Je jogurt vyrobený z pasterizovaného mlieka bezpečný v tehotenstve?
Ahojte som v 2 trimestri. A priznám sa že som všade len čítala že plesnivé syry a bryndza sa nemôžu lebo väčšinou nie sú vyrobené z pasterizovaneho mlieka. Takze syry som kupovala väčšinou len platkove a take tvrdé eidam gouda a tam to aj píšu z pasterizovaneho mlieka. Ale idem dnes otvoriť jogurt ktorý jedávam bežne (konkrétne Tesco jogurt jahoda a čučoriedka) a tam je len že smotana a mlieko. A neuvádzajú druh. Keď som si pozrela aj stránku viacerych značiek tak strašne malo výrobcov to uvádza.. tak ja teraz vôbec neviem že aké vlastne kupovať aby to bolo bezpečne..
Určite nebol z nepasterizovaného mlieka, tie sú označené, ale kupuj už iný výrobok, kde máš uvedené z akého, vyhneš sa stresu.
@anonym_autor Podla mojich informacii by malo byt vsetko pasterizovane, co sa v retazcoch predava. Okrem teda produktov, na ktorych sa jasne uvadza, ze "nepasterizovane", ale ja som sa uz dlho s takym produktom v klasickom obchode ako je napr. Tesco nestretla 🤷.
@oceanahory ďakujem za odpoved. Mna len zarazilo že na Tesco syroch to píšu a na jogurtoch nie.. to iste Rajo to nemá napísané ale potom keď pozriem stránku tak tam je napísané že všetky ich výrobky sú z pasterizovaneho mlieka.. len k tomu Tesco sa neviem nejako dopátrať :/
@anonym_autor 🤦🏻♀️ všetky mliečne výrobky sú pasterizovane, okrem niektorých bryndz, ale tie sú označené
Určite nebol z nepasterizovaného mlieka, tie sú označené, ale kupuj už iný výrobok, kde máš uvedené z akého, vyhneš sa stresu.
@gribka1 ďakujem tento už nezjem radšej. Len teda v 1.trimestri som ich jedla tak som sa zľakla.. radsej už budem všetko čítať pri nákupe lebo toto by má ani nenapadlo že ešte aj jogurt by mohol byt problém..
@anonym_autor toto nemyslíš vážne?! Ja neviem či sa mi chce plakať alebo smiať. Ľudia, kde sa vám podel zdravý rozum...
@anonym_autor toto nemyslíš vážne?! Ja neviem či sa mi chce plakať alebo smiať. Ľudia, kde sa vám podel zdravý rozum...
@nikpa prečo by som to nemala myslieť vážne? Tehotným ženám odporúčajú sa vyhýbať výrobkom z nepasterizovaneho mlieka kvôli listerioze. Normálne som sa opýtala čo je na tom či nemá niekto skúsenosť ako je to s jogurtami keďže to tam neuvádzajú..
@nikpa prečo by som to nemala myslieť vážne? Tehotným ženám odporúčajú sa vyhýbať výrobkom z nepasterizovaneho mlieka kvôli listerioze. Normálne som sa opýtala čo je na tom či nemá niekto skúsenosť ako je to s jogurtami keďže to tam neuvádzajú..
@anonym_autor to je jedno, ty to aj tak nepochopis.
Tu nejde o to, že v tehotenstve sa neodporúčaju nepasterizovane výrobky...
@nikpa tak ak ta tento príspevok pohoršuje tak to mi je ľúto a môžeš ho preskočiť. Ďakujem.
Kludne ho mozes zjest … okrem nejakych remeselnych, kt treba zjest do par dni … nic nehrozi. Jogurt, kt ma min dobu spotreby pomaly mesiac by bez pasteriazacie vedel pomaly sam chodit. Este menej nejaky Tescovy alebo Rajo z masovovej vyroby
Všetky bežné jogurty z obchodných reťazcov môžeš.
@anonym_autor je to ako s vodou - každá, ktora tečie z kohutika, je pitná. Okrem tej, ktora je označena ako užitková.
Jogurty a ine mliecne produkty, ktoré kupis v univerzalnych potravinách, su z pasterizovaneho mlieka, pokial nie je uvedené inak.
Však premyslaj, ako by asi fungovali tie tisicky tehotnych zien pred tebou. Áno, ty sa cítíš vynimocne, ale prezivas to, co generacie zien pred tebou.
Asi na to narazala @nikpa.
@anonym_autor Jogurtu by som sa bál najmenej. Jogurt sa všeobecne ťažko pokazí. Ja bežne dojedám jogurty ktoré sa pôvodne kúpili deckám, ale sa na nich zabudlo. Môj rekord je 5 mesiacov po záruke a bol v pohode. Moja mama kedysi robila vedúcu v potravinách a jedna lekárka tam chodila kupovať jogurty po záruke čo už ich mali stiahnuté, že vraj tie sú najzdravšie. Inak z kvalitných jogurtov odporúčam Bánovecký, Sabinovský a niektoré tie drahšie v Lidli.
