icon

Väčší byt teraz alebo dom neskôr

nikolka232
Včera o 18:19

Ahojte.
Potrebujem radu aj iných ľudí ako tých blízkych, keďže nikto z nich nie je objektívny a každý do toho zahŕňa svoje emócie :D
S manželom mame 2 deti(3r.+ novorodenec) a aktuálne žijeme v manželovom 2 izbovom byte.
Minuly rok som zdedila pozemok, ktorý aktuálne právne vysporiadavam s ďalšími vlastníkmi. Podstatne je to, že:
1.) moj brat mi daroval naozaj veľkú parcelu vedľa toho pozemku (bavíme sa o hodnote skoro 50tisic€), aby som v čase vysporiadania mala rovnaký pozemok (m2) ako on. Tak si to priali rodičia, aby sme to mali spravodlivo podelené.
2.) aktuálne je to v štádiu, kedy to odhadom môže trvať aj 2-3 roky, kým sa to vysporiada s tými ďalšími vlastníkmi. Sú to nemalé peniaze, ktoré sme do toho už investovali (právnici, trovy, znalci, geodeti…). Zatiaľ neviem, ako to dopadne, aj keď všetko hra v moj prospech.
3.) nevidím ružovo našu finančnú situáciu na stavbu domu (mame našetrené okolo 20tisic€, čo sa mi zda na stavbu veľmi malo - samozrejme by sme si brali hypotéku a terajší byt predali)
4.) je to mimo nášho aktuálneho bydliska (aktuálne bývame v centre mesta). Je to cca 20 minut autom. Prácu, škôlku mame aktuálne tu pod nosom. Tam by sme museli dochádzať do mesta, keďže to je dedina.
5.) manžel je väčšinu času v práci , začali sme minuly rok podnikať a nevidím reálne jeho ruky priložené k dielu (vzhľadom na časovú vyťaženosť).
6.) už teraz sa v tom našom byte tlačíme a každým dnom to cítim viac a viac. A to podotýkam, žijeme minimalisticky a neznášam skladovanie veci. (Okrem hračiek- to sa mi nejako nedari ukorigovať). 😀

A teraz moj názor:
Keďže toto všetko sú hole fakty, navrhla som manželovi, že teda či si nekupime väčší byt v aktuálnej lokalite, pretože sme tu “zabývaní”.
Ten pozemok by som po vysporiadaní predala, zaplatila časť hypotéky a kúpila další investičný byt, ktorý by zarábal peniaze. Úprimne sa priznám, že po týchto naťahovačkách nemám veľmi veľký vzťah k danej parcele 🙂))). Alebo by som ho nechala deťom.

Brat je proti predaju. on mi to daroval a ja sa časom “obohatím” o nemalú čiastku predajom. Príde mu to nelogicke predávať parcelu a kupovať byt, keď môžme mat rovno dom (aj na úrok času).

Manžel trvá na tom, že par rokov počkáme, došetrime a začneme stavať. Manžel argumentuje aj vysokými nákladmi na bývanie, ktoré mame tu (platíme bytové s energiami skoro 500€ - kvôli vysokým platbám za teplu vodu + hypo) všade v okoli sa to tak pohybuje.

Rodičia sú názoru, že mám robiť ako uznám za vhodne a chápu ma, že chcem situáciu riešiť hneď a nečakat ďalšie roky, pretože tento byt už nenafukneme. A ďalej je neisté, kedy sa to podari vybaviť.

A teraz váš názor. Čo by ste robili na mojom mieste?

anonym_9e17ff
Včera o 18:36

Neni nad to, ak máš vlastný dom s pozemkom😎 zomrela by som bez domu a pozemku. Virivka, bazén, exotická záhrada, gril, altan….. oplatí sa ist do domu, počkať na vysporiadanie. Nie sa v byte tlačiť🫣 a Skolka je aj na dedine…

anonym_739751
Včera o 18:39

@nikolka232
Kúpiť väčší byt teraz.
Ja celkovo nechápem to inklinovanie k domu, sama som v dome vyrástla, ale odtiaľ potiaľ. Ako píšeš, muž zasekany v práci, dve deti a neskôr práca a domácnosť viac na tebe. A teraz ste v centre, všetko pod nosom, ty novorodenca.

