icon

Koľko stojí rekonštrukcia starého domu?

obidielko
9. jan 2026

Ahojte, s muzom planujeme prerobit dom co dedi po starych rodicoch… chcela by som sa opytat predtym ako zavolame architekta, ze kolko to vyslo poniektorych z vas… je to na dedine na strednom SK blizko BB.. chceme v podstate len vyhodit vsetok nabytok a kupit vsetko nanovo vratane podlahy… je zatepleny, ma fasadu, zaklad je dobry (strecha este nevieme v akom je stave) je rozdeleny na horne a spodne podlazie, ale nie su tam schody, ktore by sme chceli pridat - 1 obrovska spalna, ktoru by sme chceli s velkym satnikom(nie skrinou), 2 kupelne hore a dole, jedna spolocenska izba hore a dalsia dole… kuchyna je hore rozdelena s obyvackou kde by sme chceli zburat stenu a spriechodnit.. je tam aj mnoho dveri ktore by sme chceli zamurovat…

anonym_c1e1ea
9. jan 2026

@obidielko rok vystavby? 60te roky alebo 20 roky? Ale ak je velmi stary, tak budu urcite prekvapenia a takych 100k eur strelim od boku...

anonym_9faf72
9. jan 2026

@obidielko to čo píšeš je tak na 60000

anonym_4612d1
9. jan 2026

ako chodíte do kuchyne hore, keď tam nie sú schody?

martinkatinka
9. jan 2026

50000 - 100000

procrastique
9. jan 2026

okolo 100 000 by som si nachystala

obidielko
autor
9. jan 2026
@anonym_4612d1

ako chodíte do kuchyne hore, keď tam nie sú schody?

@anonym_4612d1 je to myslene, ze vnutri nie su schody, vchod je zvonku aj hore aj dole

kp7333
9. jan 2026

A co okna, kurenie, elektroinstalacie? Tie sa kedy menili?

obidielko
autor
9. jan 2026
@kp7333

A co okna, kurenie, elektroinstalacie? Tie sa kedy menili?

@kp7333 s tymto by nemal byt problem, jedine ze by sa objavili nejake prekvapenia, okna su asi tak 8 rokov stare, kurenie je na plynovy kotol a toto neriesim lebo v tomto nam vedia pomoct otcovia ak sa nieco prihodi

anonym_9faf72
9. jan 2026

Choďte do toho a potom napíš koľko , držím palce 🍀✨🍀

obidielko
autor
9. jan 2026
@anonym_9faf72

Choďte do toho a potom napíš koľko , držím palce 🍀✨🍀

@anonym_9faf72 dakujeme krasne!!❤️

janinah
9. jan 2026
@obidielko

@kp7333 s tymto by nemal byt problem, jedine ze by sa objavili nejake prekvapenia, okna su asi tak 8 rokov stare, kurenie je na plynovy kotol a toto neriesim lebo v tomto nam vedia pomoct otcovia ak sa nieco prihodi

@obidielko je neskoro zacat menit vodovodne potrubia a elektricke kable,ked uz budu nove stierky a podlahy,tot je zaklad zistit v akom je to stave.Necakat,kym nastane problem.Prave na toto tam volate architekta,aby vam urobil odhad co treba opravit a za kolko.Nachystajte mi samozrejme plan domu.Velakrat poriadne opravitvstary dom vyjde tolko ako postavit novy.A stale je to len starina.

anonym_06fb46
9. jan 2026

Tak my sme kupili dom zo 60-tych rokov, ale s tym, ze tam sa nikdy nic nespravilo a zhumploval to alkoholik. My sme ale robili podlahove kurenie a izolovali odspodu, komplet prerabka aj s elektrinou, dostavanie podlazia, nova strecha nakomplet. Nove okna, stierky,...novy kotol, bojler, vsetko ako novostavba, len hole mury ostali. Nas to vyslo vela, lebo stavebne materialy sli hore akurat vtedy. Tych 100 tisisc by som si asi prichystala aj tak.
V ktorej dedine to mate?

anonym_06fb46
9. jan 2026
@janinah

@obidielko je neskoro zacat menit vodovodne potrubia a elektricke kable,ked uz budu nove stierky a podlahy,tot je zaklad zistit v akom je to stave.Necakat,kym nastane problem.Prave na toto tam volate architekta,aby vam urobil odhad co treba opravit a za kolko.Nachystajte mi samozrejme plan domu.Velakrat poriadne opravitvstary dom vyjde tolko ako postavit novy.A stale je to len starina.

