj nie,daj si s nou kavu,pripadne ju pozvi na obed,spytaj sa jej cibsi nechce ist nakupit ze pojdes a nou a pomozes jej odviest nakup a chod domov.No hadam sa nebude brodit v srajdach.Ja verim,ze ked pochopi ze si upratovacka vzala volno ze sa zmobilizuje.Prestan robit veci za nu.
Ale mali sme aj pripad kedy sa v podobnom veku clovek rozhodol ze nebude nielen nic robit ale ani absolutne komunikovat a nakoniec ho aj zasikovali do domova.Sediet,mlcat a nic nerobit moze aj tam.
Nechaj ju žiť, konečne sa nemusí prispôsobovať očakávaniam a požiadavkám iných, možno je to u nej aj vzdor, tichá rebélia voči zaužívaným štandardom. Kým pravidelne a veľa číta, je v pohode.
Sústreďuješ svoju pozornosť na ňu, namiesto toho, aby si riešila vlastnú, dlhoročnú depresiu, je to pre teba svojská forma úniku, aj keď s tým zrejme nesúhlasíš.
@anonym_autor ja si myslim, ze to pokojne moze byt aj nenapadny nastup nejakeho ochorenia- demencie, ci Alzheimerovej choroby, pripadne aj depresie. Alebo ide skutočne len o stratu zmyslu, ktora patri k prechodu do dochodku, proste ku kazdej zmene životnej fazy, mozno potrebuje nájsť novy zmysel zivota.
Ak sa nestará o čistotu, je to už demencia. Mám ďaleko nad 70 rokov, ale starám sa o veľký dom na vidieku a veľký byt v meste, to všetko ešte zvládam a mimo toho aj prácu - vypracovávanie projektov EÚ na prilepšenie ( vysoké náklady na 2 inkasá, auto, dovolenky,...) a mesačne si na časy, keď už neprivyrobím odkladám aspoň 1000 Eur. Predsa 70 rokov nie je veľa, veď mladí v tom veku budú pracovne aktívni. Počíta sa do budúcna s dôchodkovým vekom 80 rokov aj viac. No do 80- ky je možné ešte robiť a užívať si život. Sedieť pri TV je už prejav demencie, keď osoba nedokáže aktivovať svoju činnosť. Jedno uznám, nakúpiť plné auto tovaru doviezť ho domov to hravo dokážem, ale ten nákup povynášať je už problém. To musím volať blízkych alebo si na to niekoho zaplatiť. V tom veku by sa zišlo viac fyzických síl.
Preboha nechaj ju zit svoj zivot.Keby sa ti ona starala do zivota, neviem ako by sa ti to pacilo.Nikdy nebola spoločenská a poriadkumilovna, hádam na staré kolena sa nezmení.Zaklad je respekt.Mam dojem, že ty si frustrovana z tvojho zivota, tak si to vybijas ma tvojej matke
@anonym_autor no toto sa casto deje s ludmi co su dlhsie doma uz, nema zaujem a ma svoj leharo system. Dohovorila by som jej co sa tyka pohybu. Mam v rodine v tomto veku ludi a su to aktivni ludia, ale najma vdaka tomu ze maju aj spolocnost, dokonca drzia tempo s modernou dobou.. fit hodinky a 10t krokov denne a pod. :D ono ako sa tu uz pise mozu to byt uz aj naznaky demencie, ale za mna.. skor taka lenivost z nic nerobenia. Keby mala mozno viac spolocnost, znamych atd.. vybehne von.. ale ak to takto trva roky, tazko ju prevychovas. Ak nikdy nedala na poriadok, tak teraz to isto nebude riesit.
