icon

Postup pri stavbe záhradného domčeka na ornej pôde

Dnes o 13:18

Ahojte, viete mi poradiť? Aký je postup, keď si chcem na pozemku vedený ako orná pôda postaviť záhradný domček, sklad na náradie cca 35m2. Na vedľajšej parcele mám postavený dom. Čo všetko musím vybaviť, ako postupovať? Koľko eur ma to bude stáť, myslím ohľadne získania povolenia. Ďakujem

anonym_2e698a
Dnes o 13:37

Do 50m2 stačí ohlásiť na miestnom OU. Nad 50m2, treba projekt atd.

anonym_18ef5d
Dnes o 13:41

@anonym_autor V prvom rade si zisti, či na tej ornej pôde je možná výstavba. Ono to závisí od územného plánu, na čo je daná oblasť určená. A môže sa stať, že parcela, kde je dom je jedna funkčná oblasť, ale vedľajšia parcela už kľudne môže byť iná funkčná oblasť.

anonym_10d7a4
Dnes o 13:47

@anonym_autor informuj sa na poľnohospodárskom a lesnom odbore okresného úradu

anonym_b3a1ca
Dnes o 13:52

My sme riešili prístrešok na auto - 5×7m a šli sme na obecný úrad informovať sa, či vôbec môžme stavať. Kazali nám vypracovať projekt (to sme dali projektantovi za 60e), pretože podľa nového stavebného zákona 4/2025 to vraj treba takto. Projekt sme odovzdali na OÚ, tam maju 30 dní na spracovanie, dovolili nám to a teraz mame 3 roky na stavbu. Plus budeme platiť také tie klasické poplatky k tomu, ale to zatiaľ nemáme, iba staviame

maca1984
Dnes o 13:58

Najprv si zisti či sa na tej ornej pôde dá vôbec legálne postaviť drobná stavba.