icon

Sú praskliny v novostavbe normálne?

16. máj 2026

Ahojte, riešil niekto praskliny v novostavbe?

Bývame v dome druhý rok a všimol som si, že sa nám na niektorých miestach objavili malé praskliny pri rohoch a nad dverami. Firma tvrdí, že je to normálne „sadanie domu“, ale úprimne ma to začína znervózňovať.

Neviem odhadnúť, čo je ešte bežné a čo už problém. Mali ste niečo podobné? Prestalo to časom, alebo sa to zhoršovalo?

anonym_ae267d
16. máj 2026

vlasove praskliny v omietkach su v poriadku, je to z dilatacie materialu aj z vysychania materialov. Ale ked su dobre spravene omietky (zasietkovane aj rohy) tak sa nemaju objavovat. Ked mas obavy, daj to posudit nezavislym znalcom.

anonym_5cfe9f
16. máj 2026

Pýtala som sa muža,je murár. Povedal mi,že ak sa staval dom rýchlo,že to môže byť tým a že môžeš byť rad,ked ti nepraskli aj okná.

veselo_neveselo
16. máj 2026

@anonym_autor so stavbarskymi otazkami chod radsej na modru strechu; na mamickovkom fore nebudu toho vediet viac ako tam.

anonym_b9621c
16. máj 2026

Poviem ti áno je to bežne , aj my mame už 20 rokov a ani sme už neopravovali lebo by ma to nebavilo. Je to na mieste styku tehla , betón a proste materiál pracuje ži v zime či v lete, roztiaznost

anonym_19a7a1
16. máj 2026

dobré to isto nie je.

arek00
16. máj 2026

Je to normálne... malé praskliny sú úplne bežné. Avšak ak je prasklina veľká, že opadáva omietka, alebo padá obklad, to normálne nie je. Novostavba sadá a pracuje. Vsetky domy sa stávajú rýchlo a ze to bude postavené bez prasklin, ti nik znalý záruku nedá.

marca12
16. máj 2026

Normalne to urcite nie je. Stavba bola narychlo stavana a toto je dosledok. Dnes sa bohuzial tak stavia. Do roka chcu ludia byvat,developwry nedodrziavaju postupy a potom sa toto deje. Mikro prasklinky to sa stane,ale to,co pises asi nebude mala prasklina.

anonym_a31667
16. máj 2026

Co sa cudujes?vsetko sa stavia rychlo rychlo,zaklady si nesadnu a uz sa taha hruba stavba a neviem ake super moderne materialy mozes mat.Dom sa ma stavat pomaly,jeden rok zaklady,druhy rok hruba stavba a tak a moze mi tvrdit kazdy kto chce co chce.Vela znamych ma tento problem,jednym sa odtrhla cela obvodova stena,to bolo placu.

euka210
16. máj 2026

@anonym_autor nie je to ok, asi dom stavali narychlo. Svagrina byvaju v novostavbe a nikdy som nic take u nich nevidela ako praskliny. Ale oni stavali dlhsie, riadne ako treba a vela veci robil svagor aj svojpomocne.