Vlasové prasklinky na stenách: Ako ich trvale zakryť?
Mne sa doma objavili tie typické vlasové prasklinky – najprv na stenách v obývačke a potom aj na spojoch sadrokartónu pri strope. Najskôr som to brala tak, že novostavba, sadanie, nič vážne… ale po druhom tmelení a maľovaní ma to už úprimne prestalo baviť, keďže sa to stále objavovalo na tom istom mieste. Začala som teda riešiť, či existuje niečo, čo tie jemné trhlinky naozaj prekryje, nie len na chvíľu zamaskuje.
Pravidelne tu čítam, ako to niekomu pomohlo sieťkovanie alebo kompletná prerábka, ale úprimne – nie vždy sa mi chcelo púšťať do veľkého zásahu len kvôli estetickému detailu. Preto by ma veľmi zaujímalo: skúšal niekto z vás aj iné povrchové úpravy, ktoré dokážu praskliny prekryť bez toho, aby sa musela celá stena znova brúsiť? Najmä na tych spojoch sadrokartonu a vlasove praskliny v omietke… mate rychlejšie/ čistejšie/ trvalejšie riešenie ako akryl a farba?
Budem rada za konkrétne skúsenosti – čo sa vám osvedčilo najviac a čo by ste už nikdy nerobili znova?
Máte spevnené spoje? Ja som dával a spoje samolepiacu miežkovanú pásku a zatiaľ drží dobre. Na murovaných stenách stačí vyrýpať prasklinu hlbšie, napenetrovať, zasadrovať a vymaľovať.
Praskaju omietky aj stierky stien (zmeny vlhkosti, mini dilatacie budovy) a najma spoje a rohy sadrokartonov (kuty stena-stena a stena-strop). Dobry majster tieto spoje vzdy presietkuje, alebo prepaskuje. Ale dobri majstri su vymierajuci druh, preto vela veci vyzera tak, ako vyzera. Povedia, ze to si vyspravi maliar akrylovym tmelom a/alebo sadrou/stierkou (aj vyspravi - na chvilu).
Prestierkovat pruznym akrylovym tmelom a potom vymalovat. Pri vlasovych prasklinach to posaci
sadrokarton je priskrutkovaný na kovovej podkonštrukcii ktorá zmenou teploty dilatuje. Aby sa zabránilo prasklinám musela by byť teplota v miestnosti konštantná.
@marfe mala som podobný problém aj na iných stenách – hlavne na spojoch sadrokartónu, kde sa mi po čase objavili drobné vlasové prasklinky, a tiež som len stále tmelila a maľovala dokola. Nakoniec som si povedala, že vyskúšam iný postup, na 2 najviac viditelne steny som dala textilnú omietku, tam, kde boli tie jemné praskliny v SDK. Prekvapilo ma, že povrch pekne prekryl spoje a aj po dlhšom čase sa prasklinky nevrátili, takže výsledok drží lepšie, než som čakala. Najviac mi vyhovovalo, že som nemusela brúsiť ani špárovať – len naniesť a hotovo, žiadny prach a hlavne esteticky čistý výsledok. ja som mala kontakt z vystavy nabytok a byvanie, majú viac druhov, kupovala som cez www.textilneomietky.sk, mne osobne sa to osvedčilo ako šetrné riešenie na menšie praskliny v interiéri. Navyše to vyborne stlmilo ozvenu v miestnosti. Máte niekto vacsiu skusenost – ako sa vám to osvedčilo?

@marfe my tiež teraz riešime, čo s tým sádrokartónom. najradšej by som ho dala úplne dolu, zateplovali vám tak bytovku? zvnútra?a zvon je zateplená? ja sa obávam, či nebudem mať hermeticky uzavretý priestor...