13uzivatelka11
Včera o 18:39

A chces ísť bývať na dedinu a do domu? Ak nie, tak nemáš veľmi čo riešiť s domom..ale 500€ platiť za byt je naozaj veľa. Naozaj neviem čo chces počuť, ja by som bola šťastná kebyže mám pozemok na dedine, túžim po samostatne stojacom dome a menšej dedine, ale z tvojho písania nemám pocit, že to chces aj ty.

anonym_739751
Včera o 18:42
@anonym_9e17ff

Neni nad to, ak máš vlastný dom s pozemkom😎 zomrela by som bez domu a pozemku. Virivka, bazén, exotická záhrada, gril, altan….. oplatí sa ist do domu, počkať na vysporiadanie. Nie sa v byte tlačiť🫣 a Skolka je aj na dedine…

@anonym_9e17ff pre teba, mne to znie viac ako problém, veľa roboty, zbytočné náklady a starosti.

bludna
Včera o 18:45

@nikolka232 bratovi by som pozemok vratila, ten vysporiadany neskor predala a hned teraz by som zacala pozerat vacsi byt. Ale kazdemu vyhovuje nieco ine. Mne by ani tak nevadilo byvat v dome(na Slavine😀) ako, ze mam od ruky vsetky kaviarne, brunche, plavarne, masaze, fitka, vsetko. Pisem zo svojho pohladu cloveka zijuceho v hlavnom meste.

tykat
Včera o 18:46

@nikolka232 ten nevysporiadany pozemok je gula na nohe na dlhu dobu. To ani nevies ako sa skomplikuje. A ak nejaky spoluvlastnik nedajboze zomrie tak jeho dedici budu chciet x-krat tolko.

anonym_de39ff
Včera o 18:48
@anonym_9e17ff

@anonym_9e17ff pre mňa dom zase nie je také terno, bývam v ňom, bývala som aj v byte, dom je fajn, kým sú deti malé, aj to nesmie byť niekde, odkiaľ sa trepeš polhodinu autom do škôlky a školy. Dnes nevidím v ňom nejaké extra výhody, plánujem ho vymeniť za byt s veľkou terasou. Bazén je len oštara navyše, dnes máš more možností zaplávať si a 20m dlhý s možnosťou plávať v ňom celý rok, tak, či tak nemám.

anonym_071003
Včera o 18:56

Jednoznacne kupit vacsi byt teraz, mensi mozete nechat pre deti alebo predat a pozemok? Ten ak sa ti to vobec podari uspesne dotiahnut do konca, trvalo by dalsie roky kym by ste dostavali, vzdy vznikne nejaky problem…nestoji za tie nervy, byt je bez starosti.

a0
Včera o 19:07

@nikolka232 tu budeš mať tiež dvojaké názory. Za mňa byt. Sama som mala možnosť výberu či dom alebo byt - oba novostavba (dom dokonca v lepšej cene ako byt cca 10-15min od okr.mesta) a vyhral byt a to som vyrastala v dome. Lenže dala som to na papier. Deti sú malé len chvíľu potom príde kolotoč rozvážania detí po krúžkoch, za kamarátmi, do školy (ak budú študovať v blízkom meste), lekári, kosenie záhrady zaberie tiež čas, riešenie kúrenia rovnako, dorobenie dvoru kopec financií.

madeincssr
Včera o 19:11

@nikolka232 hlavne to nesilit (nerozhadat sa totalne trvanim kazdy na svojom), lebo sa vam rozpadne manzelstvo. Existujuci byt by sa nedal nejako upravit, kym sa dohodnete (prax ukaze, vybavovacky sa posunu/neposunu...)? A medzitym pozerat byty na predaj vo Vasej lokalite, prip. presondovat moznosti hypotek.

sissy27
Včera o 19:16
@anonym_9e17ff

@anonym_9e17ff no a este pstros, satelit a irenka, Bohoušu 🙄 aj citas, kolko maju penazi a celkovu situaciu? Ci len si sa prisiel pochvalit tym, co by si raz chcel mat? 😅

@anonymny_autor za mna urcite vacsi byt v dobrej lokalite. Muz pracuje v meste, ty sa asi tiez zamestnas skor v meste ako na dedine, deti bud date do skolky / skoly na dedine a budete sa nahanat aby ste stihali z roboty ist po ne, alebo ich date do mesta kde aj pracujete a zrazu budete viac-menej zit v aute, lebo praca, skola, skolka, kruzky, detske oslavy, socializacia…a cez vikend rychlo pokosit travnik a vybavene, hotova idylka.

