Pomôže rekuperácia znížiť vlhkosť v dome?
Dobry den ,vopred dakujem za pomoc.Byvame 3rok v rod.dome.Stavba bola premrznuta 1 rok vlhkost vysoka bol priemyselny odvlhcovac bral som to este ako prvu zimu ze je vlhkost vyšia ale byvame uz 3 rok a stale vlhkost okolo 60-70% aktualne v zime.Vetrame 3x denne narazovo kuri sa na 22,5 stupna. Dom je zatepleny 20cm polystyrenom na strope je 20cm striekanej izolacie v podlahe 18cm polystyren.Lenze objavuju sa plesne v spalni a v detskej izbe v rohoch a nad oknami+rosenie okien.Mame odvlhcovac v spalni lenze po vypnuti celkom rychlo vlhkost stupa. Aj po vyvetrani vlhkost stupne rychlo naspäť na 60+.Chcem sa realne spytať ci nema niekto skusenosti s tym že mu pomohla rekuperacia v takejto podobnej situaci? Ďakujem
po mojich alergiach boli plesne hned druha vec, co ma presvedcila na rekuperaciu. az neskor som zistila, ze co vsetko pozitivne mi to prinesie do zivota. na zaciatku som mala len taky minimalny prehlad.
@loldi2 sesternica, ktora rekuperaciu odporucila nam, presne hovorila, ze to je na plesne topka. Im sa vobec ziadne netvoria 😉
Plesne sa tvoria, ked sa vodna para vyzraza na chladnom nasiakavom povrchu, co je potom zivna poda pre plesne. Vsetko je o fyzike. Rekuperacia je riadene vetranie, odvadza vodnou parou nasyteny vzduch z interieru do exterieru a do interieru privadza suchy vzduch z exterieru, pricom v chladnom obdobi v rekuperacnej jednotke dochadza k odovzdavaniu tepla. V dobe starych drevenych okien sa nepouzivala, lebo vymena vzduchu sa diala cez netesnosti, ale to boli ine ceny energii, tak sa odovzdavanie tepla neriesilo, ale kurilo sa na vyssiu teplotu.
Autorka ako ste to nakoniec poriešili?
My sme pred 5 rokmi prerabali. Dom nebol zatepleny. Vlhkost sme mali 70-80 co bol extrem. Dom sme odizolovali. Zateplili. Časte vetranie. A aktualne po 5 rokoch mame vlhkost cca 44-50%.
@krystofkal išli ste teda podľa jej rady, alebo si si to ešte niekde zisťovala, že či to naozaj funguje? Lebo nám, keď to odporučil projektant, tak už som potom ďalej nejak nehľadala, predsa má viac skúseností, že čo funguje.
@orta vieš čo, on nám najskôr všeobecne povedal o rekuperácii, ale keďže som kvôli tomu už predtým googlila veci, tak som sa ho pýtala rovno, či by navrhoval centrálnu alebo lokálnu a trochu sme to rozoberali. Nakoniec nám odporučil firmu Nilan, tak som bola rada, že nemusím už ďalej nikoho hľadať.
@natalka13 presne, rekuperácia pomôže v každom prípade, teda mne sa osvedčila. len je škoda, že málokto si to pri rekonštrukciách alebo stavbe domu uvedomí, aby mohol dať centrálnu. niekto má to šťastie, že sa to dozvie od známych.
@pupi14 dnes je rekuperacia nevyhnutnost. Uz dom ani nema ako splnat energeticke limity bez nej.
My ju mame 20 rokov v projekte. Vyuzivane 16,5roka
@nubrisko aquapol plne odporucam mame ho cca 10r v rd ptedtym vlhko zarosene okna vlhke steny teraz uplne v pohode okna suche vlhkost v dome okolo 35/40%... Nie je to sice najlacneksia alternativa ale funguje aj ked netusim na akom principe lebo nezerie ani elektronu ani baterky... Ked si objednate lonzultaciu zmeraju vam presne vlhkost aj navrhnu lde by mal byt nainstalovany aby optimalne fungoval... Nerobim reklamu ale toto ozaj funguje. Mame 50cm mury bez tepelnej izolacie.. A tiez polystyren nie je zrovna idealna izolacia steny pod tym nedychaju tak ako by mali (je to v pidstate plastom obaleny dom), lepsie a kvalitnejsie je sklenna vata.
@nubrisko aquapol plne odporucam mame ho cca 10r v rd ptedtym vlhko zarosene okna vlhke steny teraz uplne v pohode okna suche vlhkost v dome okolo 35/40%... Nie je to sice najlacneksia alternativa ale funguje aj ked netusim na akom principe lebo nezerie ani elektronu ani baterky... Ked si objednate lonzultaciu zmeraju vam presne vlhkost aj navrhnu lde by mal byt nainstalovany aby optimalne fungoval... Nerobim reklamu ale toto ozaj funguje. Mame 50cm mury bez tepelnej izolacie.. A tiez polystyren nie je zrovna idealna izolacia steny pod tym nedychaju tak ako by mali (je to v pidstate plastom obaleny dom), lepsie a kvalitnejsie je sklenna vata.
@anonym_0b2184 aquapol posobi na kapilarne vzlinajucu vlhkost v starych objektoch bez vodorovnej hydroizolacie alebo s poskodenou hydroizalaciu co v tomto pripade asi nebude, kedze ide o 3 rocnu novostavbu. Aquapol sa pouziva tam, kde sa nedaju podrezat mury a vlhkost vzlina od zeme.
@anonym_0b2184 aquapol posobi na kapilarne vzlinajucu vlhkost v starych objektoch bez vodorovnej hydroizolacie alebo s poskodenou hydroizalaciu co v tomto pripade asi nebude, kedze ide o 3 rocnu novostavbu. Aquapol sa pouziva tam, kde sa nedaju podrezat mury a vlhkost vzlina od zeme.
@done ok v pohode nehadam sa len pisem ze nam to pomohlo velmi ale nas dom ma 120 rokov dedi sa z generacie na generaciu.

@loldi2 jasne ziadna veda to nie je. skoda, ze nie kazdy ma tieto moznosti, dat si rekuperaciu uz pri stavbe domu, teda nie kazdy o nej vie. kolegyna stavala dom pred nami, a teda vobec o tom nevedeli. teraz maju problemy s plesnami 🙄