icon

Aké štúdium je potrebné na kariéru učiteľa?

Včera o 13:27

Ahojte, už dlhšie uvažujem nad zmenou práce. Mám VŠ vzdelanie II. Stupňa, odbor Účtovníctvo a auditorstvo, Bc. mám z odboru Účtovníctvo a Hospodárska informatika. Uvažujem nad prácou učiteľa, predmety Matematika a Informatika, príp. Anglický jazyk, alebo I. Stupeň ZŠ. V súčasnej práci som maximálne vyhorená, je tam extrémny tlak na výkon, robím cez víkendy, cez uzávierky niekedy od 9 rána do 10 v noci, extrém je aj do pol 3 ráno. Mám 2 deti, rada sa s nimi učím, mám pocit, že táto práca by mi mohla sadnúť. Som z Bratislavského kraja. Googlila som a podľa informácií by malo stačiť Doplnkové pedagogické štúdium externe. Aká je možnosť pre mňa zamestnať sa v školstve? Momentálne som zamestnaná v korporáte, pracujem tam už 11 rokov, angličtinu používam na dennej báze, bežná Business English, bola som na Work&Travel v USA. Pracujem na dennej báze s Excelom, kontingenčné tabuľky, základné tvorba queries/procedúr v SQL, pracujem na projektoch ohľadne robotizácie. Z tohto pohľadu mám pocit, že by som deti na ZŠ mohla niečo naučiť. Mám 35 rokov. Viete mi poradiť, ako do toho ísť? Podotýkam, že nižší plat nie je pre mňa prekážkou a akceptujem ho.

Strana
z2
autor
Včera o 13:31

Ešte by som podotkla, že by mi nevadilo začínať ako asistent pedagóga, prip. ako družinárka, len pravdepodobne nemám potrebnú kvalifikáciu ani na takúto prácu.

anonym_8a35ad
Včera o 13:33
@anonym_autor

Ešte by som podotkla, že by mi nevadilo začínať ako asistent pedagóga, prip. ako družinárka, len pravdepodobne nemám potrebnú kvalifikáciu ani na takúto prácu.

@anonym_autor pacia sa mi tvoje ruzove okuliare, kde take predavaju? 🙂 V skolstve vyhoris do pol roka. Nevies si ani predstavit co obnasa napr praca vychosky.

autor
Včera o 13:36
@anonym_8a35ad

@anonym_autor pacia sa mi tvoje ruzove okuliare, kde take predavaju? 🙂 V skolstve vyhoris do pol roka. Nevies si ani predstavit co obnasa napr praca vychosky.

@anonym_8a35ad netvrdím, že to nie je náročná práca, ale myslím, že to netuší ani študent VŠ pedagogickej, ktorý pred tým nikdy nepracoval s deťmi. A nikde nie je napísané, že ak mi to predsa len nesadne, nemôžem znova zmeniť prácu.

anonym_f5bda7
Včera o 13:40

@anonym_autor nevidím to ružovo, angličtinu určite nie, možno odborné predmety na strednej s tým, že si dorobis ped.minimum...nechceš začať študovať externé? Nepochybujem, že by si bola dobra učiteľka, a ze napr.matika je veľmi žiadaná, ale bude to asi komplikovanejšie. Ak máš školu, kde chceš učiť, skus sa tam priamo opýtať.

domkakvet
Včera o 13:45

@anonym_autor ak si spravis pedagogicke minimum, tak mozes ucit na strednej skole uctovnictvo, mozno aj ekonomiku a ak by si chcela ucit nieco ine, tak este plus dva roky k tomu.

anonym_21b3f9
Včera o 13:47

@anonym_autor Mozes si urobit pg. minimum (teraz sa to vola zrejme inak) a mozes ucit to, z coho mas statnice. Ak chces ucit matematiku, tak treba normalne vystudovat ucitelstvo matematiky. A treba mysliet na to, ze je uplne, ale fakt uplne ine, ucit sa doma so svojimi detmi a ucit v triede, kde je tych deti 30, kazde uplne ine, v dnesnej dobe s mnohymi diagnozami a este s rodicmi, ktori isto vedia ucit lepsie ako Komensky.

