Ako pomôcť dcére adaptovať sa na internáte?
Dcéra je prvý mesiac na internáte a zatiaľ si tam vôbec nezvykla. Cez deň to ešte ako-tak zvláda, ale večer mi skoro vždy volá, že chce ísť domov a že tam nechce zostať.
Najradšej by som po ňu niekedy sadla do auta a priviezla ju, len si zároveň hovorím, že ak jej zakaždým ustúpim, možno si nezvykne nikdy.
Neviem, či ju ešte povzbudiť, nech tomu dá čas, alebo už brať vážne, že sa tam jednoducho necíti dobre.
skúste sa dohodnúť že si každý večer budete telefonovať nejakých 20 minút a budete sa rozprávať o tom aký mala deň a čo ju čaká zajtra. potrebuje ešte asi rodičovský kontakt. ale určite by som ju nebrala domov naučí sa že sa dá povoliť a potom vám to bude robiť často... držím palčeky
@anonym_autor ako to ma daleko to cestovanie do skoly ? Ak tam nechce byť načo tam teda ju držíš ?
výška? stredná? prvý rok? ona si vyberala školu? ja som si na internáte tiež nezvykla :D ale prežila som to, vždy keď sa dalo som šla domov, víkendy som tam za 5 rokov strávila možno 3 :D
Pripomenula by som jej, že školu si vyberala ona (predpokladám) prečo na tu školu išla, vedela, že pôjde na intrak a že mala priestor si to premyslieť
Čo jem vadí? Spolubývajúce? Nemá servis? Za neverim, že jej chýbate taaaak veľmi vy rodia. Má nejaký konkrétny problém?
Môže dochádzať?
Tak je dost rozdiel ci sa rozpravame o 14 aleboo 18-19r babe. U 14r by som asi zacala hladat skolu v mieste bydliska aby nemusela byt na intraku alebo dochadzat. U 18-19r by som ju asi vysmiala, ze ak nechce studovat tak sa moze vratit a zamestnat sa volakde v potravinach. Ak je dospela tak by mala vediet, preco je tam kde je, nieco aj vydrzat a vediet sa adaptovat. Mne starsia dcera v druhom rocniku po 2-3mesiacoch na intraku sa zacal stazovat, ze je uz na nervy zo spolubyvajucej a co ja viem co. Bohuzial bola na intraku lebo prvy rok nenasli byt na prenajom a ten druhy rok uz mala intrackeho zivota plne zuby. Ani nevies ako sa lepsie zorganizovali tento rok, a uz v aprili mali podpisanu zmluvu na prenajom bytu od septembra. A teraz je uz zase ok
@anonym_autor ja ako introvert som na intráku hrozne trpela. To, že intrák bol v stave, že keď si sa oprela o stôl tak mu odpadla noha bol len bonus.
Niektorí zo spolužiakov zvolili privát, ja som začala dochádzať cca 100 km.
Záleží ako veľmi na tú školu chce chodiť či to zvládne a adaptuje sa. Kamoška chodila na veterinu, strednú aj výšku, aj aj bola na intráku, nenávidela to tam, ale tú školu veľmi chcela, dochádzať sa nedalo tak zaťala zuby.
prešli sme si tým; syn si vybral školu 200km od domu - žiadne argumenty, prečo by mal zostať "doma" u neho neobstáli. Odišiel a o dva týždne sme vybavovali prestup. Teraz je tretiak, je doma a je spokojný. Ja nie som ten typ rodiča, čo by mávol rukou a nechal si dieťa tak - veď čo si vybral, to má. Mňa to ubíjalo asi ešte viac ako jeho... To 14 ročné dieťa si myslí ako mu bude super celý týždeň bez rodičovského dozoru, ale až keď sa to stane, tak si uvedomí, ako mu to domáce prostredie chýba. Takže z vlastnej skúsenosti - vybavila by som prestup.
Chýbajú základne informácie … vek, škola vysoká, stredná, ako dlho to ma od domu … To je podstatný rozdiel ..
Synov spolužiak ako prvák po týždni odišiel z intraku a dochádzal do školy....
Čo jej ta vadí, vie to pomenovať?
mne internát nevadil, ale moja sestra vydržala na internáte asi mesiac a prišla bývať ku mne (ja v Košiciach, ona školu v Prešove) potom si našla podnájom s priateľom a bývali tam spolu, proste nevydržala hluk, ona potrebovala na učenie ticho, bola vegetariánka a nemala si tam kde pripraviť poriadne jedlo, nemali práčku no proste našlo sa riešenie
teraz išiel na internát môj syn, ale nakoľko je v Prahe tak nemá na výber, tiež nie je nadšený (spoločné sprchy a WC na chodbe, na izbe nemajú chladničku) ale nemá na výber, podnájom mu platiť neviem, v Košiciach nechcel ostať študovať
To je stredoskolacka alebo vysokoskolacka? Ak stredna, ok. Ak vysoka, tak to podla mna az tak ok nie je. Aj mne intrak prekazal (v 18, ked som sla studovat na VS), nikdy som si tam nezvykla a necitila sa dobre. Ale zas aj ta lutost musi byt odtial potial. Skolu si asi dcera vybrala sama. A ak sa bavime o VS, toto podla mna fakt netreba riesit za dieta. To uz kedy sa nauci, ak nie teraz, ked uz je aj realne dospele?
Po prvom roku na intraku co som ledva vydrzala, som si vybavila zdielane byvanie v podnajme na byte blizsko skoly. Rodicia mi platili to, co by platili za intrak, rozdiel som vyrovnavala ja, z brigad. Taka bola dohoda. Ok, ak chces, mozes, ale pricin sa o to a ries si to sama.
Ak jw to sš,tak by som ju nenechala sa trapit. Odisla som na internat ako 14r. a bola to katastrofa,5 posch.posteli na izbe a vsetky obsadene. Od 2.roč.som bola na private v garsonke. Ak je to vs treba este trochu vydržat,dochadzanim by stratila drahocenny čas a zdielany byty su drahe,ak vobwc tetaz by nieco aj našla.
ak je stredoškoláčka - zisťuj alternatívy. ak vysokoškoláčka - alternatívy nech si zisťuje ona…
@anonym_autor všetko donekonečna za svoje deti riešiť a prežiť nemôžeme. Nechaj ju, začiatky bývajú ťažké. Je to istá škola života. Buď tu pre nu, podrž ju ale mesiac zatiaľ nie je až taká dlha doba, môže si ešte zvyknúť.
Ja by som nevydržala ani den na intraku. Čiže sa jej nečudujem

@anonym_autor môj syn tak isto, jedneho dňa sa pobalil, doniesol domov veci a že on bude radšej dochádzať. Ani som nemala čas to riešiť, vyriešil to sám.