icon

Pomôže rekuperácia znížiť vlhkosť v dome?

nubrisko
13. dec 2025

Dobry den ,vopred dakujem za pomoc.Byvame 3rok v rod.dome.Stavba bola premrznuta 1 rok vlhkost vysoka bol priemyselny odvlhcovac bral som to este ako prvu zimu ze je vlhkost vyšia ale byvame uz 3 rok a stale vlhkost okolo 60-70% aktualne v zime.Vetrame 3x denne narazovo kuri sa na 22,5 stupna. Dom je zatepleny 20cm polystyrenom na strope je 20cm striekanej izolacie v podlahe 18cm polystyren.Lenze objavuju sa plesne v spalni a v detskej izbe v rohoch a nad oknami+rosenie okien.Mame odvlhcovac v spalni lenze po vypnuti celkom rychlo vlhkost stupa. Aj po vyvetrani vlhkost stupne rychlo naspäť na 60+.Chcem sa realne spytať ci nema niekto skusenosti s tym že mu pomohla rekuperacia v takejto podobnej situaci? Ďakujem

Strana
z2
orta
16. feb 2026

@loldi2 jasne ziadna veda to nie je. skoda, ze nie kazdy ma tieto moznosti, dat si rekuperaciu uz pri stavbe domu, teda nie kazdy o nej vie. kolegyna stavala dom pred nami, a teda vobec o tom nevedeli. teraz maju problemy s plesnami 🙄

loldi2
26. feb 2026

@orta och, to je nepríjemné, nám sa plesne tvorili v podnájme a bola to katastrofa, nevedeli sme sa toho zbaviť. Škoda, že sa o tomto viac nepíše.

banika12
4. mar 2026

po mojich alergiach boli plesne hned druha vec, co ma presvedcila na rekuperaciu. az neskor som zistila, ze co vsetko pozitivne mi to prinesie do zivota. na zaciatku som mala len taky minimalny prehlad.

pupi14
6. mar 2026

@banika12 u nás boli plesne hlavný dôvod, predtým sme mali s tým problémy, aj rodičia v rodinnom dome, ale teraz som nezbadala ani náznak, že by sa chceli tvoriť😉

orta
9. mar 2026

@loldi2 inak z mojho pohladu je super, ak si najskor clovek vyskusa podnajom, ked uz teda chce samostatne byvanie. pri tom sa daju vychytat rozne veci, ktorym sa neskor pri vlastnom byvani vies vyhnut.

loldi2
Dnes o 11:42

@orta ja som zistila tým, že som bola v podnájme, že čo rozhodne nechcem, a naopak bez čoho si neviem už predstaviť fungovať. Kvôli plesniam som googlila a pýtala som sa aj projektanta, že ako sa im vyhnúť, a ten nám odporučil rekuperáciu.

Strana
z2