icon

Sú praskliny v novostavbe normálne?

16. máj 2026

Ahojte, riešil niekto praskliny v novostavbe?

Bývame v dome druhý rok a všimol som si, že sa nám na niektorých miestach objavili malé praskliny pri rohoch a nad dverami. Firma tvrdí, že je to normálne „sadanie domu“, ale úprimne ma to začína znervózňovať.

Neviem odhadnúť, čo je ešte bežné a čo už problém. Mali ste niečo podobné? Prestalo to časom, alebo sa to zhoršovalo?

anonym_ae267d
•
16. máj 2026

vlasove praskliny v omietkach su v poriadku, je to z dilatacie materialu aj z vysychania materialov. Ale ked su dobre spravene omietky (zasietkovane aj rohy) tak sa nemaju objavovat. Ked mas obavy, daj to posudit nezavislym znalcom.

anonym_5cfe9f
•
16. máj 2026

Pýtala som sa muža,je murár. Povedal mi,že ak sa staval dom rýchlo,že to môže byť tým a že môžeš byť rad,ked ti nepraskli aj okná.

veselo_neveselo
•
16. máj 2026

@anonym_autor so stavbarskymi otazkami chod radsej na modru strechu; na mamickovkom fore nebudu toho vediet viac ako tam.

anonym_b9621c
•
16. máj 2026

Poviem ti áno je to bežne , aj my mame už 20 rokov a ani sme už neopravovali lebo by ma to nebavilo. Je to na mieste styku tehla , betón a proste materiál pracuje ži v zime či v lete, roztiaznost

anonym_19a7a1
•
16. máj 2026

dobré to isto nie je.

arek00
•
16. máj 2026

Je to normálne... malé praskliny sú úplne bežné. Avšak ak je prasklina veľká, že opadáva omietka, alebo padá obklad, to normálne nie je. Novostavba sadá a pracuje. Vsetky domy sa stávajú rýchlo a ze to bude postavené bez prasklin, ti nik znalý záruku nedá.

marca12
•
16. máj 2026

Normalne to urcite nie je. Stavba bola narychlo stavana a toto je dosledok. Dnes sa bohuzial tak stavia. Do roka chcu ludia byvat,developwry nedodrziavaju postupy a potom sa toto deje. Mikro prasklinky to sa stane,ale to,co pises asi nebude mala prasklina.

anonym_a31667
•
16. máj 2026

Co sa cudujes?vsetko sa stavia rychlo rychlo,zaklady si nesadnu a uz sa taha hruba stavba a neviem ake super moderne materialy mozes mat.Dom sa ma stavat pomaly,jeden rok zaklady,druhy rok hruba stavba a tak a moze mi tvrdit kazdy kto chce co chce.Vela znamych ma tento problem,jednym sa odtrhla cela obvodova stena,to bolo placu.

euka210
•
16. máj 2026

@anonym_autor nie je to ok, asi dom stavali narychlo. Svagrina byvaju v novostavbe a nikdy som nic take u nich nevidela ako praskliny. Ale oni stavali dlhsie, riadne ako treba a vela veci robil svagor aj svojpomocne.