Preboha nechaj ju zit svoj zivot.Keby sa ti ona starala do zivota, neviem ako by sa ti to pacilo.Nikdy nebola spoločenská a poriadkumilovna, hádam na staré kolena sa nezmení.Zaklad je respekt.Mam dojem, že ty si frustrovana z tvojho zivota, tak si to vybijas ma tvojej matke
@anonym_06d69d tu nejde len o respekt, ale aj o jej zdravie.. teraz nemyslim umytie podlahy, ale cely den prelezat je velmi nevhodne pre cloveka
Ak sa nestará o čistotu, je to už demencia. Mám ďaleko nad 70 rokov, ale starám sa o veľký dom na vidieku a veľký byt v meste, to všetko ešte zvládam a mimo toho aj prácu - vypracovávanie projektov EÚ na prilepšenie ( vysoké náklady na 2 inkasá, auto, dovolenky,...) a mesačne si na časy, keď už neprivyrobím odkladám aspoň 1000 Eur. Predsa 70 rokov nie je veľa, veď mladí v tom veku budú pracovne aktívni. Počíta sa do budúcna s dôchodkovým vekom 80 rokov aj viac. No do 80- ky je možné ešte robiť a užívať si život. Sedieť pri TV je už prejav demencie, keď osoba nedokáže aktivovať svoju činnosť. Jedno uznám, nakúpiť plné auto tovaru doviezť ho domov to hravo dokážem, ale ten nákup povynášať je už problém. To musím volať blízkych alebo si na to niekoho zaplatiť. V tom veku by sa zišlo viac fyzických síl.
@evkatk bez urazky,ale je rozdiel robit pracu za stolom,pisat projekty ci sediet za pc a robit trebars kucharku v zavodnej kuchyni. Nevieme co robila pani z prispevku. Ze si ty aktivna je super,ale nie je to predsa povinne. A verim,ze v dochodku uz nebudem musiet si privyrabat,som nastavena tak,ze mi musi staciť čo mam nasporene,uz sa nebudem šalieť.
PS donašky nakupov existuju,donesu ti nakup az k dveram bytu,šetri to čas aj tvoju chrbticu
@evkatk bez urazky,ale je rozdiel robit pracu za stolom,pisat projekty ci sediet za pc a robit trebars kucharku v zavodnej kuchyni. Nevieme co robila pani z prispevku. Ze si ty aktivna je super,ale nie je to predsa povinne. A verim,ze v dochodku uz nebudem musiet si privyrabat,som nastavena tak,ze mi musi staciť čo mam nasporene,uz sa nebudem šalieť.
PS donašky nakupov existuju,donesu ti nakup az k dveram bytu,šetri to čas aj tvoju chrbticu
@janinah tak u pani evky sa davaju domy ako promocne dary, tak pracuju a setria na promocne dary pre vnucata, lebo deti uz dostali. To si nevedela?
Kľudne jej tak môže postupne začínať demencia, alebo Alzheimer. Na druhej strane, toto je veľmi typické pre starších ľudí. Ja som sa vždy úprimne čudovala, akí boli ľudia nadšení z tzv. babkinej stravy, čo je fajn, len ja už ani ako dieťa som proste nemohla, lebo jedlo či tie koláče boli síce super, chuťovo naozaj wau, ale napínalo ma pri pohľade na ten sporák, či kuchyňu.. proste aj keď sú akčnejší, môže sa stať, že sa zamerajú na jednu konkrétnu aktivitu (moja prababka varila a piekla), ale ostatné veci už idú bokom (hygiena). Musí ich asi aj frustrovať, že už nevládzu tak, jak kedysi, potrebujú viac oddychu aj pri jednoduchých úkonoch... Plus asi sa to dá aj biologicky vysvetliť: tak, ako tehotná žena ku koncu tehotenstva začína "pripravovať hniezdo" (asi väčšina poznáme tie upratovacie, naškrečkovacie obdobie), telo nám dáva signály a pripravuje sa na pôrod, tak tak je to aj v staršom veku: spomalis, lebo pripravujes sa pomaly postupne na ďalšiu životnú fázu.. telo, myseľ chradne. Videli ste starého psa? Tiež len sedi a leží v plechu a už nebude toľko behať za loptičkou, nebude ho to po čase ani zaujímať..
Na druhej strane, opačný extrém - príliš aktívny dôchodca je tiež na ďakujem pekne, kedy sa rodina chytá za hlavu, mali sme pána, od ktorého museli auto zobrať doslova ako hračku, lebo nie a nie si povedať, že už nemôže šoférovať, on si sadol a išiel, a no nešlo mu to, a tam už končila všetka sranda. Či môj starý otec, ktorý just musel ísť do záhrady okopat zemiaky v najväčšej páľave, dostal porážku na tom slnku a potom to s ním už išlo dole vodou, demencia a celé zle, on doslova sa pred nami stensil... Zmizol...chradol, telesne aj duševne.
Patrí to k životu, a desí ma, že raz to budeme pravdepodobne riešiť aj my.
Ale aj naše deti.
