icon

Ako sa pripraviť na prijímačky na medicínu?

Včera o 11:26

Ahojte, chcela by som sa opýtať, ako ľudia vo vašom okolí riešia prípravu na vysokú školu - medicínu. Prijímačky sú náročné a dostane sa iba málo ľudí, preto chceme dcére s prípravou pomôcť a nájsť jej kurz, ktorý ju pripraví. Nechceme nejaké neoficiálne ponuky typu za 5 eur doučím od niekoho, kto tomu sotva rozumie, lebo chceme niekoho, kto má skúsenosti a rozumie tomu. Máte niekto nejaké odporúčania na prípravné kurzy? Zatiaľ som najviac naklonená kurzu od Nauč sa pomáhať, počula som aj od známych viac iba pozitívnych ohlasov, aj od takých, ktorí navštevovali aj iné kurzy napr. Peer to peer, Bmedic, Namedicínu, povedali, že Nauč sa pomáhať je z nich definitívne najlepší. Mne sa však zdá sa tých hodín v rámci kurzu u nich celkom dosť, tak neviem, či tá príprava má vyžadovať naozaj toľko času - keď treba riešiť aj maturitu a iné záujmy. Preto by som sa taktiež rada opýtala, že koľko času asi sa príprave venuje uchádzač, lebo u nich kurz z 1 predmetu trvá okolo 100 hodín. Koľko sa pripravovali ľudia vo vašom okolí keď sa chceli dostať na medicínu ? Chápem, že ide aj o to, ako rád sa človek učí a akým štýlom, ale aspoň približne.

Strana
z2
anonym_b89806
Dnes o 05:41
@anonym_f4f7da

@anonym_autor UCHÁDZAČI LF UK - Prijímačky na medicínu Bratislava LF, nam tato skupina velmi pomohla. Syn mal vybornu che aj bio na gymnaziu, okrem toho chodil na doucovania cely treti aj stvrty rocnik strednej. Od novembra 2025 sa uz ucil tak intenzivne, ze vynechaval v skole, co len mohol. Sustredil sa hlavne na testovnice do BA. Prijimacky do BA napisal na 100 percent.
@anonym_321668 a toto vsetko okolo kurzov, skol, scio testov som z vacsej casti riesila na zaciatku ja, a vobec to nic neznamena, co sa tyka samostatnosti buduceho medika.

@anonym_f4f7da tak,testovnice v BA su asi dost o pamäti,ci? V zmysle,ze sa musis nabiflit odpovede a vyjde to.hovori to nieco o hlbsom porozumeni uciva,prepajani suvislosti a pod?

anonym_f4f7da
Dnes o 06:55
@anonym_b89806

@anonym_f4f7da tak,testovnice v BA su asi dost o pamäti,ci? V zmysle,ze sa musis nabiflit odpovede a vyjde to.hovori to nieco o hlbsom porozumeni uciva,prepajani suvislosti a pod?

@anonym_b89806 je to o nabifleni, jasne, potom sa na skole ukaze, kto my vydrz sa ucit, kto si to dokaze logicky prepojit. atd. Ak narazas na to, ze sa to syn naucil - nabifloval a nicomu nerozumie, nie je to tak, v Martine sa robia scio bio aj che, tam je siesty pod ciarou, cize vedomosti ma.
Prednostne chcel BA, tam sa ucil testovnice, ale na doucovani sa to vysvetluje ak niecomu nerozumie, skusaju sa testy na neostro na cas..

anonym_b89806
Dnes o 07:29
@anonym_f4f7da

@anonym_b89806 je to o nabifleni, jasne, potom sa na skole ukaze, kto my vydrz sa ucit, kto si to dokaze logicky prepojit. atd. Ak narazas na to, ze sa to syn naucil - nabifloval a nicomu nerozumie, nie je to tak, v Martine sa robia scio bio aj che, tam je siesty pod ciarou, cize vedomosti ma.
Prednostne chcel BA, tam sa ucil testovnice, ale na doucovani sa to vysvetluje ak niecomu nerozumie, skusaju sa testy na neostro na cas..

@anonym_f4f7da len sa pytam ako to je na Slovensku,lebo tak mi to vychadza,ze kto ma dobru pamat,lahko sa dostane ale potom moze byt problem neskor

anonym_f4f7da
Dnes o 08:58
@anonym_b89806

@anonym_f4f7da len sa pytam ako to je na Slovensku,lebo tak mi to vychadza,ze kto ma dobru pamat,lahko sa dostane ale potom moze byt problem neskor

@anonym_b89806 no ja by som tie jeho noci, ked sa ucil nenazvala lahkymi, ale rozumiem, co myslis.

juja78
Dnes o 09:48
@anonym_89c427

učila sa sama doma, nechodila na žiadne doučovania. UK Ba mala testy - možno si zohnala staršie, naučila sa 3000 otázok. MT mal SCio testy.
Intenzívne učenie jej zabralo asi 3-4 mesiace. To že sa učila na prijímačky jej pomohlo na maturitách.

