Má zmysel meniť 20-ročnú medenú elektroinštaláciu?
Kúpili sme starší dom a elektrikár tvrdí, že medené rozvody môžu bez problémov slúžiť ešte roky. Druhý hovorí, že keď už prerábame, máme meniť všetko. Ako by ste sa rozhodli vy? Je tu niekto, čo sa do toho vyzná? Ďakujem.
Ano urcite by som menila. Toto ak nezmenis, uz "potom nikde nezmenis" - s tym pocitaj. Takze ak chcete riadnu, doslednu a komplexnu rekonstrukciu, vymente.
Ak idete svojpomocne, viac setrne a skor "poplatat" co treba, tak jasne ze to nebude Vasa priorita.
Droty posluzia, ide o to ci mas dost isticov, prudovy chranic na kazdom okruhhu kde treba. Hlavne treba zacat pri isticovej skrinke aby ste mali dost silovych obvodov na praku, ruru, umyvacku... Ostane spotrebice maju dnes nizku spotrebu, ale ti co "zeru vela" treba riesit.
Presne, podstatné nie sú tie káble ale ističe a následne zásuvky. Nájdi si skutočného majstra, ktorý nebude chcieť na Tebe zarobiť ale reálne skontroluje obvody.
Otazka nie je ci med alebo iny material, otazka je, ci je to bezpecne a podla noriem.
Uz dlhe roky patria vsade chranice a kvoli tym zase musi byt 3 / 5 vodicova instalacia. Nechaj si urobit posudenie nezavislym reviznym technikom. V starom dome mozu byt rozne skryte vady stylu : krabica, v horsom pripade spoj vodicov bez krabice zahadzany omietkou, poskodene a laicky opravene vodice, nespravne farby, mensie prierezy, nez je pre danu zataz vhodne. Revizia s meranim povie vela o skutocnom stave. Cena sa reviziu bude od 150 vyssie, podla velkosti domu.
Treba zohľadniť aj kvalitu práce, ale ja by som preferovala nemeniť. Kvalita materiálov (aj práce) bola pred 20 rokmi na vyššej úrovni a vyrábalo aj robilo sa ešte zodpovedne a udržateľne. Pri minimálnej starostlivosti a údržbe to určite vydrží dlhšie ako nové.
@anonym_autor medená je kvalitná, zavolaj tretieho kvalitneho majstra, a poraď sa s tretím 😉 druhý podla mňa, chce len zarobiť
Treba zohľadniť aj kvalitu práce, ale ja by som preferovala nemeniť. Kvalita materiálov (aj práce) bola pred 20 rokmi na vyššej úrovni a vyrábalo aj robilo sa ešte zodpovedne a udržateľne. Pri minimálnej starostlivosti a údržbe to určite vydrží dlhšie ako nové.
@tanyan tak, my robime aj dnes kvalitne, nikdy sme robotu neflakali.
Si spokojná s počtom a rozmiestnením zásuviek? 🙂
Ja neviem, ale mne 20 rokov nepride tak vela, ak je to v medi. To sa uz menilo alebo sa to robilo nove, je to cca ten 20 rocny dom? Lebo my sme kupovali taky zo 60-tych rokov a tam sa fakt menilo vsetko, lebo to bolo cele.prestarnute a nikdy sa tu nic neprerabalo.
Mne teda 20 rocny dom pride relativne novy 🤭. A teda aj materialy, aj vsetko, uz bolo na inej urovni celkovo, nie ako pred 60+ rokmi...toto je tazko, ked jeden odbornik povie tak, druhy tak.
Meď výdrží. Toho sa netreba báť. Treba len zohľadniť stav a potrebu, aj budúcu. Samotný materiál na elektrinu nie je drahý, ale keď budeš meniť skoro všetko tak tie káble je tiež lepšie urobiť podľa seba\s dodržaním normy.
Čiže odborník určite treba.
Pozri si miestnosti, kam vsade chces zasuvky, vypinace, kolko spotrebicov a akych a porad sa s reviznym technikom, ci siet v tomto stave to ma sancu utiahnut.
Ak povie, ze nie, tak najlepsie vymenit.
Druha vec je, ze ak tam nebyvate a idete to cele prerabat, je teraz naozaj najlepsia prilezitost rozbit dom na emental a vymenit vsetko, co sa da.
Ked raz budete byvat, uz nebudete chciet burat.

dolezite je ci budu stacit na to aby ste tam nasukali mnozstvo elektrospotrebicov od pracky umyvacky, kanvice sporaka klimy.... ci to utiahnu kable a ci mas dostatok zasuviek na spravnych miestach