icon

Starostlivosť o takmer ležiaceho rodiča doma

21. sep 2026

Máme otca doma a už je skoro úplne odkázaný na pomoc. Sám sa ledva postaví, treba ho umývať, pomáhať mu na WC, s jedlom, prakticky so všetkým...
Zatiaľ sa pri ňom striedame, ale začínam mať pocit, že takto to dlho nedáme... Neviem, čo je v takejto situácii ďalší krok, ak ho zatiaľ nechceme dať do zariadenia. Dá sa to takto zvládnuť doma dlhodobo?

anonym_e172c9
21. sep 2026

Doma to dlhodobo nezvládnete , jedine na úkor vášho času ,zaleží podla počtu osob ktorý sa starajú
bud najať opatrovateľku alebo zariadenie (čo nechcete )

anonym_5dcbe8
21. sep 2026

Budú ti určite písať aj hrdinky.Z vlastnej skúsenosti môžem napísať, že je to závislé od prognózy zdr.stavu.Ja som to pri onko ochorení dala, ale neraz som sa zamýšľala, že aké by to bolo, ak by rodičia ostali na lôžku roky napr.po mozgovej príhode

anonym_8592e4
21. sep 2026

dlhodobo to nedate je to velmi narocne, otazka je kolko casu mu ostava, my sme sa rozhodli postarat doma ale malo to rychly spad vedeli sme ze mu ostavaju tyzdne nie mesiace takze sme ho chceli mat doma, no od konca augusta kedy mu duagnostikovali chorobu na zaciatku septembra na viziku nevladal nic a v oktobry umrel, tento kratucky cas bol extremne narocny a toto si neviem predstavit pol roka rok

anonym_9707be
21. sep 2026

Ale dáte aj doma. Za cenu že sa niekto kompletne obetuje a budete všetci na nervy

Nirmalne do zariadenia, aj tak sú cakacky a zatiaľ kontaktovať opatrovatelsku službu čo chodí do domácnosti

anonym_1f5fc5
21. sep 2026

@anonym_autor doma je to náročné na čas, fyzickú stránku a najmä psychickú. Buď mu vybavte opatrovateľku, ktorá bude toto všetko robiť alebo zvážte zariadenie. Človek sa tomu bráni ale keď potom vidí ako je o tých ľudí postarané, povie si prečo s tým tak otáľal. Nesúhlasím s názorom že je to odkladanie starých ľudí alebo zbavovanie sa zodpovednosti. Práve naopak, ak sa o neho bude starať niekto z rodiny pravdepodobne si zničí zdravie a skončí u psychologa. Do zariadenia za ním pôjdete s dobrou náladou, aj on sa na vás bude tešiť, budete mať čas aj na seba aj na neho.

anonym_ca4301
21. sep 2026

v zariadeniach sú čakacie lehoty aj rok a viac, ale na geriatriu zvyknú brať ľudí na dva týždne, aj to je fajn aby si rodila oddýchla a zotavila sa, my sme sa striedali 3 (mama, brat a ja) a bolo to fest náročné

autor
21. sep 2026
@anonym_e172c9

Doma to dlhodobo nezvládnete , jedine na úkor vášho času ,zaleží podla počtu osob ktorý sa starajú

@anonym_e172c9 momentálne sa striedame traja.

rozculena
21. sep 2026

@anonym_autor ja som takto doma s otcom už 7 rokov.Bez opatrovateľského.Po byte ešte prejde.Ale neodvažujem sa ho nechať samého na viac hodín.

sisamisaaa
21. sep 2026
@anonym_e172c9

@anonym_e172c9 Prečo nie zariadenie? Môj otec bol v hospici a tiež sme sa báli ale nakoniec to bolo dobré rozhodnutie. Finančne náročnejšie ale dobre mu tam bolo.

sisamisaaa
21. sep 2026
@rozculena

@anonym_autor ja som takto doma s otcom už 7 rokov.Bez opatrovateľského.Po byte ešte prejde.Ale neodvažujem sa ho nechať samého na viac hodín.

@rozculena To je hrozné :(

vandavision
21. sep 2026

Som opatrovateľka, bola som v teréne a videla zničených príbuzných, ktorí aj napriek opatrovateľke boli hotoví. Teraz som v zariadení, je to tam fajn, ak rodina naozaj chodí, nie len ho tam odloží. Odporúčam krok jedna integrovaný posudok (ak ho nemáte), dať žiadosť do zariadenia, ktoré sa vám páči. A keďže sú cakacky dlhé aj tak bude doma. Ak si to rozmyslite, že nedáte do zariadenia stačí odmietnuť a pôjdete opäť na koniec poradovníka. Ale aspoň budete mať možnosť. S integrovaným posudkom vybavíte prípadne aj terénnu opatrovateľku. Aby ste sa striedali len cez víkend/večer neviem ako to máte. Nikdy neviete, kedy sa stav zhorší. Môj otčim bol zo dňa na deň ležiaci...

