icon

Pomôže rekuperácia znížiť vlhkosť v dome?

nubrisko
13. dec 2025

Dobry den ,vopred dakujem za pomoc.Byvame 3rok v rod.dome.Stavba bola premrznuta 1 rok vlhkost vysoka bol priemyselny odvlhcovac bral som to este ako prvu zimu ze je vlhkost vyšia ale byvame uz 3 rok a stale vlhkost okolo 60-70% aktualne v zime.Vetrame 3x denne narazovo kuri sa na 22,5 stupna. Dom je zatepleny 20cm polystyrenom na strope je 20cm striekanej izolacie v podlahe 18cm polystyren.Lenze objavuju sa plesne v spalni a v detskej izbe v rohoch a nad oknami+rosenie okien.Mame odvlhcovac v spalni lenze po vypnuti celkom rychlo vlhkost stupa. Aj po vyvetrani vlhkost stupne rychlo naspäť na 60+.Chcem sa realne spytať ci nema niekto skusenosti s tym že mu pomohla rekuperacia v takejto podobnej situaci? Ďakujem

Strana
z2
orta
16. feb 2026

@loldi2 jasne ziadna veda to nie je. skoda, ze nie kazdy ma tieto moznosti, dat si rekuperaciu uz pri stavbe domu, teda nie kazdy o nej vie. kolegyna stavala dom pred nami, a teda vobec o tom nevedeli. teraz maju problemy s plesnami 🙄

loldi2
26. feb 2026

@orta och, to je nepríjemné, nám sa plesne tvorili v podnájme a bola to katastrofa, nevedeli sme sa toho zbaviť. Škoda, že sa o tomto viac nepíše.

banika12
4. mar 2026

po mojich alergiach boli plesne hned druha vec, co ma presvedcila na rekuperaciu. az neskor som zistila, ze co vsetko pozitivne mi to prinesie do zivota. na zaciatku som mala len taky minimalny prehlad.

pupi14
6. mar 2026

@banika12 u nás boli plesne hlavný dôvod, predtým sme mali s tým problémy, aj rodičia v rodinnom dome, ale teraz som nezbadala ani náznak, že by sa chceli tvoriť😉

orta
9. mar 2026

@loldi2 inak z mojho pohladu je super, ak si najskor clovek vyskusa podnajom, ked uz teda chce samostatne byvanie. pri tom sa daju vychytat rozne veci, ktorym sa neskor pri vlastnom byvani vies vyhnut.

loldi2
17. mar 2026

@orta ja som zistila tým, že som bola v podnájme, že čo rozhodne nechcem, a naopak bez čoho si neviem už predstaviť fungovať. Kvôli plesniam som googlila a pýtala som sa aj projektanta, že ako sa im vyhnúť, a ten nám odporučil rekuperáciu.

krystofkal
23. mar 2026

@loldi2 sesternica, ktora rekuperaciu odporucila nam, presne hovorila, ze to je na plesne topka. Im sa vobec ziadne netvoria 😉

anonym_5fe20b
23. mar 2026

Plesne sa tvoria, ked sa vodna para vyzraza na chladnom nasiakavom povrchu, co je potom zivna poda pre plesne. Vsetko je o fyzike. Rekuperacia je riadene vetranie, odvadza vodnou parou nasyteny vzduch z interieru do exterieru a do interieru privadza suchy vzduch z exterieru, pricom v chladnom obdobi v rekuperacnej jednotke dochadza k odovzdavaniu tepla. V dobe starych drevenych okien sa nepouzivala, lebo vymena vzduchu sa diala cez netesnosti, ale to boli ine ceny energii, tak sa odovzdavanie tepla neriesilo, ale kurilo sa na vyssiu teplotu.

orta
27. mar 2026

@loldi2 aj vam odporucal nieco konkretne, ci si si potom sama hladala, ktoru rekuperaciu si date?

maryetta
27. mar 2026

Autorka ako ste to nakoniec poriešili?
My sme pred 5 rokmi prerabali. Dom nebol zatepleny. Vlhkost sme mali 70-80 co bol extrem. Dom sme odizolovali. Zateplili. Časte vetranie. A aktualne po 5 rokoch mame vlhkost cca 44-50%.

loldi2
30. mar 2026

@krystofkal išli ste teda podľa jej rady, alebo si si to ešte niekde zisťovala, že či to naozaj funguje? Lebo nám, keď to odporučil projektant, tak už som potom ďalej nejak nehľadala, predsa má viac skúseností, že čo funguje.

loldi2
30. mar 2026

@orta vieš čo, on nám najskôr všeobecne povedal o rekuperácii, ale keďže som kvôli tomu už predtým googlila veci, tak som sa ho pýtala rovno, či by navrhoval centrálnu alebo lokálnu a trochu sme to rozoberali. Nakoniec nám odporučil firmu Nilan, tak som bola rada, že nemusím už ďalej nikoho hľadať.

orta
31. mar 2026

@loldi2 bola si pripravena, takze to bolo super. centralna je za mna topka, uz si to bez nej neviem predstavit veru.

