icon

Koľko kalórií denne prijať v tehotenstve?

18. máj 2026

Ahojte. Som v 4tom mesiaci tehotenstva. Zatiaľ mám hore asi 2kg. Ale...predtým som veľa kg schudla a teraz fakt neviem,koľko kcal denne prijat,aby som mala taký príjem, aby som bola na udržaní (samozrejme, to ze priberiem kvôli tehotenstvu je OK).
Mam aktuálne 73kg,výška 170cm a 37rokov. Kaloricke tabuľky používam. Tam mam vyratane na udržanie 1990kcal....bojím sa extrémnej hmotnosti zase a su dní,keď mam veľké chute na jedlo... Neviete mi niekto,prosím,odborne pomôcť? Ďakujem. 🙂

anonym_d0b65d
18. máj 2026

@anonym_autor tabuľky teraz nepoužívaj a riaď sa podľa svojho tela

oceanahory
18. máj 2026

@anonym_autor Stravuj sa vyvazene a zdravo, dopraj svojmu telu potrebne ziviny, neprezieraj sa ale ani nehladuj. Pokial budes jest rozumne porcie, tak okrem zadrziavanej vody vela nepriberies. Tabulkami by som sa ako tehotna neriadila, budes mat na to dost priestoru po porode na materskej 😉.

a0
18. máj 2026

Ja som v tehotenstve jedla tak, aby som nebola hladná a ani prejedená, lebo v oboch prípadoch mi bolo na zvracanie. Obe tehotenstvá som pribrala toľko, kolko rovno ostalo v pôrodnici.

anonym_246f80
18. máj 2026

To určite riešiť jedine s lekárom

anonym_5cb69f
18. máj 2026

@anonym_autor treba počúvať svoje telo… na tabuľky sa teraz vykasli…

sisska96
18. máj 2026

Kalórie pozerať v tehotenstve?

autor
18. máj 2026
@oceanahory

@anonym_autor Stravuj sa vyvazene a zdravo, dopraj svojmu telu potrebne ziviny, neprezieraj sa ale ani nehladuj. Pokial budes jest rozumne porcie, tak okrem zadrziavanej vody vela nepriberies. Tabulkami by som sa ako tehotna neriadila, budes mat na to dost priestoru po porode na materskej 😉.

@oceanahory stravujem sa vyvazene, mam dostatok živín,bielkovín,vlákniny atď... chcem poznať svoj strop,nakoľko som niekedy mala 3ciferne číslo na váhe, tak samozrejme, že chcem jest s rozumom a aj sa snažím jest stále triezvo a neprejedat sa. Pokiaľ ste boli možno celý život štíhle,tak vám stačilo menej aj v tehotenstve, ale ja sa vyslovene ovládam, aby som nezjedla všetko 🤣🤣🤣

selena_luna
18. máj 2026

Diety ries s dr. aby ta usmernil. Viacmenej si babatko vyzaduje navysit prijem az pri rychlom raste - teda v 3 trimestri o 1/4 tvojho prijmu. Ale to su vseobecne informacie, kazde tehotenstvo je ine, a kazda z nas ma ine potreby. Mal by to vyhodnotit lekar. Urcite nehladuj, dbaj na vyvazenu zdravu stravu. Tiez nie je dobre zjest vsetko co nezje teba, proste ten zlaty stred, nehladovat a neprejedat sa.

oceanahory
18. máj 2026
@anonym_autor

@oceanahory stravujem sa vyvazene, mam dostatok živín,bielkovín,vlákniny atď... chcem poznať svoj strop,nakoľko som niekedy mala 3ciferne číslo na váhe, tak samozrejme, že chcem jest s rozumom a aj sa snažím jest stále triezvo a neprejedat sa. Pokiaľ ste boli možno celý život štíhle,tak vám stačilo menej aj v tehotenstve, ale ja sa vyslovene ovládam, aby som nezjedla všetko 🤣🤣🤣

@anonym_autor No ved teoriu ovladas, nemas sa prejedat a tak ani vela nepriberies 😁, ovladat sa musis vediet aj bez KT...to, ze nebudes v deficite je jedna vec, ale to nevylucuje teraz fakt, ze sa mas prejedat a jest jedno cez druhe lebo stravu nemas zapisanu v aplikacii. Skus jednoducho neist z jedneho extremu do druheho.

minenkaa
18. máj 2026

Vahu v tehotenstve ťažko ovplyvniš

michaela329
18. máj 2026

Pokojne o 350-500 kcal viac ako obvykle, ja som mala len jednu extra chuť - smotanové jogurty .. doslova som po nich bažila, tak som si ich dopriala aj dva tri denne k bežnému jedlu - čiže aj viac kcal ako píšem, pribrala som dokopy 12 kíl- 10 zostalo v pôrodnici. Inak som sa stravovala ako bežne (ja sa bežne stravujem zdravo, veľa cvičím). Čokoľvek si nie si istá, spomenúť gynekológovi, reči o jedení za dvoch nepočúvať 😄 (lebo ony prídu). A ak aj priberies viac, pamätaj, že je to hodne voda a bábätko a nestresuj.

autor
18. máj 2026
@michaela329

Pokojne o 350-500 kcal viac ako obvykle, ja som mala len jednu extra chuť - smotanové jogurty .. doslova som po nich bažila, tak som si ich dopriala aj dva tri denne k bežnému jedlu - čiže aj viac kcal ako píšem, pribrala som dokopy 12 kíl- 10 zostalo v pôrodnici. Inak som sa stravovala ako bežne (ja sa bežne stravujem zdravo, veľa cvičím). Čokoľvek si nie si istá, spomenúť gynekológovi, reči o jedení za dvoch nepočúvať 😄 (lebo ony prídu). A ak aj priberies viac, pamätaj, že je to hodne voda a bábätko a nestresuj.