@anonym_89c427 prosím mohla by si mi poslať nejaké testy, prípadne otázky k danej téme. Vďaka

autor
Dnes o 10:26

Ďakujem za odporúčania, FB skupiny sme videli, aj sa v správe pýtali niektorých na skúsenosti s kurzami, aj odtiaľ máme info. Sú tam aj rôzne iné ponuky na kurzy, ale tie sú typu, že spravím si plagát s AI za 2 minúty, napíšem, že doučujem a to je všetko - žiadne údaje o firme, koncepte, skúsenostiach (prípadne ak sú, tak pochybujem, že pravdivé), tou cestou určite nechceme ísť, chceme niekoho renomovaného.

A áno, do BA na LF UK sú knihy, ale nabifliť sa ich podľa mňa nedá, každá otázka má 8 možností, všetky môžu byť správne aj nesprávne a je tam veľa príkladov v chémii aj biológii, tomu treba rozumieť. Podľa mňa otázok, ktoré sa dajú nabifliť ako konkrétny fakt je tam naozaj menšina, zvyšku dcéra ani nerozumie, čo po nej chcú, nie to aby sa nabiflila odpoveď, ktorej ani nerozumie (samozrejme, otázky typu koľko je hrudných stavcov áno, ale takých je naozaj menšina, veľa je tam genetiky a počítania, v chémii tiež veci, ktoré vôbec v škole nebrali, ak by sa to dalo iba naučiť, tak netreba to mať vysvetlené). Neviem si ani predstaviť, že by si niekto vedel pamätať odpovede - čísla na stovky takmer rovnakých príkladov. Jej zatiaľ prídu tie knihy do Brna jednoduchšie, čo som sa pýtala, no tam zasa berú veľmi veľa uchádzačov a to tiež neviem, či je výhra, aby ich tam bolo cez 500 a potom veľa vypadne hneď v prváku. Ale to je zasa potom už na zváženie, ak by sa do BA na LF UK nedostala, tak do Brna pôjde. Internáty som nepočula, že by bol problém, ďaleko to je, to áno, ale Brno je mesto, kde je veľa študentov a veľa slovákov, tak verím, že v tom hádam problém nie je, ale nemáme s tým skúsenosť, ani sme nič o probléme s ubytovaním nepočuli.

anonym_94c6a6
Dnes o 10:35

@anonym_autor mala som spoluziaka, ucil sa rok ale naozaj sa ucil od 3 rocnika, zameral sa na jednu fakultu , otazky vedel este lepsie ako otcenas
Skoncil v top 3 ( asi aj prvy bol) , s tymi otazkami chodil este aj na wc
Zo srandy siel aj na dalsie prijimacky ( na SR dalsie 3 fakulty - spravil este aj martin a szu - ale siel tam kde sa ucil prijimacky a skoncil v top 3)
Nemal ziadne doucovania

Ja som na doucovanie chodila, prechadzali sme otazku za otazkou , ucila som sa tak dlho a velmi, ze som si rukami musela potom dvihat hlavu ked som sa postavila od stola tak som ho mala stuhnuty neustale nad otazkami, na fakulte prve roky to iste
( ano odpalila som si krcnu chrbticu ale na rehabilitacie si chodim uz ako doktorka 🤣🤣)
Darmo budete platit ak sa sama neprilozi, tymi otazkami musi zit
Drzim palce

anonym_94c6a6
Dnes o 10:40
@anonym_autor

Ďakujem za odporúčania, FB skupiny sme videli, aj sa v správe pýtali niektorých na skúsenosti s kurzami, aj odtiaľ máme info. Sú tam aj rôzne iné ponuky na kurzy, ale tie sú typu, že spravím si plagát s AI za 2 minúty, napíšem, že doučujem a to je všetko - žiadne údaje o firme, koncepte, skúsenostiach (prípadne ak sú, tak pochybujem, že pravdivé), tou cestou určite nechceme ísť, chceme niekoho renomovaného.