anonym_32ad86
Včera o 13:57

S pedagogickým minimom by si mohla učiť len to, z čoho mas štátnice. Asi by ta nadšenie skoro prešlo. A to som cely život učila. A rada. Mimochodom vysoká škola pedagogická neexistuje.

elz1920
Včera o 14:02

Ak začať v škole, tak ako asistent. Aj kvôli vlastným deťom. Práca vychovávateľa v dnešnej dobe je nesmierne náročná a nezaplatená. A zabije nielen poobedie.
Na asistentku ti stačí to, čo máš. Tam je podmienkou v budúcnosti si doplniť pedagogické vzdelanie.
Matematikárov je málo, len tam treba počítať s písomkami a prípravami.
Angličtina sa učí v menších skupinách. Ak by si mala štátnu jazykovku a k tomu DPŠ, máš skvelé možnosti ako angličtinárka a matikárka.
Ako učiteľka a matka odporúčam pridávať náročnosť postupne, lebo vyhoríš veľmi rýchlo.
Zažila som matikárov s Ing., mali len ped. minimum.

Čo sa kvalifikácie týka, na ministerstve by ti mali vedieť poradiť najlepšie. Aby si zbytočne neštudovala niečo, čo by si mohla mať rovnako zaplatené aj bez toho.

autor
Včera o 14:03
@anonym_f5bda7

@anonym_autor nevidím to ružovo, angličtinu určite nie, možno odborné predmety na strednej s tým, že si dorobis ped.minimum...nechceš začať študovať externé? Nepochybujem, že by si bola dobra učiteľka, a ze napr.matika je veľmi žiadaná, ale bude to asi komplikovanejšie. Ak máš školu, kde chceš učiť, skus sa tam priamo opýtať.

@anonym_f5bda7 ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Áno, plánujem začať študovať, ale popri súčasnej práci to nie je možné. Musím zmeniť prácu a popri tom externe študovať pedagogiku, ak chcem učiť. Preto uvažujem, ako sa to dá, či sa dá začať napr. Ako asistentka učiteľa s tým, že zarovno začnem externé štúdium. To trvá 5 rokov a po 5 rokoch by som mohla učiť, ale aspoň budem mať prax s deťmi. A samozrejme rátam, že je to úplne iné, v podstate ak to nezvládnem, môžem sa kedykoľvek vrátiť k predchádzajúcej práci alebo niečomu podobnému.

autor
Včera o 14:30
@elz1920

Ak začať v škole, tak ako asistent. Aj kvôli vlastným deťom. Práca vychovávateľa v dnešnej dobe je nesmierne náročná a nezaplatená. A zabije nielen poobedie.
Na asistentku ti stačí to, čo máš. Tam je podmienkou v budúcnosti si doplniť pedagogické vzdelanie.
Matematikárov je málo, len tam treba počítať s písomkami a prípravami.
Angličtina sa učí v menších skupinách. Ak by si mala štátnu jazykovku a k tomu DPŠ, máš skvelé možnosti ako angličtinárka a matikárka.
Ako učiteľka a matka odporúčam pridávať náročnosť postupne, lebo vyhoríš veľmi rýchlo.
Zažila som matikárov s Ing., mali len ped. minimum.

Čo sa kvalifikácie týka, na ministerstve by ti mali vedieť poradiť najlepšie. Aby si zbytočne neštudovala niečo, čo by si mohla mať rovnako zaplatené aj bez toho.

@elz1920 ďakujem veľmi pekne za cenné informácie. Ako si to napísala, sa mi zdá najlepší spôsob, začať ako asistentka a popri tom študovať VŠ. V pondelok napíšem / zavolám na ministerstvo. Matematika a informatika sú mi najbližšie, lebo s tým pracujem, chcela by som ZŠ.

petronelag
Včera o 14:58
@anonym_autor

@elz1920 ďakujem veľmi pekne za cenné informácie. Ako si to napísala, sa mi zdá najlepší spôsob, začať ako asistentka a popri tom študovať VŠ. V pondelok napíšem / zavolám na ministerstvo. Matematika a informatika sú mi najbližšie, lebo s tým pracujem, chcela by som ZŠ.