Mrzí ma, a chápem tvoju frustráciu, ale najviac jej asi vieš pomôcť, ak ju necháš... Možno si k nej len sadni. A buď pri nej. Ticho, pozerajte telku. Len tam bud. My si často myslíme, ako ich vzpruzia naše rozhovory, džavot deti, zážitky... Ale ich to už možno naozaj nezaujíma. Chcú mať kľud a pokoj. Konečne, po toľkých rokoch mať svätý pokoj. Osobne si myslím, že si to aj zaslúžia.
Kľudne jej tak môže postupne začínať demencia, alebo Alzheimer. Na druhej strane, toto je veľmi typické pre starších ľudí. Ja som sa vždy úprimne čudovala, akí boli ľudia nadšení z tzv. babkinej stravy, čo je fajn, len ja už ani ako dieťa som proste nemohla, lebo jedlo či tie koláče boli síce super, chuťovo naozaj wau, ale napínalo ma pri pohľade na ten sporák, či kuchyňu.. proste aj keď sú akčnejší, môže sa stať, že sa zamerajú na jednu konkrétnu aktivitu (moja prababka varila a piekla), ale ostatné veci už idú bokom (hygiena). Musí ich asi aj frustrovať, že už nevládzu tak, jak kedysi, potrebujú viac oddychu aj pri jednoduchých úkonoch... Plus asi sa to dá aj biologicky vysvetliť: tak, ako tehotná žena ku koncu tehotenstva začína "pripravovať hniezdo" (asi väčšina poznáme tie upratovacie, naškrečkovacie obdobie), telo nám dáva signály a pripravuje sa na pôrod, tak tak je to aj v staršom veku: spomalis, lebo pripravujes sa pomaly postupne na ďalšiu životnú fázu.. telo, myseľ chradne. Videli ste starého psa? Tiež len sedi a leží v plechu a už nebude toľko behať za loptičkou, nebude ho to po čase ani zaujímať..
Na druhej strane, opačný extrém - príliš aktívny dôchodca je tiež na ďakujem pekne, kedy sa rodina chytá za hlavu, mali sme pána, od ktorého museli auto zobrať doslova ako hračku, lebo nie a nie si povedať, že už nemôže šoférovať, on si sadol a išiel, a no nešlo mu to, a tam už končila všetka sranda. Či môj starý otec, ktorý just musel ísť do záhrady okopat zemiaky v najväčšej páľave, dostal porážku na tom slnku a potom to s ním už išlo dole vodou, demencia a celé zle, on doslova sa pred nami stensil... Zmizol...chradol, telesne aj duševne.
Patrí to k životu, a desí ma, že raz to budeme pravdepodobne riešiť aj my.
Ale aj naše deti.
Mrzí ma, a chápem tvoju frustráciu, ale najviac jej asi vieš pomôcť, ak ju necháš... Možno si k nej len sadni. A buď pri nej. Ticho, pozerajte telku. Len tam bud. My si často myslíme, ako ich vzpruzia naše rozhovory, džavot deti, zážitky... Ale ich to už možno naozaj nezaujíma. Chcú mať kľud a pokoj. Konečne, po toľkých rokoch mať svätý pokoj. Osobne si myslím, že si to aj zaslúžia.
@oblecenie99 Pekne napisane 👍
@anonym_bd1268 Čítaj celý diskusiu, ja bývam inde, len raz za mesiac prídem na chvíľu domov. Dlhý, ani pohodlnosť chvalabohu nepoznam
@anonym_autor raz za mesiac prídeš na chvíľu a všetko vieš🤷vži sa do jej kože,celé dni sama, načo upratovať, variť, starať sa o seba 🥲
No a teraz si predstavte, že riešite rodiča, ktorý sa začína opúšťať a máte zároveň deti v škôlkárskom veku. Som z tejto situácie nešťastná a aj z prognóz, ktoré tu čítam.
No a teraz si predstavte, že riešite rodiča, ktorý sa začína opúšťať a máte zároveň deti v škôlkárskom veku. Som z tejto situácie nešťastná a aj z prognóz, ktoré tu čítam.
@anonym_172c64
Ja mam velmi Vela studentov v zrelom veku a presne toto riesime. Maju starych rodicov a male, alebo mlade deti.
Hovori sa im sandwich ova generacna, lebo presne takto su slotnuty.
Velmi sa im snazim ist v ustrety a vzdy hovorim, chod s maminkou k lekarovi, dietatu na rodicsko, hodiny praxe si lahko nadrobis. Ale my sa celkovo v robote snazime but velmi flexibilny k studentom, jeden k druhemu, lebo kazdy mame nieco za sebou.