A áno, do BA na LF UK sú knihy, ale nabifliť sa ich podľa mňa nedá, každá otázka má 8 možností, všetky môžu byť správne aj nesprávne a je tam veľa príkladov v chémii aj biológii, tomu treba rozumieť. Podľa mňa otázok, ktoré sa dajú nabifliť ako konkrétny fakt je tam naozaj menšina, zvyšku dcéra ani nerozumie, čo po nej chcú, nie to aby sa nabiflila odpoveď, ktorej ani nerozumie (samozrejme, otázky typu koľko je hrudných stavcov áno, ale takých je naozaj menšina, veľa je tam genetiky a počítania, v chémii tiež veci, ktoré vôbec v škole nebrali, ak by sa to dalo iba naučiť, tak netreba to mať vysvetlené). Neviem si ani predstaviť, že by si niekto vedel pamätať odpovede - čísla na stovky takmer rovnakých príkladov. Jej zatiaľ prídu tie knihy do Brna jednoduchšie, čo som sa pýtala, no tam zasa berú veľmi veľa uchádzačov a to tiež neviem, či je výhra, aby ich tam bolo cez 500 a potom veľa vypadne hneď v prváku. Ale to je zasa potom už na zváženie, ak by sa do BA na LF UK nedostala, tak do Brna pôjde. Internáty som nepočula, že by bol problém, ďaleko to je, to áno, ale Brno je mesto, kde je veľa študentov a veľa slovákov, tak verím, že v tom hádam problém nie je, ale nemáme s tým skúsenosť, ani sme nič o probléme s ubytovaním nepočuli.

@anonym_autor ano, otazky sa naspamat naucit daju
Ako chc urobit skusky, ked sa to nevie naucit? A rube vysoko do brna? Tak bud vies a mas dobru oamat alebo nevies lebo na to clovek proste nema bunkovu kapacitu
Vies kolko veci sa na fakulte bude ucit ktorym nebude rozumiet? 🤷🏻‍♀️ a prepoji sa jej az neskor ked bude mat za sebou ostatne predmety?
Je to o nabifleni, tak bud sa to nauci alebo skonci pod ciarou..
Priklady pocitat, postup musi vediet, ked ich bude mat prepocitane po sty krat aj to cislo uz bude vediez

anonym_94c6a6
Dnes o 10:48
@anonym_autor

@anonym_autor treba sa pripravovat dlhsie, predsa to mali riesit v skole s vychovnym poradcom
Nam este aj knihy objednaval s testami len sme doniesli peniaze aby sme mali aktualne

anonym_912e32
Dnes o 10:58

a neviete prosím niekto, či sa každý rok mení okruh otázok, alebo je to cca rovnaké?

anonym_89c427
Dnes o 11:02

chodí dcéra na gymn. ? Lebo čo viem, tak prijímačky sú len z učiva gymn. Samozrejme zákernejšie otázky. Hodnotenie je prísne - ak je otázka zodpovedaná správne, body sú +, ak je otázka zodpovedaná nesprávne body sú -.
Takže sa ti môže stať že hneď pri prvej nespr. otázke má nie 0, ale -1 bod.

autor
Dnes o 11:24
@anonym_89c427

chodí dcéra na gymn. ? Lebo čo viem, tak prijímačky sú len z učiva gymn. Samozrejme zákernejšie otázky. Hodnotenie je prísne - ak je otázka zodpovedaná správne, body sú +, ak je otázka zodpovedaná nesprávne body sú -.
Takže sa ti môže stať že hneď pri prvej nespr. otázke má nie 0, ale -1 bod.

@anonym_94c6a6 ďakujeme za skúsenosť, áno, to si plne uvedomujem, že ak nepôjde snaha aj z jej strany, tak sú doučovania zbytočné, chceme jej však dať príležitosť a či ju využije je na nej.

Naučiť sa otázky zatiaľ nevie, lebo im ani nerozumie - v škole dané veci nepreberali. To, či sa otázky nevie naučiť bude asi vhodné hovoriť po tom, ako bude mať k nim výklad a vysvetlenie. Nerozumiem tomu, čo znamená, že rúbe vysoko do Brna, ako to bolo myslené. Do Brna knihy má, tým rozumie viac ako tým do BA napr., ale nie je Brno jej priorita, priorita je BA.

S výchovným poradcom to oni neriešili, ten takéto veci u nich nerieši, už vôbec nie kúpu kníh. A áno, uvedomujem si, že niektorí sa už začali pripravovať, no my to riešime až teraz, tak hádam je tam reálna šanca za ten posledný školský rok sa naučiť.

@anonym_912e32 vraj sa menili otázky minimálne na LF UK v BA. Brno, SZU v BA majú vraj rovnaké už roky a v MT zmenili celý systém prijímacích skúšok (vrátane otázok).
@anonym_89c427 chodí, ale v škole nepokryly otázky, ktoré má napr. do BA na LF UK. Knihe do Brna rozumie, tam je to vraj jednoduchšie, aj kniha na SZU. A v MT je to vraj viac o šťastí, lebo sú tam SCIO testy z biológie a chémie. A o tomto bodovaní neviem ako to funguje.

Strana
z2