@janinah niekedy nemas inu moznost, v okoli BB ak nemas kus luky po starych rodicoch s dobrym pristupom (tu je to mega problem, lebo domy su dom na dome a darmo by si odkupila daku zahradu, ked nemas k nej pristup), tak zohnat pozemok je tazke. Kus luky 100- 150 tisic a ktovie, ci sa sieti dozijes, alebo so sietami 250-350 tisic. Aj stare domy tu idu po 250 tisic, a furt sa dakto najde, kto to kupi a ma este aj na rekonstrukciu. Nam sa starina podarila kupit v roku 2020 za 140 tisic a to sme komplet rozbit museli, aby z toho bolo moderne komfortne byvanie. Potom znami kupovali stary dom o dedinu dalej, nalepenec s takym podbranim, povodny stav a za 180 tisic.

cimage
9. jan 2026

Tiez zalezi od materialu co budete pouzivat. Mozes to urobit za cca 50tis, ale aj za 200tis. Mne podla opisu pride prehnane velky. 2 spol miestnosti, naco? Kuchynu by som prestahovala dole, takto budes trepat tazke nakupy hore na poschodie. Ja osobne by som nechcela ani 2kupelne. Mne staci umyvat jednu a co poznam ludi s viacerymi, tak aj tak na 90% pouzivaju jednu kvoli upratovaniu.

anonym_03a69e
9. jan 2026

@obidielko ahoj. My sme rekonštruovali starý dom a stále na ňom robíme. Dom však nebol pred naším príchodom dlhšie obývaný, tak stav bol na hlbkovejsiu rekonštrukciu (voda, plyn presunúť, elektrinu dorobiť). Menili sme v celom dome podlahy za palubovku a dlažbu, osekavali omietku a rusili betónový chodník nalepený na dom, ktorý ťahal zbytočne vlhko do muriva. Robíme postupne, ako sú financie. Zatiaľ je oprava pomerne nízko rozpočtová. Dôležité je,že nemáme záujem prerábať dom a výrazne don zasahovat (napr. drevené okna repasujeme, nevymiename, nemeníme dispozície, ponechávame pôvodný ráz), robíme postupne, nie naraz, neočakávame luxusnú prerábku. Ide to pomaly, moje netrpezlive ženské ja občas trpí, ale čo spravíme, je už kvalitné, z kvalitných materiálov a nie sme otrokom vysokého úveru na rekonštrukciu. Čiže stále teoreticky vieme predať nehnuteľnosť bez tejto straty. Veľmi veľmi odporúčam aj zo skúseností z okolia mať pri rekonštrukcii dobrého architekta, projekt a nechať si poradiť.

anonym_4ff4d7
9. jan 2026
@janinah

@janinah
Dakedy mi je na smiech kolko ludia vyhadzuju na renovacie ako keby to malo byt na 100 rokov, aj tak ked pride nova generacia zase bude chcet daco ine technologia sa zmeni a budu sa cudovat kdo tak nemoderne postvaral 2026. Ja mam dom za milion zo 40 rokov a nic som nemenil akurat si musim davat pozor aby som nepretazil fazu klimou. okna su dvojite drevenne kastlove a su perfektne.