@michaela329 ďakujem Ti veľmi pekne. Na udržanie mam 1990kcal,takže k tomu prirátať navyše 350 až 500? Akože zatiaľ sa cítim ôk,keď zjem tých 2000kcal...doteraz som si držala deficit tých 1700kcal,ale cítim,že mi to je uz malo,takže deficit asi bude pase teraz.. nechcem sa prejedat a chcem mať zdravy strop....samozrejme, som si vedomá,že priberiem.

michaela329
18. máj 2026
@anonym_autor

@michaela329 ďakujem Ti veľmi pekne. Na udržanie mam 1990kcal,takže k tomu prirátať navyše 350 až 500? Akože zatiaľ sa cítim ôk,keď zjem tých 2000kcal...doteraz som si držala deficit tých 1700kcal,ale cítim,že mi to je uz malo,takže deficit asi bude pase teraz.. nechcem sa prejedat a chcem mať zdravy strop....samozrejme, som si vedomá,že priberiem.

@anonym_autor ono ak si dobre pamätám, v prvom trimestri nie sú nároky na kcal nejaké vysoké, skôr ten druhý a tretí trimester. Dbaj aj na zdravé tuky - Omega sú dôležité pre mozog bábätka, v deficite samozrejme byť nemôžeš, ale zas to ani nehroť moc. Uvidíš ako to pôjde. Lebo napríklad moja segra tiež schudla po prvom dieťati 25kil a pri druhom, hoci si dávala bacha, išlo hore 27 🤷 Ale išli aj dole - takže neboj sa.

nataliik
18. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nepoviem ti presne, lebo som to potom uz nezapisovala, ale okolo 1800kcal. Vedela som uz aké porcie jest a ked som mala na nieco chuť dala som si. Neprejedala som sa, skor mi veľa vecí vadilo. Pribrala som 10kg,len do bruska a všetko bolo po porode dolu. A to som tiež mala trojcifernu vahu predtým a schudla 24kg pred tehotenstvom. Ale ozaj by som nešla do extrému, ze uplne sledovat kcal. Keď mas 1900kcal na udržanie tak si jedz tak okolo nich a ked budes hladná najedz sa.

autor
18. máj 2026
@michaela329

@anonym_autor ono ak si dobre pamätám, v prvom trimestri nie sú nároky na kcal nejaké vysoké, skôr ten druhý a tretí trimester. Dbaj aj na zdravé tuky - Omega sú dôležité pre mozog bábätka, v deficite samozrejme byť nemôžeš, ale zas to ani nehroť moc. Uvidíš ako to pôjde. Lebo napríklad moja segra tiež schudla po prvom dieťati 25kil a pri druhom, hoci si dávala bacha, išlo hore 27 🤷 Ale išli aj dole - takže neboj sa.

@michaela329 Ja viem,že môžem pribrať aj veľa kg,ale chcem jest s rozumom....jedávam dosť bielkovín,zdravé tuky ako mandle,avokádo,veľa zeleniny,ovocie,že ozaj mam pokryté makrozivy....len mi neboli jasne tie kcal....budem sa držať do tých 2000kcal denne a deficit aktuálne nedrzat....prvý trimester mam chvalabohu za sebou 🙂

autor
18. máj 2026
@nataliik

@anonym_autor nepoviem ti presne, lebo som to potom uz nezapisovala, ale okolo 1800kcal. Vedela som uz aké porcie jest a ked som mala na nieco chuť dala som si. Neprejedala som sa, skor mi veľa vecí vadilo. Pribrala som 10kg,len do bruska a všetko bolo po porode dolu. A to som tiež mala trojcifernu vahu predtým a schudla 24kg pred tehotenstvom. Ale ozaj by som nešla do extrému, ze uplne sledovat kcal. Keď mas 1900kcal na udržanie tak si jedz tak okolo nich a ked budes hladná najedz sa.

@nataliik Ďakujem Ti veľmi pekne. Keď mam do tých 2000kcal,tak sa cítim dostatočne najedena. 1700 som mala deficit,a to som cítila,že mi to je malo už a zároveň sa nechcem prejedat....potrebujem mat jasne stanovený zdravy strop....jedlo si stále zapisujem a vážim.....;)

anonym_576476
Včera o 06:16

Mam podobnu vysku a vahu ako ty. V oboch tehotenstvach som mala diabetes, takze som mala dietu. Mala som ju nastavenu na 2000 kcal. Naozaj som ju dodrziavala, zhresila som tak raz za tyzden. V prvom tehotenstve som aj napriek tomu velmi priberala, sla som rodit 100kilovs, v druhom som pri rovnakej diete chudla 1,5kg za mesiac od zistenia cukrovky.