anonym_f253f1
Včera o 19:32
@anonym_9e17ff

@anonym_9e17ff
Prva podmienka bola ziaden bazen po predaji nasho domu s bazenom , vsetko to na mne ostalo este aj chranene dive kacice tam chodili s*avat.

anonym_de39ff
Včera o 19:53
@sissy27

@anonym_9e17ff no a este pstros, satelit a irenka, Bohoušu 🙄 aj citas, kolko maju penazi a celkovu situaciu? Ci len si sa prisiel pochvalit tym, co by si raz chcel mat? 😅

@anonymny_autor za mna urcite vacsi byt v dobrej lokalite. Muz pracuje v meste, ty sa asi tiez zamestnas skor v meste ako na dedine, deti bud date do skolky / skoly na dedine a budete sa nahanat aby ste stihali z roboty ist po ne, alebo ich date do mesta kde aj pracujete a zrazu budete viac-menej zit v aute, lebo praca, skola, skolka, kruzky, detske oslavy, socializacia…a cez vikend rychlo pokosit travnik a vybavene, hotova idylka.

@sissy27 pštros, satelit a Irenka 😂😂😂😂😂 ja sa vždy idem ušúľať, keď niekto napíše - kávu ma teraske

belllinka
Včera o 20:13
@anonym_de39ff

@sissy27 pštros, satelit a Irenka 😂😂😂😂😂 ja sa vždy idem ušúľať, keď niekto napíše - kávu ma teraske

@anonym_de39ff presnee, ja vzdy v tychto temach ocakavam tu otrepanu frazu, “ako nie je nad to, dat si rano kavicku na terase.” 😂

anonym_de39ff
Včera o 20:20
@belllinka

@anonym_de39ff presnee, ja vzdy v tychto temach ocakavam tu otrepanu frazu, “ako nie je nad to, dat si rano kavicku na terase.” 😂

@belllinka ja som asi vadná, ale mne sa nehce ju ráno na tú terasu trepať, vypijem si juv kuchyni a vychutnám si ju rovnako ako na terase. A nemyslím teraz v januári 😂😂😂😂

zltalienka
Včera o 20:58

@nikolka232 suhlasim s Tvojim manzelom.
Ak si nechcela stavat, tak si nemala prijat dar od brata.
V dvojizbaku sa s 2 malymi detmi da fungovat. Starsie do skolky, chlap do prace a Ty s mensim budes mat v mensom byte menej roboty ako vo velkom byte. Kym si na materskej tak sa doriesi pozemok a ked pojdes do prace, tak mozete riesit hypoteku a dom.
O kolko vacsi byt si kupite za nasetrenych 20 tisic? Oplati sa vam to? Chce sa Ti stahovat?

janickacrazy
Včera o 21:39

@nikolka232 za mňa určite kúpiť väčší byt v meste, máte tam všetko. Kým postavíte dom, deti budú väčšie a už to ani neocenia. My sme stavali dom na dedine a keby som si mala ešte raz vybrať, tak beriem radšej väčší byt v meste. A ďalšia otázka, kde budete bývať, keď predáte byt a kým postavíte dom? V podnájme? To by sa vám celkom predrazilo.

nikolka232
autor
Včera o 22:01
@janickacrazy

@nikolka232 za mňa určite kúpiť väčší byt v meste, máte tam všetko. Kým postavíte dom, deti budú väčšie a už to ani neocenia. My sme stavali dom na dedine a keby som si mala ešte raz vybrať, tak beriem radšej väčší byt v meste. A ďalšia otázka, kde budete bývať, keď predáte byt a kým postavíte dom? V podnájme? To by sa vám celkom predrazilo.

@zltalienka Bol to výmenný obchod, ja som mu nechala časť domu a pól pozemku, v ktorom on zije. Aby získal druhu polovicu, podmienka rodičov bola, aby mi dal ten pozemok. Bolo to celé komplikovane a v tej dobe sme druhé dieta vôbec neriešili, ani firmu. Dnes už by som sa na to vykašľala a riešila to inak.

My sme mali skoro 50tisic, lenže 30 muselo ísť ako vstupný kapitál do firmy.. dajú nám vysokú hypotéku, pretože firma je bez záväzkov so slušným ziskom, manžela aj mňa preverovali a v banke sme uz boli.
tento byt za ten čas nadobudol na hodnote skoro 30 tisíc, čiže reálne vieme kúpiť dosť slušný byt. Či sa nám to oplatí, netuším… preto som si prišla sem po radu.