banika12
22. apr 2026

@loldi2 tak ciastocne si uz vedela, co chces. potom to rozhodovanie je uz ovela jednoduchsie. aj my sme si dali od nich a je to fakt parada, rano cerstvy vzduch, ziaden vydychany.

natalka13
22. apr 2026
@nubrisko

@done ano ale potrebujem ju dorobit dodatocne a riesim ci to pomoze

@nubrisko pomoze.

pupi14
23. apr 2026

@natalka13 presne, rekuperácia pomôže v každom prípade, teda mne sa osvedčila. len je škoda, že málokto si to pri rekonštrukciách alebo stavbe domu uvedomí, aby mohol dať centrálnu. niekto má to šťastie, že sa to dozvie od známych.

orta
26. apr 2026

@pupi14 my sme to videli u svagrovcov, takze v tomto sme mali vyhodu 😉 je fakt, ze to bezne ludi nenapadne.

natalka13
26. apr 2026
@pupi14

@natalka13 presne, rekuperácia pomôže v každom prípade, teda mne sa osvedčila. len je škoda, že málokto si to pri rekonštrukciách alebo stavbe domu uvedomí, aby mohol dať centrálnu. niekto má to šťastie, že sa to dozvie od známych.

@pupi14 dnes je rekuperacia nevyhnutnost. Uz dom ani nema ako splnat energeticke limity bez nej.
My ju mame 20 rokov v projekte. Vyuzivane 16,5roka

pupi14
27. apr 2026

@natalka13 je to presne tak, že pokiaľ sa do toho ľudia nepustia, myslím do stavby alebo rekonštrukcie, nie je im to úplne jasné, prečo by ju vôbec mali chcieť.

anonym_0b2184
27. apr 2026

@nubrisko aquapol plne odporucam mame ho cca 10r v rd ptedtym vlhko zarosene okna vlhke steny teraz uplne v pohode okna suche vlhkost v dome okolo 35/40%... Nie je to sice najlacneksia alternativa ale funguje aj ked netusim na akom principe lebo nezerie ani elektronu ani baterky... Ked si objednate lonzultaciu zmeraju vam presne vlhkost aj navrhnu lde by mal byt nainstalovany aby optimalne fungoval... Nerobim reklamu ale toto ozaj funguje. Mame 50cm mury bez tepelnej izolacie.. A tiez polystyren nie je zrovna idealna izolacia steny pod tym nedychaju tak ako by mali (je to v pidstate plastom obaleny dom), lepsie a kvalitnejsie je sklenna vata.

done
27. apr 2026
@anonym_0b2184

@nubrisko aquapol plne odporucam mame ho cca 10r v rd ptedtym vlhko zarosene okna vlhke steny teraz uplne v pohode okna suche vlhkost v dome okolo 35/40%... Nie je to sice najlacneksia alternativa ale funguje aj ked netusim na akom principe lebo nezerie ani elektronu ani baterky... Ked si objednate lonzultaciu zmeraju vam presne vlhkost aj navrhnu lde by mal byt nainstalovany aby optimalne fungoval... Nerobim reklamu ale toto ozaj funguje. Mame 50cm mury bez tepelnej izolacie.. A tiez polystyren nie je zrovna idealna izolacia steny pod tym nedychaju tak ako by mali (je to v pidstate plastom obaleny dom), lepsie a kvalitnejsie je sklenna vata.

@anonym_0b2184 aquapol posobi na kapilarne vzlinajucu vlhkost v starych objektoch bez vodorovnej hydroizolacie alebo s poskodenou hydroizalaciu co v tomto pripade asi nebude, kedze ide o 3 rocnu novostavbu. Aquapol sa pouziva tam, kde sa nedaju podrezat mury a vlhkost vzlina od zeme.

natalka13
27. apr 2026
@nubrisko

@done ano ale potrebujem ju dorobit dodatocne a riesim ci to pomoze

@nubrisko ako vam vysiel energeticky certifikat? 20cm zateplenie a bez rekuperacie?

anonym_0b2184
28. apr 2026
@done

@anonym_0b2184 aquapol posobi na kapilarne vzlinajucu vlhkost v starych objektoch bez vodorovnej hydroizolacie alebo s poskodenou hydroizalaciu co v tomto pripade asi nebude, kedze ide o 3 rocnu novostavbu. Aquapol sa pouziva tam, kde sa nedaju podrezat mury a vlhkost vzlina od zeme.

@done ok v pohode nehadam sa len pisem ze nam to pomohlo velmi ale nas dom ma 120 rokov dedi sa z generacie na generaciu.

orta
28. apr 2026

@pupi14 velmi rychlo potom pridu na to, ze nemali ani paru o tom, co vsetko sa dnes musi dodrzat, alebo co vsetko sa da vymysliet, aby dom splnal standardy😉

loldi2
29. apr 2026

@orta nás kopec vecí prekvapilo, čo sme museli riešiť. ale za mňa poviem, že ma to celkom bavilo, pokiaľ nevznikli nejaké komplikácie. Viem, že to bez toho nejde, ale tak človek sníva o tom, ako všetko bude na seba nadväzovať 😉

Strana
z2