anonym_f8c200
21. sep 2026

To je strašne namáhavé. Zažila som pri otcovi. bola som na opatrovatelskom s dcérou a ešte som chodila aj ku otcovi. Otec mal veľmi vysoký vek. Ešte si spravil veľmi ťažko aj hygienu, ale mal obrovské problémy.
Súrodenci sa na otca vykašľali, mali sme dohodu ohľadom majetku s bratom ktorú brat po smrti otca porušil resp. mi povedal že to nemám písomne tak mu nič nedokážam. Už by som to nerobila, alebo len za presne dohodnutých podmienok.
autorka choďte na obec. úrad, tam vás nasmerujú.

janinah
21. sep 2026

Dá sa to,ak budete chcieť. Mali sme v rodine pani,5 rokov ležala doma,nevnímala,bez jedineho dekubitu,čistá,plienkovaná,kúpaná,posádzaná do kresla.
Na vašom mieste jeden isť na opatrovatelsky prispevok,ale dalši mu vedieť pomoct a vystriedať ho občas. Ocka čím dlhšie udrzat na nohách a použivat pomôcky ako choditko,uchytky po stenach,wc stoličku . Ak viete zohnat polohovatelnu postel,je vyssia ako normalna a dat ju tak,aby bol pristup z oboch strán.Poradte sa s jeho obv.dr.ake su moznosti pomoci.

rozculena
21. sep 2026
@sisamisaaa

@rozculena To je hrozné :(

@sisamisaaa nie je to med lízať,ale ešte stále môže byť horšie.Zatiaľ chodí sám na wc a netreba ho polohovať.

sashka22
21. sep 2026

@anonym_autor v prvom rade Ti chcem odporucit, ze ste mohli mat uz zapis v poradovnikoch v zariadeniach. K nicomu Vas to neviaže a ked aj zavolaju, mozu Vas preskocit ked este nechcete otca dať. Moj už bol ležiaci, ohrozoval nas a zostal zo dna na den agresivny na deti, cakala som kazdu chvilu, kedy sa mu podari nás podpálit. Kym este mohol chodit, robil naschvaly ako male dieta, prisla som z obchpdu a dom ponateriany hovienkami, no a nechaj v tom chodit batola. Bolo to strasne obdobie, v hodine 12tej mi zavolali po 3 rokoch!! zo zariadenia, ze je uz na rade a to mal vselijake specializovane posudky a aj tak to trvalo roky.... zhorsit stav sa moze velmi rychlo ale stale mozte byt o krok vpred, ze tie zadosti budete mat popodavane aj keby ich nikdy nevyuzijete. Budes sa mat coho aspon chytit, ked budes zufala a vycerpana na kolenach plakat, ze viac uz nezvladnes.

zuzike123
21. sep 2026

Podajte ziadost o integrovany posudok, tam budete mat uvedene na co vsetko bude mat otec narok (osobnu asistent, opatrovanie, zariadenie,...). Bez toho si vsetko budete platit ako samoplatcovia.

anonym_66df24
21. sep 2026

mas moznost poziadat o opatrovatelsky, zarovno s prácou je to neunosne

anonym_6c7103
21. sep 2026
@anonym_66df24

mas moznost poziadat o opatrovatelsky, zarovno s prácou je to neunosne

@zuzike123
@anonym_66df24
no s tými posudkami to je v súčasnosti...🙄

anonym_66df24
21. sep 2026
@anonym_6c7103

@zuzike123
@anonym_66df24
no s tými posudkami to je v súčasnosti...🙄

@anonym_6c7103 nie, nie je. ak je ležiaci, potrebuje pomoc s hygienou.... nie je dôvod nedať opatrovateľský

rozculena
21. sep 2026
@anonym_66df24

@anonym_6c7103 nie, nie je. ak je ležiaci, potrebuje pomoc s hygienou.... nie je dôvod nedať opatrovateľský

@anonym_66df24 môj otec nie je ležiaci,ale nedokáže sa sám obliecť,ani umyť,ani nakúpiť,navariť....Chodí len o barlách.Pravú ruku má skoro nefunkčnú.Nemôže existovať sám.Nepriznali mi OP,že to nepotrebuje.Bolo to pred pár rokmi.Teraz by mu to nepriznali už vôbec a to je v horšom stave.
Odoberajú OP autistom,ležiacim.....

katkazatka
21. sep 2026
@rozculena

@anonym_66df24 môj otec nie je ležiaci,ale nedokáže sa sám obliecť,ani umyť,ani nakúpiť,navariť....Chodí len o barlách.Pravú ruku má skoro nefunkčnú.Nemôže existovať sám.Nepriznali mi OP,že to nepotrebuje.Bolo to pred pár rokmi.Teraz by mu to nepriznali už vôbec a to je v horšom stave.