@janickacrazy tak keďže viem, že to nebude za rok, ani dva, viem potencionálne našetriť ešte nejakých 20 tisíc. Čiže ak rátam okolo 40 žeby sme mali, tak by to vyšlo na prvú etapu stavby a ďalej by sa to financovalo hypotékou. A pred dokončením by sme tento byt predali a dokončili interiér, atď.. to len tak nahlas premýšľam. Neviem sa rozhodnúť.

Škrt cez rozpočet mi spravil minuloročný rozbeh s podnikaním. Dovtedy to vyzeralo oveľa reálnejšie s tým domom. Teraz neviem. Som na vážkach.
Podnikanie stále vyžaduje investície, rast, čiže návratnosť toho, čo sme tam vložili nie je v dohľadnej dobe reálna.

anonym_aa40bb
Včera o 22:15

Ja by som išla do domu. Teraz sme v byte a ozaj sa sťahujeme na dedinu. Tu sa nám platby za byt zvýšili na štyristo eur, podotýkam vlastný byt. Dom máme skoro hotový, rozhodli sme sa stavať a úprimne som rada. To, čo sa dnes cien za byt týka, je čistá katastrofa. Keď máte pozemok, ani neuvažuj, jednoznačne dom. Tie byty sú tak predražené, že by som to dnes ani nekúpila, keď mám inú možnosť. Manžel má pravdu.

anonym_de39ff
Včera o 22:28
@anonym_aa40bb

Ja by som išla do domu. Teraz sme v byte a ozaj sa sťahujeme na dedinu. Tu sa nám platby za byt zvýšili na štyristo eur, podotýkam vlastný byt. Dom máme skoro hotový, rozhodli sme sa stavať a úprimne som rada. To, čo sa dnes cien za byt týka, je čistá katastrofa. Keď máte pozemok, ani neuvažuj, jednoznačne dom. Tie byty sú tak predražené, že by som to dnes ani nekúpila, keď mám inú možnosť. Manžel má pravdu.

@anonym_aa40bb k cene domu na dedine treba ešte pripočítať cenu benzínu, prípadne cenu druhého auta, ak budú deti chodiť do škôlky, školy a vy do práce v meste Za dvadsať, tridsať rokov to celkom naskáče. Nechcem si v žiadnom prípade brať radosť, možno máš školu, škôlku v ten dedine, aj prácu, alebo pracujete z domu

anonym_aa40bb
Včera o 22:45
@anonym_de39ff

@anonym_aa40bb k cene domu na dedine treba ešte pripočítať cenu benzínu, prípadne cenu druhého auta, ak budú deti chodiť do škôlky, školy a vy do práce v meste Za dvadsať, tridsať rokov to celkom naskáče. Nechcem si v žiadnom prípade brať radosť, možno máš školu, škôlku v ten dedine, aj prácu, alebo pracujete z domu

@anonym_de39ff nechcem byť sarkastická, ale dom je desať minút od mesta a ani toľko neprejazdim, čo ušetrím na platbách. A poviem len toľko, do minulej práce som nedochádzala, pracovala som v meste, kde byvam a v zime som toľko prejazdila, ako keby som dochádzala. Totižto studený motor žerie oveľa viac a tam kde som pracovala, mestská nechodila. Ja to nevidím tak tragicky. Lacnejšie bývanie, momentálne jazdím plyn, nie je o čom. V mojom porovnaní budem v pluse a nech si to autorka tiež zráta. Manžel aj z dediny bude do práce dochádzať rovnako ďaleko ako z mesta do mesta, takže žiadny rozdiel. Tiež to robí desať minút. Ako horizont tridsať rokov si myslím ozaj nikto nehodnoti, a keby aj, stále to bude lacnejšie. A nikde nie je napísané, že deti budú chodiť na všetky krúžky sveta. Reálne to ani tak nie je. Stále sa to dá zariadiť. A stojím si za tým, že ceny bytov sú nehorázne premrštené, v dnešnej dobe by som ani o tom neuvažovala, kúpiť kralikaren za dajme tomu 200-300 tisíc alebo viac. To už ma stavba domu ozaj vyšla menej.

zltalienka
Dnes o 06:10
@nikolka232

@zltalienka Bol to výmenný obchod, ja som mu nechala časť domu a pól pozemku, v ktorom on zije. Aby získal druhu polovicu, podmienka rodičov bola, aby mi dal ten pozemok. Bolo to celé komplikovane a v tej dobe sme druhé dieta vôbec neriešili, ani firmu. Dnes už by som sa na to vykašľala a riešila to inak.

