Porovnanie Ytong a Heluz: Ktorý materiál zvoliť?
Zdravím majstrov aj stavebníkov. Riešime materiál na obvodové múry. Projektant nám dal Ytong, ale murár nás prehovára na Heluz (brúsená tehla), že vraj je to zdravšie bývanie a lepšie to akumuluje teplo. Ja sa ale bojím toho vŕtania do tehly a že sa to pri rezaní hrozne láme. Máte niekto dom z toho Heluzu Family? Treba to ešte dodatočne zatepľovať, alebo tie ich plnené tehly fakt stačia na energetický certifikát A0?
Zdravšie bývanie? Akože fakt?? A to vám vie ako dokázať? To sú za mňa len také marketingové keci, na ktoré sa spoľahnúť nedá. A tie plnené tehly, to je kapitola sama o sebe, to tiež kopa peňazí a zaujímalo by ma napríklad ich rezanie, veď to vnútro musí vypadnúť.
jednoznačne Ytong, my máme z neho dom a nedám naň dopustiť v zime teplúčko a v lete chládok, ani klímu nepotrebujeme.
A s tým ytongom sa aj velmi dobre robí, dobre sa reže, vŕta aj seká a na pocit je teplejší ako tehla, rezali sme ho ručnou pílkou, takže sme nepotrebovali ani strojovú rezačku.
No my máme tehlový dom a teda nemôžem povedať, že by bolo na ňom niečo zlé. My sme práveže z Ytongu stavať nechceli. A nie je pravda, že by sa s tehlou robilo horšie alebo by sa zle robili drážky alebo čo. Ale to záleží asi aj od konkrétnych tehál, možno, neviem...
Ja nemôžem jedno zlé slovo povedať na Heluz celkove. My sme od nich brali presne tieto Family tehly, dokonca tie 2v1, čo tu bolo písané tak nepriamo, že majú v sebe výplň. A nevypadávalo nič 😉 Ale teda prevažne sa používali aj doplnkové tehly. To sú také prispôsobené práve na to, aby sa klasické tehly nemuseli rezať. Robota tým pádom ide aj rýchlejšie.
@vlachienka my sa chystáme stavať, čo sú to, prosím ťa, za tehly tie 2v1? Vôbec sa v tom nevyznám zatiaľ 😉
@barborkabar My sme si teraz dávali naceniť všetko možné aj nemožné, takže si dovolím tvrdiť, že sa v tom začínam orientovať. Veľká optimistka som 😄 No ale teda, aby som sa vyjadrila k podstate, tak ono to znamená, že majú v sebe už výplň. Akože takú zatepľovaciu vrstvu. Že už odpadá potom "povinnosť" zatepliť stavbu.
My mame postavene z Heluz tehly. Byvame v dome uz nejaky ten rok a nemame ziadne problemy, staznosti alebo co. A ani pri stavbe sa nikto na nic nestazoval, dokonca sme dostali viacero odporucani na tieto tehly.
@anonym_d25fc7 A aj si sa s tym nejak realne stretla, ci si si pozrela obrazok na nete a to bolo vsetko? Keby si nieco o tom aspon precitas alebo pozries nejake porovnania, tak by si inak hovorila 😉
@vlachienka my sa chystáme stavať, čo sú to, prosím ťa, za tehly tie 2v1? Vôbec sa v tom nevyznám zatiaľ 😉
@barborkabar tehly "vyplnené" izoláciiou - bud polystyrénom alebo vatou (vlnou)

https://www.modrastrecha.sk/forum/zaklady-pivni...