@anonym_autor ak je jogurt vyrobeny z nepasterzovaneho mlieka, je to na nom napisane. Zvycajne to byvaju "remeselne" jogurty z fariem
Tak ďalšia čo sa rozmnožuje a ani nevie ako
Ďakujem tým čo tu dali rozumne argumenty, ďakujem za názor 🙂
@anonym_autor Jogurtu by som sa bál najmenej. Jogurt sa všeobecne ťažko pokazí. Ja bežne dojedám jogurty ktoré sa pôvodne kúpili deckám, ale sa na nich zabudlo. Môj rekord je 5 mesiacov po záruke a bol v pohode. Moja mama kedysi robila vedúcu v potravinách a jedna lekárka tam chodila kupovať jogurty po záruke čo už ich mali stiahnuté, že vraj tie sú najzdravšie. Inak z kvalitných jogurtov odporúčam Bánovecký, Sabinovský a niektoré tie drahšie v Lidli.
@yosi najzdravšie určite neboli. Dokonca ani teraz nie sú nakoľko bifida, probiotiká zanikaju ako sa končí spotreba. Sú tam väčšinou aj po záruke, ale už oveľa v menšom množstve. Kedysi sa tam nič nepridavalo a mali spotrebu asi 2t.
@anonym_autor ešte aj bryndza je z oasterilizovaneho mlieka,kľudne si daj ,ak ju kúpiš v obchode
Tak ďalšia čo sa rozmnožuje a ani nevie ako
@minenkaa prosím ta nevyjadruj sa. Teba absolútne nemusí zaujímať ako som otehotnela vieš co je za tým ? nie.Tak prosím ta neurážaj niekoho koho vôbec nepoznáš. Ja som tu nikoho neurazila normálne som sa opýtala na názor nakoľko v tomto nie som skúsená. No čo som si to teda vôbec dovolila.. ospravedlňujem sa ešte raz.🤦🏻♀️
@minenkaa prosím ta nevyjadruj sa. Teba absolútne nemusí zaujímať ako som otehotnela vieš co je za tým ? nie.Tak prosím ta neurážaj niekoho koho vôbec nepoznáš. Ja som tu nikoho neurazila normálne som sa opýtala na názor nakoľko v tomto nie som skúsená. No čo som si to teda vôbec dovolila.. ospravedlňujem sa ešte raz.🤦🏻♀️
@anonym_autor niako som ta neurazila,v dnešnej dobe sa pýtať na pasterilizaciu ,je to iste ako sa pytat či je voda z verejného vodovodu pitná
@anonym_autor niako som ta neurazila,v dnešnej dobe sa pýtať na pasterilizaciu ,je to iste ako sa pytat či je voda z verejného vodovodu pitná
@minenkaa a čo ty na tom nechápeš že sa vyrábajú aj z nepasterizovaneho a preto sa na to pýtam ?
Píšeš tu že ďalšia čo sa rozmnožuje ani nevie ako. Tak len pre tvoju zvedavosť tak ja som k tomuto tehotenstvu neprišla len tak lebo sa mi zmyslelo. Ale čakala som na to roky a je logické že budem aj viac opatrná pretože to neprišlo len tak.
@yosi najzdravšie určite neboli. Dokonca ani teraz nie sú nakoľko bifida, probiotiká zanikaju ako sa končí spotreba. Sú tam väčšinou aj po záruke, ale už oveľa v menšom množstve. Kedysi sa tam nič nepridavalo a mali spotrebu asi 2t.
@tetapetra Hovorím čo mi povedala mama od tej lekárky. Ja lekár ani biológ nie som. V každom prípade viem, že jogurty sa nekazia ani dlho po dátume spotreby. To robím už roky, že dorážam zabudnuté jogurty. A nie jeden, ale aj 5-6 naraz a nikdy mi nič nebolo
@yosi 😂😂 ako u nás doma muž 😂 5 mesiacov po záruke 😂🤪
Autorka, za mňa super, že sa zaujímať o všetko čo by mohlo plodu uškodiť. 👍 ryby vyrad určite a ani huby nepapaj ❤️
@minenkaa a čo ty na tom nechápeš že sa vyrábajú aj z nepasterizovaneho a preto sa na to pýtam ?
Píšeš tu že ďalšia čo sa rozmnožuje ani nevie ako. Tak len pre tvoju zvedavosť tak ja som k tomuto tehotenstvu neprišla len tak lebo sa mi zmyslelo. Ale čakala som na to roky a je logické že budem aj viac opatrná pretože to neprišlo len tak.
@anonym_autor predavaju máš pravdu a ty ani netušíš kde a ako sú označené,tak čo ti mám napísať

@anonym_autor Podla mojich informacii by malo byt vsetko pasterizovane, co sa v retazcoch predava. Okrem teda produktov, na ktorych sa jasne uvadza, ze "nepasterizovane", ale ja som sa uz dlho s takym produktom v klasickom obchode ako je napr. Tesco nestretla 🤷.