@rozculena neodoberaju. Vyskusaj. Treba ich bombardovat.

anonym_66df24
21. sep 2026
@rozculena

@rozculena autistim odoberaju. lebo ked je funkcny nie je dovod aby bol rodič doma najma ak je dieta cely den v skole/druzine sebestacne. leziacim neviem ze by odoberali. nepoznam ani 1 pripad

anonym_3b190f
21. sep 2026

Starala som sa takto o moju mamu 8 mesiacov, úplne sama, bez akejkoľvek pomoci. Moji dvaja súrodenci sa na ňu vy..., neboli ochotní pomôcť ani jediný deň. A ani neter /sestrina dcéra/, tá si k moje mame len roky chodila pre peniaze ako do bankomatu, ale keď som ju prosila, aby sa o ňu postarala aspoň jeden deň, aby som si ja mohla oddýchnuť, tak odmietla. Mama mi opateru vôbec neuľahčovala, neustále napr. robila to, že si vyzliekala plienku, hodina ju na zem a močila pod seba do postele. X-krát denne plienka hodená na zem a posteľ celá premočená, zakaždým prezliekať, práčka išla aj 3x denne. Sestra len kritizovala, ako zle sa o ňu starám /napr. si vymyslela, že mama má dekubit a pritom žiadny nemala/, ale niky mi napomohla. Vybavovala som mame zariadenie, ale všade mali plno. Sama mám niekoľko veľmi vážnych autoimunitných diagnóz, ktoré sa zhoršujú stresom a postupne som cítila, že som psychicky aj fyzicky úplne na dne. Mala som migrénu 24 hodín denne, neustále som si rozprávala sama pre seba ako taký blázon, už som vôbec nevychádzala z bytu, len som plakala a plakala. Nakoniec som zavolala do jedného zariadenia a s plačom som im vysvetlila, že ja už ďalej jednoducho nemôžem, prosila som ich, aby ju zobrali, lebo ak to veľmi rýchlo neskončí, tak skončím na psychiatrii. Behom týždňa mi zavolali, že môže nastúpiť. Možno keď je vás viac a viete sa vystriedať, tak to nejako zvládnete, ale keď je na to človek sám, tak, ako som bola ja, nemá šancu.

2691
21. sep 2026
@rozculena

@rozculena prečo nemáš opatrovateľský?

2691
21. sep 2026
@anonym_3b190f

Starala som sa takto o moju mamu 8 mesiacov, úplne sama, bez akejkoľvek pomoci. Moji dvaja súrodenci sa na ňu vy..., neboli ochotní pomôcť ani jediný deň. A ani neter /sestrina dcéra/, tá si k moje mame len roky chodila pre peniaze ako do bankomatu, ale keď som ju prosila, aby sa o ňu postarala aspoň jeden deň, aby som si ja mohla oddýchnuť, tak odmietla. Mama mi opateru vôbec neuľahčovala, neustále napr. robila to, že si vyzliekala plienku, hodina ju na zem a močila pod seba do postele. X-krát denne plienka hodená na zem a posteľ celá premočená, zakaždým prezliekať, práčka išla aj 3x denne. Sestra len kritizovala, ako zle sa o ňu starám /napr. si vymyslela, že mama má dekubit a pritom žiadny nemala/, ale niky mi napomohla. Vybavovala som mame zariadenie, ale všade mali plno. Sama mám niekoľko veľmi vážnych autoimunitných diagnóz, ktoré sa zhoršujú stresom a postupne som cítila, že som psychicky aj fyzicky úplne na dne. Mala som migrénu 24 hodín denne, neustále som si rozprávala sama pre seba ako taký blázon, už som vôbec nevychádzala z bytu, len som plakala a plakala. Nakoniec som zavolala do jedného zariadenia a s plačom som im vysvetlila, že ja už ďalej jednoducho nemôžem, prosila som ich, aby ju zobrali, lebo ak to veľmi rýchlo neskončí, tak skončím na psychiatrii. Behom týždňa mi zavolali, že môže nastúpiť. Možno keď je vás viac a viete sa vystriedať, tak to nejako zvládnete, ale keď je na to človek sám, tak, ako som bola ja, nemá šancu.

@anonym_3b190f tak to chodí .Ten, kto sa stará o rodičov je často kritizovaný niektorými súrodencami, alebo členmi rodiny,ktorí nepohnú rukou a prídu si posedieť na návšteve. Ich argumentom je často: staraj sa, veď berieš jej/jeho dôchodok.Fyzicke vyčerpanie človek ako-tak dáva, ale psychické je horšie.Je to 24/7.
Veľa záleži na povahe odkázaného na starostlivosť. Keď je kľudný a láskavý a hlavne vďačný za starostlivosť, je to ľahšie.
No veľa z nich je nepokojnych, s množstvo diagnóz a postupujucou demenciou. Takýto človek často dokáže stiahnuť ku dnu starajuceho sa. Hoci väčšinou nevedome. Kto dotiahol starostlivosť o takéhoto človeka až do konca,tomu vzdávam poklonu.
Veľa ľudí odsudzuje iných za "odloženie" do zariadenia.Ale verte mi, že takú komplexnú starostlivost , akú poskytujú viaceré zariadenia, doma dať nedokážete - keď ste na to sama/sám.
Návštevy v zariadeniach nie sú nejako obmedzené, takže pocit samoty nemusí byť pri častých návštevách na mieste.
Jednoznačne také platí, zeykto nezažil na vlastnej koži, ten nikdy neuzná.

deme

rozculena
21. sep 2026
@2691

@rozculena prečo nemáš opatrovateľský?

@2691 lebo mi ho neschválili,že ho otec nepotrebuje