@anonym_autor Môžte sa opýtať aj na ZŠ alebo Obchodnej akadémii, oni vám poskytnú informácie.

anonym_7d14fe
Včera o 15:51

Hm, v skole vyhoris este skor a uplne. 2 vlastne deti doma a 25 cudzich deti v triede, to bude ina zabava. Po 5- 6 hodinach v skole ti pojde hlava prasknut, budes ohucana, a jedine, po com budes tuzit, je pokoj a ticho na gauci alebo v posteli. Plat o nicom, jedine tie prazdniny - "dovolenka" su motivaciou. Dobre si to rozmysli. Vazne😉

anonym_f94196
Včera o 16:12

Úprimne ti hovorím, že ak si vyhorená zo svojho aktuálneho zamestnania, tak ísť rovno do školstva je chyba. A to ti hovorím z vlastnej skúsenosti, nakoľko som toto spravila aj ja.

ivanaks
Včera o 16:23

Pridaj sa do skupiny Učiteľky na MK. Prečitaj si tam jednotlivé príspevky aj reakcie. A pokojne tam polož svoju otázku. Je mi sympatické Tvoje nadšenie (aj spomínané ružové okuliare), ale zjavne nemáš ani potuchy, o čom je práca v školstve...

anonym_4a0558
Včera o 16:24

Nic v zlom, ale ist s burnoutom do skolstva? Akoze vazne? Mne to pride ako hasit poziar benzinom. To je naozaj zly napad. Viem, ze teraz sa ti zda kazdy job ako nebo v porovnani s terajsou pracou, ale fakt si to premysli. "Tady vidim velky spatny".

letfenixa
Včera o 16:31

Ako už bolo spomenuté, keď si dorobiš doplnkové pedagogické štúdium, môžeš vyučovať tie predmety, ktoré máš na vysvedčení zo štátnic. Potom by si si mohla robiť ďalšie rozširujúce štúdium na ďalšie predmety.
Učím 23 rokov a neviem to posúdiť, čo píšu ostatní, že s vyhorenim ísť do školstva.

kiki68
Včera o 16:48
@anonym_autor

@anonym_8a35ad netvrdím, že to nie je náročná práca, ale myslím, že to netuší ani študent VŠ pedagogickej, ktorý pred tým nikdy nepracoval s deťmi. A nikde nie je napísané, že ak mi to predsa len nesadne, nemôžem znova zmeniť prácu.

@anonym_autor vies, ze mas na VS 1,5 roka praxe? Plus vyskum? Ako tam ucis dost.

kiki68
Včera o 16:52

Za mna skrz ten hluk velmi narocne. Plus riesit rodicov, situacie, kolegov.

autor
Včera o 16:57
@anonym_4a0558

Nic v zlom, ale ist s burnoutom do skolstva? Akoze vazne? Mne to pride ako hasit poziar benzinom. To je naozaj zly napad. Viem, ze teraz sa ti zda kazdy job ako nebo v porovnani s terajsou pracou, ale fakt si to premysli. "Tady vidim velky spatny".

@anonym_7d14fe
@ivanaks
@anonym_4a0558 ahojte, ďakujem za odpovede, aj keď negatívne 😅. Tak potom mi ostáva ísť jedine do Lidla. Ako som písala, na začiatok by som chcela ísť robiť asistentku pedagóga, nemyslím si, že som hlúpa, učivo ZŠ určite zvladnem. 1 rok som mala dcéru na domácom vzdelávaní a veľmi nás (mňa aj dcéru) to bavilo. Ale je možné, že nemám predpoklady na to, nehádam sa. Plat pre mňa nie je priorita, lebo môj tiež nie je nič moc a aj napr. Teraz pracujem, lebo sa pripravujem na zajtrajší meeting.

autor
Včera o 17:04
@kiki68

@anonym_autor vies, ze mas na VS 1,5 roka praxe? Plus vyskum? Ako tam ucis dost.