My sme mali skoro 50tisic, lenže 30 muselo ísť ako vstupný kapitál do firmy.. dajú nám vysokú hypotéku, pretože firma je bez záväzkov so slušným ziskom, manžela aj mňa preverovali a v banke sme uz boli.
tento byt za ten čas nadobudol na hodnote skoro 30 tisíc, čiže reálne vieme kúpiť dosť slušný byt. Či sa nám to oplatí, netuším… preto som si prišla sem po radu.

@janickacrazy tak keďže viem, že to nebude za rok, ani dva, viem potencionálne našetriť ešte nejakých 20 tisíc. Čiže ak rátam okolo 40 žeby sme mali, tak by to vyšlo na prvú etapu stavby a ďalej by sa to financovalo hypotékou. A pred dokončením by sme tento byt predali a dokončili interiér, atď.. to len tak nahlas premýšľam. Neviem sa rozhodnúť.

Škrt cez rozpočet mi spravil minuloročný rozbeh s podnikaním. Dovtedy to vyzeralo oveľa reálnejšie s tým domom. Teraz neviem. Som na vážkach.
Podnikanie stále vyžaduje investície, rast, čiže návratnosť toho, čo sme tam vložili nie je v dohľadnej dobe reálna.

@nikolka232 aha. Rodina vas dotlacila.
Co sa tyka toho podnikania, nerozumiem, ak ste zacali minuly rok, tak este ani dan.priznanie nemate podane, ze ako vas banka overila. Ale mne to moze byt jedno.
Sama pises, ze podnikanie bude vyzadovat dalsie investicie a navratnost je v nedohladne. Ja by som najprv poriadne rozbehla to podnikanie a az potom riesila vysoku hypoteku na vacsie byvanie. Ci uz byt alebo dom.

nikolka232
autor
Dnes o 07:17
@zltalienka

@nikolka232 aha. Rodina vas dotlacila.
Co sa tyka toho podnikania, nerozumiem, ak ste zacali minuly rok, tak este ani dan.priznanie nemate podane, ze ako vas banka overila. Ale mne to moze byt jedno.
Sama pises, ze podnikanie bude vyzadovat dalsie investicie a navratnost je v nedohladne. Ja by som najprv poriadne rozbehla to podnikanie a az potom riesila vysoku hypoteku na vacsie byvanie. Ci uz byt alebo dom.

@zltalienka manžel má aj TPP, ja tiež, z toho vypočítali. + my už mame uzavreté účtovníctvo za min.rok , čiže známa mala info od nás, ako na tom sme🙂 ale ďakujem za názor !

april171
Dnes o 07:21

Kto bude stavať ten dom? Vyťažený manžel? Alebo ty s dvomi malými deťmi na krku? A kto sa o ten dom bude starať? Vyťažený manžel alebo ty s dvomi malými deťmi na krku?
Ja by som zatiaľ ostala v tom byte, také malé deti nepotrebujú žiaden špeciálny priestor, aj tak sú len tam, kde ich rodičia. Ak máte vysoké náklady za teplú vodu, skúsila by som to obmedziť, to bude asi každodenné čľapkanie detí vo vani plnej vody 🙂
Dala by som tomu ešte chvíľu čas a hlavne si pohovorila s manželom, ako si to celé predstavuje. A ešte by som si ujasnila, aké typy osôb sme, či si vieme predstaviť bývať na dedine, nie každému to vyhovuje. Čo by napríklad vadilo mne je to, že na dedine takmer na všetko potrebuješ auto. Na nákup, na prechádzku, na kávu, kultúru ... všade len autom.

richard_polak
Dnes o 08:17

Byť na tvojom mieste, asi by som to riešil prakticky a nie „ideálne na papieri“. Dve malé deti, malý byt a ďalšie 2–3 roky neistoty by mi už teraz liezli na nervy. To, že sa tlačíte, je reálny problém dnes, nie o pár rokov.

Pozemok má hodnotu, ale kým z neho niečo je, je to skôr stres než výhoda. Väčší byt v lokalite, kde ste zvyknutí fungovať, by vám hneď uľavil. Dom sa dá riešiť neskôr, keď budú peniaze, čas a menej chaosu okolo detí. Niekedy je proste lepšie zvoliť pokoj teraz než čakať na „raz bude ideálne“....