kitycat
9. jan 2026

Nomuz len z popisu to bude vela ked schody su len z vonku to bude starina

anonym_4612d1
9. jan 2026
@anonym_03a69e

@obidielko ahoj. My sme rekonštruovali starý dom a stále na ňom robíme. Dom však nebol pred naším príchodom dlhšie obývaný, tak stav bol na hlbkovejsiu rekonštrukciu (voda, plyn presunúť, elektrinu dorobiť). Menili sme v celom dome podlahy za palubovku a dlažbu, osekavali omietku a rusili betónový chodník nalepený na dom, ktorý ťahal zbytočne vlhko do muriva. Robíme postupne, ako sú financie. Zatiaľ je oprava pomerne nízko rozpočtová. Dôležité je,že nemáme záujem prerábať dom a výrazne don zasahovat (napr. drevené okna repasujeme, nevymiename, nemeníme dispozície, ponechávame pôvodný ráz), robíme postupne, nie naraz, neočakávame luxusnú prerábku. Ide to pomaly, moje netrpezlive ženské ja občas trpí, ale čo spravíme, je už kvalitné, z kvalitných materiálov a nie sme otrokom vysokého úveru na rekonštrukciu. Čiže stále teoreticky vieme predať nehnuteľnosť bez tejto straty. Veľmi veľmi odporúčam aj zo skúseností z okolia mať pri rekonštrukcii dobrého architekta, projekt a nechať si poradiť.

@anonym_03a69e správne urobený betónový chodník nalepený na dom neťahá vlhkosť do muriva, ale odvádza dažďovú vodu ďalej od základov. Ak vám vlhlo murivo, bolo to z dôvodu, že nebol správne vyspádovaný smerom od muriva a dopadajúca voda sa od neho odrážala na fasádu a zároveň po ňom neodtekala smerom od muriva, ale k murivu.

anonym_03a69e
9. jan 2026
@anonym_4612d1

@anonym_03a69e správne urobený betónový chodník nalepený na dom neťahá vlhkosť do muriva, ale odvádza dažďovú vodu ďalej od základov. Ak vám vlhlo murivo, bolo to z dôvodu, že nebol správne vyspádovaný smerom od muriva a dopadajúca voda sa od neho odrážala na fasádu a zároveň po ňom neodtekala smerom od muriva, ale k murivu.

@anonym_4612d1 je to možné, nie som odborníčka, toto som nechala na muža, kt. je architekt a venuje sa tomu roky. Fakt je,že po odstránení toho betónu máme múry suché.

anonym_1ac47c
9. jan 2026

máme dom koniec 60tych rokov. do rek. treba inv. asi 150tisíc e. máme to od odborníkov - skúsili sme ich zavolať nech dom ohodnotia. dom nie je zlý, je suchý, múry OK, ale ak sa tam niekto nasťahuje tak chce aby ten dom bol moderný . Funkčný je aj teraz, len nemoderný so starými materiálmi.

anonym_4612d1
9. jan 2026
@anonym_1ac47c

máme dom koniec 60tych rokov. do rek. treba inv. asi 150tisíc e. máme to od odborníkov - skúsili sme ich zavolať nech dom ohodnotia. dom nie je zlý, je suchý, múry OK, ale ak sa tam niekto nasťahuje tak chce aby ten dom bol moderný . Funkčný je aj teraz, len nemoderný so starými materiálmi.

@anonym_1ac47c tiež som prerábal z dôvodu zastaralosti, dom z roku 1992, obkladačky boli kvalitné porcelánové ale 15x15 s kvetinkami, umývadlo na konzolách a podobne. Drevené okná netesnili, maľovka hlinkovými barvami, dlažba s glazúrou, bez čiastočnej rekonštrukcie to nešlo.

princkrason
9. jan 2026

zburat ak to nie je daco fakt, ze eno nuno a postav maly domcek

neviem_123
9. jan 2026

Vodu a elektriku urcite skontrolujte byva to zaklad pri prerabkach, my sme prerabali byt aj dom a v oboch pripadoch isli rozvody nanovo. Ak planujete menit dispoziciuu tak elektrike sa zrejme nevyhnete. (Nove zastrcky atd.)