@kiki68 S týmto problém nemám, že by som mala prax + výskum. Rátam, že je to vysoká škola ako každá iná. Aj na štátnice som sa učila naspamäť 900 strán + citácie zo zákona, popri celej VŠ som pracovala. Áno, teraz by to bolo náročnejšie skrz deti. Ja som si myslela, že by som svoju terajšiu prácu vymenila za prácu pedagogickej asistentky, kľudne na 5 rokov, popri tom by som si spravila VŠ pedagogického smeru a išla učiť. Samozrejme, ak sa to tak dá.

ivanaks
Včera o 17:10
@anonym_autor

@anonym_7d14fe
@ivanaks
@anonym_4a0558 ahojte, ďakujem za odpovede, aj keď negatívne 😅. Tak potom mi ostáva ísť jedine do Lidla. Ako som písala, na začiatok by som chcela ísť robiť asistentku pedagóga, nemyslím si, že som hlúpa, učivo ZŠ určite zvladnem. 1 rok som mala dcéru na domácom vzdelávaní a veľmi nás (mňa aj dcéru) to bavilo. Ale je možné, že nemám predpoklady na to, nehádam sa. Plat pre mňa nie je priorita, lebo môj tiež nie je nič moc a aj napr. Teraz pracujem, lebo sa pripravujem na zajtrajší meeting.

@anonym_autor Ahoj, nikde (a ani nikto iný) nepísal, že si hlúpa. Naozaj, pridaj sa do tej skupiny, pozri, aké problémy tam riešia učiteľky a asistentky. Sú tam aj odpovede na otázky ohľadne DPŠ, atestácií, dovoleniek, vyhorenia, detí so špeciálnymi potrebami a pod. Ja tiež pracujem v školstve - roky rokúce - ale s dospelákmi. Nedokážem si predstaviť, že by som raz skončila na ZŠ či SŠ, aj pre to, čo všetko som si v tej skupine prečítala. Od malička som chcela byť učiteľka, moja mama bola celý svoj profesijný život učiteľka na 1. stupni. Preto Ti radím, nemaj ružové okuliare. Keď chceš ísť do školstva, choď. Ale nie, že sama nevieš, čo by si učila - či matematiku, či angličtinu, či 1. stupeň. S Tvojím vzdelaním by si si tak či tak musela dorobiť ešte niečo ďalšie, aby si mohla učiť. Veľa asistentiek sú učiteľky, čo sa rozhodli asistovať, nie učiť - počítaj aj s týmto druhom konkurencie predtým, ako dáš u seba v práci výpoveď. A klin sa síce vybíja klinom, ale neviem, či to platí o vyhorení. Práve medzi pedagógmi je takýchto vyhorených veľmi veľa a utekajú radšej do korporátov...

autor
Včera o 17:16
@ivanaks

@anonym_autor Ahoj, nikde (a ani nikto iný) nepísal, že si hlúpa. Naozaj, pridaj sa do tej skupiny, pozri, aké problémy tam riešia učiteľky a asistentky. Sú tam aj odpovede na otázky ohľadne DPŠ, atestácií, dovoleniek, vyhorenia, detí so špeciálnymi potrebami a pod. Ja tiež pracujem v školstve - roky rokúce - ale s dospelákmi. Nedokážem si predstaviť, že by som raz skončila na ZŠ či SŠ, aj pre to, čo všetko som si v tej skupine prečítala. Od malička som chcela byť učiteľka, moja mama bola celý svoj profesijný život učiteľka na 1. stupni. Preto Ti radím, nemaj ružové okuliare. Keď chceš ísť do školstva, choď. Ale nie, že sama nevieš, čo by si učila - či matematiku, či angličtinu, či 1. stupeň. S Tvojím vzdelaním by si si tak či tak musela dorobiť ešte niečo ďalšie, aby si mohla učiť. Veľa asistentiek sú učiteľky, čo sa rozhodli asistovať, nie učiť - počítaj aj s týmto druhom konkurencie predtým, ako dáš u seba v práci výpoveď. A klin sa síce vybíja klinom, ale neviem, či to platí o vyhorení. Práve medzi pedagógmi je takýchto vyhorených veľmi veľa a utekajú radšej do korporátov...