To je inak caste u ludi, ktori sa cely zivot tesia na dochodok, ze az tam zacnu zit, lebo budu mat cas, ale tak to samotne zitie a svoju iskru zanedbavali, ze proste tie navyky uz v neskorsom veku ani nepridu, nemali na com stavat a ostanu v takejto polodepresii.
Nemam ti co poradit, lebo to nie je tvoja uloha menit cloveka s istou strukturou osobnosti, clovek musi chciet sam. Moja mamka bola na dochodku rok a nudila sa, urobila si instruktora jogy a zacala ist bomby v tomto, uplne sa v tom nasla, ma plne skupiny, robi workshopy, predtym robila v administrative. Ale nasla si to sama, tiez sa prvy rok opustala. Ja a zrejme ani ty ani nemame cas babysittovat dospelych ludi, dnes je taky tlak na kazdeho, aby dako prezil a zariadil sa, ze bohuzial. Ani ty nie si animator volneho casu, musi chciet ona, ty ju nijako neinspirujes, to sa neda. Cim viac na nu budes tlacit, tym vacsi odpor cakaj. Mozno je to len faza, mozno vedomy odpor, mozno je presne takto spokojna, tazko povedat. Ale prvy krok musi prist od nej. A to ti hovorim ako psycholog.
@beata_k Ako vážne? Dovod nie je žiadny, rozumieš, žiadny. Len ten, že " môže", lebo už je na dôchodku
@anonym_autor vyhod telku😆
Tak u nás je to lenivosť. Môj otec si to prizná, ešte sa na tom smeje že sa mu nič vôbec nechce, aj keď nám to smiešne rozhodne nie je. A keď píšem že sa mu nechce nič, tak sa mu nechce ale že skutočne nič. Depresiu rozhodne nemá, je veselý, vo väčšej pohode ako ja, zdravotný stav v pohode, myseľ v pohode, energie má viac ako mnohí dvadsiatnici, má po sedemdesiatke, ale doma len sedí na zadku, čučí do televízora a drieme. Trvá to už dlho, môžem vysvetľovať, argumentovať, čokoľvek.
@anonym_autor a čo by si očakávala nech ide na plaváreň a do divadla?Píšeš, že sa extra nesocializovala ani predtým žije sama tak čo má robiť?Mohla by si trocha rešpektovať život a pocity ostatných.niekto to má v sebe, že poryluje záhradu, pečie, chodí za vnúčatami hlavne tie deti a vnúčatá držia starších ludi nad vodou a činných.Dalsia má veľa kamarátok idú von na zákusok do kúpeľov.Vztahy a aktivity sa budujú v mladšom veku teraz ju nechaj na pokoji.Ty sa staraj o svoj sociálny život porazilo by ma, keby mi dcéra diktovala čo mám robiť.Vekom už človek nie je dravy
@anonym_172c64 ja som vždy bola za rodenie deti aj vo vyššom veku, ale je to ako píšeš ešte majú ženy malé deti a už opatruju a chodia po lekároch s rodičmi.

@anonym_272c08 my máme zle aj to, že bývajú na štvrtom bez výťahu. Po byte sme kúpili invalidný vozík, preveziem ju do kúpeľne. Ale dole po schodoch, alebo von nehrozí. Ako vravím 5 rokov zavretá doma. Dobrovoľné. Minule sa jej pýtam, ty si není zvedavá na svet vonka? Veď za 5 rokov sa toho toľko zmenilo. Vraj nie, ona si už odchodila a odzila svoje. A vybavené. Som rada, že sa nechá aspoň umyť aj to mi trvalo pol roka ju prehovoriť. Nechty na nohách si nechce dať ošetriť, má ich ako konáre pokrútené, pleseň na nich, ledva ponožky obuje, ale ani za svet to riešiť. Ja som si povedala, nechceš dobre. Tvoje nohy, tvoj život.
@1fifinka1 nam zacal rozotierat fekalie kade tade. Hygiena tiez bieda.celkovo dezorientovany.von tiez nechodi a uz ani tuhe jedlo nevie zjest..funguje na nutridrinkoch..upratujeme mu tiez my..vsetko..zmeny nalad a osobnosti.niekolkokrat za den...no naozaj tato choroba uplne zmeni cloveka od zakladov..uplne iny clovek sa stava