@ivanaks ďakujem za vysvetlenie. Určite sa pozriem a prečítam si, čo riešia učiteľky. A stále rátam s možnosťou, že ma nikde neprijmú.

anonym_0e2899
Včera o 17:16

Skúsiť môže, ja by som sa pýtala priamo v škole, lebo niekedy záleží aj od toho, keď nemajú učiteľky, tak zoberú a pritom si robí externe potrebné štúdium. Čo poznám, tak muži, čo išli za majstrov odborného výcviku, tak tiež si pri tom doplňali pedagogické školy.

pokemonkaa
Včera o 18:02

Ja ťa v tomto rozhodnutí plne podporujem, smelo do zmeny.
Ja som si po 15 rokoch práce v oblasti finančníctva uvedomila, že ak chcem mať deti, táto profesia pre mňa do budúcna nebude ideálna. Popri materskej dovolenke som 5 rokov externe študovala pedagogiku. Bolo to náročné obdobie, keďže som mala dve malé deti, no vďaka veľkej podpore manžela a rodičov som to zvládla. Už siedmy rok pracujem ako pedagogická asistentka na ZŠ a v tejto práci som sa doslova našla. Môžem povedať, že štúdium pedagogiky bolo jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote.

Pedag.asistenta môžeš robiť na škole už teraz, záleží od riaditeľa školy. Celkovo na školách je nedostatok učiteľov matematiky, fyziky, informatiky.
Ak sa rozhodneš urobiť si DPŠ, môžeš učiť na SŠ odborné predmety, väčšinou tie, z ktorých máš štátnice, ale rozvrh hodín dopĺňajú aj inými predmetmi, napr. občianska náuka... aby sa ti naplnil týždenný úväzok.

d_ivana
Včera o 18:07

@anonym_autor Keď máš na takej výbornej úrovni angličtinu, tak si sprav certifikát na úrovni C2. Budeš môcť kvalifikovane učiť AJ, popri práci si dorobíš pedagogické minimum. Matematiku, myslím, nebudeš môcť učiť, kým ju nevyštuduješ.

d_ivana
Včera o 18:08

A nenechaj sa odradiť tým, čo tu píšu učiteľky. Práca v školstve je úplne iná ako v korporáte, možnože práve taká práca ti sadne a nevyhoríš.

anonym_7d14fe
Včera o 18:26
@anonym_autor

@anonym_7d14fe
@ivanaks

@anonym_autor nie negativne, ale realisticke

bobrina1
Včera o 18:35

Ak si max.vyhorena, ako pises, odporucam PN alebo na par mesiacov UP.

autor
Včera o 20:26
@bobrina1

Ak si max.vyhorena, ako pises, odporucam PN alebo na par mesiacov UP.

@bobrina1 ďakujem. Áno, asi to využijem, ale keď sa vrátim, hoci aj do inej práce, znova to bude to isté. Deadliny, audity, interné kontroly, možno znova vydržím 5 rokov a znova vyhorím. Bohužiaľ s mojím zameraním sa toho veľa robiť nedá. Jediné, čo mi ostáva, je znova študovať ďalšiu VŠ a robiť niečo menej časovo náročné.

autor
Včera o 20:42
@d_ivana

@anonym_autor Keď máš na takej výbornej úrovni angličtinu, tak si sprav certifikát na úrovni C2. Budeš môcť kvalifikovane učiť AJ, popri práci si dorobíš pedagogické minimum. Matematiku, myslím, nebudeš môcť učiť, kým ju nevyštuduješ.

@d_ivana Vďaka, zas úroveň C2 nemám. Ja mám bežnú emailovú komunikáciu a meetingy v angličtine, viem si naštudovať CDP a aplikovať procesy podľa toho. Ja som ako študentka na SŠ angličtinu doučovala, viem viesť bežnú komunikáciu. Určite by som musela angličtinu študovať. Rovnako ako matematiku a informatiku, keďže z tej mám iba Bc. Titul.

Strana
z2